ulcerozni kolitis

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Post Reply
Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: ulcerozni kolitis

Post by Runja » 11 May 2012, 21:33

Hvala, Igore, na komentaru, ali sigurna sam da mi to ulje ne smeta, jer sam ga pila ranije (samo neredovno).
Sta mislis o ovoj mojoj reakciji na probiotik?

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 12 May 2012, 02:41

Pre nego što ti Igor ili neko drugi da komentar, u vezi sa tvojom reakcijom na probiotike, ono što sigurno znam jeste da laneno ulje ubrzava metabolizam, tako što stimuliše 'smedje masne ćelije' i olakšava gubitak telesne masti. Praktično to znači da pomaže kod bržeg pražnjenja creva, iako ne spada u laksativna sredstva. Dakle, svejedno, laneno seme i ulje može da ometa prirodan proces formiranja stolice. Hmmmm..... Zar to ne znači da je njegovo dejstvo u koliziji sa onim što bi bila uloga probiotika!? :?

Mislim da ne bi smela da istovremeno uzimaš laneno ulje i probiotike. Omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina ima i u drugim preparatima, a ne samo u lanenom ulju.

Ne verujem da ti je "Fermental" mogao da napravi bilo kakvu štetu, jer je to jedan od najblažih i najbezbednijih probiotika. Jedino postoji mogućnost da si ti alergična na neki od njegovih sastojaka, mada nikada nisam čuo da neko ima takvu reakciju na proveren probiotik. Lično sam uzimao taj probiotik pre nekoliko godina i nisam imao nikakvih tegoba, iako Crohn-ovu bolest imam već duže od 20 godina i tri operacije 'iza sebe'. Napominjem da ni jedan probiotik ne deluje momentalno. Potrebno je odredjeno vreme (nedelju i više dana, što zavisi od mnogo faktora, jer nismo svi isti), da bi probiotici dali očekivane rezultate. Nadam se da si kapsule uzimala sa flaširanom vodom, jer hlor, u gradskoj vodi, neutrališe dejstvo probiotika! Takodje, probiotici se uzimaju postepeno -- obično se započne sa 1 kapsulom dnevno i onda se vremenom taj broj povećava do maksimalno preporučene količine.

Sve ovo, opet ne daje odgovor na pitanje pojave sluzi u stolici i mislim da će jedino kolonoskopija dati neko logično objašnjenje, kada za tu dijagnostičku proceduru dodje vreme.

Bez obzira na sve, nadam se da će ti se stanje uskoro popraviti na bolje! :)

Srećno,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: ulcerozni kolitis

Post by Philthy McNasty » 12 May 2012, 05:48

Laneno ulje bi trabalo da bude Flaxseed oil ako se ne varam ........ licno sam ga koristio tokom SCD i dalje koristim i nisam imao nikakvih problema. Izuzetno je korisno i takodje sadrzi omega 3/6 masne kiseline, jedina mana je sto se brzo kvari , traje ne vise od 8 nedelja kada se otvori i mora se drzati u frizideru, uzima se samo jedna do dve kasicice dnevno.

Runja, najbolje je da konzumiras ili samo probitike ili ulje, nikako zajedno i utvrdis sta ti (ne)odgovara. Moguce je da ti samo ta kombinacija ne odgovara.
Kron je proslost .....

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: ulcerozni kolitis

Post by Runja » 16 May 2012, 13:35

Gledala sam jutros na STB gostovanje Ljiljana i neke doktorke sa KBC Zvezdara (zaboravila sam joj ime), pa s tim u vezi imam pitanje za sve koji znaju da mi objasne neke stvari, cisto da bih znala sa cim bih mogla da se suocim u buducnosti...
Naime, govorila je, izmedju ostalog, o oblicima bolesti (ja spadam u onaj laksi), ali spomenula je i nesto sto nisam znala (iako je, mozda, logicno) - da bolest napreduje, bez obzira da li smo u nekom trenutku u stanju remisije ili u akutnoj fazi.
E, sad, moje pitanje je sledece: Da li ce UC kod mene napredovati samo u granicama tog lakseg oblika ILI ce napredovati od lakseg, preko srednje teskog, pa sve do teskog oblika bolesti?
Nadam se da ste razumeli sta zelim da znam i hvala svima unapred.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: ulcerozni kolitis

Post by Igor77 » 16 May 2012, 18:27

To ti verovatno niko nеće moći precizno odgovoriti jer se sve kreće u određenim statističkim okvirima. Neko oboli od lakšeg oblika i bukvalno je ostatak života u remisiji dok neko posle par godina mora na operaciju i nastanu komplikacije. Mislim da je osnovno pronaći psihički balans u životu i videti šta je to "okidač" bolesti pa u skladu sa tim i kreirati dalji tok života.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: ulcerozni kolitis

