IBD i psihijatrijska pomoć

Post Reply
User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

IBD i psihijatrijska pomoć

Post by Skipper » 14 Apr 2012, 23:57

Runja wrote:Moji utisci su, sve u svemu, ok. Dopada mi se to sto nas je bilo vise, tako da se nadam da ce broj rasti svakim sledecim okupljanjem. Akcenat je dosta stavljan na nacin ishrane i tema sledeceg okupljanja ce biti upravo to. Ne smatram da hrana ima ikakve veze sa bolescu, vec iskljucivo psiha, ali bez obzira na tu temu - doci cu, naravno, i sledeci put. Mene, u celoj prici, najvise interesuje psihoterapija i sirom otvorenih ociju sam upijala sve sto je doktorka govorila :shock: (mislim da se zove Ljiljana Milivojevic - neka me neko ispravi ako gresim). Malo je reci da sam bila odusevljena - doktorka je neverovatno pozitivan utisak ostavila na mene. Totalno nisam iz one price "da si lud, ako ti treba pomoc psihijatra ili psihoterapeuta". Imala sam par tezih udaraca u zivotu (pre nastanka bolesti) i odlazila sam na razgovore sa psihijatrom, koji su mi veoma pomogli (jedno kratko vreme su bili ukljuceni lekovi, a onda smo nastavili "na suvo" :lol: ). U pitanju je doktor iz Palmoticeve, koji, na zalost, vise ne radi... Vec nekoliko meseci sam u zescoj psiho - emotivnoj krizi (stres svakodnevnice, opterecenja i brige koje su vecini nas zajednicke, a sa kojima ne mogu sama da se izborim) i moje najvece pitanje je: KOD KOGA DA IDEM???!!! I, tada se pojavila ta doktorka koja mi je ulila nadu i jedva sam cekala kraj sastanka, da joj se licno obratim... E, a onda sam se gadno razocarala :cry: Naime, posto je vise puta u toku svog izlaganja pomenula "svoju privatnu praksu", ja sam joj prisla, pruzila ruku i predstavila se, a onda je pitala da li radi i u nekoj drzavnoj ustanovi ili ima SAMO privatnu praksu? Odgovor je bio: "Ne, ne, samo privatnu." I to je bio ceo odgovor! Bila sam strasno razocarana, tuzna i ljuta u isti mah... Imala sam tada utisak da je bila u fazonu "Dostupna sam samo onima koji imaju da plate" i to je to! Sigurno joj je, po mom izrazu lica, bilo jasno da nisam od tih, ali mogla je bar DA MI PREPORUCI nekoga iz drzavne ustanove... Da li ja to nesto previse ocekujem ili sta...??? :x Znaci, nisam od onih "koje ce gastroenterolog poslati kod psihijatra"; dobro poznajem sebe, znam da sam jako emotivna i u kriznim situacijama, suvise slaba da se oduprem i potpuno sam svesna da mi tada treba pomoc - neki "vetar u ledja".
Sanja,

Što se tiče eventualne pomoći dobrog i iskusnog psihijatra, pozovi Dr Lelu Trikoš iz KBC "Zvezdara". Ona je glavni konsultant za obolele od UC i CD, a plus je, pre dve godine, uspešno odbranila i magistarski rad u vezi sa psihičkim problemima koji prate obolele od inflamatornih bolesti creva. Njen telefon je: 011/381-02-03. Ako je slučajno, u medjuvremenu, promenjen taj broj telefona, pozovi centralu KBC-a (011/380-69-69 ili 011/380-63-33) i traži psihijatriju-dnevnu bolnicu. Iskreno se nadam da ona može bar malo da ti pomogne.

Pozdrav i sve najbolje,

Skipper
Last edited by Skipper on 22 Apr 2012, 00:04, edited 1 time in total.
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: IBD i psihijatrijska pomoć

Post by Runja » 15 Apr 2012, 21:41

Hvala puno, Skipper, pokusacu da je kontaktiram. Da li si imao prilike da se vidis sa njom ili znas nekoga ko jeste? Kakvi su utisci?
Ja sam, inace, pojacala sebi dozu leka i pocela sa cepicima, tako da sam zaustavila proliv, ali krv i sluz su i dalje prisutni. Treba da uradim analize i da odem do dr-a, pa cemo videti sta dalje i kada cu raditi kolonoskopiju (posto je trebalo da je radim ovog meseca, ali "neko" me preduhitrio :roll: )

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: IBD i psihijatrijska pomoć

Post by janim08 » 15 Apr 2012, 22:23

Ja sam o njoj cula sve najlepse.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: IBD i psihijatrijska pomoć

Post by Skipper » 17 Apr 2012, 21:10

Runja wrote:Da li si imao prilike da se vidis sa njom ili znas nekoga ko jeste? Kakvi su utisci?
Koliko znam, Dr Trikoš ima prilično pozitivan i otvoren odnos prema svim pacijentima. Na početku, svi koji su oboleli od UC i CD moraju da popune dva upitnika, koja njoj služe da bi se više upoznala sa pravim karakterom i tipom ličnosti obolelog. To je klasična procedura u psihijatriji. Nakon razgovora, odredjuje se terapija i daju upustva u vezi sa anti-stres programom. Ako je budeš kontaktirala, objasni da si ranije odlazila kod drugog psihijatra, ali da taj lekar više ne radi, pa su ti preporučili da se njoj javiš, jer imaš ozbiljnih problema, koji su pojačani zbog aktivnosti UC-a. Ne moraš da pominješ da se trenutno lečiš u KBC "Bežanijska kosa", jer to ionako nije bitno -- ti od nje ne tražiš pomoć gastroenterologa, već psihijatra. Da sam sada u Beogradu, otišao bih sa tobom do Lele, jer je poznajem iz potpuno druge 'priče', ali snaći ćeš se ti i bez mene, jer ona je sasvim OK! 8-)

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

MinaPop
Posts: 1
Joined: 20 Jun 2018, 22:53

Re: IBD i psihijatrijska pomoć

Post by MinaPop » 20 Jun 2018, 23:09

Pozdrav svima

Nova sam ovde ...sigurna sam da je moju bolest okinuo dugotrajan stres I depresija koja je usledila.
Zivim sama sa detetom od 6 god koje je bilo dugo bolesno,na kraju je ustanovljeno da ima celijakiju (sad sa novom ishranom,preporodili smo se),razvedena sam,radim naporno,godinama nisam spavala duze od 5 sati,nemam vremena za drustveni zivot I sebe,roditelji mi zive u drugom mestu...

Nije poenta da kuknjavim,postoje mnogo tezi problemi, vec da stidljivo pitam ono sto me zanima - da li postoji neka prepreka da se kod inflamatornih bolesti creva pije antidepresiv? Mislim da bi mi pomogao. Pijem salofalk.

Hvala

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: IBD i psihijatrijska pomoć

Post by marica » 27 Jun 2018, 14:46

Bilo bi i preporučljivo, ali i lek i dozu treba da odredi doktor. Ja sam pila Flunisan u tim težim momentima i realno bi mi za 7-10 dana vratio osmeh na lice. Trenutno nemam nekih preteranih briga, ali koknem ja svaki dan za Dobar dan po "mini" Bensedin :)
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

Post Reply