Stent procedura!

Post Reply
User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Stent procedura!

Post by Skipper » 13 Oct 2012, 03:08

Dragi saborci,

Red je da se nešto napiše i o još jednoj metodi.

Postoje česti slučajevi, kada je crevo suženo (stenoza ili stricture) i tada je moguće da se, umesto operacije, pacijentu ubaci, takozvani STENT, na mesto stenoze, koji će, imati ulogu da spreči dalje sužavanje creva. U Americi, ovaj pristup je u praktičnoj upotrebi već duže od 10 godina.

Prvo se radila dilatacija pomoću takozvane "Balloon dilation" metode, ali često je takva vrsta 'širenja' suženog dela GI trakta, morala da se ponovi, s vremena na vreme. Na kraju, se sve opet završavalo na hiruškom stolu! Naš član keebo je ranije pitao, da li se negde u Srbiji izvodi takav zahvat, ali, na žalost, nemam informacija o tome.

U slučaju da je stenoza kraća od 5 cm, danas su u upotrebi samoproširivi metalni stentovi (self-expanding metallic stents [SEMS]), koji su obično, od titanijuma. Najčešće se ovakav zahvat izvodi, ukoliko je u pitanju stenoza debelog creva (na žalost i to postoji!) Takodje, moguće je izvršiti ugradnju stenta i na mesto spoja tankog i debelog creva, odnosno 'anastomoze', odnosno, ukoliko je stenoza na samom završnom delu tankog creva. Naravno ovo se odnosi samo na obolele od Crohn-ove bolesti!

Metoda se izvodi potpuno neinvazivnim putem, odnosno, stent se kolonoskopom pozicionira na mesto stenoze, ali sada se sve više koristi fluoroskopska lokalizacija/postavljanje stenta na mesto stenoze, uz pomoć specijalne žice/sajle za 'navodjenje' ("guidewire").

Na žalost, broj pacijenata, kod kojih je ova metoda dala dobre rezultate, je veoma mali, jer često dolazi do migracije (pomeranja) stenta, tako da opet mora da se pristupi klasičnom operativnom rešenju ovog problema! :(

Ne znam da li se ovakva vrsta 'stent' intervencije obavlja bilo gde u Srbiji, ali u USA, je to već rutinska procedura, koja se radi samo ukoliko postoje opravdani razlozi za odlaganje hiruškog zahvata! Horror! :x

Sve u svemu, klasična medicina se i dalje 'vrti u krug', a nama ostaje da se nadamo i verujemo da će se jednom dogoditi i nešto lepo i korisno za sve obolele od IBD-a!

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply