Seton drenaža

tanjanja
Posts: 13
Joined: 23 Mar 2016, 00:42

Seton drenaža

Post by tanjanja » 30 Mar 2016, 14:36

Izvinjavam se ako tema nije na dobrom mestu. Postavljanje setona je mala hirurška intervencija u odnosu na ove ostale zahvate u postojećim temama ali svakako je bitna tema jer nas sigurno ima dosta koji imamo problema upravo sa perianalnom regijom, fistulama...

Perianalna fistula nastaje skoro uvek kao rezultat ponavljanih prethodnih abscesa. Stvara se kanal od izvodnog kanala žlezde do otvora na koži. Operacija fistule relativno je jednostavna ako je fistula plitka i ne prolazi kroz sfinkter (mišić stezač). Ako je fistula dugačka i prolazi kroz analni sfinkter, obično se radi drenaža koncem – Seton drainage – kako se ne bi oštetio sfinker i operacijom izazvala inkontinencija (nemogućnost zadržavanja stolice). Cilj operacije je da se – postepenim zatezanjem konca – fistulozni kanal prezentira prema napolje (iz kanala se napravi brazda).

Seton je vrsta materijala za ušivanje ili gumena traka koja se može provući kroz otvor na koži, duž fistule, kroz unutrašnji otvor i napolje kroz anus. Onda se vezuje u omču koja može na istom mestu da stoji nekoliko nedelja ili meseci, a nisu retki slučajevi i kada seton stoji i godinu, dve. On podstiče drenažu svakog inficiranog materijala i omogućava da putanja fistule postepeno zarasta oko setona,ostavljajuci zrelo ožiljačno tkivo.

Borba sa fistulama je dosadna i duga, one se umeju vratiti, biti uporne a ne zna se zašto zapravo nastaju tj šta im je okidač.

Ja sam poprilično friška vlasnica setona. Imam ga oko 10ak dana. Zanima me da li ima još sapatnika, naročito žena. Kakva su vam iskustva?
Bolest: Crohn-ova, od cca 1999. Zahvaceni sigma i perianalna regija, prisustvo fistula. Modni detalj - drenazni seton. / Lekovi (do sada): 5-ASA, Salofalk tbl, klizme, supoz, Asacol, Orvagil / Aktuelna terapija: Asacol, Salofalk sup, Orvagil, Imuran.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Seton drenaža

Post by Igor77 » 30 Mar 2016, 21:58

Tanja, dobro došla!
Hvala na detaljnom opisu ove procedure. Potrefila se temu :) Slobodno napiši kako ide oporavak.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

tanjanja
Posts: 13
Joined: 23 Mar 2016, 00:42

Re: Seton drenaža

Post by tanjanja » 31 Mar 2016, 13:52

Bolje vas našla. Mogu izneti moja iskustva do sada ali sapatnika izgleda još nema :) Što i nije loše
Bolest: Crohn-ova, od cca 1999. Zahvaceni sigma i perianalna regija, prisustvo fistula. Modni detalj - drenazni seton. / Lekovi (do sada): 5-ASA, Salofalk tbl, klizme, supoz, Asacol, Orvagil / Aktuelna terapija: Asacol, Salofalk sup, Orvagil, Imuran.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: Seton drenaža

Post by marica » 31 Mar 2016, 15:29

Tanjanja, dobro nam došla i još brže se oporavila. Možda se neko i javi sa istim "modnim detaljem" poput tvog, u tom slučaju imaćeš grdnu konkurenciju. Za utehu, ako je neka uteha, ja nemam ni dupe, meni su sve isekli. Znači stoma, a ja sam sama tražila da me reše sve te bede sa UC nakon 20 godina. Ne želim ni da pamtim, ali eto, tu sam, na forumu, možda nekome bude lakše ili čak i od koristi. Mada sam lično korisna samo za štrikanje i heklanje...a modni detalj "stoma"...kesica :D
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

