Lekovi i trudnoća!

Teme u vezi sa začećem, trudnoćom, dozvoljenim terapijama, raznim iskustvima trudnica obolelih od IBD-a i naslednim faktorima.
Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 05 Oct 2012, 11:18

Pozdrav svima iz Subotice.

Evo i ja da nesto napisem na ovu temu. Prvo, Kron mi je pronadjen 2005.g. stim da sam imao tegoba jos od 2002.g. Te 2005.g. sam zaglavio 35 dana na Bezanijskoj kosi i posle toga sam bio u remisiji do kraja 2007.g. i pocetkom 2008.g. su mi pronasli stenozu na zavrsnom delu tankog creva. 2011.g sam zavrsio na KCV u NS i uradjena mi je operacija posle koje sam dobio privremenu stomu. Ove godine sam imao drugu operaciju gde se skinula stoma i za sada je sve ok. Necu da pisem istorijat kako se sve to desavalo, a ako nekoga zanimaju svi detalji na raspolaganju sam svima.

Sto se tice Imurana stvar je sledeca.

Na Imuranu sam od novembra 2011.g. 125g dnevno i za sada nemam nikakve nuspojave, niti opadanja kose niti bolova u zglobovima niti bilo sta drugo sto bi se moglo povezati sa Imuranom. Krvna slika je skoro kao kod bebe jedino one tri stavke vezane za crvena krvna zrnca su blago van opsega, ali nista strasno. Juce sam bio na kontroli i doktorka mi je polako pocela izbacivati Salofalk, jer Imuran odlicno radi svoj posao. Planiraju me za Remicade kao preventivu, ali ono sto je mene najvise brinulo to je vezano za osnivanje porodice odnosno zelimo devojka i ja da donesemo na svet bebu. S obzirom da sam citao dosta o navodnim negativnim efektima po fetus i isto tako da na uputstvu pise da ukoliko zelimo da pravimo dete da bi morali obavezno da se posavetujemo sa doktorom juce sam i na tu temu razgovarao sa doktorkom. E sada, kada sam rekao sta planiram i kada sam izneo svoje sumnje u vezi ovog leka, doktorka me je sa cudjenjem pogledala. U nasem razgovoru mi je rekla sledece: da mogu bez ikakvih problema da napravim dete i da je cela ta prica o navodnim stetnim posledicama za fetus prenaduvana. Ona licno ucestvuje na nekim istrazivanjima na tu temu i ono sto je sa sigurnoscu rekla je to da ne postoji jos ni jedan zabelezen podatak da je neko dete rodjeno sa deformitetom a da su roditelji bili na Imuranu u tom periodu. Takodje mi je rekla da oni daju Imuran i trudnicama i da nije zabelezen niti jedan napred navedeni slucaj. Znaci, kada se taj lek daje trudnicama, tek onda nije opasan ako ga muskarac koristi. Isto tako rekla je da nema tragova Imurana u spermatozoidima i da je to dokazano. Ovaj lek jeste bio na listi D ali je pomeren na listu C, a planira se da predje na listu B, a sve na osnovu dugogodisnjih istrazivanja na pacijentima sa ovim bolestima koji su na Imuranu. Naravno istrazivanja su obuhvatala i pracenje razvoja fetusa i dugogodisnje pracenje rodjene dece i kao sto sam vec napisao, nije zabelezen ni jedan slucaj nekih defomiteta. Ruku na srce, pregledajuci forume na internetu ni ja nisam naisao na podatak da je rodjeno neko dete sa deformitetom zbog Imurana i citao sam mnostvo tekstova koje su ostavljale zene obolele od ovih bolesti koje su rekle da su i tokom trudnoce bile na Imuranu i da imaju zivu i zdravu decu. Doktorka mi je preporucila da sledeci put dodjem sa devojkom da bi i sa njom popricali na tu temu kao i da ce mi doneti brosure i neke tekstove o ispitivanjima koje dokazuju da nema razloga za brigu. Upravo sam citao neke strane forume gde su komentare ostavljale zene koje su bile na Imuranu i koje imaju zivu i zdravu decu. Evo samo nekih komentara:

02-21-2012, 04:39 PM
"During my first pregnancy in 1996, against my doctors wishes, I stopped taking Azathioprine and wound up in the hospital for 5 weeks during my first trimester. My Crohn's colitis flared as it never had before. Instead of being in sporadic spots and my rectal area, it was throughout my entire colon. I almost had to have my colon removed. I had to have TPN and ended up on a ton of other drugs. This was all during my first trimester. Prednisone wasn't working. Cyclosporine wasn't working. Finally, in desperation, I was given Ciproflaxin because it had helped me in the past but there were only 10 documented cases of pregnant women on Cipro at that time. It did help calm things down but it was a very scary time. BTW, that child is now 15 and is healthy She came 4 weeks early and spent 10 days in the NICU.

