Pozdrav

Predstavite se ostalim članovima
Post Reply
User avatar
Igor77
Posts: 567
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Pozdrav

Post by Igor77 » 24 Jan 2012, 08:39

Super! Dobro došla, imam i ja dve ćere, oćemo se odma' pogađati ili da sačekamo ;)
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

mst
Posts: 2
Joined: 14 Feb 2012, 14:32

Re: Pozdrav

Post by mst » 16 Feb 2012, 21:26

Zdravo svima
Ja imam 17 godina, i UC mi je otkriven decembra 2010 godine,zahvaceno je celo debelo crevo (pancolitis), oslabio sam 37 kg od pocetka,bio sam veoma krupan.Pio sam pronison 60 mg i koristio to zlo 8 meseci ali sada napokon prestao
Sada pijem Salazopyrin 3X2 tablete, IMuran 1+0+1/2 i razne suplemente Vitamin b12,folnu kiselinu, vitamin c,calcium itd
Dijetu koju drzim je Scd vrlo specificna dijeta i drugacija od onoga sto lekari preporucuju (krompir,pirinac,ovo ono) i mogu da vam kazem mnogo pomaze koga zanima reci cu mu sve i dati linkove za vebsajtove.
Sada imam 1-2 stolice dnevno,formirane bez krvi,i osecam se dobro.

LanA89
Posts: 16
Joined: 20 May 2011, 13:36

Re: Pozdrav

Post by LanA89 » 17 Feb 2012, 00:45

Uh.. :)
Hajde i ja da se uključim i predstavim.
Imam 22 godine i iz Požarevca sam. Prve probleme sam imala pre 2 godine. Do sad su mi obavljene 2 kolonoskopije. I u oba slučaja je utvrdjeno da imam nespecifični kolitis. Na moju sreću zahvaćen je samo poslednji deo debelog creva (nekih 10cm) tako da nemam većih problema, ali se plašim da se bolest ne proširi. Moj najveći problem je što sam mnogo emotivna i osetljiva, i trenutna životna situacija dosta loše utiče na mene. Hronično sam nezadovoljna sam i mislim da se to sve odražava na moja creva. Od pojavljivanja prvih simptoma, imala sam samo jedan period od 6 meseci kada nije bilo krvavo-sluzavih stolica (period leto-jesen), i sada se sve opet vratilo. Pre nedelju dana sam izašla iz bolnice. 8 dana u bolnici sam primala hidrokortizonske klizme svakog 2. dana i Salofalk klizme svake večeri, i bukvalno drugog dana boravka u bolnici mi je sve prestalo, ali od kako sam izašla iz bolnice, posle već 4-5 dana sluz se vratila, a danas je bilo i malo krvi. :( Već 2 godine pijem 5-ASA lekove(3x2 ili 3x4) i povremeno ubacujem probiotik, AD perle i Kontrolok.

Toliko od mene za sad... Ako imate neke savete za mene, to bi mi dobro došlo, jer se ponekad osećam baš očajno jer ne mogu da zaustavim simptome, koje ponekad prate i vrlo neugodni gasovi i krčanje creva koje ne mogu da kontrolišem...

Hvala unapred..

Jelka
Posts: 9
Joined: 16 Mar 2012, 10:09

Pozdrav svima...

Post by Jelka » 16 Mar 2012, 10:20

..ja sam nova pripadnica Kronovaca i evo me kod vas, da cujem nesto novo i menjamo iskusta, pa olaksamo dalji zivot. Imam 31 godinu, i pre dva dana sam otpustena iz KC sa dijagnozom Kron. Zeljna sam informacija koje ce mi reci da nista nije strasno :D

User avatar
Igor77
Posts: 567
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Pozdrav svima...