mmixn
Posts: 36
Joined: 07 Dec 2011, 22:45
Location: Novi Sad

Re: Seton drenaža

Post by mmixn » 02 Apr 2016, 01:19

Moja iskustva sa perianalnim "zadovoljstvima" :? . Pojavilo mi se kao dosadan i uporan potkožni čir, koji je počeo da raste. Na moju nesreću, pogoršalo se baš dok sam bio na putu u inostranstvu. Dobio sam visoku temp., groznicu, nateklo je do veličine oraha, nisam mogao da sedim, za svaku neravninu na putu sam skidao zvezde sa neba od bolova u vožnji od više stotina km u toku 2 košmarna dana. Po povratku mi je ambulantni hirurg u lokalnoj anesteziji uradio drenažu (napravio rez sa lancetom-nožićem) i umalo se nije onesvestio. Stavio je tzv. betadinsku štrajfnu, gazu natopljenu antiseptikom. Previjali su me 2 puta dnevno i dobijao sam antibiotiske injekcije isto 2x dnevno. Posle toga se smirilo jedno vreme i nakon godinu dana mirovanja je ponovo počelo da se aktivira. Onda mi je isti (hrabri) ambulantni hirurg ponovo uradio rez, i rekao da ako se ponovo pogorša, moram ići kod pravog hirurga u bolnicu. Srećom, od tada nije bilo ozbiljnijih problema. Nekoliko puta se javljala potkožna kvržica, ali se obično povlačila brzo posle toga. Jednom je bila malo upornija, pa sam nakon 2 meseca otišao kod proktologa, kojem uopšte nije bilo jasno zašto se ja toliko uzbuđujem zbog jedne obične bubuljice :lol: Posle toga je više od godinu dana menjala veličinu, nekada se činilo da će opet da podivlja, ali srećom je ostalo sve pod kontrolom. Potpuno se povukla nakon operacije koju sam imao (uklanjanje suženja na anastomozi). Ne znam da li su pomogli jaki antibiotici koje sam primao za to vreme? Kažu da i biološka terapija dosta uspešno zatvara fistule, ali se ne primenjuje kada postoji absces. Treba se uporno boriti protiv te napasti, ako se pogorša ne sme se ostaviti bez nadzora, jer može biti opasno po život!
Dg:Crohnova bolest od 2001, komplikacije: fistula, stenoze. Operacije:2. Korišćeni lekovi: Salofak, Orvagil, Budesonide. Trenutna Th: Imuran 2x50 mg, sideral forte 1x1, folnak 1x1

nevena
Posts: 13
Joined: 21 Nov 2012, 18:13

Re: Seton drenaža

Post by nevena » 04 Apr 2016, 19:10

Ovakve probleme sam resila , napravisi mast od kantariona. Dobra je i za hemoroide.

tanjanja
Posts: 13
Joined: 23 Mar 2016, 00:42

Re: Seton drenaža

Post by tanjanja » 11 Apr 2016, 13:05

Pardoniram, promakla su mi obaveštenja!
Evo tri nedelje i kusur dana sa modnim detaljem i sad mogu da podelim iskustva. Ali da krenem iz početka - perinalani apscesi... Ah...

2010. mi je počela rasti džomba. Prvo su mislili da je problem ginekološke prirode (bartolinijeva žlezda) jer je džomba rasla na "tom" mestu. Savetovano da se sačeka da ona sama pukne i da se u međuvremenu GREJE. Avaj... Posle fino neprospavanih noći i otplakanih dana (bolelo je i kad se diše), otišla sam u bolnicu sa džombom veličine polovine poveće kajsije i rekla da seku, ne mogu više. U pitanju je bio perianalni apsces. Urađena incizija, očišćen kanal i to je bilo to. Narednih godinu i po dana mi se na svakih 7-10 dana apsces punio i praznio. Užasno iskustvo. Da ne pominjem da sam u tom periodu imala i jednu trudnoću i žene će razumeti kako ume da zavrne u stomaku kada vidiš krv tamo gde ne treba a često mi se dešavalo da mi ostane par kapi krvi na mestu sečenja. Nakon tih godinu i po dana se sve smirilo. Magnetna je urađena i nalaz je pokazao da postoji taj neki fistulozni kanal formiran usled apscesa ali je nalaz bio pomalo ofrlje urađen i nije pomogao kasnije - kažu da je bio uopšten i izokola napisan. Savetovano da se nista ne dira pošto je mirno.

Početkom februara ove godine, 2016. ponovo raste apsces. Poučena iskustvom od prvog puta, ovaj put sam skratila vreme čekanja za trećinu i izdržala nedelju dana pa išla na seckanje. Nakon toga se ponovo fistula punila i praznila dok sam ja išla od doktora do doktora. Uradila magnetnu - fistulozni kanal ide uz zid vagine pa kroz mišiće anusa. Bilo kakva ozbiljna operacija nije došla u obzir jer nakon nje mogu ostati samo sa pelenama doživotno. To mi nije bila opcija. I tako dobih SETON kao rešenje problema - gumeni prsten koji ne dozvoljava kanalu da se zapuši. Plan je da se fistulozni kanal drenira i da se uz terapiju imuranom narednih 6 meseci ta fistula zaleči tj. da ona ovako otvorena na donjem delu zarasta odozgo. Nakon imurana ide biološka terapija.