For my second pregnancy in 2001, I told my doctor that we'd do things his way this time and I took Azathioprine for my entire pregnancy. My Crohn's was completely in remission that entire pregnancy. That child is now 10 and is also healthy She went full term.

My advice is to stay on the Azathioprine if it works for you and is what your doctor is advising. I did have to see a Maternal-Fetal specialist for both pregnancies."

02-21-2012, 09:02 PM
"I had concerns when I fell pregnant with my second child in 2005 as I was on aza. My GP basically told me that it was a no-no to be pregnant while taking it. However, when I saw my GI he told me that there was new information that showed it was a safe medication to be taking while pregnant. I had lots of attention from the dr's during my pregnancy and in labour, and my son was born with no issues. Glad I didn't listen to my GP!"


Nisam navodio imena ovih zena jer ne bi bilo u redu. Mozete procitati sve ovo na:

http://www.crohnsforum.com/showthread.php?t=32644

Takodje ima mnogo svedocenja samih zena u vezi Imurana i trudnoce. Ono sto je otprilike zajednicko je to da ako su zene ostavile Imuran zbog trudnoce, bolest im se aktivirala i samo su napravile veci problem, jer se navodi da je ustvari opasno u trudnoci da je bolest aktivna i da upravo onda postoji opasnost od nekih nezeljenih posledica po fetus. Nakon toga su se vracale na Imuran i bez problema izgurali trudnocu do kraja i svima su deca ziva i zdrava. Ovo je veliko ohrabrenje kako za zene tako i za muskarce. Ako ne postoji opasnost da ga zena pije u toku trudnoce tek onda ne postoji opasnost ako ga muskarac pije.

Ovo su samo neki od komentara zena sa iskustvom. Iz ovoga se moze videti da Imuran uopste nije opasan po pitanju pravljenja deteta kao sto se ranije mislilo. I opet ponavljam, nisam do sada procitao ni jedan komentar ili neku statistiku koja govori u prilog da je Imuran stetan po fetus ili dete odnosno da postoje dokazi o deformitetima ili slicno.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Igor77 » 05 Oct 2012, 20:11

Pozdrav i dobro došao!
Mislim da ako postoji i najmanja šansa da se nešto desi onda ne treba rizikovati. Dečiji i vaš život je u pitanju i dok ne dobiješ decu ne možeš da shvatiš koja je to povezanost i odgovornost u pitanju. Svaki put kad moje dobiju proliv sav se naježim od pomisli na Crohn-a i mogućnost da one nose taj ludi gen koji može nekad da se probudi. Lekari gledaju to stručno, da ne kažem statistički ali ako bi malo prošao Institutom za majku i dete shvatio bi da je sudbina velikog broja porodica određena tim malim statističkim brojem. Postoje mnoga svedočenja da se ništa specijalno nije desilo ni u prekidu lekova u vreme trudnoće, kao i ovo što si našao. Priroda nas nije stvorila sa Imuranom nego bez tako da ti je moj savet da ga izbegnete ako je moguće. Stavite sve na vagu i pokušajte da donesete pravilnu odluku ali tako da i ako pogrešite to ne utiče na vezu, brak i roditeljstvo.
Puno pozdrava!
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 06 Oct 2012, 08:18

To što imam Kron je već dovoljno velik rizik, da ne pričam o nekim drugim stvarima, ali ok. Znaš kako, uvek postoji šansa da ti pukne guma na automobilu i da nastradas, ali to ne znači da nikada nećeš sesti za volan ili da nikada nećeš sesti u avion zato što postoji šansa da se sruši. Ne znam, ali ako mi moja doktorka kaže da apsolutno nema razloga za brigu i ako čitam po raznim forumima iskustva žena sa trudnocom i Imuranom i ako ga i kod nas davaju trudnicama i što je najvažnije, nigde nema ni jedan podatak da je Imuran imao štetne posledice po fetus onda ne znam kako da ja u celoj toj priči budem pametniji od svega navedenog? Kao što sam već napisao, mislim da je priča o Imuranu malo prenaduvana, a sve u cilju da se izvrši pritisak na državu da obezbedi biološku terapiju, ali to je moje lično mišljenje. Na kraju krajeva, lek više nije u toj rizicnoj grupi, pa više ne važe ni te pretpostavke o štetnosti na fetus.

