ulcerozni kolitis

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Re: ulcerozni kolitis

Post by Suvi_vrat » 20 Jan 2017, 01:52

U search kucajte "Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest" ili obratno. Mislim da je tako nekako, ako ne i baš tako.

Tek kada shvatite da to što nekom nešto od hrane odgovara, nema nikakve veze sa tim da li će vama odgovarati, tek tada ćete biti na pravi način svesni svog problema i moći ćete da mu pristupite na pravi način. Ja volim nove članove da uputim na temu http://ukuks.org/forum/viewtopic.php?f=22&t=51 gde možete pročitati mnoge korisne savete, a ako se zainteresujete za SCD ishranu (i oni imaju grupe na Fb, na engleskom, gde možete pročitati puno pozitivnih iskustava), ja ću vas rado uputiti šta i kako.
Odličan savet je dala Marica za dnevnik ishrane. To je jedna od prvih stvari koje treba da uradite.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 20 Jan 2017, 10:55

Suvi_vrat, jesi li video možda na fejsu grupu lečenje autoimunih oboljenja visokim dozama D vitamina? Mene je to zaintrigiralo. Doduše, ja sad nemam problema, ja sam fajrunt sa kolitisom, ali on radi svoje, imam ga, međutim mnogo mi je lakše od kad imam stomu. Jedem sve i briga me baš. I kad loše jedem, sve to on progura u kesicu.

Tačno je da ishrana varira od osobe do osobe, meni recimo nikad nije smeto luk dok su drugi od njega umirali. Meni je smetalo sve što je bilo provrelo više puta. Paradajz svež - super, kuvani - podnošljivo, skuvam li ga u punjenoj paprici, to mu dođe kao drugo vrenje, a u mom stomaku treće. Isto tako i kiseli kupus. Znači, kupus kao salata (svež) sve ok, kiseli ko salata podnošljivo ili ok, skuvan kao sarma ili podvarak Ajmeeeeee!!! Tako je i sa grožđem, doduše ono mi je zbog kožica smetalo i ovako, ali želja te povuče. Sok - sve ok, vino...propišam krv na goozu u roku od sat vremena. Tako da ja preporučujem taj dnevnik dok se ne "uhodaš" u ritam. Devojka je pitala za slatkiše. ja sam onako laički rekla da ugl. suvi keksići i to će biti dobro, ali torte, kuvani filovi, margarini, veštačke kreme i šlagovi.... ??? Individualno je, to je tačno.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

Bionda
Posts: 14
Joined: 20 Sep 2016, 13:32

Re: ulcerozni kolitis

Post by Bionda » 20 Jan 2017, 11:49

Hvala vam na iscrpnim odgovorima što ne znači da vas neću daviti i ubuduće :D

Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Re: ulcerozni kolitis

Post by Suvi_vrat » 20 Jan 2017, 17:43

marica wrote:Suvi_vrat, jesi li video možda na fejsu grupu lečenje autoimunih oboljenja visokim dozama D vitamina? Mene je to zaintrigiralo. Doduše, ja sad nemam problema, ja sam fajrunt sa kolitisom, ali on radi svoje, imam ga, međutim mnogo mi je lakše od kad imam stomu. Jedem sve i briga me baš. I kad loše jedem, sve to on progura u kesicu.

Bio sam pre u toj grupi, na žalost nema iskustava sa IBD-om pa sam do informacija dolazio preko nekih drugih grupa (baš na grupama o SCD).
Prema "United European Gastroenterology journal-u" postoje obećavaajući rezultati i supmentacija vitaminom D će u budućnosti biti zastupljenija u tretmanu Kronove bolesti (možete pročitati članak o istraživanju na https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 131634.htm );
međutim, ljudi koji uzimaju oralnu suplemntaciju (u vidu kapsula ili dražeja ribljeg ulja) često nemaju mnogo poboljšanja, pa bi injekcije bile bolji izbor.

E sad, idući nekom logikom i znanjima koja sam skupio tokom godina, zaključio sam, a neka me neko ispravi ako grešim, da je to iz razloga što mi inače imamo problem sa absorbcijom masti - to je ono kad kažu "možete jesti supu, al da ne bude masna". Naši vrli nutricionisti tako gađaju dakle posledicu, ne trudeći se da malo pogledaju ozbiljne studije iz prve polovine prošlog veka na koje se upravo i oslanja SCD dijeta, a od kojih je najpoznatija studija dr Haas-a (čiji rezultat je knjiga "Menagment of celiac disease"), koji je pokazao da kada je absorbcija masti slaba, ugljeni hidrati je pospešuju (zato se dijeta dr Haasa kolokvijalno naziva "Banana dijeta" - ispitanici (deca) su jeli 4-6 banana dnevno - upravo su banane prvo voće koje se uvodi sirovo u SCD). To naravno ne znači da će vam se stanje popraviti ako naprosto jedete čokoladu ili nešto drugo što sadrži beli šećer ili druge teško svarljive ugljene hidrate... naprotiv.
Zalečenje i popravka stanja je dug proces i svojim crevima treba maksimalno olakšati posao unoseći lako svarljive stvari, dok ih istovremeno snabdevate dobrim (probiotskim) bakterijama putem suplemenata i jogurta, ali i drugih namirnica koje imaju povoljno dejstvo, kao što je goveđi želatin i slično. To je, u stvari, i suština SCD dijete. Takođe, ukoliko držite SCD dijetu, treba da nastavite da pijete lekove a kako se stanje popravlja, moguće je da će se količina lekova smanjvati kako se stanje bude popravljalo. U glavnom, da škodi ne može :)
O studiji dr Haasa možete pročitati na http://www.scdkat.com/2011/05/managemen ... c-disease/

Bionda
Posts: 14
Joined: 20 Sep 2016, 13:32

Re: ulcerozni kolitis

Post by Bionda » 20 Jan 2017, 19:20

Koliko dugo može da se održava remisija? Meni je terapija Salofalk supuzitorije svako drugo veče. Nije mi ni rekao kad ponovo da dodjem.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 20 Jan 2017, 20:40

Bionda, zavisi od stanja u kom se nalaziš. Mi smo imali faze i po nekoliko godina, neki su non stop u remisiji, ali i to je od čoveka do čoveka. Upravo reče Suvi_vrat da je bitna ishrana. Eto npr, u mojoj istoriji bolesti od 20 godina ja sam stalno bila u akutnoj fazi, remisije retke i kratkotrajne. A vidi, lečena sam ispočetka isto kao i ti, nit sam znala šta mi je nit sam znala da je to moćna bolest. Imaš Maro kolitis i evo ti 5-asa. To je bilo sve što sam saznala, jedino zbog male dece i ukućana sam pitala: Da li je to prelazno? Nije. Eto, što bi se reklo znala sam da se neće deca "zaraziti" od mene.
Za tebe ne znam ni da li si bila na kolonoskopiji, da li imaš zvaničan papir da se radi o kolitisu ili je to viđeno očima lekara kroz rektalni pregled. Rekotoskopiju. Na tom prvom pregledu je meni dr rekao da imam to i to, a kolonoskopiju sam imala prvu nakon što su mi prvo spasavali život jer nisam znala koliko sam loše.
E sad, ja nisam mnogo pazila šta jedem, mala deca, kuvaj za njih, za supruga, a za sebe odvojeno? Nije bilo ni interneta u mom početku bolesti pa da mi svaka informacija bude dostupna pa da znam da baš ishrana ima tako velik faktor u održavanju remisije. Dok sam mogla ja sam jela sve, kasnije sam logikom podsvesti odbacivala ono što me je teralo u wc. To kasnije je već bilo kasno.

U široj porodici imam čoveka koju godinu starijeg od mene, ja imam 52. I njemu je prilično rano ustanovljen kolitis, e sad kakav... Pričalis mo jednom o tome, malo glupo, to je otac devojke mog sina. Pa pazi o čemu pričamo, neugodno da pitaš, još možda neugodnije da odgovaraš. Međutim, on nema nikakvih simptoma, on ne ide ni kod lekara na preglede, on ne pije ni lekove. Njemu supruga kuva laganu hranu i čuva ga od zla. On verovatno nije ni svestan koliko je srećan.
Bjonda, moja je preporuka da pročitaš sve ono što ti Suvi savetuje, da pokušaš da se pridržavaš te neke lagane hrane, banana je čudo, uvek mi je prijala i dan danas mi prija, obožavam ih.

E sad, ja pomenuh to lečenje visokim unosom D vitamina. Suvi, ja sam baš trenutno u grupi i sve ih je više (na žalost) koji dolaze i sa našim dijagnozama i tamo ih upućuju na nekog doktora koji je sam sebe izlečio D vitaminom. E sad, najviše u grupi ima onih sa multipla sklerozom i oni piju taj vitamin uz popriličnu dozu magnezijuma, a to je za nas valjda nešto najstrašnije. Pa njime nas čiste pred pregled!!!

