Polip

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Post Reply
Nikolas
Posts: 9
Joined: 13 Aug 2011, 21:39

Polip

Post by Nikolas » 23 Mar 2013, 22:22

Zanima me da li neko ima iskustva sa polipima i njihovim skidanjem odn. neskidanjem?

Naime,na kolonoskopiji mi je nadjen polip koji je bioptiran i nalaz je pokazao da nije maligni.Elem,doktor je rekao da nece da ga skida jer
"stvara ranu na ranu"!
Interesuje me vase misljenje o tome,znajuci kakav rizik imamo vec sa samom pojavom bolesti,da li je neko imao slicnih iskustava?pozdrav svima

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Polip

Post by Skipper » 24 Mar 2013, 06:16

Nikolas,

Postoji više vrsta polipa, ali samo neki imaju maligni potencijal, tj. mogu da prerastu u tumor. Svi oni spadaju u grupu tzv. kolorektalnih polipa, jer nastaju u debelom crevu. Polipi mogu da budu samo 'prikačeni' za zid (sluzokožu) creva ili da izrastaju iz zida debelog creva.

Polipi se odstranjuju u toku kolonoskopskog pregleda, u analgo-sedaciji, a postupak se naziva polipektomija. Kroz kolonoskop se provuče specijalna žica, od koje se, oko polipa, napravi omča i 'vrat' polipa se praktično spali (kao manji deo okolnog tkiva -- tzv. kauterizacija, kojom se takodje sprečava i moguće krvarenje), a polip izvadi napolje.

Često dolazi do recidiva polipa, nakon godinu dana i postupak mora da se ponovi. Nakon toga, veoma mala je verovatnoća da će se ponovo pojaviti. Važno je redovno obavljati kolonoskopiju i to je najbolji način da se spreči pojava tumora debelog creva!!!!

Polipi koji mogu da postanu benigni ili maligni tumori (za šta je potrebno negde oko 18 meseci, od pojave samog polipa), su:

1. Neoplastični polipi - tj. adeno (adenozni) polipi. Ova vrsta je najgora, jer proizvodi maligne tumore!!!! :?

2. Hamartomatozni polipi - pojavljuju se kod "Peutz-Jegher" sindroma ili tzv. 'mladalačkog polipoidnog sindroma. Šanse da ovi polipi 'uzmu' maligni tok su nekih 15%.

3. Hiperplastični polipi - nemaju maligni potencijal i najverovatnije, na sreću, ti imaš ovu vrstu izraslina! :)

4. Inflamatorni polipi - pojavljuju se isključivo kod obolelih od IBD-a. Kod ove vrste polipa nije u potpunosti definisana mogućnost da prerastu u tumore. Često se ovi polipi pojavljuju i kao bezopasni pseudo polipi. Pseudo polipi nastaju kao ožiljno tkivo, na mestu zarastanja rana, zbog ulceracija, odnosno krvarenja (poput krasta na koži). Svejedno, rizik uvek postoji i neophodno je redovno raditi kontrolne kolonoskopije!!!!

Veličina polipa takodje 'igra' veliku ulogu. Što je veći polip, to su veće i šanse da postane tumor. Npr. polipi manji od 1 cm, imaju svega 1% malignog potencijala, ali adeno polipi koji su manji i od pola cm, obavezno moraju da se odstrane, jer su veoma rizični!!!!

Najvažniji simptomi, kada se radi o zloćudnim polipima su, respektivno:

1. Učestalo rektalno krvarenje
2. Česta krv u stolici
3. Jak bol u crevima (trbuhu)
4. Opšta malaksalost i iscrpljenost

Najbolji testovi su:

1. Test na okultno krvarenje
2. Sigmoidoskopija, tj. rektoskopija
3. Kolonoskopija (najbolji dijagnostički metod, jer može da se vidi kompletno debelo crevo i završetak tankog, te da se uzme uzorak tkiva, odnosno uradi biopsija sluzokože!!!!)
4. Virtualna kolonoskopija (CT / CAT Scan)
5. Digitali rektalni pregled
6. Barijumska klizma (irigografija i irigoskopija)
7. Kapsula sa mikro-kamerama

Pozdrav i srećno,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Nikolas
Posts: 9
Joined: 13 Aug 2011, 21:39

Re: Polip

Post by Nikolas » 24 Mar 2013, 13:30

Skipper,
hvala ti na iscrpnom odgovoru i doprinosu koji dajes ovom forumu.
Verujem da mnogima tvoje informacije znace,ali sve to sto si napisao lako mozemo naci na Vikipediji i drugim sajtovima.
Moja namera je bila da cujem licna iskustva jer se teorija i praksa u medicini cesto ne podudaraju,i mislim da je ovo odlicno mesto za razmenu istih.
Dakle,ako neko ima ili je imao polipe,neka pise,verujem da mozemo da pomognemo da jedni drugima.pozdrav svima.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Polip

Post by Skipper » 24 Mar 2013, 21:28

Nikolas,

Iskoristio sam vreme, dok ne dobiješ odgovor u vezi sa praktičnim iskustvom drugih članova, da onima koji nisu dovoljno upoznati sa problemima i komplikacijama koje polipi mogu da naprave, dam dodatna objašnjenja i da ukažem na neophodnost redovne kontrole!

Sem toga, ako 'pratiš' postove na forumu, jedan broj naših članova je već izrazio želju da dodje do odredjenih informacija na našem jeziku. Naravno, ovo je moguće rešiti postavljanjem neke vrste pojmovnika (u perspektivi!), koji bi objedinio opšte informacije, u vezi sa IBD-om i pratećim pojavama, koje, na žalost, naše bolesti 'donose'.

Nadam se da ćeš biti u mogućnosti da dobiješ više konkretnih informacija od članova foruma koji su imali slično iskustvo sa polipima. Do tada, ne bi bilo loše da napišeš koju vrstu polipa imaš i gde je ta izraslina lokalizovana (pretpostavljam da je sigmo-rektalni deo creva u pitanju!) Nadam se da ti je gastroenterolog, koji je obavio kolonoskopiju, dao ove važne podatke i da to piše u njegovom izveštaju. Naravno, najvažnije je da se radi o benignom polipu!

Sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Nikolas
Posts: 9
Joined: 13 Aug 2011, 21:39

Re: Polip

Post by Nikolas » 24 Mar 2013, 22:52

Nazalost,vecina prisutnih na forumu samo citaju,a malo je onih koji i nesto i pisu...
Zato treba da se zalazemo da forum bude aktivniji,i da sto vise razmenjujemo iskustva.

Elem,sto se tice polipa,znam da je u rektumu,i znam da doktor nece da "stvara ranu na ranu" i da je biopsijom pokazan kao benigni.Od nasih dokora i previse informacija za jednog pacijenta.:)

To je moje iskustvo,nadam se da ce jos neko ukljuciti,i to ne samo na ovu temu i da ce forum biti aktivniji.

igor
Posts: 1
Joined: 01 Oct 2019, 20:36

Re: Polip

Post by igor » 01 Oct 2019, 20:43

poydrav , bio sam pre neki dan na kolonoskopiju ...bilo je jako bolno iskustvo....i zanima me da li mi neko ume objasniti ...glasi > kolon je normalno haustriran, normalnog izgleda i vaskularizacije sluzokoze. Na 15 cm pri izvlacenju vidjen DIMINUTIVNI POLIP. Uzete su nasumicne biopsije levog kolona


Sad zanima me sta je ovim receno i sta znaci DIMINUTIVNI POLIP....da li je to jedan ili vise njih i sta se radi s tim

Angeliaf
Posts: 1
Joined: 30 Oct 2020, 07:06

Re: Polip

Post by Angeliaf » 30 Oct 2020, 07:30

Cao svima,imam obiteljsku polipozy,sad rekli su mi da treba da otklonim celog debelog creva,imam 27 godina a jos uvek si sam ragjala .Sad me interesuje dali kad otklonis celog creva mozes da ostanev trudna.Neki sumi rekli prvo ragjaj onda posle to pravi operaciju zato sto su ti malE sanse da ostanes trudna.

User avatar
Igor77
Posts: 569
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Polip

Post by Igor77 » 30 Oct 2020, 23:54

Ne razumem zašto za polipozu moraš da sklanjaš debelo crevo?
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Post Reply