Imuran

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: Imuran

Post by janim08 » 06 Oct 2011, 19:37

Wau Skipper, your knowledge is enormous! A moja dr je kao neki uvazeni strucnjak, prof itd.Prosli put mi je rekla je imuran siguran, 80% trudnoca dobro prodje. Uzas.Pozdrav

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Imuran

Post by Skipper » 06 Oct 2011, 20:39

Thanks, Mina.

Kada naši 'uvaženi' stručnjaci navedu procente uspešnosti (kao što je tih 80%), obično se pitam, a šta je sa onih nesretnih 20%? Collateral damage, or what? :shock:

Iskreno, muka mi je od tog 'NATO' rečnika i zato volim da 'igram' na sigurno! Ako već u gastroenterološkoj praksi postoje terapije koje ne izazivaju nikakve posledice u trudnoći (npr. pomenuti biološki lekovi, kao što su "Remicade" i "Humira"), zašto ih ne primeniti u ovakvim slučajevima?

Osim, takodje 'čuvenog' finansijskog problema, za 'dragu' nam državu i još 'draže' bolnice, ne vidim kakav je problem budućim majkama uključiti ovakvu terapiju bar na godinu dana (odnosno, u toku trudnoće i dojenja), radi održavanja osnovne bolesti u remisiji?

Zar zemlji Srbiji nije cilj porast nataliteta i zdrava deca? Pa, posle neka nam naši opet 'čuveni' političari pričaju raznorazne priče i iznose statističke podatke, o tome kako nas 'neće biti' za 30 ili 50 godina, ako se 'pod hitno' nešto ne uradi!

Ako je već tako, onda gospodo političari i dragi naši lekari, učinite nešto dobro za naciju koja nestaje!!!

Pozdrav i sve najbolje!
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

User avatar
ekvilibrijum
Posts: 16
Joined: 13 Jun 2011, 13:49
Location: Mali Zvornik

Re: Imuran

Post by ekvilibrijum » 10 Oct 2011, 11:39

Iz vaših usta u Božje uši. Imam dve devojčice, dvanaest i osam godina. Živimo teško, svi su se odricali životnih radosti zbog mog lečenja Kronove bolesti i ne bih podneo da još neko ima ovu bolest u porodici.

licolu
Posts: 18
Joined: 10 Aug 2011, 07:48

Re: Imuran

Post by licolu » 10 Oct 2011, 12:49

Skipper, ne znam da li sam te dobro razumeo, ali ostala mi je sumnja, pa da to rascistim. Imuran se ne preporucuje u trudnoci zenama, a muskarcima prilikom zaceca?
Pozdrav i hvala za prethodne komentare.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Imuran

Post by Skipper » 12 Oct 2011, 04:20

@ekvilibrijum:
Dačo, potpuno se slažem sa vama, kada je reč o porodici. Nama, koji se već jako dugo borimo i živimo sa ovim teškim bolestima creva, bilo bi previše da još neko od naših ukućana ima slične ili iste probleme, a posebno kada su u pitanju deca. Samo mogu da poželim da vam devojčice budu žive i zdrave! Sve najbolje vama i vašoj porodici!!!

@licolu:
Postoje prilično dvosmisleni odgovori, u vezi sa ovim lekom, jer nema jasnih dokaza da je Imuran teratogen, kada se radi o muškoj populaciji i začeću. Najčeći su saveti da ordinirajući gastroenterolog sam proceni, kolika je opasnost u odnosu na korist od Imurana, u ovakvim slučajevima.

Takodje, poizvodjač lekova "Glaxo Smith Kline", tvrdi da je neophodan dodatan oprez, jer rizik ipak postoji: "A more recent product monograph produced by Glaxo Smith Kline and dated June 2005 does note that Imuran can cause fetal harm when given to a pregnant woman. This document also states that the drug should not be given during pregnancy or in patients of reproductive potential without careful weighing of benefit versus the risks and should be avoided whenever possible in pregnant women."

Ovde su američki lekari prilično oprezni, tako da i muškim pacijentima preporučuju mere zaštite (prezervative), jer se tragovi Imurana ipak mogu pronaći i u semenoj tečnosti. Pauziranje sa Imuranom, u trajanju od 6 meseci, pre samog začeća, bi bilo poželjno i za muški rod, da bi se izbegle neželjene komplikacije. Nakon toga muškarci mogu nesmetano da nastave sa uzimanjem leka, za razliku od žena, koje moraju da izdrže mnogo duže bez Imurana. Toliko o jednakosti polova.... :(

Ako taj vremenski period poredim sa svim onim što žene moraju da žrtvuju, radi bezbedne trudnoće i dojenja, to je najmanje što možemo da uradimo za naše drage dame i buduću, nadam se, zdravu i srećnu decu!!!

