Magnezijum hlorid

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Magnezijum hlorid

Post by Philthy McNasty » 07 May 2012, 20:50

Magnezijum je jedan od najvaznijih minerala, odgovoran za preko 300 metabolickih proceca u organizmu, veoma zapostavljen posebno u slucaju IBD obolelih jer je apsorpscija ne samo magnezijuma veoma smanjena.

Kopiracu teks sa jednog hrvatskog sajta za one sa slabim enlgleskim a takodje i jedan link od stotine sajtova na engleskom jeziku.
Magnezijum hlorid se moze naci i kod nas u obliku Nigari-ja koji se koristi za proizvodnju tofu, mada ga je bolje konzumirati u izvornom obliku mada nisam siguran da li se moze naci kod nas, ako ne, koga zanima mogu mu poslati infformacije kako da se naruci iz Slovenije a moze se naruciti i iz USA jer je jeftinije.

Magnezijum u kaspulama koristim vec odavno i iz licnog iskustva mogu povtrdtiti neke od navoda u teksku a to su, daleko bolje spavam i aritmije srca, koje su bile veoam ucestale pre SCD, su potpuno nestale. Od nedavno sam poceo da koristim magnezijum hlorid u obliku ulja (detalji u teksu) jer je apsorpsija daleko veca preko koze (transdermalna terapija).

http://magnesiumforlife.com/ procitati pazljivo!!!

Pitajte sve sto nije jasno ..........


"Magnezij je upravo čudotvoran mineral po svom iscjeljujućem učinku na širok raspon bolesti, kao i po svojoj sposobnosti da podmladi ostarjelo tijelo. Znamo da je neophodan za mnoge enzimske reakcije, posebno u vezi s proizvodnjom stanične energije, za zdravlje mozga i živčanog sustava, a također i za zdrave zube i kosti. Međutim, iznenađuje da je u obliku magnezijevog klorida također impresivan borac protiv infekcija.(1) Gornja izjava umirovljenog biokemičara i nutricionista Waltera Lasta u kojoj je sažeo ključnu važnost magnezija za naše zdravlje nije pretjerana. Ona je dvostruko istinita zato što je unos magnezija putem hrane uvelike opao zbog upotrebe anorganskih gnojiva i prevelikog unosa kalcija, a također i zato što medicinska struka pretjerano naglašava našu potrebu za visokim unosom kalcija i uzimanjem nadopuna prehrani s kalcijem na štetu magnezija.

Kalcij i magnezij zajednički djeluju u tijelu, ali su i suprotni po svojim učincima na naš metabolizam. To je najvećim dijelom rezultat aktivnosti doštitnih (paratiroidnih) žlijezda koje nastoje održati konstantan kombinirani umnožak kalcija i magnezija u našoj krvi te njihovu ravnotežu s fosforom. Ako je razina magnezija niska, razina kalcija mora porasti kako bi se povratila ravnoteža. Odakle dolazi taj dodatni kalcij? Iz kostiju i zuba, naravno!

To je još veći problem kada su doštitne žlijezde kronično prestimulirane, obično u kombinaciji s nedovoljno aktivnom štitnom žlijezdom. To je česta situacija kod prisutnosti kandidijaze, amalgamskih zubnih plombi i ispuna korijenskih kanala: čini se da sve to suzbija funkciju štitnjače i pretjerano stimulira doštitne žlijezde.

Što tijelo radi sa suvišnim kalcijem u krvi? Odbacuje ga u tkivo svugdje gdje postoji neka kronična upala. To vodi, na primjer, do kalcifikacije zglobova, kao kod artritisa, te do kalcifikacije jajnika i drugih žlijezda, posljedica čega je smanjena proizvodnja hormona. Kalcificirani bubrezi s vremenom dovode do potrebe za dijalizom, a kalcifiltacija u tkivu dojki, posebno u mliječnim kanalima, često se rješava nepotrebnim mastektomijama i drugim invazivnim tretmanima.

MAGNEZIJ ZA ZDRAVE KOSTI I ZUBE

Medicinski autoriteti tvrde da je visoku učestalost osteoporoze i karijesa u zemljama Zapada moguće prevenirati visokim unosom kalcija. Međutim, objavljeni dokazi otkrivaju da je istina suprotna.(2) Stanovništvo Azije i Afrike s vrlo niskim unosom od oko 300 miligrama (mg) kalcija dnevno ima vrlo nisku učestalost osteoporoze. U Africi, Bantu žene s unosom od 200 do 350 mg kalcija dnevno imaju najnižu učestalost osteoporoze u svijetu. U zapadnim zemljama s visokim unosom mliječnih proizvoda, prosječan unos kalcija je oko 1000 mg. Što je unos kalcija veći, posebno u obliku proizvoda od kravljeg mlijeka (osim maslaca), veća je učestalost osteoporoze.(3)

Hormoni doštitnih žlijezda održavaju razine kalcija, magnezija i fosfora u kolebljivoj ravnoteži. Ako kalcij poraste magnezij pada, i obrnuto. Uz nizak unos magnezija kalcij se crpi iz kostiju kako bi se povećale razine kalcija u tkivima, dok visok unos magnezija uzrokuje da kalcij izlazi iz tkiva i odlazi u kosti. Visok unos fosfora bez visokog unosa kalcija ili magnezija uzrokuje ispiranje kalcija iz kostiju i izbacivanje iz tijela mokraćom. Visok unos fosfora uz visok kalcij i magnezij vodi do mineralizacije kostiju.

Dr. Lewis B. Barnett, ortopedski kirurg, radio je u dva različita okruga u SAD-u s bitno različitim razinama minerala u tlu i vodi. U okrugu Dallas u Teksasu visokom koncentracijom kalcija i niskom koncentracijom magnezija u vodi za piće, osteoporoza i prijelomi kuka bili su vrlo česti, dok ih u Herefordu u Teksasu s visokim razinama magnezija i niskim razinama kalcija, gotovo uopće nije bilo. U okrugu Dallas sadržaj magnezija u kostima bio je 0,5 posto, dok je u Herefordu bio 1,76 posto. U drugoj usporedbi, sadržaj magnezija u kostima osoba s osteoporozom bio je 0,62 posto, dok je kod zdravih osoba bio 1,26 posto.(4)

Ono što vrijedi za zdrave zube vrijedi i za zdrave kosti. U jednoj novozelandskoj studiji utvrđeno je da su zubi otporni na karijes imali u prosjeku dvostruko višu količinu magnezija od zuba osjetljivih na karijes. Kao prosječna koncentracija magnezijevog fosfata u kostima navodi se 1,0 posto, u zubima oko 1,5 posto, u kljovama slonova 2,0 posto, a u zubima životinja mesojeda koje drobe kosti koncentracija je 5,0 posto. Kad se radi o snazi kostiju i zuba, kalcij zamislite kao kredu, a magnezij kao superljepilo. Magnezijevo superljepilo veže i pretvara kredu u snažne kosti i zube.(5)

Jedna pacijentica ispričala je Walteru Lastu: "Moja liječnica nazvala me u petak popodne u vezi s mojim pregledom gustoće kostiju i htjela je znati što sam radila tijekom zadnje dvije godine. Pitala sam zašto, i odgovorila je da je uspoređujući preglede iz 2005. i 2006. vidjela da mi se na pregledu iz 2008. stanje popravilo. Nije mogla vjerovati, rekavši da obično kada uđete u raspon osteoporoze više iz njega ne izađete."(6) Ta liječnica zapravo je govorila kako zna da prihvaćena terapija visokim dozama dodataka s kalcijem ne djeluje, ali se ipak koristi. Ta pacijentica izmijenila je medicinski tretman, smanjivši kalcij i znatno povećavši unos magnezija (uz unos bora).

APSORPCIJA I DOZIRANJE MAGNEZIJA

Rješenje za taj problem je snižavanje razina kalcija u krvi održavanjem visokog unosa magnezija. Međutim, svaki višak magnezija brzo se izgubi s mokraćom. Zbog toga, kako bismo zadržali kalcij u kostima i zubima umjesto oko zglobova i u mekim tkivima, potreban nam je konstantan unos magnezija.

Magnezij u našoj prehrani tradicionalno dolazi u ionskom obliku i u želucu se pretvara u magnezijev klorid ili se veže za bjelančevine - posebno klorofil - i zatim razgrađuje i apsorbira kao magnezijev klorid ili kelatirani magnezij.

Zato kod nadopune prehrane možemo izravno koristiti magnezijev klorid umjesto magnezijevog oksida ili hidroksida i drugih oblika koji zahtijevaju dodatnu klorovodičnu kiselinu. Magnezijev klorid ima još jednu prednost: pruža ione magnezija i klora koji su potrebi za stimulaciju aktivnosti probavnih enzima i proizvodnju klorovodične kiseline u želucu. Magnezijev sulfat, također poznat kao epsomska sol, slabo se apsorbira i zato privlači vodu u debelo crijevo i djeluje kao laksativ.

Ako se voće i povrće uzgaja na mineralima bogatom tlu, tada te namirnice imaju visok sadržaj minerala, uključujući magnezij. Kako biljka raste, pretvara anorganske minerale u organske i veže ih za kiseline kao što je limunska kiselina. U tom se obliku lako apsorbiraju. Iako većina oblika magnezija ima dobru biološku iskoristivost, kelati s aminokiselinama i magnezij vezan za voćne kiseline također imaju blagotvoran alkalizirajući učinak na tijelo.

Postotak apsorpcije magnezija varira i u obrnutom je odnosu s količinom unesenog magnezija. Magnezij se u tijelu apsorbira prvenstveno u tankom crijevu. Kad se konzumira preporučena dnevna doza (RDI) magnezija, što je u prosjeku između 360 i 410 mg dnevno, apsorbiramo približno 50% magnezija, ali kad se unose količine manje od optimalnih možemo apsorbirati čak 75 posto. Apsorpcija rapidno opada kad se odjednom unese više od 200 mg, pa je važno uzimati magnezij podijeljen u više doza tijekom dana.

Magnezijev klorid može se dodavati u hranu i piće, poput soka, uglavnom kako bi se prikrio gorko-slan okus. Ja ga osobno miješam sa sokom, četvrtinu čajne žličice odjednom, i prija mi. Ipak, to je pitanje osobnog ukusa. Možete početi s par kapi u vašem jelu ili piću i polako povećavati dozu do pola čajne žličice dvaput dnevno - što predstavlja 600 mg magnezijevog klorida dnevno. Kad su prisutni faktori poput stresa, visoke životne dobi, kardiovaskularnih problema i znakova kalcifikacije, mnogi zdravstveni radnici savjetuju doze do 1000 mg dnevno. Apsorpcija magnezija u crijevu opada sa starenjem i prisutnošću gastrointestinalnih poremećaja, a posebno kod disbioze uzrokovane antibioticima i drugim farmaceutskim lijekovima. Velik gubitak magnezija mokraćom također može biti nuspojava nekih farmaceutskih sredstava.(7)

Jedna studija objavljena 2005. pokazala je da preko dvije trećine Amerikanaca ne konzumira čak ni najnižu preporučenu razinu magnezija, a 19 posto unosi manje od polovice toga.(8) Da bi se popravio međustanični status magnezija može biti potrebno uzimati oralne dodatke s magnezijem do tri mjeseca ili duže, a prema dr. Normu Shealyu, može biti potrebna i jedna godina.(9)

"MAGNEZIJEVO ULJE" U TRANSDERMALNOJ TERAPIJI

Svi ti problemi čine privlačnijom transdermalnu (apsorbiranje kroz kožu) upotrebu magnezijevog klorida, kako bi se zaobišao probavni sustav i potreba za klorovodičnom kiselinom i pravilnim radom probavnog trakta.

Magnezijev klorid sastoji se od 11,8 posto magnezija vezanog za 88,2 posto klorida. Dobiva se isparavanjem slanih voda, uglavnom morske vode (a također i iz Mrtvog mora). Nakon odvajanja natrijevog klorida preostaje gorki talog koji se sastoji uglavnom od magnezijevog klorida i magnezijevog sulfata.(10) Magnezijev klorid mnogo je manje gorak od magnezijevog sulfata.

U suhom obliku magnezijev klorid obično se prodaje u obliku bijelih higroskopnih (privlače vodu) ljuskica, hidriran sa šest molekula vode (heksahidrat) po svakoj jedinici magnezija zajedno s dva kloridna iona (MgCl2). Taj afinitet prema vodi znači da se magnezijev klorid može koristiti kao proizvod zvan "magnezijevo ulje", koje se može koristiti na koži za transdermalnu terapiju magnezijem. Ono nije ulje u pravom smislu riječi, ali podsjeća na ulje kad se utrljava u kožu.

Uz šalicu čaja od limunske trave s Walterom Lastom, prvi sam put čula da se magnezijev klorid koristi u obliku magnezijevog ulja i da je to detaljno opisano u knjizi "Transdermalna terapija magnezijem" Marka Sircusa. Kao ljekovito sredstvo siguran je za vanjsku i unutarnju upotrebu. Sircus piše: "Otopina magnezijevog klorida ne samo što je bezopasna za tkivo, nego je također izvrsno djelovala na leukocitozu; zato je savršena za vanjsko tretiranje rana."(11)

Pomlađivanje većim unosom magnezija spor je proces, posebno zato što je količina magnezija koju možemo unijeti, ograničena laksativnim učinkom i potrebom da ga se drži u razumnoj ravnoteži s unosom kalcija i fosfora. Drugi je problem to što zgrčeni mišići imaju slabu cirkulaciju krvi i limfe, što unesenom magneziju otežava otapanje i ispiranje tkiva i kalcificiranih zglobova. Ti problemi mogu zahtijevati upotrebu magnezijevog ulja.

Proces pomlađivanja možemo uvelike ubrzati ako povećamo cirkulaciju kroz stalno zgrčene mišiće korištenjem magnezijevog ulja uz dubinsku masažu tkiva ili jednostavno često trljanje, ili korištenjem u vrućim oblozima. Međutim, moramo biti oprezni s osjetljivom kožom, jer magnezijevo ulje može neko vrijeme izazivati osjećaj žarenja. U tom slučaju najbolje je razrijediti ga do prihvatljive razine. Ako se utrljava u prilično razrijeđenom stanju, može se postupno upiti u kožu, ali u koncentriranom obliku jednostavno ostane ljepljiv i potrebno ga je isprati vodom nakon nekog vremena. Međutim, kod mnogih stanja kao što je artritis i drugih oblika ukočenosti i bolova, dobro je primijeniti ga na zahvaćeno područje i pokriti starim krpama preko noći.

ANTIMIKROBNO DJELOVANJE MAGNEZIJA

Magnezijev klorid također je izvrstan za borbu protiv infekcija, što se ne može reći ni za jednu drugu kombinaciju magnezija.

Prvi istaknuti istraživač koji je proučio i promicao antibiotske učinke magnezija bio je francuski kirurg, prof. Pierre Delbet, dr. med.(12) Godine 1915. tražio je rješenje za čišćenje rana kod vojnika jer je utvrdio da antiseptici koji se tradicionalno koriste zapravo oštećuju tkiva i potiču infekcije umjesto da ih sprečavaju. U svim njegovim ispitivanjima otopina magnezijevog klorida bila je daleko najbolja. Otkrio je da je ona ne samo neškodljiva za tkiva, nego da također uvelike pojačava aktivnost leukocita i fagocitozu, uništavanje patogenih mikroba.

Profesor Delbet kasnije je izveo eksperimente s unutarnjom primjenom magnezijevog klorida i utvrdio, da je on snažan stimulator imunološkog sustava. U njegovim eksperimentima fagocitoza se povećala do 333 posto. To znači da je nakon unosa magnezijevog klorida isti broj bijelih krvnih stanica uništavao do tri puta više mikroba nego ranije.

S vremenom je profesor Delbet otkrio da je magnezijev klorid blagotvoran kod širokog raspona bolesti. To uključuje bolesti probavnog trakta kao što su kolitis i problemi sa žučnom vrećicom, Parkinsonovu bolest, drhtavicu i grčeve u mišićima, akne, ekceme, psorijazu, bradavice i svrbljivu kožu, impotenciju, hipertrofiju prostate, probleme s mozgom i cirkulacijom, astmu, peludnu groznicu, urtikariju i anafilaktičke reakcije. Kosa i nokti postali su jači i zdraviji, a pacijenti su imali više energije.

Profesor Delbet također je otkrio da magnezijev klorid ima vrlo dobar preventivan učinak protiv raka i liječi prekancerozna stanja kao što su leukoplakija, hiperkeratoza i kronični mastitis. Epidemiološke studije potvrdile su da regije s tlom bogatim magnezijem imaju manju učestalost raka od onih s niskim razinama magnezija.

Profesor Delbet rutinski je davao otopinu magnezijevog klorida svojim pacijentima s infekcijama i nekoliko dana prije bilo kojeg planiranog kirurškog zahvata, i ostao iznenađen time što su mnogi od tih pacijenata osjećali euforiju i navale energije. Magnezijev klorid navodno ima specifično djelovanje na virus tetanusa i njegove učinke na tijelo. Čini se da čak štiti od ugriza zmija. Zamorci nisu umrli nakon inače smrtonosnih injekcija zmijskog otrova, a kunić je preživio ugriz zmije otrovnice kad mu je dana otopina magnezijevog klorida.

Još jedan francuski liječnik, dr. A. Neveu,(13) izliječio je u dva dana nekoliko pacijenata oboljelih od difterije upravo magnezijevim kloridom. Također je objavio 15 slučajeva poliomijelitisa koji su bili izliječeni za nekoliko dana ako je tretman započet odmah ili za nekoliko mjeseci ako je paraliza već bila uznapredovala. Dr. Neveu utvrdio je da je magnezijev klorid djelotvoran protiv astme, bronhitisa, upale pluća, emfizema, upale grla, tonzilitisa, promuklosti, prehlade, gripe, hripavca, ospica, rubeole, zaušnjaka, šarlaha, trovanja, gastroenteritisa, gnojnih čireva, apscesa, zanoktica, inficiranih rana i osteomijelitisa.

U novije vrijeme dr. med. Raul Vergini i drugi potvrdili su te ranije rezultate i dodali druge bolesti i stanja popisu uspješnih primjena magnezijevog klorida: akutni napad astme, šok, tetanus, herpes zoster, akutni i kronični konjunktivitis, optički neuritis, reumatske bolesti, mnoge alergijske bolesti i sindrom kroničnog umora. Također su utvrdili da ima blagotvorno djelovanje u terapiji protiv raka. U svim tim slučajevima, magnezijev klorid dao je daleko bolje rezultate od drugih spojeva magnezija.(14)

MAGNEZIJ ZA ŽIVCE

Magnezij ima smirujući utjecaj na živčani sustav, pa se često koristi za poticanje dobrog sna. Također se može koristiti za smirivanje iritiranih i previše podraženih živaca. To je posebno korisno kod epileptičkih napada, konvulzija kod trudnica i "drhtavice" kod alkoholičara. Razine magnezija općenito su niske kod alkoholičara, što doprinosi ili izaziva mnoge od njihovih zdravstvenih problema. Ako su razine magnezija niske, živci gube kontrolu nad mišićnom aktivnosti, disanjem i mentalnim procesima. Živčani umor, tikovi i trzanje, tremor, razdražljivost, preosjetljivost, grčevi u mišićima, nemir, tjeskoba, konfuzija, dezorijentacija i nepravilan rad srca reagiraju na povećan unos magnezija. Česta pojava kod nedostatka magnezija je oštra reakcija mišića na neočekivanu buku. Na tržištu postoje "pilule za pamćenje" koje se sastoje pretežno od magnezija.(15)