Post by Philthy McNasty » 16 May 2012, 19:13

Runja,

Niko ti sa sigurnoscu ne moze reci kako ce tvoja bolest napredovati a pogotovu ako se si pobornik i cvrsto se drzis postulate konvencionalne medicine, u velikoj vecini slucajeva “lekovi” ne lece vec , narodski receno, samo sklanjaju prasinu pod tepih a to je na zalost slucaj i kod IBD bolesti, kron, UC i tome slicno. Logika zdravgo razuma ti nalaze, ako ti neko kaze u startu da je tvoja bolest neizleciva i da se ne zna uzrok istoj, kako onda taj isti moze da te leci? Cak i oni medikamenti koji dovode do izlecenja su sa druge strane u manjoj ili vecoj meri stetni za nas organizam i postoje alternativni nacini koji dovode do istih rezultata uz nepostojanje nikakvih nezeljenih efekata, pominjao sam neke slucajeve, primera radi umesto antibiotika mozete koristiti mnogo toga i doci do istih rezultata, oralno/transdermalno/inhalacijom - 3% hydrogen peroksid, jonsko/koloidalno srebro, jod, MMS1, MMS2 itd ………

Mnogi zive u zabludi da ako piju Imuran, 5-ASA i ko zna kakavu hemiju, i trenutno su u (visegodinjoj) remisiji da su oni zapravo zdravi jer ne osecaju nikakve bolove i nemaju vece problem. To je veliki mit. Ovde smo pominjali tzv. Leaky guts a laicki receno to znaci da kod kron/UC bolesnika imamo povecanu permeabilnost crevnog zida kroz koji prolaze vece cestice (ne)svarene hrane i potencionalno stvaraju mnogo vece probleme, razne alergije, auto-imune reakcije i tome slicno a da kancer vreba svakog momenta je vec poodavno poznata stvar. Imuni sistem je supresovan do te mere da organizma ne moze da se odbrani od nekih sasvim obicnih bolesti a ceste su upale grla, prehlade, gripe itd, to je vecina od nas ovde iskusila.

Da bi se doslo do ozdravljenja, ne samo u slucaju kron/UC, mora se naci uzrok i delovati na isti, konvencionalna medicina tretira posledicu sto je jaaaako pogresno. Primera je bezbroj a evo jedan iz licnog iskustva, hemorode lekari “lece” tako sto vam daju nekakve masti koje ne deluju na uzrok, cim prestanete sa primetnom istih problem se vraca. A sto je najgore u celoj prici je da kod hronicnih bolesti koristite "lekove" na duze staze koji imaju kontraefekte tj sadrze supstance/hemiju koja jednostavno ne pripada nasem organizmu. Ako prekinete konzumaciju hleba i refinisanih secera problem hemoroida nestaje za nedelju dana i nema potrebe za bilo kakvim mastima. Isti slucaj je sa kronom/UC i bilo kojom drogom hronicnom ili automunom bolesti, resenje postoji u vecini slucajeva.

Secam se jos kod prvog odlaska kod koznog lekara pre vise od 25 godina u vezi seboreje kada mi je rekao , stavljaj ovaj gel po potrebi ali ne smes da ka koristis stalno jer nije preporucljivo. I onda posle 25 i vise godina saznam da sam se itso toliko vremena trovao nekakvim kortikosteroidima koji su mozda i uslovili kron i unistili mi imuni sistem. A resenje je prilicno jednostavno, aloa vera-seboreja proslost.

Za sve one koje iole zanima alternativni nacin lecenja , nedavno sam otrkio fenomenalan hrvatski sajt gde se moze naci bezbroj itekako korisnih saveta i sto je najvaznije licnih iskustava osoba koje su izlecile za konvecnionalnu medicine neizlecive bolesti iil su u vecoj meri dosli do bitnijeg poboljsanja zdravstvenog stanja.

http://www.alternativa-forum.com/
Kron je proslost .....

