Strikturoplastika

Post Reply
zoran
Posts: 12
Joined: 11 Mar 2012, 00:47
Location: Indjija

Strikturoplastika

Post by zoran » 07 Feb 2016, 22:12

Pozdrav svima!Vidim da niko do sada nije spominjao ovaj metod operacije a meni je uradjena pre 2 nedelje pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovom metodom!Ovo mi je druga operacija(prva bila 2009 god.)

User avatar
Igor77
Posts: 568
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Strikturoplastika

Post by Igor77 » 08 Feb 2016, 07:52

Pozdrav Zorane,
Molim te napiši svoja iskustva, gde si radio, kako je sve prošlo, opiši proceduru.
Hvala!
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

zoran
Posts: 12
Joined: 11 Mar 2012, 00:47
Location: Indjija

Re: Strikturoplastika

Post by zoran » 08 Feb 2016, 15:53

Imam kron 10-ak god.Od samog pocetk se lecim na VMA i ka sto rekoh prvu operaciju sam imao 2009 god.

Tada mi je skraceno tanko crevo nekih 40cm usled stenoze ili suzenja.Godinama sam bio skroz super,jedno vreme na imuranu dok je funkcionisalo,kasnije sam prebacen na biolosku terapiju(Humira).Sve do septembra prosle godine kada sam skinut sa bioloske terapije jer su rezultati bili vise nego dobri ali nepuna 3 meseca posle toga krecu ponovo problemi!Retka stolica,grcevi u stomaku.U decembru odlazim u bolnicu posle dijagnostike(skener,kolonoskopija) je ustanovljeno da ponovo imam suzenja na tankom crevu i da moram na operaciju po drugi put posle nepunih 6 godina.

Na VMA me vodi dr Milenkovic i dr Tarabar o kojima necu puno trosim reci,ako mi se ista dobro desilo za ovih 10 god onda je to mogucnost da sa njima saradjujem ako tako mogu da kazem!Neznam kakva su druga iskustva,ne znam kako je u drugim bolnicama ali za ovih 10 god ni naj manji ne sporazum nisam imao!

Operisan sam po drugi put pre 2 nedelje na VMA!Operisao me je dr Zoran Kostic kao i prvi put.

Kao sto sam vec napomenuo,uradjena mi je strikturoplastika!Ono sto znam o ovoj metodi jeste da se ona koristi u slucajevima kada je vec radjena resekcija creva i da bi se izbegla ponovna to jest da ne bi dolazilo do prekomernog odstranjenja tankog creva radi se strikturoplastika.Kad i u kom slucaju je moguce raditi ovom metodom nisam siguran.Mislim da se pri upalnom procesu ne moze raditi a da takodje zavisi u kom delu delu tankog creva je stenoza.Ima na internetu dovoljno pojasnjenja o ovoj proceduri.Sam tok operacije je podpuno isti,samo se ne radi reskcija creva vec se crevo raseca uzduzno i na na neki nacin se radi fizicko prosirenje suzenog dela.Znam da nisam puno pomogao ali bas iz toga razloga sam i pitao da li neko ima iskustva sa ovom metodom.

Danas izvadjeni konci i sad konacno mogu da kazem da je jos jedna epizoda zavrsena!Ko je bio na operaciji zna kako je to.Naj bitnije je da je opercja prosla uspesno,ja se osecam po prilicno dobro i to mi je naj bitnije.

Koliko i da li je ovaj vid operacije efikasniji ne bih znao da kazem!Period izmedju dve operacije bio je 6 god a da li cu ovaj put izdrzati duze ili ne samo bog zna!

Ako nekoga zanima jos nesto i ako sam nesto propustio, slobodno pitajte.Ako mogu bilo sta da pomognem tu sam.............

mmixn
Posts: 36
Joined: 07 Dec 2011, 22:45
Location: Novi Sad

Re: Strikturoplastika

Post by mmixn » 09 Feb 2016, 22:24

Veoma interesantna informacija! Meni su prošle godine radili resekciju i nisam znao da se kod nas radi ovakav zahvat. Možda bi bilo zanimljivo da se napiše kakve su mogućnosti da se na VMA leče pacijenti koji nisu iz Beograda? Da li se ovakva operacija možda može raditi kod nas laparaskopski?
Dg:Crohnova bolest od 2001, komplikacije: fistula, stenoze. Operacije:2. Korišćeni lekovi: Salofak, Orvagil, Budesonide. Trenutna Th: Imuran 2x50 mg, sideral forte 1x1, folnak 1x1

Post Reply