ulcerozni kolitis

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
sladto
Posts: 22
Joined: 18 Feb 2017, 17:44

Re: ulcerozni kolitis

Post by sladto » 21 Feb 2017, 18:20

Hvala na savetim, znam da ste u pravu ali eto na pocetku dijagnoze mnogo pitanja ... budite mi dobro.

Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Re: ulcerozni kolitis

Post by Suvi_vrat » 21 Feb 2017, 23:12

marica wrote: Mojih 20 cm je od početka moje bolesti do "kraja" moje bolesti ličilo na planetu Mars. Sve ulceracije su bile jedna na drugoj. Možda da se širilo prema "gore", prema 45 cm možda ne bi tu na prelazu od 20 cm PUKLO!
Marice, koliki je CRP bio tokom tih godina? Otprilike? I jeste li pokusali neku dijetu? Alternativu? Verujem da je odgovor potvrdan...

Sladto, pitaj slobodno sta god ti padne na pamet, za to forum i postoji... Ne postoji pojam "previše razmišljanja", bar ne dok se ne uhodaš...

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 22 Feb 2017, 13:12

Suvi vrat, ako misliš na krvnu sliku imam nalaze ovde kad su me podizali iz mrtvih sa bočicama krvi, pa nije pomagalo pa su mi davali čiste eritrocite. Imam te nalaze,tj. otpusne liste, prepisaću jer ne znam kako da postavim sliku.
Dijeta mi je bila : Ne jedi Maro. Osim u bolnici gde su me hranili bocama fresubina, znaš šta je to? To je tečna hrana koja se ne razlaže u crevima pa ti creva miruju. Recimo da sam imala 3 obroka dnevno, tj, 3 flaše od pola litre, po 500 klaorija svačega u tome i tako npr. 3-4 nedelje :( Tada da prostiš na izrazu "ne sereš". Nema šta, ispišaš...
Sve mi je od hrane smetalo osim suvog keksa.
Meni je od starta kolitisa pa do pucanja debelog creva život ovisio o transfuzijama, ležanjima u bolnici.
Kad mi je puklo debelo crevo opet šta ja znam??? Niko ti ništa ne kaže, ni šta ni kako da jedeš, ali skontam ja, ma jeste da to mene protera, ali ne trčim, ne skidam u letu farke, ode u kesu... I polako se smirivalo stanje. Sad reagujem na neka jela žešće, na neka uopšte ne, ali strah i dalje vlada i dalje ne bih pojela naranču ni u ludilu, popila čašu vina i sl.

Ja sam pitala za operaciju i u fazi kad sam imala oko 30 godina i doktor mi je rekao: Nije zo za tebe Maro. A vidiš, ja bih i sa 30 pristala na stomu ili bih sigurno lakše podnela pouch. Mene je spasilo pucanje debelog creva, meni je stoma poboljšala kvalitet života.
Moja krvna slika je sada "muška" i bez sedimentacije. :)
Prepisaću pa ću ti postaviti ovde.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 22 Feb 2017, 13:36

SE 125 E 2,5 Hb 71 / kontrolna E 4,22, Hb 120
Lečenje: bolesnica shvaćena kao ataka pogoršanja osnovne bolesti praćene retroragijom, uključene klizme sa glukokortikoidima i salofalkom, te transfuzija dekantiranih (valjda tako nekako piše) eritrocita. uz to peronalno lečena pronizonom i sedativima.

Sad gledam te nalaze pa i kad mi je bilo iole dobro sedimentacija je bila uvek između 30 i 50.

Poslednji nalaz od pre godinu i jače: se 8 :) er 5.04 :) hgb 142 :) ovde piše i crp 1.31...na nalazima pre 20 god tu stavku ne vidim. Imam malo viška holesterola, al ne marim, trenutno još uvek uživam u hrani dok ne preteram sa kilažom, a kanda sam na granici, kanda jesam... :(
Idem da vadim krv krajem meseca, msilim da će biti sve ok.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 22 Feb 2017, 14:00

Dina, ja sa ovako dugačkim stažom nisam imala pojma za aspirin. Redovno mi je prepisivan za srce (imam tahikardiju), nisam pila, mrzelo me da ga kljukam. Tako da vidiš, ne znamo svi sve. :) Mene je izgleda sam Bog sačuv'o, zašto? Nemam pojma!
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: ulcerozni kolitis

Post by Igor77 » 22 Feb 2017, 14:41

marica wrote:Dina, ja sa ovako dugačkim stažom nisam imala pojma za aspirin. Redovno mi je prepisivan za srce (imam tahikardiju), nisam pila, mrzelo me da ga kljukam. Tako da vidiš, ne znamo svi sve. :) Mene je izgleda sam Bog sačuv'o, zašto? Nemam pojma!
Da nas ugnjaviš ovde ;)
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

sladto
Posts: 22
Joined: 18 Feb 2017, 17:44

Re: ulcerozni kolitis

Post by sladto » 22 Feb 2017, 18:30

Moze li mi neko reci, pogledao malo po netu ali sa nasom bolescu bolje mi je da pitam vas. Imao sam krv u stolici , pa je zadnjih dana ima na toalet papairu a u stolici ne. Na sta ovo ukazuje da se popravlja, neoporavlja debelo crevo.. nesto trece.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 22 Feb 2017, 19:10

Kod UC prisutnost krvi je česta, to nam je i prvi pokazatelj da nešto nije u redu. Pošto si rekao da imaš čvršću stolicu, možda ti i ona sama ogrebe poneku ulceraciju pa je to. Krvi ne bi trebao da imaš, ali ako je malo nije strašno, svejedno bolje bi bilo da je nema. Ja bih ti preporučila, meni je to pomagalo, uzmeš kantarionovo ulje, kašičicu popiješ ujutro, a uveče malo tog ulja staviš kao klizmu. Meni je tada bilo mnogo manje krvi i povređivanja. Kantarionovo ulje imaš u apoteci, a možeš ga i sam napraviti, kupiš u zdravoj hrani 100 gr kantariona, ubaciš u bocu i preliješ uljem i staviš na toplo. Pošto je ono iz apoteke poprilično skupo, ja sam sama pravila.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

sladto
Posts: 22
Joined: 18 Feb 2017, 17:44

Re: ulcerozni kolitis

Post by sladto » 22 Feb 2017, 22:22

Hvala Marice, ne ipak mi stolica bila meka, nije tvrda kao pre dva dana, bila malo neka napetos, mleko i jogurt sto kod mene i ranije izazivalo po nekad meku stoliciu ili po malo proliv..sve se iskombinovalo :) ... za sada stavljam klizme pa da ne mesam terapiju ali cu ovo sto si mi napisala predociti doktoru kad odem na kontrolu, pa da vidim da li ce mi ovo uvesti da povremeno stavljam...

Da li je neko prilikom remisije ili u toku napada uzimao vitamine, minerale... sta je sa C vitaminom jer znaci nesto u nasoj bolesti razlicite podatke sam naso uglavnom se pominju K i D vitamini kao dobri, da li je riblje ulje dobro, maslinovo za ovu nasu :) , kakva su vasa iskustva... e sad ovo maslinovo u zdravoj hrani mi rekli da je dobro za jetru... a ovi lekovi nisu korisni za nju i bubrege... propolis kapi da li neko uzima...

Po pitanju lekova za smirenje, posto nama po nekad dodju zute minute onda je mozda u nekim takvim situacijama dobro popiti neki bromazepam, bensedin, kada ste nervozni , vidim da Marica koristila sa alkoholom :) i drago mi je sto su neke stvari sada za nju samo proslost.

Uzimam Asacol 3x400mg na 12 sati pre jela. Ono sto bi mi forumasi mozda mogli reci jeste ako su uzimali slicnu terapiju da li je bitno nakon sat vremena jesti ili nije od neke vaznosti. Ovo pitam jer vec neke zivotne navike menjam pa mi se desi da popijem ujutru lek a ne mogu da jedem posle sat vremen zbog posla pa onda mogu tek posle npr 2 do 4 sata. Isto uvece nekad ne popijem lek na vreme vec ako je trebalo u 19 ja ga popijem u 21 pa posle sat malo jedem, nije bas uvek ali desava se. koliko je tacno na vreme bitno uzimati sve ovo mogu li neke oscilacije ili ne , ono sto je sustina pitanja je da li je bitno piti na vreme a da je nebitno da li cete ili cete kroz par sati jesti ili je bolje uzeti terapiju sat vremena pred uzimanje hrane a da od terapije odstupite do 3 sata kanije... kako vi funkcionisete...

sladto
Posts: 22
Joined: 18 Feb 2017, 17:44

Re: ulcerozni kolitis

Post by sladto » 23 Feb 2017, 13:37

Da li debelo crevo salofalk klizme iskoristi u toku nekoliko sati od davana ili se one apsorbuju tokom celog dana. Ovo pitam posto me po nekad ujutru ili popodne malo potera da idem u wc ali posto uzimam ove klizme rekoh da je mozda bolje odloziti odlazak do uzimanja naredne uvece, naravno ako je moguce. nigde nisam nasao uputstvo koliko za koje vreme se iskoriste,nisu jeftine pa da znam sta je efikasnije.

Post Reply