Post by Igor77 » 16 Mar 2012, 20:10

Jelka wrote:..ja sam nova pripadnica Kronovaca i evo me kod vas, da cujem nesto novo i menjamo iskusta, pa olaksamo dalji zivot. Imam 31 godinu, i pre dva dana sam otpustena iz KC sa dijagnozom Kron. Zeljna sam informacija koje ce mi reci da nista nije strasno :D
Nije ništa strašno... Citiraću jednog od doktora kod kojeg sam bio "Zahvalna bolest za lečenje". Pomiriš se da lek ne postoji, da se sve terapije sastoje u tome da se održi stanje mirovanja (remisija) i to je to. Naravno, stres, stil života se moraju malo promeniti da ne bi često išla u bolnicu. Nemaš brige, vidiš šta nas ima!
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

GrooYa
Posts: 72
Joined: 16 Mar 2012, 20:44
Location: Kragujevac

Re: Pozdrav

Post by GrooYa » 17 Mar 2012, 02:46

Zdravo, ja sam iz Kragujevca, nisam neki ljubitelj foruma, niti mi prija prica o samoj bolesti, ali neke stvari cu podeliti sa vama kroz teme, gde mislim da je pametnije da zborim, no da cutim :) Sa Kronom se borim nekih 6 godina i uz Remicade se snalazim jako dobro. Pozdrav svima, uz najbolje zelje vezane za oporavak! ;)

Suzy86*
Posts: 4
Joined: 04 Feb 2012, 14:05

Re: Pozdrav

Post by Suzy86* » 29 Mar 2012, 14:24

Evo i ja da se pridruzim ;) . Imam 25 god.,saznala sam da imam ulcerozni kolitis pre pet meseci, provela mesec dana u bolnici :( .Sad pijem lekove,vitamine i drzim strogu dijetu (sto mi najteze pada), redovne kontrole i sada sam ok. Iskreno o ovoj bolesti nisam nista znala ranije, i ovo mi dobro dodje da cujem iskustva drugih. Pozdrav svima!

Borjanic Sinisa
Posts: 7
Joined: 30 Mar 2012, 18:25

Re: Pozdrav

Post by Borjanic Sinisa » 30 Mar 2012, 23:52

Ja sam Sinisa Borjanic, otac Jelene Borjanic iz Krusevca, koja ima 20 godina i od maja 2010.godine dijagnostikovan joj je ulcerozni kolitis pankolitis.Jelena se od ove bolesti leci na VMA.U pocetnoj fazi bolest je lecena sa vise lekova na koje Jelenin organizam nije adekvatno odgovorio.U periodu od maja 2010.godine do septembra 2011.godine Jelena je na VMA boravila 4 puta na bolnickom lecenju.Od 01.07.2011.godine lecenje je nastavljeno bioloskom terapijom - remicade-om /uz pomoc dr.Tarabara i dr.Tanje Brocic/.
Hvala Bogu, bolest je u remisiji od septembra 2011.godine i ova terapija daje dobre rezultate - Jelena je do sada bila dobro.Ova terapija je jedina koja je dala zeljene rezultate I omogucila mojoj kcerki da zivi relativno normalnim zivotom.Alternativa ovoj terapiji jeste samo hiruski zahvat, koji bi samo delimicno resio problem.Medjutim, trenutni problem predstavlja nedostatak leka – bioloske terapije - remicade-a.Naime, Jelena je nakon 8 nedjelja trebala da primi dozu remicade-a na VMA, koju nije primila jer leka na VMA nema.
Verujem da ima jos pacijenata koji primaju ovu terapiju i imaju isti problem.Zbog toga smatram, da bi na sve nacine trebali da preko ovog Udruzenja, slanjem e-mail-ova na sto vise adresa odgovornih organa Ministarstva zdravlja i drugih institucija u zemlji, da obezbedimo da sto vise ljudi sazna za ovaj problem, da se tender za kupovinu lekova raspise i da bioloska terapija sto pre stigne do pacijenata kojima je ona preko potrebna.

