Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Informacije u vezi sa radom, zapošljavanjem i invalidskom penzijom obolelih od IBD-a.
marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by marica » 11 May 2016, 23:12

Otvaram ovu temu nadovezujući se na Evikin pokušaj da ode u invalidsku penziju. Pre je moglo, pre demokratskih promena moglo se otići u invalidsku penziju sa kolitisom ili kronom. Od ne znam tačno koje godine, možda 2006-e u invalidsku penziju mogu da idu isključivo 100% nesposobni za rad.
E ta sam.
Međutim, ja imam 52 godine, i tek nešto od godinu dana radnog staža.
Kada sam se razbolela i išla na biro (Novi Sad) rekli su mi što ne uzmem ono pravo što su supruge vojnih lica imale na 7 god radnog staža i ne odem u penziju. Imala sam pravo. To sam prepričala suprugu, on nije ništa od iste te vojske tražio, kao tu neku moju nadoknadu za pretrpljeni strah, selidbe i progone i nije tražio tu povoljnost za mene. Ostala sam domaćica, bolesna domaćica sa nekih 30 god.
Mnoge žene koje su zbog ratova i svega što se dešavalo zdrave i prave uzele to pravo od 7 godina, eto, ja nisam.
Sada nakon što mi je 2013-e ugrađena stoma (privremena), a sledeće godine i trajna (doživotna): Otišla sam preko centra za socijalni rad na procenu radne sposobnosti i zahtev za tuđu negu i pomoć. O prikupljanju papira da ne pričam, dokaži da si državljanin Srbije ako si rođen u Zagrebu, dokaži da ne primaš ništa iz PIO fonda republike Hrvatske, o ostalim glupostima i papirima ni da pričam, skupljala sam ih godinu dana. I konačno otišla na komisiju 24.03 ove godine.
Samo na osnovu papira bez ikakvog pregleda procenjeno je da sam nesposobna za rad i da imam telesno oštećenje od 80%.
Danas je 11.05. i ja još nisam dobila rešenje. Svi papiri su poslati u Beograd, pazi sad - na reviziju?
Pretresla sam svoja prava na internetu. Nemam nikakvih prava.
Nemam pravo da dokupim staž da bih imala 5 godina staža i stekla pravo na invalidsku penziju. Preko socijalnog nemam nikakva prava za tuđu pomoć i negu, za to moraš imati telesno oštećenje po dva osnova 70%+70% ???
Moraš biti 100% slep ili biti 100% na dijalizi.
Zato su za stomu valjda i stavili 80% da ne bi dobio nikakvo pravo.
Opet sam listala i listala i gledala mogu li ikako da steknem neko pravo na neku novčanu nadoknadu.
Udata sam, suprug mi ima solidnu penziju, nemam pravo jer me on izdržava.
Imam nekretninu na svoje ime, našu kuću, nemam pravo čak ni ako je prepišem na ime svog supruga ili deteta (sina)...puj pike ne važi.
Onda sam listala procente invalidnosti, sam ulcerozni kolitis donosi od 40 do 80 % posto nesposobnosti za rad, u zavisnosti od stanja. Pa Bogmemoj koje je moje stanje kad mi je zbog istog tog kolitisa puklo debelo crevo? Olakšalo mi muke ili šta?
Imam stomu, to se zove anus preterus animalis (ja bi rekla totalis), važi, to su mi priznali kao 80% telesnog oštećenja.
Ali ja nemam recimo ni čmar, e sad sam u onoj fazi kad vam se jadam jer mi to telesno oštećenje nije uračunato, a i ono iznosi nekih 40% koliko sam uspela da skontam.
Pošto tek čekam rešenje, a evo čekam ga već skoro 2 meseca, msilim da imam pravo da se žalim na odluku nakon 6 meseci i vrlo verovatno ću se i žaliti.
Mislim, mnogo se loše osećam da nemam baš nikakvo pravo na bar 10 000 mesečno za neku "nedajbože" situaciju.
Mora li mene moj suprug voleti i izdržavati? Šta mi znači kuća ako nemam za struju i hleb?
Od države nikad nisam imala nekih pogodnosti, ni plaćanje vrtića za decu, ja sam ih čuvala. Nisam imala dečji dodatak, suprugu je plata prelazila prosek.
I onda razmišljam... Dok sam čekala u socijalnom bilo je tu nekih koje se nikad zvanično nisu udale, čiji muškarci na kapijama ograda drže laviće, žene koje imaju decu, dvoje troje, to se dalje ni ne broji i imaju pravo na socijalnu pomoć, roditeljski, dečji dodatak...neplaćanje struje i još me svaki put ispred pošte jedna od takvih pita: Imaš li sestro za leba deci da dam?
Eto ja tako ogorčena malo se ovde izjadah pa ako neko želi da mi se pridruži, podrži me, pa eto da razmenimo iskustva o tome kako nemamo baš nikakvih prava.
Kad sam to neki dan rekla svojoj doktorici ona je rekla: Dotakli smo samo dno. Nije žena mogla da poveruje da je jedino pravo koje sam stekla (još nisam jer nemam rešenje) je popust na telefon i internet.
Toliko od mene za sad.
Čekam rešenje, javiću vam šta u njemu piše.
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by Igor77 » 12 May 2016, 07:21

