Kanabis

Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Kanabis

Post by Suvi_vrat » 03 Jan 2013, 02:54

Naišao sam na ovaj članak:
http://www.emaxhealth.com/1275/marijuan ... ve-colitis

Da li je neko probao (pitanje je možda suviše direktno)? Tema jeste tabu, posedovanje kanabisa jeste protivzakonito, ali se o ovome dosta priča na stranim forumima.

"A 2012 study published in Digestion noted that people who had had IBD for a long time responded favorably to marijuana, experiencing an increase in appetite, weight gain, better social functioning, improved ability to work, and an improvement in depression and pain after three months of treatment with inhaled cannabis. Earlier studies have also indicated positive effects."

Vaša mišljenja molim.

GrooYa
Posts: 72
Joined: 16 Mar 2012, 20:44
Location: Kragujevac

Re: Kanabis

Post by GrooYa » 03 Jan 2013, 03:55

Nije stvar u tabuu vec u zakonu. Dakle ne mogu da kazem da sam probao, ali ukoliko imas tegobe, preporucujem da probas, mozda moze da ti pomogne ;)
Nadam se da se razumemo.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Kanabis

Post by Igor77 » 04 Jan 2013, 15:26

Nisam pristupao tome naučno ali definitvno utiče na raspoloženje :mrgreen:
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Kanabis

Post by Skipper » 05 Jan 2013, 02:32

Odlična tema, Suvi_vrat (s obzirom da, mesecima, imam veoma jake bolove!) :mrgreen:

Samo sam, ukratko, želeo da dodam da je već skoro 20 saveznih država u USA, odobrilo legalno korišćenje kanabisa u medicinske svrhe (naravno, dobija se na lekarski recept!)

Kada će u Srbiji vlastodršci početi malo da razmišljaju i o ozbiljno bolesnom delu nacije, to je već drugo pitanje. Iako bih voleo da se što pre legalizuje upotreba ovog pomoćnog sredstva (veoma korisnog za sve koji imaju IBD i bore se sa teškim bolovima), ne verujem da će se to desiti u skorije vreme. Žalosno je to što će oboleli od naših i drugih bolesti, na kraju početi lično da uzgajaju ili nekako nabavljaju marihuanu ('black market'), umesto da sve ide po pravnoj/legalnoj proceduri -- dakle, kontrolisana i praćena prodaja i upotreba opojnih sredstava! Ali to je već drugo pitanje....! :(

Pozdrav i sve najbolje u 2013,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Svestenik
Posts: 22
Joined: 19 Sep 2012, 11:03

Re: Kanabis

Post by Svestenik » 05 Jan 2013, 10:05

Nije mi jasno da li pomaze samo pri bolovima ili i u lecenju?U svakom slucaju je vrhhhhh :mrgreen:

GrooYa
Posts: 72
Joined: 16 Mar 2012, 20:44
Location: Kragujevac

Re: Kanabis

Post by GrooYa » 05 Jan 2013, 13:12

kako kazu oni koji su probali, ukoliko imate dovoljno vremena da napravite ulje od kanabisa, i da isto koristite pri kuvanju, moze dovesti do prilicno lepe remisije - tako da pomaze i u "lecenju" (remisija dodje jedini vid lecenja kod nasih bolesti).
ukoliko se inhalira (odlucite na koji nacin - bong, joint, klasicna inhalacija) - dovodi do trenutnog olaksajna tegoba, bilo da se odnosi na bolove, bilo na retke ili kasaste stolice. problem je jedino sto taj efekat u najboljem slucaju traje jedan dan, sto znaci da minimum svaki dan morate da pripalite po jednu. dobra strana je sto je potrebna kolicina daleko manja od one koja je potrebna pri zloupotrebi kanabisa (dakle dzoint moze biti minijaturan). Potrebno je samo uneti THC u organizam, receptori koji se nalaze u stomaku ce dalje uciniti svoje.
kao sto je skipper vec rekao marihuana je legalizovana u preko 20 drzava u US, sto znaci ako imate krona, dobijete karticu i lepo iz apoteke dobijete kvalitetnu biljcicu za umirivanje vasih tegoba. dok kod nas mozete da dobijete ko zna sta i ko zna kako uzgajano, osim ako sami ne gajite - sto dalje vodi krivicnom postupku.

ako neko ima jos neka konkretna pitanja, radije cu odgovoriti na PM. Opet, nadam se da se razumemo zasto ;)

Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Re: Kanabis

Post by Suvi_vrat » 06 Jan 2013, 00:01

Trenutno, hvala Bogu, nemam nekih većih problema ali kad bih morao da prođem kroz neke periode koje sam do sad prolazio, mislim da se ne bih libio da probam sa ovim.

Ono što brine je šta sve mogu da podvale, što Gruja kaže, s obzirom kako se nabavlja. U Americi je sigurno druga stvar. Moramo mi da zaostajemo pa to ti je.

Što se tiče ulja, kolega mi posla i ovo http://www.biospajz.rs/ulje-od-konoplje ... 50-ml.html
Dakle, ulje je legalno, što je sjajno i to se mora uzeti kao opcija.
Da li od ulja duva promaja u glavi? :lol:

GrooYa
Posts: 72
Joined: 16 Mar 2012, 20:44
Location: Kragujevac

Re: Kanabis

Post by GrooYa » 06 Jan 2013, 03:38

na zalost mislim da je to ulje koje si linkovao prilicno beskorisno. nigde u opisu ne vidim od kog dela biljke je konkretno napravljeno. Ono sto kanabis cini nezakonitim, a ujedno i lekovitim je THC.
Tetrahidrokanabinol ili THC je psihoaktivni sastojak marihuane, koju ta biljka koristi kao defanzivni mehanizam protiv biljojeda. Pri zloupotrebi kanabisa i unosenju vecih kolicina, se aktiviraju kanaboidni receptori u mozgu od kojih se stvara pomenuta "promaja u glavi", jer se nalaze u centralnom nervnom sistemu, ali i u celijama imunog sistema, kao i (pogodicete) u stomaku.
THC ima blago do umereno analgetsko dejstvo. ostali efekti ukljucuju relaksaciju, promene u culima vida i sluha, blagi umor i povecanje apetita. takodje moze da smanji i agresiju kod pojedinaca.
obzirom da je u skoro polovini americkih drzava legalizovana, i da sa kronovom bolescu (ali i mnogim drugim) mozete da dobijete karticu kojom medicinsku marihuanu mozete legalno kupiti u apoteci, i farmakolozi su se dosetili da naprave formulu sa ekstraktom THCa pod nazivom Marinol, koji se koristi za lecenje sijaseti bolesti.
e sad ako ovo gore navedeno pazljivo procitate, i saberete 2 i 2 (analgetsko dejstvo, povecanje apetita, samnjenje agresije - dakle i stresa, relaksacija, receptori u stomaku i u celijama nervnog sistema (nase bolesti kao spadaju pod autoimune)) shvaticete zasto se na zapadu pridaje ozbiljna paznja ovom alternativnom vidu lecenja. jos ako uz to dodate cinjenicu da za preko 5000 (da, pet hiljada) godina od kada se kanabis koristi, nije zabelezen ni jedan smrtni slucaj od prekomernog unosa THCa ili kanabisa u svojoj prirodnoj formi, koriscenje medicinske marihuane postaje jos logicnije.
ono sto cini marihuanu opasnom i nelegalnom je njena zloupotreba i koriscenje u pogresne svrhe, ali tu fazu je prosao i alkohol (prohibicija u americi), pa je donosenjem normalnih zakona to dovedeno u razumno stanje - kada si pijan nemoj da vozis i to je to - isti zakon treba da se donese i za marihuanu.

nadam se da sam neke stvari malo priblizio, sve informacije koje sam izneo ne zasnivaju se na licnom iskustvu, vec na wikipediji ;)

i da, ako je ulje napravljeno kako treba, ako se i preko stomaka unese dovoljna doza THCa verujem da ce duvati malo promaje u glavi, ali ce to biti poslednja stvar o kojoj ces da brines :lol:

Svestenik
Posts: 22
Joined: 19 Sep 2012, 11:03

Re: Kanabis

Post by Svestenik » 08 Jan 2013, 14:46

Svako od nas zna da nemoze da se zadrzi na jednom dimu tako da drzite se lekova :lol: ALI LJUDI JA VAM KAZEM OD ONIH LEKOVA IZ RAVANICE MENI JE VRHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH JA JEDEM APSOLUTNO SVEEEEE ALI SVEEE POCUJTE ME!!!!A BILO JE TOLIKO OZBILJNO ,ZNA I SKIPER PITAJ TE NJEGA AKO MI NEVERUJETE ,DA LI CE CREVO BITI OSTRANJENO ILI NE A SAD JE SVE OK I PORED TOKA STO JE KAO HRONICNI KOLITIS

loknica
Posts: 43
Joined: 15 Oct 2012, 09:01

Re: Kanabis

Post by loknica » 08 Jan 2013, 19:21

Svestenik, da li su u pitanju cajevi ili lekovi iz Ravanice?Koliko se pije vremenski?

Post Reply