Veliki pozdrav svima, Sinisa.

gaga
Posts: 4
Joined: 08 Mar 2012, 17:38

Re: Pozdrav

Post by gaga » 31 Mar 2012, 18:14

Pozdrav svima,zovem se Dragana imam 45 god.i zivim u okolini Beograda.Bolujem od UK od 2004 i dobro se nosim sa tom bolescu tj.trudim se da ne utice na mene previse dok me ne stisne.Imala sam tri puta pogorsanja za to vreme ,sada sam u remisiji . Pijem od pocetka Salofalk ,AD granule,probiotik povremeno i naravno vodim racuna o ishrani puno .Mnogo mi je drago sto mozemo podeliti iskustva i da damo podrsku jedni drugima.Zao mi je sto danas nisam mogla da dodjem na sastanak ,pa zato ko je bio neka napise nesto o tome .Puno pozdrava i zdravlja svima ,do sledeceg vidjenja.♥

High Contrast
Posts: 3
Joined: 12 Apr 2012, 14:15

Re: Pozdrav

Post by High Contrast » 12 Apr 2012, 15:16

Pozdrav svima.

Ja sam iz Beograda, '83 godište. UK mi je dijagnostifikovan u novembru 2008.

Par meseci pre toga sam povremeno počeo da primećujem krv u stolici, nekad se pojavi nekad nestane, mislio sam da su u pitanju samo hemoroidi pa nisam previše davao značaja tome. Posle nekog vremena stolice su postajale sve učestalije, dok se na kraju nije pretvorilo u klasičan proliv i praćeno uz veliki gubitak u kilaži. Naravno, ja sam bio budala pa sam čekao bukvalno poslednji trenutak da se javim lekaru i krajem novembra 2008. sam primljen u bolnicu KBC Zvezdara sa CRP-om preko 170 i sedimentacijom 50. Obilazilo me više različitih lekara dok me na kraju nije preuzela pod dr Marijana Protić kojoj sam neizmerno zahvalan jer je uspela da me povrati iz vrlo teškog stanja. Naime, u početku nisam reagovao na i.v. terapiju kortikosteroidima, pa su me prebacili na ciklosporin i.v. a kasnije i oralno. Polako sam se vraćao u normalu do referentnih vrednosti i onda nakon tri nedelje otpušten sam iz bolnice nakon čega sam nastavio da pijem uporedo ciklosporin i pronison narednih par meseci. Nakon toga izbacujem pomenuta dva leka i prelazim samo na upotrebu imurana 2x2 i asacola 3x3 do današnjeg dana s tim što mi je imuran smanjen za jednu tabletu jer su mi u jednom trenutku limfociti pali ispod dozvoljene granice.

Nakon izaska iz bolnice i vraćanja kilaže, nekih godinu i po dana sam bio u potpunoj remisiji, jeo sve i svašta, pio alkohol (ne pušim) da bi u jednom trenutku, marta 2010 nakon nekih stresnih situacija na poslu došlo do relapsa bolesti. Probleme sam rešavao dugotrajnom upotrebom salofalk klizmi i supozitorija što iziskuje prilična sredstva ali eto bar nisam morao ponovo da ležim u bolnici. Nakon tog marta 2010. pa sve do dana smenjuju se periodi remisije i blagih relapsa. Imao sam krajem 2011. jedan malo teži period kada je dr odlučila da mi uvede pronison na dva meseca.

Sad sam na imuranu (1+0+2) i asacolu (3+3+3) uz upotrebu pentasa supozitorija od 1000 mg po potrebi i uzimanje probiotika (bulardi, fermental, erce flora duo...). Krvna slika je normalna, sve u okviru referentnih vrednosti uključujući i gvožđe.

Zaboravio sam da napomenem da nakon što je dr Protić otišla u inostranstvo brigu o meni je preuzela dr Bojić kod koje i dan danas idem na kontrole.

Takođe po njenoj preporuci u novembru 2011. sam konačno odlučio da se javim dr Leli Trikoš sa psihijatrije na KBC Zvezdara. Ona ima iskustva u radu sa pacijentima obolelima od Krona i UC-a i preporučio bih svakom ko boluje od ovih bolesti da započne terapiju jer smo svi mi negde sličnog mentalnog sklopa i stručno lice vam može pomoći da budete hrabriji, da se lakše izborite sa stresom i svim onim okidačima bolesti i da se uopšte lakše nosite sa svime.

Eto, nadam se da nisam bio previše opširan i dosadan. Bio sam sad na poslednjem okupljanju prvi put i nadam se da će se češće organizovati tako nešto.

Pozdrav.

Post Reply