ulcerozni kolitis

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 28 Jan 2017, 22:42

Ja banane volim. Doduše ja sad mogu sve, ali imam onu fobiju od pre. Tada sam jela samo banane, a po bolnicama čak i kompote. Ugl. ja sam imala baš gadan oblik kolitisa i sve mi je smetalo, a vidi, imala sam i celih 43 kg...
I to ti je individualno, ali izbegavaj citruse i voća sa puno kiseline. Nadražuje to, nadima, kuva u tebi...ako ti je imalo dobro nemoj da kvariš.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

Leopard
Posts: 29
Joined: 11 Mar 2016, 21:04

Re: ulcerozni kolitis

Post by Leopard » 06 Feb 2017, 02:07

Lično jedem svo voće. E sad neka smetaju neka ne. Najviše prijaju banana, i obrađene jabuke, znači ili pečena(što više volim) ili barena. Sva ostala voća u nekim većim količinama, pa i sveža jabuka, pogotovo moja omiljena Greni Smit, umeju da smetaju. Najmanje mi prijaju grožđe, zbog ljuske verovatno a nekad je i pljujem kada me ne mrzi ali mi opet smeta, jagode, volim nekada da iscedim pomorandžu, limun i grejpfurt i to tako da popijem, što takođe smeta, al kad je čovek proklet :D. Ostala voća manje više, ponekad osetim nelagodu u stomaku.
Mb. Chron

bez terapije

SKORPIJA
Posts: 26
Joined: 18 May 2016, 14:39
Location: Republika Srpska

Re: ulcerozni kolitis

Post by SKORPIJA » 07 Feb 2017, 11:12

Hallooo društvo :D evo i mene, slatko se ismijah citajući postove, volim vas tako vesele i raspoložene <3
Kod mene je situacija nikakva, kontinurani haos, nista od lekova ne pomaže, uistinu jedem sve sto dohvatim ovaj januar i nije neki mjesec za dijete :lol: za vikenda sam pojela skoro kilogram domaćih čvaraka njam njam :D znam da je ludost al nisam mogla da odolim, zato je juce kroz mene prošao tornado i to u 10-tak navrata :cry: Što se tiče voća ja jedem sve sto može da se oguli, citruse takođe cjedim i nisam primjetila da mi baš smetaju, uzimam ih zbog vitamina C da mi veže željezo koje mi je uzasno nisko, još je sad sezona virusa a ja na 150 mg imurana, od sredine januara me ne popušta prehlada :(
Dina ja pijem tu prentazu al nisam znala da se može rastopiti, to su mi "omiljene" tablete jer mogu da ih progutam a da se ne rastope cim dodatknu pljuvačku :D pijem 8 komada dnevno i idu glat :lol:
Što se alkohola tiče za tim najviše žalim :( posle godinu dana apstinencije uzela sam crno vino i napila se od jene čaše :lol: :lol: :lol: nešto jače bih rado al se ne usuđujem da probam, jer od vina ujutru cim progledam moram u wc :(
Eto to se zbivalo kod mene, ako cujete još sta za taj vitamin D pišite pa ću da probam, do sad mi nista ne pomaže, salofalk klizme su dobre samo dok ih koristim al su paprene :cry: čekam biološku al za sad ništa od toga, politika u svemu nažalost :( Pozzz i da ste mi živi i zdravi koliko je to moguće uz kolitis :D
Dijagnoza: Colitis chronica ulcerosa od juna 2015. Korišćena terapija: Sulfasalazin, Salofalk sup, Ciprocinal, Orvagyl, Folna kiselina, Pronison, Urbason sup. i intavenski, Linex, Nystatin, Imuran. Aktuelna terapija: Sulfasalazin i Imuran

sladto
Posts: 22
Joined: 18 Feb 2017, 17:44

Re: ulcerozni kolitis

Post by sladto » 18 Feb 2017, 19:17

Pozdrav svima, citao sam dosta toga o kolitisu koji je meni dijagnostikovan ove godine , medjutim do nekih inrformacija nisam dosao. Ako neko zna zamolio bi ga da odgovori na sledece:
1. Meni je dijagnostikovano uc do 45 cm debelog creva ,dobio sam terapiju dve nedelje salkofag klizme , asacol (ako nisam pogresio) i probiotik, pa kontrola. Ono sto me zanima da li mozda postoji duzi period da se to prosiri na celo crevo ili prosto to moze da krene odmah i za nedelju,mesec dana obuhvati sve ili se to periodicno siri?
2. Sada mi nista ne smeta od hrane, kako da utvrdim sta mi odgovara ili ne, da li to utvrdjujete u trenutku akutnog stanja kad covek ima vise stolica.. sta god da jede, kako prepoznati sta je uredu a sta ne, ovu istu hranu sam jeo i u vreme kada sam stalno iso u wc , trajalo jace od mesec dana ali sada jedem slicnu hranu i idem svaki drugi dan, nista me posebno ne tera i ima po malo krvi u stolici. Kako u ovoj situraciji utvrdjujete sta je dobro a sta ne, kako prepoznati...

Hvala.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: ulcerozni kolitis

Post by Igor77 » 18 Feb 2017, 21:36

1. Ako je čist UC, on zna da zahvati celo debelo crevo, ali kad je upala jaka. Uglavnom je u završnom delu creva, kao kod tebe.
2. Akutna faza i remisija znaju dosta da se razlikuju po toleranciji na namirnice pa će se desiti da nešto možeš inače ali u akutnoj fazi te rasturi. Sve je individualno, vremenom ćeš shvatiti šta ti škodi, mada i to se vremnom menja, pa ti nešto odjednom može smetati a nije ranije. Krv u stolici je loša pojava, imao malo ili više stolica. Kontrola hemoroida i rektoskopija mogu utvrditi odakle to, bar da li potiče sa završnog dela creva.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

sladto
Posts: 22
Joined: 18 Feb 2017, 17:44

Re: ulcerozni kolitis

Post by sladto » 18 Feb 2017, 22:48

Igore hvala na odgovoru, meni je radjena kolonoskopija , rekli su mi da je umereni kolitis u levom delu debelog creva od 10 do 45 cm i dali terapiju. Da li ti je poznato kada je to u takvoj fazi , moze li se to odjednom brzo prosiriti ili ide postepeno... traje mesecima ili vise manje, moguce je da nisam lepo postavio pitanje. Postavicu jos par pitanja koja me interesuju.

Pitanje je moguce neobicno ali me zanima koliko je to primenljivo. Meni se vise puta desavalo da zbog jurnjanve , posla nekad jedem samo jednom u toku dana i tako vise puta za redok tokom nedelje kada sam da kazem dobro... Koliko je moguce da npr. kada sa ovim oboljenjima moze to da se praktikuje , npr da se jede uvece, to se izbaci iz organizma i od jutra se tokom dana ne uzima hrana i ne pije voda, naravno moguce je ovo ukoliko se ne radi neki tezi fizicki poso. Onda ne bi moglo sta da se izbaci iz creva ili se varam... citam da su ljudi u tim fazama iscrpljeni pa je ovo moje pitanje moguce besmisleno... ali bi da cujem misljenje od onih koji imaju dugogodisnjeg iskustva sa uc i chronom posto vidim da ti bolujes od toga.

I pitanje u vezi pregleda za kolonokoskopiju, mozda je neko imao slicno iskustvo. Naime , radio sam kolonokoskopiju, predhodno se informisao, video na internetu kako se to izvodi pre pregleda, kako izgledaju polipi itd... Priliko pregleda ono sto sam video negde pa da kazemo na oko 1m onog creva da kazem u zdravom delu na ekranu jeste jedno ispupcenje kao polip ne onako da visi nego bas ispupcenje, nista nisam pitao dokora bilo mi sve to malo i stresno sam pregled , prosto mi nemoguce da to nije video, nista nije reko, nastavio je dalje da ulazi sa crevom... i po povlacenju mislio sam da ce mozda uzeti nalaz ili slikati, ladno je pono proso pored tog neceg sto je licilo na polip, delove da kazem preostalog dela creva usput je pravio slike ali to uopste nije... Zao mi je sto nisam stigo da ga pitam sta je to bilo... bio sam od pregleda sav po malo izbezumljen, on otkucao izvestaj sa predlogm da idem kod gastonologa mozda sam i pogresio naziv, reko ne vidim nista kao tumor , prokomentarisao slike ... i to tako proslo, reko upala, i poslao me svom hirurgu sa izvrestajem i sa slikama koje je predlozio da napravim na telefonu i predocim na pregledu , da moj hirurg odluci sta i kako dalje... Moje pitanje je da li vam se desavalo ovo , dosta sam zbunjen, nejasan mi je taj postupak ili se u debelom crevu nalaze i takve nazovimo izrasline lice na polip,ili sam ja nesto lose video, nisam radio pod anestezijom ... nije se to razlikovalo od sluzokoze ostalog debelog creva koje je bilo zdravo ali neka neko kaze ako je tako nesto vidjao. Mozda sam udavio ali ovo je za mene novo pa dosta pitanja postavljam.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 19 Feb 2017, 14:00