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 16 May 2012, 21:45

Runja wrote:Naime, govorila je, izmedju ostalog, o oblicima bolesti (ja spadam u onaj laksi), ali spomenula je i nesto sto nisam znala (iako je, mozda, logicno) - da bolest napreduje, bez obzira da li smo u nekom trenutku u stanju remisije ili u akutnoj fazi.
Sanja,

Ovakva tvrdnja je donekle pogresna, jer bi doktorka, koja je to izjavila na STB-u, kao medicinski i naucni radnik, morala da zna da, nista na ovom svetu nije APSOLUTNO i ISKLJUCIVO! Dakle, sve je relativno i zavisi od osobe do osobe. Neko je jos davno rekao:" Ako mislis o najgorem, ono ce ti se i desiti!" Prema tome, glavu gore i samo pozitivno razmisljaj i hrabro koracaj kroz zivot! Govori sebi svakoga dana da ce ti biti bolje i nemoj misiti o bilo cemu losem. Mnogo toga sto ne valja, potice iz nase psihe (pre svega iz podsvesti) i zbog nepravilne ishrane, a bar tu mozemo nesto da promenimo (sto rece Igor: "Mislim da je osnovno pronaći psihički balans u životu....!") :)

Kada je rec o, navodno, stalnom pogorsanju toka bolesti, odnosno, pratecim tegobama i komplikacijama, za par decenija zestoke borbe sa Crohn-ovom bolescu, imao sam veoma teske, ali i sasvim dobre periode u zivotu (naizmenicno). Kod trece operacije, komplikacije moje bolesti su bile skoro beznacajne, u poredjenju sa stanjem koje je dovelo do prve i druge hiruske intervencije. Podrazumeva se da bolest moze da napreduje u akutnoj (aktivnoj) fazi, ako se nista ne radi da bi se upala smirila, ali u remisiji bolest miruje i to je cinjenica!

Dakle, da zakljucim -- kada bi postojalo neko pravilo, onda meni sada ne bi bilo bolje, vec mnogo gore, u odnosu na stanje od pre 10 i 20 godina! Problemi sa kojima sam se, relativno skoro, suocio, su posledica neadekvatne terapije imunosupresivima, koji su izazvali pojavu dve nove bolesti (pankreatitis i upalu pluca), sto nema direktne veze sa osnovnom bolescu, jer je CD i dalje u remisiji. Naravno, ne sporim da nekim pacijentima ovakvi lekovi ne prave nikakve probleme, jer je mogucno da razlicito reagujemo na istu terapiju.

Ponavljam da mi nije namera da bilo koga 'odgovorim' od uzimanja propisane terapije, ali, meni je bilo bolje kada sam vise 'zaobilazio' sinteticke lekove, a manje razmisljao o bolestima. Redovne kontrole se podrazumevaju i ne treba ih izbegavati, jer daju potrebne informacije o stanju i toku osnovne bolesti, kao i o efikasnosti dijete i lekova (preparata) koje koristimo.

Moramo da naucimo kako da 'slusamo' sopstveni organizam, jer je to jedini nacin da shvatimo sta nam je zaista potrebno, iako cesto to znaci mnogo upornosti, strpljenja i odricanja, da bismo dosli do dobrih rezultata i zivot sa IBD-om ucinili podnosljivim. Put do srece je cesto posut 'trnjem', ali jedino se tako moze stici do zeljenog cilja. "No pain, no gain!" :roll:

Pozdrav i srecno,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: ulcerozni kolitis

Post by Runja » 17 May 2012, 13:48

Hvala puuuunoooo!!!! :D :D :D :* :* :*

vikica
Posts: 1
Joined: 13 Jun 2012, 18:55

Re: ulcerozni kolitis

Post by vikica » 13 Jun 2012, 19:33

Dali ima neko bolestan kao ja? 19 meseci imam upalu celog stomaka. prvo tanko crevo, pa debelo ,pa se to spustilo na zenski stomak, na besiku, popelo na zeludac, jetru i pankreas. Ceo stomak mi gori i bolovi mi ogromni i napred i nazad.odozdo imam jaku upalu i svrab. Ceo stomak mi gori, ne mogu vise od bolova.5 puta sam bila na niski gak i gastro , nista mi nisu pomogli.Imam utisak da se moj zivot gasi.pomognite mi ko moze.2003 bila dijagnoza ulc. kolitis. sada se vidi velika upala.kandida je izgleda ubila mene, svuda je osecam,u nosu , ociama,ustima i dole svuda u besici genitalijama i debelom crevu. Nista od terapije mi ne pomaze, moje telo se predaje ,od terapije ne znam sta sve nisam dobijala,kao da sam bila zamorce.Tri puta sam imala imala uput za bolnicu, niska klinika me nije primila na ispitivanje a ja umirem , sallju me iz malog mesta. kazu idi kuci , mladi su bolesni. Ja umirem . pomognite mi,mogu li da se spasim. Neka se jave lekari strucnjaci ,ako mogu. Unistavam celu porodicu, pomozite ako mozete.A sve je ovo doslo kao posledica velikog stresa na poslu. pomoc , pomoc . pomoc...

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: ulcerozni kolitis

Post by Runja » 13 Jun 2012, 23:55

Jao, Boze mili, sokirala sam se!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Neka Vas neko hitno prebaci za Beograd!!!

Post Reply