Da, i pazi na taj unos magnezijuma, meni je škodila i čaša kisele vode, a u ranoj fazi ja jednom na nekom panou pročitah kako je magnezijum odličan za ženske tegobe i lepo počnem da pijem, i pijem ja i pijem, i se*em li ga se*em... Da ti bar neko stručan kaže: E ovo ne smiješ ni pod razno, ali ne.

Drž se ti nas moja Bjonda, dosađuj ti, mi smo sa kolitisom naučili podosta o strpljenju. I svako tvoje pitanje nije udar na nas ni dosadno pitanje. Nijedno pitanje nije glupo, glupi mogu biti samo odgovori.

Recimo, Suvom i meni nikad neće biti reško da priskočimo, da napišemo reč dve, mi volimo diskusiju.
Ja svaki dan uđem na sajt, desi se danima da nema nijedne obavesti, pa reci čoveče, dobro sam, ok mi je ljudi. Neće, obično su tu kad im trebamo. Meni lično više leka nema, ja sam operisala taj zadnji tračak nade i zadnji krak creva i poslednji hemeroid sam iščupala pa opet sam tu, ja verujem da lepa reč pomaže, a meni ste odlično društvo :)

Opet i ako se desi nekome kao meni, da bude operisan, ja sam tu da mu kažem da nije smak sveta. Oko moje stome smo se čini mi se Suvi i ja pokačili, ja rekoh meni divno, on reče Jesi ti normalna???? :D
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Re: ulcerozni kolitis

Post by Suvi_vrat » 21 Jan 2017, 23:05

marica wrote: Opet i ako se desi nekome kao meni, da bude operisan, ja sam tu da mu kažem da nije smak sveta. Oko moje stome smo se čini mi se Suvi i ja pokačili, ja rekoh meni divno, on reče Jesi ti normalna???? :D
Ja se ne sećam stvarno, verovatno se nisam dobro izrazio... nadam se da nisam bio grub :D


Za taj vitamin D, nisam pametan. Možda ono počinjanje manjim dozama vitamina D ima svoju svrhu (pretpostavljam da je na počtku potrebno i manje magnezijuma), pa kad se stanje popravi i kada se dođe do toga da se unose velike doze vitamina i magnezijuma, možda se stanje dovoljno popravi pa magnezijum ne predstavlja problem? Ko će ga znati, verovatno se i to razlikuje od čoveka do čoveka.

To je "čar" ovih bolesti - baš kao i za hranu i za lekove važi da nekom pomognu, a nekom naprave rusvaj.
Ali da treba tragati za rešenjem, treba. Najgore što čovek može sebi da uradi je da poveruje da je dijagnozom rešena stvar...
Traganje za čudom bez prestanka... bar nam nikad nije dosadno :D

I te grupe... Dobre su i korisne ali se osetim kao u čekaonici Doma zdravlja kad uđem na Fejsbuk.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 22 Jan 2017, 02:18

Ja sam u toj grupi sa lečenjem visokim dozama D vitamina skontala da imam sve simptome multiple skleroze. Sve ređe idem u grupu :D
Evo, upravo sam došla sa svirke, sin mi svira u bendu Osmi Dan. Jako su dobri. Bili bi i bolji da ja umem poneku da popijem s nogu, al ja i alkohol...
Uglavnom kod mene od kad sam operisana nit briga nit pameti! :D
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: ulcerozni kolitis

Post by Igor77 » 22 Jan 2017, 14:00

Mene D vitamin razori. A još ja mogu vinjak i koješta bez posledica pa vi vidite.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: ulcerozni kolitis

Post by marica » 23 Jan 2017, 10:58

Pa gde si kućo stara Igore :)
Ma mogla sam i ja na svirci štagod popiti, ali sve što ja nisam jeste moj muž. Veov'o ili ne ja sebi skuvala kafu i ponela na svirku jer za takvih povoda ne daju gostima da cuclaju i merače kafu tri sata, valja se nešto i zaraditi. Isključe klimu pa mreš od vrućine, a pivo klizi li klizi...
Vidi Bjonda, mi kad saznamo nešto novo prvo uvalimo Igoru na probu :) Posle nam on javlja utiske. Najčešće kad ozdravi.
Pa sad Bjonda, na prvoj kontroli kod hirurga, a hirurg je načelnik hirurgije na VMA, mene je pitao u jednom momentu: Pušite li? DA. Pa vidite, jedino je kod dijagnoze UC potvrđeno da pušenje POMAŽE! Lepo odaberi dobar i zdrav duvan i motaj i puši.
Budeš li pitala igora, a šta je najbolje, on ti neće preporučiti isključivo duvan, on bi to malo i "posolio" nekim travkama kobrljavkama.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

Post Reply