Užasan osećaj je potrajao prve dve nedelje. Imala sam tu nesreću da su na moje hemoroide koje sam inače imala, izašli i novi i onda mi se seton urezao u njih. Žurka! Tanananaanaaaaa. Preskočiću deo o agresiji, suzama i ostalom. Bolelo je kao đavo, možete zamisliti. Kljucajući bol. Dobila sam još neke lekiće i čaj i masti. Smirilo se nakon nekog vremena ali sve što radim, radim tako da se vrti oko mog dupeta i nikako drugačije.
Kao prvo, iz fistule konstantno ide gnoj i moram nositi uvek nešto. Gazica, uložak vateni ili onaj dnevni. Kako kad, u zavisnosti od količine gadosti koja ide napolje, ali nešto mora biti u pomoći. Drugo, nakon svake nužde OBAVEZNO PRANJE, bez izuzetka. U suprotnom, opet kreće užasan osećaj, smetnja i pečenje. Uvek se zadrži negde malo stolice i to samo voda može srediti. Čitala sam da često i malo stolice prođe kroz "drugu" rupu. Meni je možda dva-tri puta, ali desi se, da.
Menstruacija... ah... tamponi i ništa drugo. Kažu da nije preporučljivo korisiti tampone stalno ali u ovom slučaju oni i ništa drugo. I ovako je prevelika gužva dole i previše svega gadnog tako da... Tamponi - DA, ulošci - NE.
Phlebodia tablete, čaj od Petrovca, faktu mast, Proktis mast, kantarion,, kamilica kupke... ako imate hemoroide uz seton.
Gde god idete, nosite vlažne maramice, uloške, gaze...
Bolest: Crohn-ova, od cca 1999. Zahvaceni sigma i perianalna regija, prisustvo fistula. Modni detalj - drenazni seton. / Lekovi (do sada): 5-ASA, Salofalk tbl, klizme, supoz, Asacol, Orvagil / Aktuelna terapija: Asacol, Salofalk sup, Orvagil, Imuran.

tanjanja
Posts: 13
Joined: 23 Mar 2016, 00:42

Re: Seton drenaža

Post by tanjanja » 11 Apr 2016, 13:10

marica wrote:Tanjanja, dobro nam došla i još brže se oporavila. Možda se neko i javi sa istim "modnim detaljem" poput tvog, u tom slučaju imaćeš grdnu konkurenciju. Za utehu, ako je neka uteha, ja nemam ni dupe, meni su sve isekli. Znači stoma, a ja sam sama tražila da me reše sve te bede sa UC nakon 20 godina. Ne želim ni da pamtim, ali eto, tu sam, na forumu, možda nekome bude lakše ili čak i od koristi. Mada sam lično korisna samo za štrikanje i heklanje...a modni detalj "stoma"...kesica :D
Hvala Marice. Živelo štrikanje sa ili bez guzice! <3
Bolest: Crohn-ova, od cca 1999. Zahvaceni sigma i perianalna regija, prisustvo fistula. Modni detalj - drenazni seton. / Lekovi (do sada): 5-ASA, Salofalk tbl, klizme, supoz, Asacol, Orvagil / Aktuelna terapija: Asacol, Salofalk sup, Orvagil, Imuran.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: Seton drenaža

Post by marica » 11 Apr 2016, 20:02

tanjanja wrote:Pardoniram, promakla su mi obaveštenja!
Evo tri nedelje i kusur dana sa modnim detaljem i sad mogu da podelim iskustva. Ali da krenem iz početka - perinalani apscesi... Ah...

2010. mi je počela rasti džomba. Prvo su mislili da je problem ginekološke prirode (bartolinijeva žlezda) jer je džomba rasla na "tom" mestu. Savetovano da se sačeka da ona sama pukne i da se u međuvremenu GREJE. Avaj... Posle fino neprospavanih noći i otplakanih dana (bolelo je i kad se diše), otišla sam u bolnicu sa džombom veličine polovine poveće kajsije i rekla da seku, ne mogu više. U pitanju je bio perianalni apsces. Urađena incizija, očišćen kanal i to je bilo to. Narednih godinu i po dana mi se na svakih 7-10 dana apsces punio i praznio. Užasno iskustvo. Da ne pominjem da sam u tom periodu imala i jednu trudnoću i žene će razumeti kako ume da zavrne u stomaku kada vidiš krv tamo gde ne treba a često mi se dešavalo da mi ostane par kapi krvi na mestu sečenja. Nakon tih godinu i po dana se sve smirilo. Magnetna je urađena i nalaz je pokazao da postoji taj neki fistulozni kanal formiran usled apscesa ali je nalaz bio pomalo ofrlje urađen i nije pomogao kasnije - kažu da je bio uopšten i izokola napisan. Savetovano da se nista ne dira pošto je mirno.

Početkom februara ove godine, 2016. ponovo raste apsces. Poučena iskustvom od prvog puta, ovaj put sam skratila vreme čekanja za trećinu i izdržala nedelju dana pa išla na seckanje. Nakon toga se ponovo fistula punila i praznila dok sam ja išla od doktora do doktora. Uradila magnetnu - fistulozni kanal ide uz zid vagine pa kroz mišiće anusa. Bilo kakva ozbiljna operacija nije došla u obzir jer nakon nje mogu ostati samo sa pelenama doživotno. To mi nije bila opcija. I tako dobih SETON kao rešenje problema - gumeni prsten koji ne dozvoljava kanalu da se zapuši. Plan je da se fistulozni kanal drenira i da se uz terapiju imuranom narednih 6 meseci ta fistula zaleči tj. da ona ovako otvorena na donjem delu zarasta odozgo. Nakon imurana ide biološka terapija.

Užasan osećaj je potrajao prve dve nedelje. Imala sam tu nesreću da su na moje hemoroide koje sam inače imala, izašli i novi i onda mi se seton urezao u njih. Žurka! Tanananaanaaaaa. Preskočiću deo o agresiji, suzama i ostalom. Bolelo je kao đavo, možete zamisliti. Kljucajući bol. Dobila sam još neke lekiće i čaj i masti. Smirilo se nakon nekog vremena ali sve što radim, radim tako da se vrti oko mog dupeta i nikako drugačije.
Kao prvo, iz fistule konstantno ide gnoj i moram nositi uvek nešto. Gazica, uložak vateni ili onaj dnevni. Kako kad, u zavisnosti od količine gadosti koja ide napolje, ali nešto mora biti u pomoći. Drugo, nakon svake nužde OBAVEZNO PRANJE, bez izuzetka. U suprotnom, opet kreće užasan osećaj, smetnja i pečenje. Uvek se zadrži negde malo stolice i to samo voda može srediti. Čitala sam da često i malo stolice prođe kroz "drugu" rupu. Meni je možda dva-tri puta, ali desi se, da.
Menstruacija... ah... tamponi i ništa drugo. Kažu da nije preporučljivo korisiti tampone stalno ali u ovom slučaju oni i ništa drugo. I ovako je prevelika gužva dole i previše svega gadnog tako da... Tamponi - DA, ulošci - NE.
Phlebodia tablete, čaj od Petrovca, faktu mast, Proktis mast, kantarion,, kamilica kupke... ako imate hemoroide uz seton.
Gde god idete, nosite vlažne maramice, uloške, gaze...

Meni je ovo prestrašno i za čitati. Iako sam mnogo toga prošla ovo mi deluje kao naučna fantastika. Nikad nisam čula za tako nešto, a provela sam pola života po bolnicama. I još si tako mlada...Strašno mi je, najstrašnije što sve to prolazite tako mladi, što vas lekari šetaju od nemila do nedraga jer na kraju krajeva, ne boli to njih nego vas, šta ih briga. Dok naiđeš na doktora koji će i da se zabrine...prošo voz i pitaju te "gde si bio do sad".
Zbog svega toga, zbog jednom kad sam padala s nogu dobila od svog gastroenterologa kompliment da izvrsno izgledam (42kg), kad me je poslao na Vma, a na Vma mi rekli da nemaju mesta za mene jer tu ljudi umiru, zbog mnogo takvih nerazumevanja (jer ne boli njih, njih zabole ona stvar) bukvalno me spasilo pucanje debelog creva. Ako čak i takav razvoj događaja mogu nazvati srećom.

Nego kod te seton drenaže, da li ti to ostaje za stalno ili ??? Hoće li se nešto tu promeniti? Premlada si za sve to. :(
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Seton drenaža

Post by Igor77 » 11 Apr 2016, 20:59

Au, sunce ti! Šta da ti kažem, želim ti da se što pre dovedeš u koliko-toliko normalno stanje.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Post Reply