U svakom slučaju i devojka i ja ćemo zajedno sa doktorima porazgovarati pa ćemo videti šta će biti krajnja odluka.


Pozdrav

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Skipper » 06 Oct 2012, 09:14

Zavisa wrote:Pisalo se ranije mnogo i o tome kako je lek stetan po fetus (pisao sam na ovu temu ovde), ali eto, ispostavilo se da ipak nije pa ga i trudnice slobodno bez problema piju. To uputstvo je pisano kada je lek jos bio na listi D, a sada je na C i bice verovatno stavljen na B listu.
Kako je u Srbiji, ne znam, ali, u USA, "Imuran" se i dalje ne preporučuje ukoliko se planira začeće -- za muškarce to su min. 3 meseca pre začeća, a ženama je zabranjen do kraja dojenja i zato se u tom periodu obično prelazi na biološku terapiju! Inače, ovde, u Americi, se "Azathioprine" (tj. "Imuran") i dalje nalazi u "D" kategoriji:

"Pregnancy Category D. Imuran can cause fetal harm when administered to a pregnant woman. Imuran should not be given during pregnancy without careful weighing of risk versus benefit. Whenever possible, use of Imuran in pregnant patients should be avoided."

Dokazano je da su svi imunosupresivi teratogeni i bez razlike, probijaju placentu (placentnu barijeru / placental barrier), te ulaze u krvotok fetusa.

Kada se radi o "Imuran-u", postoji medicinska statistika, prema kojoj se 80% trudnoća završi povoljno, ali zato onih 20% su dovoljno opasne i rizične za zdrav plod. Ako, u Srbiji, bilo ko misli da je MALO, ako se kaže da se, u uzorku od 1000 fetusa, nalazi 200 sa povećanim rizikom od raznih mutacija i defekata, onda neka slobodno uzima imunosupresante u vreme začeća. Svako ima slobodu, da odluči da li želi da rizikuje, a statistički pokazatelji svakome daju to pravo da se nada i veruje, da će se naći medju većinom, čija trudnoća je imala povoljan ishod!

U USA, uobičajeni zaključak ovakve priče je, da su jedino gastroenterolog i ginekolog, oni specijalisti koji bi morali da procene, da li je za pacijenta korisnije da ostane na terapiji imunosupresivima ili da, do kraja trudnoće, dobija adekvatnu zamenu, radi održavanja remisije. S obzirom da je, u Americi, pacijent, koji plaća zdravstveno osiguranje, u mogućnosti da zahteva prilično veliku novčanu nadoknadu od bolnice, u slučaju da je njegov lekar doneo pogrešnu odluku, ovakvom problemu se pristupa sa posebnim pažnjom. To ne znači da su lekari, u USA, pametniji ili bolji od drugih, već ih je samo pravni sistem naterao da budu oprezniji!

Posledice koje, na psihu žene, ostavlja odluka da se izvrši abortus, u slučaju da 'kola krenu niz brdo', tj. ukoliko se ultrazvučnim pregledom ustanove neželjene promene na fetusu, ne mogu ni da zamislim. Samo ću dodati, da sam se, pre 6 godina, svojevoljno, 'žrtvovao' i apstinirao od svih lekova punih 6 meseci pre planiranog začeća, jer sam želeo da, rizik svedem na minimum. To je najmanje što sam mogao da učinim u ovoj fazi. Danas imam zdravog momka od 5 i po godina, a nadam se da će tako i ostati!

Inače, nikome, časnom i poštenom, na ovom svetu, ne bih poželeo da doživi ono što sam iskusio za 20+ godina borbe sa Crohn-ovom bolešću!

Napomena: Ne savetujem nikome da samostalno prekine ili promeni prepisanu terapiju. Neka se konsultuje sa svojim gastroenterologom, pa neka se lepo dogovore i zajedno odluče šta je najbolje. Ono što sam lično uradio, u vezi sa začećem, je isklučivo bila moja odluka i ne predstavlja predlog, savet ili upustvo za bilo kog drugog člana foruma i Udruženja!!!

Sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by janim08 » 06 Oct 2012, 09:38

Zavisa, i ja sam dobila iste informacije od razlicitih doktora u Bg-u u vezi sa imuranom. Naravno, covek sam mora odluciti. Moj sin je nedavno imao stomacni virus i strepela sam od svakog njegovog odlaska u wc, kao sto i Igor rece. Simptomi bolesti su mi se javili u 5. mesecu trudnoce, a lekove sam pocela piti par meseci posle porodjaja, kad sam dobila dijagnozu. Ako se odlucim za drugo dete, spremna sam na rizik. Problemi se mogu javiti i kod potpuno zdravih trudnica. Postoji veliki broj prenatalnih testova za utvrdjivanje eventualnih anomalija. Nadam se samo da moj sin nema puno mojih gena. Pozdrav.

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 06 Oct 2012, 13:00

Sada je zbrka još veća kada čitam neke podatke. Upravo me je doktorka ubedjivala da lek više ni u Americi nije na D listi već na C i da se planira da ga stave na B. Sve u svemu provericu i taj podatak pa ću biti pametniji. Interesuje me na kojoj web stranici mogu da vidim u kojoj grupi se nalazi Imuran u Americi? Ako se i dalje nalazi u D grupi onda ću morati sa doktorkom ispočetka razgovor. Takodje bih voleo da nadjem negde zvaničan stav Američkih doktora u vezi ovoga i naravno da to bude neki svež podatak a ne da je od pre 3 godine ili više.

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 06 Oct 2012, 13:41

Upravo sam pročitao da se lek Imuran zaista i dalje nalazi na listi D pa mi nije jasno zašto sam dobio informaciju od svog doktora da je na C listi? Ovo sam pročitao na sajtu FDA. Sa druge strane tekstovi o tome da li je opasno po fetus ili ne se razlikuju što stvar čine još komplikovanijom. Negde se navodi da lek više nije opasan za fetus dok se negde i dalje nalaze tekstovi da postoji rizik stim što mi deluju kao malo stariji tekstovi. Mislim da bi trebali na ovom sajtu otvoriti posebnu temu, ne na forumu već baš u sastavu samog sajta, o Imuranu i da se sve napiše o njemu odnosno da se informacije ažuriraju redovno s obzirom da nas mnogo ima na ovoj terapiji. Isto tako sam pročitao na sajtu FDA da i Remicade i Humira spadaju u istu kategoriju lekova kao i Imuran. Ono što je takodje problem to je da svi bez izuzetka pisu o riziku od tumora i da bi doktori morali povesti posebnu pažnju na pacijente koji su na Imuranu i da nas upoznaju sa simptomima eventualnog tumora. Znači potrebno je zaista posvetiti posebnu pažnju ovoj temi na sajtu da bi mogli da uporedimo i jednu i drugu stranu, mislim na zvanične podatke i podatke koje dobijamo od naših doktora.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Skipper » 06 Oct 2012, 18:56

Zavisa wrote:Isto tako sam pročitao na sajtu FDA da i Remicade i Humira spadaju u istu kategoriju lekova kao i Imuran.
Zaviša,

Biološki lekovi ("Remicade", "Humira", "Cimzia", "Simponi" i još mnogo drugih), takodje imaju imunosupresivno dejstvo, ali, za razliku od "Imuran-a", "Methotrexate-a (MTX)" i ostalih klasičnih imunosupresiva, nisu citostatici (cytotoxic drugs) i na potpuno drugačiji način vrše supresiju imunog sistema. Većinom su to monoklonalna (mAb i moAb) antitela, uz pomoć kojih se postiže TNF inhibicija. Pozitivna strana antiTNF, tj. bioloških lekova je u tome što nema dokaza da mogu da naprave neku štetu samom fetusu, te se smatraju bezbednim kod začeća i trudnoće (i oni prolaze kroz placentu, ali nisu teratogeni!) Ipak, ne preporučuje se dojenje novorodjenčadi, zbog prisustva imunoglobulina (IgG) u majčinom mleku. To se rešava davanjem zamene za mleko.