Osim toga, novčani iznosi za obeštećenja pacijenata, zbog neadekvatnog lečenja, u sudskim procesima u SAD, su prilično veliki. Naravno, u Srbiji, koliko sam upoznat sa trenutnom situacijom, skoro svaki sudski proces ovakve vrste je, u najmanju ruku, gubljenje vremena i maltretiranje za one koji su oštećena strana (čitaj: mi-pacijenti!)

Dobra vest je da postoje drugi lekovi za održavanje bolesti u remisiji, koji nisu opasni (mesalamin/mesalazin, biološki lekovi i sl.) Naravno, za razliku od Amerike, u Srbiji je najveći problem na koji način ubediti naše lekare da takvim pacijentima izvrše promenu terapije i izbegnu rizike koji definitivno postoje. Znam da biološki lekovi mnogo koštaju, ali lečenje dece rodjene sa velikim defektima je još skuplje! Voleo bih da su naši ljudi (lekari, političari i dr.) mnogo odgovorniji, bar kada su deca u pitanju, ali, ali...

Dakle, kada je kombinacija 'Imuran + muška populacija + začeće', u pitanju, još uvek ne postoji opšti stav-koncenzus!
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

milanesse
Posts: 2
Joined: 30 Oct 2011, 17:41

Re: Imuran

Post by milanesse » 30 Oct 2011, 17:48

Cao ljudi.Zovem se Milan,zivim na Palama.Kron mi je dijagnostikovan na VMA 2003 godine i sada od terapije uzimam samo Imuran.Hvala Bogu,nemam nekih velikih posljedica.Ne znam da li hronicni umor mogu u to da ubrojim.Interesuje me sto se tice potomstva,kod zaceca da i posljedice i problemi mogu biti sa moje strane?Unaprijed zahvalan...

hombre
Posts: 18
Joined: 31 Oct 2011, 22:40

Re: Imuran

Post by hombre » 31 Oct 2011, 23:38

Cao narode,moja iskustva sa imuranom nisu bas najbolja.U pocetku je bilo sve ok ali nakon tridesetak dana enzimi jetre su podivljali ast,alt...Trenutno sam na remikadeu i manje vise sam ok uz povremene ispade.Inace imam dvoje dece,koju sam na srecu dobio pre otkrivanja uc i trovanja sa svim mogucim lekovima.Inace imam strah da slucajno klinci ne naslede od mene ovo zlo,jer sestra po ocu ima istih tegoba.Intersantno je to da moj otac nema nikakvih tegoba ,ali je ocigledno da je nosioc tog nekog poremecenog gena.Pozzz

User avatar
candy84
Posts: 19
Joined: 18 May 2011, 11:49

Re: Imuran

Post by candy84 » 05 Nov 2011, 18:11

moze li neko ko je duze na terapiji imuranom da mi kaze da li smemo da koristimo preparate za poboljsanje imunuteta(ehinacea i sl.) jer sam citala da ne idu uz imunosupresive,a htela bih koliko toliko da sacuvam imunitet za zimske dane :?

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: Imuran

Post by janim08 » 05 Nov 2011, 19:26

Ehinacea ima kontraindikacije kod autoimunih bolesti. Ja sam pila ekomer, a doktorka mi je rekla da se vakcinisem protiv sezonskog gripa, jer sam na imuranu.

mmixn
Posts: 36
Joined: 07 Dec 2011, 22:45
Location: Novi Sad

Re: Imuran - začeće i trudnoća

Post by mmixn » 07 Dec 2011, 23:34

što se tiče začeća i imurana možda vredi pogledati:

http://www.drugs.com/pro/imuran.html#s11

"Physicians using this drug should be very familiar with this risk as well as with the mutagenic potential to both men and women..."

Moji lekari hoće po svaku cenu da me stave na imuran, dosta sam se dvoumio, i na kraju sam odbio. Presudno je bilo to što planiram još dece, i trenutno mi se čini da bi mi imuran napravio mnogo više štete nego koristi, jer realno nisam toliko loše

Post Reply