Ovde je borba za minimalac rat sa državom. Ako ti trebaju milioni tu nema problema, ali minimalac...teško. Za taj rat ti treba vremena i živaca. Ja bih probao da idem preko vojnog osiguranja, da tu poguraš priču. Napišeš sve šta ste prošli, kakva ti je dijagnoza, možda i odeš na VMA da ti potvrde invalidnost pa tako. Ako ništa ne upali, onda malo medija i tu će se sve rešiti. U svakom slučaju ne treba odustajati. Celo društvo daje pare u RZZO i ostalo tako da to treba iščupati i bio bih srećan da bar neko u tome uspe. :)
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by marica » 12 May 2016, 09:59

Igor77 wrote:Ovde je borba za minimalac rat sa državom. Ako ti trebaju milioni tu nema problema, ali minimalac...teško. Za taj rat ti treba vremena i živaca. Ja bih probao da idem preko vojnog osiguranja, da tu poguraš priču. Napišeš sve šta ste prošli, kakva ti je dijagnoza, možda i odeš na VMA da ti potvrde invalidnost pa tako. Ako ništa ne upali, onda malo medija i tu će se sve rešiti. U svakom slučaju ne treba odustajati. Celo društvo daje pare u RZZO i ostalo tako da to treba iščupati i bio bih srećan da bar neko u tome uspe. :)


Igore, ja jesam vojni osiguranik, svi nalazi su mi sa VMC Novi Sad i sa VMA. Ne kažem ja da je komisija uradila pogrešno, prosto je zakon takav. Tuđu negu i pomoć daju samo 100% invalidima. Imam invaliditet, odmah mi je rečeno 80% telesno oštećenje, to je tačno za stomu, ali kako prevideti slučaj da ja ipak imam tu osnovnu dijagnozu UC i taj zadnji deo (dupe) ušiven. Ja ipak mislim da bi to trebalo biti sveukupno 100%.
I pazi još ovo, pošto mi je utvrđeno da sam 100% nesposobna za rad ja ne mogu da doplatim tih 4 ili celih 5 god staža po 6000 mesečno jer NE SMEM DA RADIM! NE SME NIKO DA ME ZAPOSLI!
A to bi me recimo koštalo 3000 evra (za 5 god) da bih sebe osigurala za ceo život sa minimalnom invalidskom penzijom koja je čini mi se oko 12, 13000. Ono, bar nešto...
Naravno da ću probati ponovo jer realno kako to država i socijalno misli da imam muža koji ima penziju dovoljnu za oboje. Mora li me on izdržavati. Ja jesam do pucanja debelog creva ponešto i radila na crno. Radiću opet.
E sad, čitala sam na nekim forumima da si nesposoban za samostalan život ako nosiš pelene zbog inkotencije (pišanje u gaće) i može xyz razloga da bude za to, jedan od njih i operacija??? Ostali razlozi koje bih mogla iskoristiti, žene su sklonije, zbog godina, rađanja, klimaksa, bla bla...
Probaću i na tu caku.
A inače sam ok. Znaš i sam :)
I Hvala ti što si se priključio temi <3
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

nevena
Posts: 13
Joined: 21 Nov 2012, 18:13

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by nevena » 29 Jun 2016, 13:12

Marice,tesko je, ali ne odustaj. Ja sam bila uporna. I kad sam vec prezivela kriticno stanje dobila sam invalidsku penziju. Bilo je tesko, ali sam uspela. I sve je bas tako kako si napisala.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by marica » 29 Jun 2016, 15:17

Nevena, hval ti na uključenju u sve ovo.
Poslali su mi iz Centra za socijalni rad koverat u kojem me obaveštaavaju da nemam praavo na tuđu negu i pomoć i fotokopiju rešenaj o nesposobnosti za rad i telesnom oštećenju od 80%. Naravno da sam sutradan otišla tamo i pitala ih za original. Pitali me: Šta će mi?
Pitam ja njih: A šta će Vama, jeste li od mene tražili sve originale, sve overene fotokopije?
Jesmo. Pa izvinite, jel stvarno mislite da ja nemam pravo na original rešenja komisije?
Reče: Vrlo ste ironični.

Znači, imam rešenje nekih ( dali mi original) mesec dana. Ostvarila sam popust na 50% na telefon i internet u mts.
Gde god sam išl ada pitam za one povlastice za vožnju ispalili me rečima: Nismo mi nadležni. :roll: Sve ti to dođe na taj posao da zaradi svoju platu, boli njih uvo.
Poslednji kojeg sam pitala me pitao: Ko vas je uputio kod mene?
Portir.
Recite portiru da vas više ne šalje kod mene. ????!!!!!?????
Portir je vaš, recite mu Vi.

Toliko o pravima...bukvalno mrš od mene, preći će na mene, ugl, odmaknu se metar ili bar dva koraka unazad kad im kažeš da si invalid :)
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

nevena
Posts: 13
Joined: 21 Nov 2012, 18:13

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by nevena » 29 Jun 2016, 18:31

Marice, kao sto rekoh, znam da je tesko. Mozda da pokusas kao privatni preduzetnik, da napravis neki staz. Mislim da ti to ne mogu osporiti. Danas mnogi traze da preko nekog registruju firmu, radnju.. ne moras raditi, neka je to za nekog drugog recimo. Mozda tako dodjes do tih nekoliko godina neophodnog staza?

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by Igor77 » 29 Jun 2016, 20:28

nevena wrote:Marice, kao sto rekoh, znam da je tesko. Mozda da pokusas kao privatni preduzetnik, da napravis neki staz. Mislim da ti to ne mogu osporiti. Danas mnogi traze da preko nekog registruju firmu, radnju.. ne moras raditi, neka je to za nekog drugog recimo. Mozda tako dodjes do tih nekoliko godina neophodnog staza?
Uz ovakve doprinose to je oko 15.000 mesečno državi. Jedino ima neka šema za zapošljavanje invalida pa država na neko vreme preuzme obaveze poreza i doprinosa. Vidi ovo..http://www.nsz.gov.rs/live/nudite-posao ... sta.cid266
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

nevena
Posts: 13
Joined: 21 Nov 2012, 18:13

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by nevena » 29 Jun 2016, 20:38

Mislila sam na registrovanje radnje, tu su doprinosi oko 6500 dinara mesecno, bar kako su sada meni rekli. Vlasnik radnje placa manje od uposljenih.

nevena
Posts: 13
Joined: 21 Nov 2012, 18:13

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by nevena » 30 Jun 2016, 07:20

Marice, evo Igor77 me je podsetio da mozes ostvariti prava po osnovu rada za osobe sa invaliditetom. Reci cu ti iz jednog primera: osoba sa invaliditetom (paraplegija-u kolicima) je iz podsticajnih sredstava koje mu je drzava dala otvorio fotokopirnice. Posao ugovorio sa nekim sitnim privatnicima koji kopiraju kod njega, sa jednom strankom, ali je u blizini skole, te deca kopiraju knjige. Uposlio je neke osobe sa invaliditetom i mislim da je na 2 godine oslobodjen placanja poreza i doprinosa, to placa drzava, kao i njemu.Mozda bi bilo dobro da se raspitas o ovome kakve su sada beneficije, mozes li nesto slicno otvoriti, mozes li dobiti popust na struju i sl. Oprosti mi molim te, ako sam pogresila predlogom, nije mi bila namera. Zelim samo nekako da pomognem savetom ako mogu.

marica
Posts: 181
Joined: 19 Feb 2016, 01:08

Re: Invalidska penzija, tuđa pomoć i nega

Post by marica » 30 Jun 2016, 13:02

Pitala sam na komisiji mogu li da dokupim I'll uplatim 300000 za 5g staza, rece NE JER Sam sad proglasena nesposobnom za rad I ne sme niko kao takvu da me zaposli. Znaci puj pike ne vazi, sad trazim rupu u zakonu ima li iko pravo da mi ospori pravo na rad. Ne odustajem. Kucam sa fona, and menja MI recnik u English and me jos I ispravlja. I the glup telefon, the glupa ja pa ti vidi :mrgreen:
Ulcerozni kolitis, stoma, terapija ništa osim 2-3 bensedina uz čašicu, dve rakije natašte i za jedno 15-20 god će da prođe...valjda.

Post Reply