Umereni kolitis kako su to kod tebe nazvali je verovatno kolitis sa manje ulceracija. Ti da nisi ništa osetio nikad ne bi otišao na te preglede? Znači, ipak se nešto dešavalo što te poteralo da to ispitaš. Mene je poteralo krvarenje i prvo sam otišla kod hirurga misleći da su u pitanju hemeroidi. Nisu bili upaljeni i poslao me je na gastro. Običnom rektoskopijom je uočeno da se radi o kolitisu, urađena je kolonoskopija i potvrđeno je. Simptomi su bili manje više pa skoro ništa osim tog krvarenja. Jela sam sve, proliv ko proliv, nisam mislila da je to nešto, nego pokupila virus, pojela neku glupost u "brzoj hrani". Čak sam jednu hamburgeriju i prijavila da sam se otrovala njihovim ćevapima! Pre dijagnoze.
Hrana ti verovatno trenutno ne smeta u tolikoj meri jer si u nekoj remisiji. Kad to krene sve će ti smetati. Tvoja ideja o nejedenju ujutro je totalna glupost. Izvini, ali moram tako da ti kažem. Ne budeš li jeo tvoj kolitis će i dalje raditi, ali izbacivaćeš sluz i krv. A nećeš jesti? Gubićeš eritrocite i nećeš ih stizati nadoknaditi. Gubitkom eritrocita upala će biti sve jača i jača.
Pregled kolonoskopom jeste neugodan i ja sam uglavnom uvek radila "uživo". Ako je doktor zaobišao tu izbočinu to znači da je to verovatno neko zadebljanje debelog creva, ali ništa opasno, ne opterećuj se time. Uostalom ići ćeš opet pa pitaj sve što te zanima. Iz uzoraka koje jeste uzeo, a jeste imaćeš sliku svega i nemoguće je preskočiti nešto čega nema. Budi srećan da nema. Nije sreća uopšte imati kolitis. Pročitaj ovde bukvalno sve postove, sve naše priče, pronaći ćeš tu i sebe.
Ima nas raznih, neki smo stalno u remisiji, neki smo poput mene bukvalno non stop neizlečivi slučajevi.
Moram ti reći da je iako je ružno, da je moja kolonoskopija uvek ličila na: uđeš kolonoskopom i stigao si na planetu Mars, bukvalno trulo meso, u nastavku čisto kao suza.
Doručak pokušavaj da ne preskačeš, ali jedi ono što ti ne smeta, recimo suvlju hranu, peciva i sl.
To preskakanje jela je men dovelo na 43 kg, živela sam na grisinama i suvom keksu.
sad sam ok ako mogu tako reći...pročitaš dole moj opis mene i moje terapije i sve će ti se samo kaz'ti.
Srećno. Budi optimističan!
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

sladto
Posts: 22
Joined: 18 Feb 2017, 17:44

Re: ulcerozni kolitis

Post by sladto » 19 Feb 2017, 19:54

Hvala Marice, otprilike si mi pojasnila neke stvari , vidim kroz postove kakve si probleme imala, zelim ti puno uspeha u daljem zivotu.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 19 Feb 2017, 22:13

A vidi, ja sam jedne jeseni nakon 20 god bolesti upala u neku depresiju, kome i čemu ja trebam ovakva, počnem sa antidepresivima, ajd poboljša mi se malo raspoloženje i pukne mi debelo crevo. Probudim se u bolničkom krevetu sa stomom na stomaku, nit mi se se*e, nit mi se piša, ala je ovaj život lep. Hteli da mi prespajaju creva, ja im samo rekla NEĆU, vadi sve trulo iz mene i ostavljaj tu kesicu, ja sam emotivno vezana za nju. Meni je sad ok kako god to nekima čudno zvučalo.
Ali tu sam uz vas, vaš saborac jer znam kako je, znam kako je to teško.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

sladto
Posts: 22
Joined: 18 Feb 2017, 17:44

Re: ulcerozni kolitis

Post by sladto » 19 Feb 2017, 22:23

Hvala na podrsci, ako mi mozes reci posto si dugo imala problema sa ovim, da li postoje faze kada se mozda lekovi ukidaju ili se oni piju stalno. Kako je bilo kod tebe, negde sam procitao da se ukidaju po nekad ali vidim da neki piju stalno godinama...

Post Reply