Utvrdjivanje vrste bolesti

Procedure i pregledi za utvrđivanje bolesti
Post Reply
User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Utvrdjivanje vrste bolesti

Post by Skipper » 06 Jul 2012, 00:15

Karateka,

Sledeće redove pišem i radi drugih članova našeg foruma, jer mislim da nije loše da svi znaju šta nam je danas dostupno od dijagnostičkih metoda:


1 - Ulcerozni kolitis (UC) se najpouzdanije dokazuje kolonoskopijom, jer ta bolest zahvata isključivo debelo crevo.


2 - Crohn-ova bolest (CD) predstavlja ozbiljan problem kod dijagnostikovanja, jer može da se pojavi bilo gde od usta do rektuma, pa čak ima i slučajeva (doduše retkih) vancrevnih manifestacija ove bolesti (npr. u jetri i sl.) Najčešće se bolest pojavljuje u tankom crevu, ileocekalnom delu creva i debelom crevu.

Za jednjak, želudac, dvanaestopalačno crevo, te za početak tankog creva najbolja dijagnostička metoda je gastroskopija, dok se kolonoskopija koristi za debelo crevo i za sam kraj tankog creva (mesto na kome se tanko 'uliva' u debelo crevo!)

Naravno, problem ostaju metri i metri tankog creva, koji se ne mogu pregledati pomenutim metodama, ali u poslednje vreme je od pomoći specijalna kapsula sa mikrokamerom ("Capsule Endoscopy"), koja šalje video signal, sve vreme, u toku prolaska kroz tanko crevo.

Još jedna metoda, koja se koristi za tanko i debelo crevo, a koja je tebi 'radjena', jeste "MDCT enterografija" i "CT enterokliza", pomoću "Multi-Detector (Multi-Slice) Computed Tomography (MDCT) / CT / CAT" skenera, koji daje 3D sliku unutrašnjosti creva. Kada se radi o pregledu debelog creva, najčešći izraz koji se koristi jeste "Virtual Colonoscopy / Colonography MDCT" (virtuelna kolonoskopija.) Pre ovih pregleda, daje se kontrastno sredstvo, oralno i/ili intravenozno. Sama metoda je odlična za utvrdjivanje promena (abnormalnosti) koje CD izaziva, ali, s obzirom da ovim neinvazivnim pregledom nije moguće uzeti uzorke tkiva sluzokože creva (izvršiti biopsiju), radi pato-histološkog potvrdjivanja bolesti, metoda nije totalno pouzdana, sem u slučaju kada se radi o većim promenama u crevima ili unutrašnjim krvarenjima (na žalost, one manje promene su skoro neprimetne!) MDCT je takodje i fantastična zamena za klasične rentgenografske metode (nativni snimak abdomena, irigografija i pasaža creva), ali je zato neuporedivo skuplja.

Na kraju, tu je i "MR enterografija i enterokliza" (Magnetic Resonance Imaging - MRI Enterography / Enteroclysis), kada se, umesto skenera, koristi uredjaj za magnetnu rezonancu, sa ili bez kontrastnog sredstva. Uobičajena kontrastna supstanca je "gadolinium chelate", ukoliko pacijent ima zdrave bubrege i nije alergičan na ovaj preparat. Dobra strana ovog uredjaja (MRI) je što nema jonizujućeg zračenja, koje je prisutno kod upotrebe skenera. Takodje, "MR enterografija i enterokliza" se trenutno smatraju najboljim i najpreciznijim dijagnostičkim metodama za pregled nedostupnih delova tankog creva!


3 - Postoje situacije kada je jako teško razlikovati ove dve bolesti (CD i UC), kao i slučajevi kada su obe bolesti prisutne u probavnom traktu. Za sada bez pravog odgovora....


Zaključak: Do danas, najpouzdanija potvrda, o kojoj se bolesti radi, jeste rezultat pato-histološke analize bioptiranog tkiva (delića sluzokože), dakle, iako neprijatne i ponekada bolne, gastroskopija i kolonoskopija su najpouzdanije dijagnostičke metode, za pregled dostupnih delova probavnog trakta!


O biohemijskim analizama ne bih sada pisao, jer je i ovo, što sam do sada pomenuo, verovatno, previše informacija za večinu članova, kojima je 'priče' o bolestima 'preko glave', a i nije neko lagano štivo za čitanje. Samo ću pomenuti da, pored standardnih analiza (sedimentacija, CRP / C-reaktivni protein, krvna slika i dr.), "kalprotektin" je veoma pouzdana (i naravno potpuno bezbolna) analiza, kojom se, preko fecesa, dokazuje prisustvo inflamatornih bolesti creva, ali o tome su naši članovi već pisali.


Uf, baš 'ugnjavih' sa mojim pisanijem.... :mrgreen:

Sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply