Kronova bolest i trudnoća

Teme u vezi sa začećem, trudnoćom, dozvoljenim terapijama, raznim iskustvima trudnica obolelih od IBD-a i naslednim faktorima.
Post Reply
evika
Posts: 37
Joined: 26 Jun 2012, 08:35

Kronova bolest i trudnoća

Post by evika » 20 Aug 2012, 15:08

Ćao svima!
Mislila sam podeliti iskustvo trudnoće sa onima koje interesuje. Razbolela sam se sa 19 godina.U to vreme još nisam razmišljala o trudnoći jer
sam upisala studije. Sa 28 godina sam ostala trudna. I moram da priznam da sam se usudila smanjiti terapiju Salazopyrina. Kron je bio u remisiji.
U trećem mesecu sam prokrvarila, zbog placenta previje. Pila tablete za održavanje trudnoće. Dvadeset kilograma sam dobila na težini. Bebu sam rodila carskim rezom. Tako se dogovorila sa akušerom, zbog operisanih fistula na čmaru. Beba je bila mala 2200gr. To je već misterija, zašto? Međutim, sada ima 9 godina i zdrav je u svakom smislu te reči!

Sandra
Posts: 18
Joined: 21 Dec 2011, 23:07

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by Sandra » 18 Oct 2012, 00:09

Mene intresuje kako se podnosi bolest u vreme trudnoce. Naime imam uc,nisam trudna ali zelela bih tj. kad tad. Bolujem od uc vec godinu dana..OD lekova pijem Salazopirin 3*1 i 5asa cepice..to mi je terapija pored folne kiseline i gvozdja...Da li salazopirin steti bebi ili moze normalno da se pije u trudnoci? I da li u trodnoci dolazi do pogorsanja bolesti???

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by Zavisa » 19 Oct 2012, 14:31

Sandra, imas sve u temi Lekovi i trudnoca. Pozzz

123ana
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2012, 12:32

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by 123ana » 23 Oct 2012, 21:02

Ja sam trenutno trudna. Zatrudnela sam tokom dugotrajne u remisije (mislim da je to najbitnije) ali sam (kao i većina nas verovatno) i tokom remisije imala određene simptome Kronove bolesti. Nakon što sam zatrudnela, bukvalno te nedelje, svi ti simptomi su nestali. Dakle, kao potpuno zdrava osoba. E sad ćemo videti da li će tako biti do kraja i šta će biti posle. Kad sam ja moju doktoricu pitala za trudnoću (dok sam još planirala) ona mi je rekla da problemi obično nastupaju nakon porođaja (vraćanje bolesti na staro ili kratkotrajno pogoršanje). Inače, pijem Imuran, nisam prestala. Vidim da je oko toga bilo dosta polemike.

Pozdrav!

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by Zavisa » 24 Oct 2012, 07:09

123ana

Zelim ti svu srecu ovog sveta i da ti dete bude zdravo, jako i srecno...ovo je od srca.

Citajuci iskustva trudnica sa Kronom ili UC, kako kod nas tako i u okruzenju pa i u svetu, uglavnom se poklapa sa onim sto ti je rekla doktorka, ali to ne mora da znaci pod obavezno. Sada samo moras malo vise da povedes racuna o ishrani, ali to svakako moras zbog bebe. S druge strane, ako si na Imuranu ne bi trebalo da bude nekih nepredvidjenih situacija po pitanju pogorsanja stanja u toku i nakon trudnoce. Ovo sam naveo na osnovu iskustava trudnica koje su bile na Imuranu u toku trudnoce i nakon nje i za sada jedino mogu da kazem da su sve te devojke/zene vrlo lepo izgurale svoju trudnocu, tako one tvrde. Cak sta vise, one koje su samostalno ostavile Imuran, imale su pogorsanje u toku trudnoce pa cak i do te mere da su zavrsavale u bolnici, a kada su ponovo pocele da ga piju, stanje se vrlo brzo popravilo.

Sto se tice negativnih efekata na bebu, o tome smo dosta pisali ovde, a verovatno si i sve procitala. Vazno je samo da tokom trudnoce povedes malo vise racuna nego sto bi to obicno trebalo kada je u pitanju pracenje samog toka trudnoce i razvijanja ploda i to moras da radis u saradnji sa svojim ginekologom i gastroenterologom. Znaci, moraces svakako da uradis neke dodatne analize tokom trudnoce kao preventivu. Jedino sto se eventualno moze desiti je da se beba rodi malo ranije od predvidjenog termina, to je nesto sto je do sada zabelezeno kod jednog broja trudnica na Imuranu, ali nista opasno se nije desilo.