Kod nedostatka magnezija san je nemiran, napet i isprekidan čestim buđenjima. Međutim, nisu svi oblici magnezija jednako djelotvorni. U studiji na preko 200 pacijenata, dr. W. Davis koristio je magnezijev klorid kao potencijalno sredstvo za borbu protiv nesanice. Istraživač je izvijestio da se san javljao brzo i nije bio isprekidan, te da je umor nakon buđenja nestao kod 99% pacijenata. Pored toga, smanjile su se tjeskoba i napetost tijekom dana.(16)

Mnogi simptomi Parkinsonove bolesti mogu se prevladati visokim dozama magnezija; drhtavica se može prevenirati, a ukočenost ublažiti. Kod preeklampsije, trudnice mogu dobiti konvulzije, mučninu, vrtoglavicu i glavobolje; u bolnicama ta se stanja tretiraju infuzijama magnezija. Zbog njegovog snažnog opuštajučeg učinka magnezij nije samo dobar za san, nego je od koristi i kod liječenja glavobolja i migrena. Čak je i broj samoubojstava povezan s nedostatkom magnezija: što je u određenom području manji sadržaj magnezija u tlu i vodi, veća je stopa samoubojstava.(17)

Za epilepsiju su tipične abnormalno niske razine magnezija u krvi, spinalnoj tekućini i mozgu, što uzrokuje preveliku podražljivost u nekim regijama mozga. Mnogo je izvještaja o slučajevima epilepsije kod kojih se ona znatno poboljšala ili potpuno povukla kod uzimanja dodatnog magnezija. U pokusu s 30 epileptičara, 450 mg dodatnog magnezija dnevno uspješno je kontroliralo njihove napadaje. U drugoj studiji je utvrđeno da što je razina magnezija u krvi bila niža, epilepsija je bila teža.

Magnezij najbolje djeluje u kombinaciji s vitaminom B6 i cinkom. U dovoljnim koncentracijama, magnezij inhibira konvulzije ograničujući ili usporavajući širenje električnih podražaja iz izolirane skupine moždanih stanica na ostatak mozga. Čak se i početno pražnjenje živčanih stanica koje pokreće epileptički napadaj magnezijem može suzbiti.(18)

MAGNEZIJ ZA POMLAĐIVANJE

Kalcij i magnezij imaju suprotno djelovanje na strukturu našeg tijela. Općenito uzevši, što je struktura našeg tijela mekša, to nam je potrebniji kalcij; što je krutija i nefleksibilnija, treba nam manje kalcija i više magnezija. Magnezij može liječiti degenerativne kalcifikacije naše tjelesne strukture povezane sa starenjem i, uz to, pomoći nam da se pomladimo. Walter Last magnezij zove "mineral za pomlađivanje".

Mlade žene, djeca i, iznad svega, bebe imaju mekane tjelesne strukture i glatku kožu, s niskim razinama kalcija i visokim razinama magnezija u njihovim organima i mekim tkivima. Njima je općenito potreban visok unos kalcija. To je biokemija mladosti. Kako starimo, postajemo sve manje i manje fleksibilni, što je najizraženije kod starih muškaraca i žena u postmenopauzi.

Arterije otvrdnjavaju i uzrokuju aterosklerozu; koštani sustav kalcificira i uzrokuje krutost, uz okoštavanje kralježnice i zglobova; bubrezi i drugi organi i žlijezde sve se više kalcificiraju i otvrdnjavaju, uz stvaranje kamenaca; kalcifikacija u očima uzrokuje katarakte; pa čak i koža postaje tvrđa, gruba naborana. Na taj način, kalcij je u istom timu s kisikom i slobodnim radikalima, dok magnezij radi zajedno s vodikom i antioksidantima na održanju tjelesne strukture mekanom.

Iako je povećan unos magnezija koristan za većinu ljudi, osobe s niskim krvnim tlakom obično trebaju više kalcija. Normalan krvni tlak je oko 120/80; što je on niži, dnevni unos kalcija trebao bi biti viši. Dok oni s visokim krvnim tlakom mogu imati koristi od unosa do dvostruko veće količine magnezija u odnosu na kalcij, oni s niskim krvnim tlakom mogu uzimati dvostruko više kalcija nego magnezija, ali oba minerala u relativno visokim količinama. Osobe s niskim krvnim tlakom i one sa sklonosti prema upalama također mogu smanjiti svoj unos fosfora.

Jedan ginekolog izvijestio je da su jajnici među prvim organima koji počnu kalcificirati, što vodi do predmenstrualne napetosti. Kad je svojim pacijenticama davao visoke doze magnezija, njihov PMS nestao je i one su se osjećale i izgledale mnogo mlađe. Većina tih žena rekla je da su izgubile na težini, imale više energije, osjećale se manje depresivno i opet uživale u seksu mnogo više nego ranije. Kod muškaraca magnezij je jednako blagotvoran za probleme povezane s povećanom prostatom. Simptomi se obično poprave nakon razdoblja uzimanja dodatnog magnezijevog klorida.(19)

DRUGE KORISTI PO ZDRAVLJE

Vidimo koliko je magnezij neophodan za normalan rad kardiovaskularnog i živčanog sustava, kao i u preko 300 enzimskih reakcija i proizvodnji energije. Prema Marku Sircusu: "Magnezij je najvažniji mineral za održavanje pravilne električne ravnoteže i neometan metabolizam stanica. Magnezij je drugi najzastupljeniji kation (pozitivno nabijen ion) u tijelu. On je transmembranski i unutarstanični modulator stanične električne aktivnosti. Zbog toga njegov nedostatak u tijelu nije ništa manje nego katastrofalan po život stanice. Ipak, ta činjenica nije opće poznata."
Kron je proslost .....

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Magnezijum hlorid

Post by Igor77 » 08 May 2012, 07:38

Super tekst. Spominjao si ga i ranije pa sam malo gledao i video da ga ovde, naravno, nema. Čuo sam od par ljudi da ga nabavljaju iz Hrvatske. Ono što me brine su laksativna svojstva, kakva su ti iskustva sa tim?
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Magnezijum hlorid

Post by Philthy McNasty » 08 May 2012, 17:34

Upravo iz tog ralzoga se koristi transdermalna metoda , jednostavno se utralja magenzijum hlorid ulje na kozu, bilo gde po telu, i ostavi minimum 20 minuta, apsorbcija je 100% bez ikakvih nezeljenih efekata.

Ono sto je takodje bitno pomenuti je da je apsorbcija magnezijum hlorida daleko veca od ostalih vrsta jer je rastvor kompletno jonizovan, sto je manji broj (stability constant), apsorbcija je veca:

Magnesium Complex Stability
Constant Ionization
Magnesium chloride 0 [totally ionized]
Magnesium acetate 0.51 [essentially ionized]
Magnesium gluconate 0.70 [essentially ionized]
Magnesium lactate 0.93 [essentially ionized]
Magnesium malate 1.55 [essentially ionized]
Magnesium glutamate 1.90 [essentially ionized but neurotoxic]
Magnesium aspartate 2.43 [essentially ionized but neurotoxic]
Magnesium citrate 2.80 [essentially ionized]

Ja vec neko vreme uzimam/uzimao magnezijum u obliku glutamate i citrate ali kao sto se vidi iz tabele nisu bas visoko na listi, npr Mg citrate je u pojedinim slucajevima moze imati svega 10-15% vrednost apsorbcije kada se uzima oralno sto znaci da je potrebno uzeti vise tablet od 500mg dnevno da bi se doslo do zeljene vrednosti od oko 500mg za odraslu osobu, mada se u hronicnim slucajevima preporucuje i daleko veca doza, 1000 pa i vise mg dnevno dok se ne uspostavi ravnoteza, nekada je potreno i vise meseci.

Magnezijum hlorid sam tek juce po prvi put uzeo oralno a spravlja se vrlo jednostavno tako sto se 25-33g (u zavisnosti od kolicine magnezijuma u granulama) rastvori u 1 l vode i pije oko 125ml dnevno , ali zbog laksativnog dejstva magenzijuma koji IBD osobama nikako ne odgovara, potreno je rasporediti kolicinu u vise manjih delova tokom dana. Naravno, onaj ko jos uvek ima dijareje nece uzimati MG hlorid oralno vec samo transdermalno a u tom slucaju je rastvor daleko jaci, odnos granula i vode je oko 40:60 ili 50:50 i to se zove Magnezijum hlorid ulje.
U svakom slucaju preporucujem uzimanje magnezijum hlorida zbog generalnog zdravlja jer je to sigurno najvazniji mineral koji obavlja mnogo funckija u nasem organizmu. Bitno je pomenuti, kada se stolica dovede u red, uzimati ga i oralno jer pospesuje proizvodnju hidrokloricne (zeludacne) kiseline koja nam je potrebna da pravilno varimo hranu.

Bez magnezijuma ne mozemo adekvatno iskoristiti kalcijum pa moze doci problema tipa arthritis (kalcifikacija zglobova) , kamen u bubregu ( koji sam razbijao pre 2 godine i imao manjih problema nakon toga sve dok nisam poceo da uzimam magnezijum) i stosta jod drugo ………

Pokusao sam da nadjem Mg hlorid u Srbiji ali bez uspeha, moze se naci u Hrvatskoj i Sloveniji ali pazite sta kupujete jer je kvalitet i posebno cistoca od vitalne vaznosti , posto se prirodni Mg hlorid vadi iz mora postoji velika verovatnoca da ima dosta zive (Hg) ili nekih drugih teskih metala, takodje nemojte kupivati industrijski/laboratorisjki spravljem Mg hlorid, to nije to. Koga zanima ova varijanta iz Slovenije evo linka, http://www.wix.com/magnezijevklorid/si
Malo je skuplji ali dosta kvalitetan i 1kg (45 eura) moze da traje veoma dugo, daleko se vise isplati nego uzimati kasule/tablete.

Njabolja varijata je da nabavite Ancient Minerals www.ancient-minerals.com , najkvalitetniji na trzistu, ako mozete da ga narucite iz Severne Amerike, 6,5lb ~3kg oko $50 (ovo ce da traje godinama) ili 1.65lb~0,8kg oko $10.
Kron je proslost .....

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Magnezijum hlorid

Post by Igor77 » 18 May 2012, 14:43

Šta misliš o ovim proizvodima:
http://www.iherb.com/product-reviews/He ... 34292/?p=1
http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Pu ... 4-oz/39710

Preporučuju ih samo za kupke ili prskanje po telu.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Magnezijum hlorid

Post by Philthy McNasty » 18 May 2012, 17:56

Idi iskljucivo na Ancient minerals brend jer je najbolji. Radi se o tome da je jako bitna cistoca kada je u pitanju ziva (Hg), znamo da su sva mora zagadjena, neka manje neka vise. Koliko znam, AM koristi morsku vodu iz predela Severnog mora (Evropa) i proizvod je veoma cist, imaju atest. Nemoj gledati na par dolara manju cenu kod drugih proizvodjaca jer ti recimo jedan kg moze trajati godinu dana ako ga koristis oralno ili utrljavas u telo, ne trebaju ti kupke.

Upravo mi je stilgo najnovije izdanje knjige Transedmarl Magesium Therapy od Dr. Mark Sircus-a u kojem je sve objasnjeno u detalje, nisam jos procitao ali cu javiti kada saznam detalje.
Za pocetak, nemoj kupovati gotovo ulje jer je skupo, mozes ga sam napraviti od ovih flakes koji su mnogo jeftiniji, za oralnu upotrebu, izmesas 25g u 1l vode i pijes 125ml dnevno u nekoliko doza na prazan stomak, 3-4, da ne bi dobio dijareju. Ulje spravaljas tako sto izmesas 30:70 ili 50:50 razmer magnezijum i voda, to sad zavisi od osobe kako podnosi ulje na kozi jer jak rastvor dosta pece, ne u smislu gorenja vec slican osecaj kada izadjete iz mora i kada se osusite na kozi vidite kristale soli koji zatezu kozu i osecate lagano peckanje .

Ja sam napravio rastvor 400g magnezijuma i 600g vode, prilicno pecka ali samo u pocetku nekoliko prvih dana dok se koza ne privikne, kasnije nije tako strasno. Mozes krenuti sa slabijim rastvorom 30:70 u pocetku i posle ga pojacati.
Mozes rastvor staviti u neku prskalicu u nanositi oko 30-60 g dnevno bilo gde po telu, i ostavi jedno pola sata, ili jednostavno utrljavati u kozu, posle se samo istusiras, najbolje je to raditi pred spavanje. Umesto toga mozes potapati stopala 20-30 minuta, bitno je samo da su tabani potopljeni , znaci uzmes manju posudu u koju mozes da stavis stopala i jedna litra ratsvora je dovoljna u tom slucaju.

Nemoj se brinuti ako uneses vecu kolicinu megnezijuma osim ako nemas problema sa bubrezima, ostatak se izbaci putem mokrace.
Kron je proslost .....

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Magnezijum hlorid

Post by Igor77 » 18 May 2012, 19:30

Već sam naručivao od iherb-a pa mi je to za sad favorit. I dalje ne znam koliko će carina biti tolerantna pa ne bih da se zalećem sa većim iznosima.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Magnezijum hlorid

Post by Philthy McNasty » 18 May 2012, 19:51

Ne moras ici na vece iznose, pakovenje od 1.65 lb je svega $10-15 , ne znam koliko ce postarina biti ali u totalu svakako manje od cifre koju si narucio prosli put. Ne moras uvek ici na iHerb, bolje uzmi kvalitetan proizvod i plati koji $$$ vise, nisu to tako velike razilke pogotovu kada uzimas proizvod koji ce ti trajati duze vreme.

Jedan litar oralnog rastvora ti traje oko 8-9 dana, utrosak magenzijuma je svega 25 g. sto mu dodje 40 l x 8 = 320 dana, ok , da zaokruzimo na godinu dana za jedan kg proizvoda. Ako dodas i trandermalnu terapiju onda naravno nesto manje vremena. Naruci dva pakovanja od 1.65 lb i miran si vise od godinu dana.

Ne znam da li Amazon salje u Srbiju, mada imas tamo nekad listu prodavaca sa cenama, javis im se i vidis koja ti je najbolja solucija.
Pretrazi malo Internet i naci ces Ancient Minerals proizvode, moras proveriti vise prodavaca jer im se cene postarine itekako razlkuju.

Edit:

http://www.goodhealthnaturally.com/inde ... rchbtn.y=0
Evo ti engleski distributer pa proveri kolika je postarina, cena 1.65 pakovanja je 13 funti, uzmes dva pakovanja za oko 30-tak eura plus postarina.
Kron je proslost .....