Ne bih da svima dosadim sa celovitim objašnjenjem različitih načina, na koji deluju svih ovih lekove, jer bi takva komparativna analiza, 'uzela' previše vremena i upotrebu obimne medicinsko-farmakološke terminologije. Siguran sam da je većini naših članova svega 'preko glave' i jedino ih zanima kada će već jednom, u upotrebu da udje neki novi lek, koji zaista leči inflamatorne bolesti creva, bez negativnih efekata!

Problem sa biološkom terapijom, kao i sa većinom lekova, je u tome što mogu da stvore niz neželjenih efekata, jer potiskivanjem prirodnog imunog sistema, 'širom otvaraju vrata' raznim infekcijama i ozbiljnim bolestima (poput tuberkuloze, tumora i sl.) Kliničke studije su utvrdile da je pojava limfoma (raka limfnih žlezda) moguća u 1% slučajeva, što se, na žalost, smatra statistički prihvatljivim rizikom, te su ovi lekovi odobreni za upotrebu od FDA ("B" kategorija) i u većini zemalja. U medicini u farmakologiji se na 'vagi' uvek nalaze prednosti i mane lekova, koje se utvrdjuju brojnim studijama.

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 08 Oct 2012, 09:00

Ovo sam pronasao na netu, vredi uzeti u obzir.

"Safety of azathioprine use during pregnancy

Question Quite a few of my female patients with rheumatic diseases and inflammatory bowel disease are using azathioprine. They are afraid to take a “cancer drug” during pregnancy. What is known about the risks?

Answer An increasing body of evidence from prospective cohort studies suggests that azathioprine is safe for the fetus during pregnancy.

Azathioprine (AZA) is a cytotoxic antimetabolite that is used to inhibit purine synthesis, which is especially important for leukocytes and lymphocytes.1 After nonenzymatic reduction to 6-mercaptopurine, further metabolism occurs before thioguanine nucleotides are formed.2 Thioguanine nucleotides are responsible for inhibiting DNA synthesis, thus causing cytotoxicity to cells.3 Although anomalies occurred in rodents exposed to the drug in utero, AZA has not been identified as a human teratogen. Although not a teratogen, AZA metabolism is characterized by some genetic variation,4 and this should be taken into consideration when establishing dosages in order to prevent maternal toxicity.

Azathioprine during pregnancy

Several studies and large case series investigated pregnancy outcomes of women exposed to AZA and other immunosuppressants during pregnancy. Most women exposed to AZA during pregnancy were treated following renal transplantation. In more than 400 reported pregnancies, there were very few anomalies reported.5–7 The rate of malformation was not higher than would be expected in the general population and there was no pattern or consistency in the malformations that occurred.

A study of 42 pregnancies of women with autoimmune hepatitis reported that 14 of the pregnancies were exposed to AZA.8 There were no significant differences in the outcomes of these pregnancies versus pregnancies exposed to other drugs. While a small Danish cohort study suggested an increased risk of malformations, prematurity, and perinatal mortality following maternal use of AZA or 6-mercaptopurine during the first trimester of pregnancy,9 the National Transplantation Pregnancy Registry in 2002 did not report increased malformations among infants whose mothers were exposed to the drug. They did, however, note an increased prematurity rate.10 A multicentre study of 189 pregnancies exposed to AZA compared with 230 unexposed pregnancies also found no difference in the malformation rate between groups. Conversely, they found an association with lower birth weight, gestational age, and prematurity.11

Other authors reported no malformations or adverse pregnancy risks in nearly 150 infants whose mothers were taking AZA for immune conditions, such as inflammatory bowel disease (IBD) or systemic lupus erythematosus.12,13 However, a recent study of 476 pregnancies with AZA exposure, mostly for IBD and systemic lupus erythematosus, suggested an association between AZA exposure and atrial or ventricular septal defects.14 When women exposed to other medications were removed from the analysis, the odds ratio decreased slightly but remained statistically significant (odds ratio 2.82, 95% confidence interval 1.13 to 5.82). The authors acknowledged that effects of underlying maternal disease cannot be eliminated and the finding could have been accidental owing to many comparisons made in the study.14

Recently, Motherisk conducted a meta-analysis of the fetal safety of thiopurines for treatment of IBD during pregnancy and reported on 494 patients with IBD exposed to thiopurines and 2782 IBD controls (J. Hutson, oral communication, September 2011). Compared with IBD controls, the incidence of prematurity increased among women with IBD receiving thiopurines during pregnancy. When compared with the children of healthy women, the children of those receiving thiopurines had increased risk of congenital malformations, but there was no increased risk when compared with IBD controls. The authors concluded that the associations between thiopurines and prematurity and congenital malformations were likely owing to the confounding effect of disease activity."