Licno verujem da ces trudnocu izvuci lepo bez nekih vecih problema i kao sto sam vec rekao, da ti beba bude jaka i zdrava.

123ana
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2012, 12:32

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by 123ana » 24 Oct 2012, 14:14

Zaviša,

Hvala na lepim željama, nadam se da će tako i biti. Kod nas je još problem što ostali lekari pa i ginekolozi nisu dovoljno upoznati sa IBD-om pa ni sa lekovima koji uz te bolesti idu. Ja se zato za sve oslanjam najviše na svog gastroenterologa jer ginekolozi baš i nisu od pomoći. Vidim po inostranim forumima da tamo postoje ginekolozi specijalizovani za autoimune bolesti u trudnoći ali to je kod nas još uvek nezamislivo, na žalost. Ja Krona imam već 15 godina i u tom smislu mi ništa nije novo pa se nisam puno ni plašila, teže je onima koji se razbole neposredno pre trudnoće. Hvala i pozdrav!

milica123
Posts: 24
Joined: 28 Oct 2012, 00:56

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by milica123 » 28 Oct 2012, 01:02

cao svima...imam kronovu bolest 4 god i od pocetka imam suzenje na pocetku debelog crijeva koje je sad suzeno na 13mm.nisam imala nikakvih znacajnih tegoba ni grceva ni bolova jedem sve a sve mi i odgovara e sad naravno imam problem sto mi niko ne zna odgovoriti od doktora da li mogu ici na trudnocu.do kakvih komplikacija moze doci sa tim suzenjem ako zatrudnom.da li je neko imao slicno iskustvo.da li se uopste smijem usuditi na to.bolest je u fazi remisije.imam ponekad nadimanje stomaka i naravno stolica mi je tanka ali nije prolevasta ni krvava.ne pijem nista od ljekova.zivim bez stresa i to je moj najbolji lijek

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by Skipper » 28 Oct 2012, 04:53

@milica123:

Dorodošla na forum, Milice! :)

Suženje u debelom crevu, koje pominješ, ne bi trebalo da pravi bilo kakve smetnje u trudnoći, tim pre što ti je bolest u remisiji.

S obzirom da se anatomska struktura kod trudnica, bitno menja, u tvom slučaju, to može da dovede do odredjenih 'pomeranja' u položaju početnog (uzlaznog) dela debelog creva, tj. ascedensa, zbog širenja karličnog (abdominalnog) pojasa, kao prirodna posledica razvoja i rasta fetusa, ali, opet, ni to ne bi smelo da ometa normalan tok trudnoće. Naravno, ako ikakva mogućnost postoji, bilo bi poželjno konsultovati gastroenterologe i ginekologe, jer se radi o specifičnom slučaju i svakako, redovno pratiti sam tok trudnoće, kao i stanje osnovne bolesti.

Ne bi bilo dobro da je bolest prisutna (ili još gore, aktivna!) u tankom crevu, jer onda može da postoji problem sa razgradnjom hrane i malsorpcijom (malabsorption), tj. lošim korištenjem hranjivih materija, što bi definitivno uticalo na razvoj fetusa.

Ako je neka od naših članica, bolje upućena u pomenutu problematiku, zamolio bih je da navede sopstveno iskustvo.

Sve najbolje i srećno,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

123ana
Posts: 14
Joined: 24 Apr 2012, 12:32

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by 123ana » 28 Oct 2012, 16:38

Ja imam suženje i to već nekoliko godina. Nekad mi je to pravilo probleme, a nekad ne. I ja sam se toga najviše bojala, međutim od kad sam zatrudnela nemam nikakve smetnje sa tim. Pitala sam i doktoricu i rekla je da to neće praviti probleme. Sretno!

milica123
Posts: 24
Joined: 28 Oct 2012, 00:56

Re: Kronova bolest i trudnoća

Post by milica123 » 28 Oct 2012, 17:08

ma moj gastoenterolog izbjegava da se sretne sa mnom a jedan je od najboljih u crnoj gori jer nisu imali iskustva sa slicnima.ja se dobro osjecam 4 god od kad su mi sanirali to.mene je jedino strah sto je taj dio bas uzak 13mm a duzine 20 cm zahvacen.strah me od moje pomisli da li moze doci do pucanja u tom dijelu u toku trudnoce,svakakve mi misli prolaze sto znam.svakako bi se na carski porodila.najgore od svega je sto smo mi najbolji doktori sami za sebe izgleda i ovi forumi su jako korisni.sledece nedelje idem da vidim sta ce reci pa vam javljam.hvala na brzom odg ima nas dosta samo sto se krijemo valjda :)))

Post Reply