User avatar
barajevo
Posts: 6
Joined: 28 Oct 2012, 18:03

Re: Magnezijum hlorid

Post by barajevo » 28 Oct 2012, 18:12

Ovaj tekst o MgCl je skinut sa mog sajta i bilo bi dobro da si stavio i adresu sajta (www.svejeizljecivo.com), tako bi ljudima omogoćio da dođu i do informacija gde u Srbiji da nabave Magnezijum hlorid, jer na sajtu postoje telefoni i e-mail adresa. Ovaj hlorid, koji prodajem u Srbiji, prošao je ispitivanje na VMA, prijavljen je za registraciju Ministarstvu zdravlja i čeka se samo kategorizacija Farmaceutskog fakulteta da bi išao u komercijalno pakovanje i trgovačku mrežu. Zato za sada ide samo poštom - šalje se post ekspresom a plaćanje je pouzećem.
Ne dostupni suplementi dostupni su u Srbiji

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Magnezijum hlorid

Post by Philthy McNasty » 29 Oct 2012, 06:00

barajevo wrote:Ovaj tekst o MgCl je skinut sa mog sajta i bilo bi dobro da si stavio i adresu sajta (http://www.svejeizljecivo.com), tako bi ljudima omogoćio da dođu i do informacija gde u Srbiji da nabave Magnezijum hlorid, jer na sajtu postoje telefoni i e-mail adresa. Ovaj hlorid, koji prodajem u Srbiji, prošao je ispitivanje na VMA, prijavljen je za registraciju Ministarstvu zdravlja i čeka se samo kategorizacija Farmaceutskog fakulteta da bi išao u komercijalno pakovanje i trgovačku mrežu. Zato za sada ide samo poštom - šalje se post ekspresom a plaćanje je pouzećem.
Tekst nije skinut sa tvog sajta vec je mesavina saznanja koja prvenstveno poticu od pomenutog M. Sircus-a i kniige Transdermal Magnesium Therapy. Ja ovaj sajt prvi put sada vidim.

Druga stvar, ne znam kakav je kvalitet magnezijuma koji pominjes ali je trenutno na trzistu najkvalitetniji ovaj koji sam pomenuo od kompanije Ancient Minerals a da stvar bude zanimljivija , cak je dosta i jeftiniji i ako se poruci iz USA u odnosu na ovaj varijate iz Slovenije i Hrvatske koje se recimo pominju na hravtskom alternativa forumu.
Kron je proslost .....

User avatar
barajevo
Posts: 6
Joined: 28 Oct 2012, 18:03

Re: Magnezijum hlorid

Post by barajevo » 29 Oct 2012, 09:23

Philthy McNasty wrote:
barajevo wrote:Ovaj tekst o MgCl je skinut sa mog sajta i bilo bi dobro da si stavio i adresu sajta (http://www.svejeizljecivo.com), tako bi ljudima omogoćio da dođu i do informacija gde u Srbiji da nabave Magnezijum hlorid, jer na sajtu postoje telefoni i e-mail adresa. Ovaj hlorid, koji prodajem u Srbiji, prošao je ispitivanje na VMA, prijavljen je za registraciju Ministarstvu zdravlja i čeka se samo kategorizacija Farmaceutskog fakulteta da bi išao u komercijalno pakovanje i trgovačku mrežu. Zato za sada ide samo poštom - šalje se post ekspresom a plaćanje je pouzećem.
Tekst nije skinut sa tvog sajta vec je mesavina saznanja koja prvenstveno poticu od pomenutog M. Sircus-a i kniige Transdermal Magnesium Therapy. Ja ovaj sajt prvi put sada vidim.

Druga stvar, ne znam kakav je kvalitet magnezijuma koji pominjes ali je trenutno na trzistu najkvalitetniji ovaj koji sam pomenuo od kompanije Ancient Minerals a da stvar bude zanimljivija , cak je dosta i jeftiniji i ako se poruci iz USA u odnosu na ovaj varijate iz Slovenije i Hrvatske koje se recimo pominju na hravtskom alternativa forumu.
U stvari, najmanje je vazno odakle je skinut tekst, i ja sam ga preveo sa stranog sajta, nego mi se stil ucinio poznat a nailazio sam na njega na (vec) mnogim sajtovima. Najvaznije je da se ljudi upoznaju. U prilogu je deo analize sa VMA, nisam mogao postaviti sve stranice jer ogranicenje foruma na 500 kb.
A sto se tice cena, moguce da su nize nego kod nas, ali u Americi je sve jeftinije - pocevsi od racunara pa nadalje. Kod mene jedno pakovanje od 200 grama, ovog, testiranog hlorida kosta 10 Eura (+ postanski troskovi).
Attachments
Analiza sa VMA
Analiza sa VMA
3 Dopuna MgCl - manje .jpg (67.71 KiB) Viewed 21110 times
Ne dostupni suplementi dostupni su u Srbiji

Post Reply