Internet je pun razlicitih informacija. Dok jedni tvrde da je rizicno uzimati, drugi tvrde da nije. Ono sto je za nas problem je sto sami moramo da donesemo odluku da li cemo ga piti ili ne. Ako ga pijemo, onda eventualno rizikujemo da fetus dobije neke defekte, ako ga ne pijemo, rizikujemo nase zdravlje s obzirom da adekvatnu zamenu ne mozemo dobiti. Sta raditi u tom slucaju? Na kraju nam ostaje da poslusamo svog doktora, jer zajednicko za obe tvrdnje je da se posavetujemo sa svojim doktorom i da ce doktor doneti odluku koja je najbolja za nas.

Ono sto ja vidim kao problem je sam sistem u ovoj drzavi odnosno, ako doktor vec tvrdi da je koriscenje Imurana sigurno, po meni, trebalo bi to negde i staviti na papir, ali cisto sumnjam da ce to ijedan doktor uraditi. Ako bi se desilo suprotno od onoga sto je doktor rekao, mi nista ne bi mogli uraditi po tom pitanju, odnosno nismo zasticeni od toga, jer bi doktor uvek mogao da kaze da tako nesto nije tvrdio i da je pacijent bio upozoren na eventualne rizike sto i pise u uputstvu leka. Naravno, da me neko ne shvati pogresno, ja ne tvrdim da bi doktor to i uradio vec samo naglasavam to kao jednu od mogucnosti.

Takodje me zanima, da li se moze spermogramom utvrditi pre samog zaceca da li postoje neke promene koje bi mogle da izazovu eventualne defekte na fetusu, a izazvane Imuranom? Ako to moze da se utvrdi, onda mislim da problem i nije toliko velik, jer bi sam rezultat pokazao da li se u tom trenutku moze ili ne moze.

Nemanja
Posts: 99
Joined: 08 Apr 2011, 15:52

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Nemanja » 08 Oct 2012, 11:57

Zavisa prvo da ti kazem da nas traumiraju iste stvari.
i da ti kazem da vec postoji tema o ovom leku na forumu jer ga puno nas pije.
viewtopic.php?f=21&t=46
Pisem ovde jer je odgovor na pisanije ovde pa ako neko hoce ( Gile ) moze sve da premesti tamo da bude nastavak ili sta vec.

Mene je takodje zanimalo da li postoji faktor rizika i nasli smo slicne podatke.
Dok sam trazio uticaj prilikom zaceca nasao sam da taj rizik svakako postoji. Jasna je stvar i to sto se sam proizvodjac ogradio jer sigurno nije ideja da se smanji upotreba prilikom planiranja porodice/dojenja. Koliko sam razumeo celu stvar, jako je tesko utvrditi uticaj na neki deformitet prilikom rodjenja ili cak posle. Od 100 beba odredjen broj ima neki deformitet (zavistan od mnogo stvari, te stvari se razlikuju i od zemlje do zemlje), drugih 100 ima neki drugi procenat. Potrebno je odrediti koliki je procenat od tog posledica leka. Jedno je sigurno, da opasnost nije prisutna upozorenje bi obrisali sa uputstva.
Ja sam takodje pitao svog lekara za misljenje, ali stvar je naravno individualna i svako mora sam da donese odluku. Mozda je preterano da trazis od doktora na papiru garanciju da ce sve biti ok. Da si najzdraviji u gradu postojao bi neki rizik. (ovo poslednje je bilo da malo opustim pricu)
Ono sto hocu da kazem je da je verovatno max. sto mozes da cujes iskustvo lekara o tome na osnovu ranijih desavanja.

Sto se tice negativnog dejstva ja sam bio upozoren na povecan rizik od dobijanja tumora. Mislim da u uputstvu za lek posebno naglasavaju rak koze, verovatno kao najcesci.
Za sada nemam negativne efekte, cak mi je i kosa i dalje tu, ali procitaj ranije postove mislim da je bilo i negativnih iskustva.
Vidi sa dr, proceni sam.

Post Reply