pusenje

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Post Reply
kaca93
Posts: 10
Joined: 09 Jun 2013, 11:18

pusenje

Post by kaca93 » 25 Jun 2013, 02:08

e ljudi... da li je za lecenje krona neophodno ostaviti cigarete?
Lastinrepak

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: pusenje

Post by Igor77 » 25 Jun 2013, 09:05

kaca93 wrote:e ljudi... da li je za lecenje krona neophodno ostaviti cigarete?
Preporučuje se, neke studije su pokazale da pušači imaju više tegoba ali ređe obolevaju od Krona. pošto si ti oboleo, preporučuje se da ostaviš. Kod UC je nešto drugačija priča, ne sećam se, davno sam čitao. :mrgreen:
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

kaca93
Posts: 10
Joined: 09 Jun 2013, 11:18

Re: pusenje

Post by kaca93 » 25 Jun 2013, 17:51

hvala...;)
Lastinrepak

mmixn
Posts: 36
Joined: 07 Dec 2011, 22:45
Location: Novi Sad

Re: pusenje

Post by mmixn » 26 Jun 2013, 03:24

iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da su cigarete u kombinaciji sa stresom najbolji način da se stigne do operacionog stola sa kronom... Od kada su me operisali i vratili u život nisam zapalio ni jednu cigaretu. Istraživanja za koja sam na žalost tek mnogo kasnije saznao pokazuju da je pušenje bez ikakve dileme br.1 neprijatelj za nas.
Dg:Crohnova bolest od 2001, komplikacije: fistula, stenoze. Operacije:2. Korišćeni lekovi: Salofak, Orvagil, Budesonide. Trenutna Th: Imuran 2x50 mg, sideral forte 1x1, folnak 1x1

kaca93
Posts: 10
Joined: 09 Jun 2013, 11:18

Re: pusenje

Post by kaca93 » 26 Jun 2013, 23:33

saznala sam da imam krona pre 10 dana, ne znam sta cu sa sobom...nego, jel svi pre ili kasnije moraju na operaciju? :(
Lastinrepak

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: pusenje

Post by Skipper » 27 Jun 2013, 18:43

kaca93 wrote:nego, jel svi pre ili kasnije moraju na operaciju? :(
Ne moraju! Sve zavisi od lokalizacije Crohn-a (mesta na kome je bolest aktivna), mogućih komplikacija (stepena agresivnog delovanja aktivne bolesti), prave terapije za održavanje remisije, ishrane (dijete) i dr.

- Kaća, u kom delu creva su kod tebe ustanovili da postoji Crohn-ova bolest?

Pozdrav,

Skipper

PS: Pušenje je strogo zabranjeno kod obolelih od Crohn-ove bolesti, jer može da deluje kao aktivator u fazi remisije ili pokretač bolesti, u kombinaciji sa stesom, kao što je to lepo opisao mmixn!

Kada se radi o ulceroznom kolitisu, danas se smatra da nagli prestanak pušenja može da pokrene ovu zapaljensku bolest. Dakle, totalno suprotno delovanje u odnosu na Crohn-ovu bolest!
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

kaca93
Posts: 10
Joined: 09 Jun 2013, 11:18

Re: pusenje

Post by kaca93 » 28 Jun 2013, 00:07

kad si vec pun informacija, :) mozda bi mogao da mi malo bolje objasnis i ovaj mikroskopski opis...jer je meni moj lekar samo rekao da je bolest aktivna na ulazu u tanko crevo, tj. na mestu gde se spaja sa debelim...imam to neko suzenje...nego evo nalaza...
Skoro neprepoznatljiva sluznica tankog creva odnosno prisutan je kompletan gubitak vilusa(samo naynacena inflamativna elevacijau jednom od uzoraka). kripte sve regeneratorne, distorzicne i velikim delom oblozene sluzavim epitelom gastricnog-antralnog tipa. retke panethove-celije prepoznate. stroma difuzno prozeta mononuklearima. granulociti samo povrsno u vidu povrsnog epitelitisa. nema kriptitisa i kript-apscesa. Nema virusnih inkluzija. u dubini jednog uzorka granulom sa dzinovskom celijom... ako bilo sta razumes bice mi od koristi :)
Lastinrepak

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: pusenje

Post by Skipper » 28 Jun 2013, 18:37

kaca93 wrote:kad si vec pun informacija, :) mozda bi mogao da mi malo bolje objasnis i ovaj mikroskopski opis...
Informacije + decenijsko iskustvo + znanje = odgovori na razna pitanja! Nije loše za jednog profana, zar ne? :mrgreen:
kaca93 wrote:na mestu gde se spaja sa debelim...imam to neko suzenje...
Bolest ti je aktivna na delu creva koje se naziva terminalni ileum. Za početak je to najbolja varijanta, kada, na žalost, već imaš ovu našu 'lepu' bolesti.

- Prvo, koliko je suženje/stenoza (dužina i širina?)

- Da li je lekar uspeo da udje u tanko crevo kolonoskopom?

1. Ono što je za tebe važno je da, ukoliko suženje nije veliko, tvoj gastroenterolog će pokušati da, uz pomoć terapije lekovima (antibiotici + kortikosteroidi), održi taj prolaz otvorenim.

2. U suprotnom, jedino rešenje, da ne bi došlo do perforacije i sepse, jeste hiruško uklanjanje te stenoze. To nije previše teška operacija i oporavak je obično brz i veoma uspešan!
kaca93 wrote:Skoro neprepoznatljiva sluznica tankog creva odnosno prisutan je kompletan gubitak vilusa (samo naznacena inflamativna elevacijau jednom od uzoraka).
Ako ne poznaješ osnove anatomije creva, bojim se da ti moja objašnjenja neće mnogo značiti. Da ne bih 'ugnjavio' druge' članove foruma, ako te baš interesuju svi detalji, iz izveštaja, pošalji mi PP, pa ću ti odgovoriti, čim nadjem malo više vremena.

Ovog puta, samo mogu da ti, 'običnim' jezikom, napišem da taj deo tankog creva više ne obavlja funkciju koju ima. Dakle, u tom delu tankog creva nema više dodatnog absorpcionog tkiva (vilusa), koje se nadovezuje na mukozni zid,tj. sluznicu creva. Vilusi liče na mikro-prstiće, koji povećavaju površinu, koja 'upija' hranjive materije iz svarene hrane. U ovom delu to je B-12 vitamin, tako da ćeš verovatno dobiti taj vitamin, kao dodatak ishrani (najverovatnije, kao intramuskularne injekcije, na svaka tri meseca)

Kripte su delovi sluznice, koji proizvode HCL i pepsinogen, te apsorbuju vodu i elektrolite. Dobro je da su osnovljive (regenarativne.) Za nadoknadu elektrolita, redovno jedi najobičniju koncentrovanu kokošiju bistru supu iz kesice. Važno je da nema gnojne kolekcije (kript-apscesa), a nema ni kriptitisa (grupa ćelija, koja proizvodi sekret, koji nema nikakvu korisnu ulogu za creva i organizam u celini.) Panethove-ćelije su osnovna vrsta ćelija epitela, koje štite sluznicu od infekcija i zajedno sa kriptama pomažu u obnavljanju sluzokože creva. Dobro je da nema virusnih supstanciji, tj nema virusa (virusnih inkluzija).

Ostali nalazi su uglavnom dobri. Ne brini -- nije ništa tako strašno! :)

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply