Iskustvo sa Kronom?

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
anirbas
Posts: 10
Joined: 01 Mar 2013, 10:17

Iskustvo sa Kronom?

Post by anirbas » 06 Mar 2013, 14:13

Pozdrav svima. Moj muz je oboleo od Krona. Trenutno je u bolnici u Novom Sadu, a do neki dan je bio u Somboru. Sve je pocelo sa prolivom koji je trajao dve nedelje. Tada je zavrsio na infektologiji. Dobio je deset injekcija gentamicina. Drugi dan mi je doktor,na moje pitanje kako mi je muz,dao odgovor da je moj muz umislio da je bolestan. Peti dan mu se pojavila krv u stolici,da bi sedmi dan uradjena kolonoskopija i utvrdjen mu je Kron. Prebacen je na interno odeljenje.Tamo pocinju muke. Krvario je u nenormalnim kolicinama. Pritisak mu se bio srozao na 80/60. Tada su poceli sa transfuzijama,infuzijama i ko zna cim sve. Uglavnom,njemu nije bivalo bolje. Na kolonoskopiji su nam rekli da je Kron dosta star,sigurno cetiri godine. Uopste ne znam sta vise da mislim. Zanima me da li je neko imao slicno iskustvo? Hvala

Nemanja
Posts: 99
Joined: 08 Apr 2011, 15:52

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by Nemanja » 07 Mar 2013, 14:36

Cesto je komplikacija sa utvrdjivanjem bolesti problem. Najcesci problem je sto je bolest retka pa lekari prvo posumnjaju na nesto sa cime se cesce srecu i za sta postoji veca verovatnoca. Problem je i sto imamo razlicite tegobe od iste stvari pa nije lako da se utvrdi uzrocnik. Tek sa nalzima uzetog uzorka iz creva mogu sigurno da utvrde o cemu se radi.
Necu ni da spominjem vaznost brzog utvrdjivanja terapije.

anirbas
Posts: 10
Joined: 01 Mar 2013, 10:17

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by anirbas » 07 Mar 2013, 19:28

uh...Stigoh iz Novog Sada...sutra je operacija,mom muzu vade celo debelo crevo...u totalnom sam soku,ali se zbog njega moram boriti. Dr je rekao da ce dobiti stomu,ali da postoji mogucnost da posle izvesnog vremena od tankog creva improvizuju nesto tako da se stoma ukloni. negde na forumu sam citala da jedna clanica ima istih problema,ali sad ne mogu da pronadjem gde je to...

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by Igor77 » 07 Mar 2013, 23:34

anirbas wrote:uh...Stigoh iz Novog Sada...sutra je operacija,mom muzu vade celo debelo crevo...u totalnom sam soku,ali se zbog njega moram boriti. Dr je rekao da ce dobiti stomu,ali da postoji mogucnost da posle izvesnog vremena od tankog creva improvizuju nesto tako da se stoma ukloni. negde na forumu sam citala da jedna clanica ima istih problema,ali sad ne mogu da pronadjem gde je to...
Stvarno uh! Sve najbolje vam želim! Jeste velika prekretnica u životu ali samo polako, navika je čudo. Bitno je da vidite i pozitivne strane i da niste jedini sa tim problemima. Posetite http://www.ilco.org.rs/.

Srećno!
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by Skipper » 08 Mar 2013, 02:10

anirbas wrote:Dr je rekao da ce dobiti stomu,ali da postoji mogucnost da posle izvesnog vremena od tankog creva improvizuju nesto tako da se stoma ukloni.
Ovo je teška i ozbiljna promena u svim segmentima života. Nije za neku utehu, ali mnoge je tako radikalan hiruški zahvat spasio od sigurnog kraja (posebno one koji su imali tumore u debelom crevu). Kao što je Igor već napisao, navika je 'čudo', a jedna od osobina ljudi je da se relativno brzo naviknu na razne promene.

Najbitnije je da operacija prodje u najboljem redu i da vašem suprugu bude dobro, jer je, do sada, mnogo pacijenata svedočilo o poboljšanju kvaliteta života nakon totalne kolektomije (postoji i savetovalište Nacionalnog invalidskog udruženja "ILCO" Srbije, za koje vam je Igor već ostavio adresu na Internetu!)

Radi se o "Pouch" metodi, kojom se od tankog creva improvizuje neka vrsta depoa (torbice) za stolicu i tada je moguće ukloniti stomu. Ova metoda se isključivo primenjuje kod onih kojima je zbog ulceroznog kolitisa uklonjeno kompletno debelo crevo, jer ta zapaljenska bolest (UC) isključivo 'napada' debelo crevo! Za razliku od ulceroznog kolitisa, kod Crohn-ove bolesti (CD) moguće su pojave promena na sluzokoži od usta do anusa, pa čak postoje i vancrevne manifestacije same bolesti.

Zato sam malo zbunjen izjavom gastroenterologa, koji vam je rekao za stomu i mogućnost njenog naknadnog uklanjanja, ukoliko je reč o Crohn-ovoj bolesti.

- Da li je histo-patološki (HP) nalaz pokazao da se kod vašeg muža radi o Crohn-ovoj bolesti ili ulceroznom kolitisu?

Ukoliko je reč o ulceroznom kolitisu, onda se pomenutom operacijom ne uklanja samo debelo crevo, već i sama bolest!!!!

Kako bilo, već ste napisali u vašoj poruci da morate da se borite, radi vašeg muža. Važno je da zadržite optimizam i budete jaki i istrajni, a vremenom će se sve promeniti na bolje! To je sigurno!

Kada stignete, napišite nam kako je sve prošlo. Svi smo uz vas i želimo vam sve najbolje! Držite se!

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

anirbas
Posts: 10
Joined: 01 Mar 2013, 10:17

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by anirbas » 09 Mar 2013, 01:01

Evo me,jako je tesko. Operacija je bila veoma teska,uklonjeno mu je debelo i deo tankog creva...Strah me od svega...Nisam ga videla,a tako mi fali. Ostala su mu neka dva metra tankog creva. Na moje pitanje doktoru koliko je inace tanko crevo dugacko,rekao je da to zavisi od coveka,moze da bude od 2,5 do 6 metara...Samo da on meni zivi,nista mi drugo nije bitno. Inace,on je pre 17 godina imao iste simptome kao i sada,zavrsio je na infektivnom odeljenju i posle gomile penicilina otpusten je kuci.Pre tri godine je ,zbog bolova u stomaku radio ultrazvuk i tada su nam rekli da ima samo gasove u crevima i da je inace zdrav. Sta sam mogla da kazem na sve to??? Samo se nadam da ce da mi zivi...

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by Skipper » 09 Mar 2013, 07:49

Sabrina,

Znam da vam je jako teško u ovom trenutku, ali važno je da je ono najgore prošlo, jer se radi o teškom hiruškom zahvatu. S vremenom, vaš suprug će se oporaviti i sve će biti mnogo bolje -- videćete!

Inače, ne mogu da verujem da su, prema vašem svedočenju, lekari u Somboru, tako olako i površno pristupili veoma ozbiljnim problemima, koje je imao vaš muž! Strašno!!!!
anirbas wrote:Na moje pitanje doktoru koliko je inace tanko crevo dugacko,rekao je da to zavisi od coveka,moze da bude od 2,5 do 6 metara...
Istine radi, prosečno tanko crevo odraslog čoveka je dužine 6,9 metara (kod žena je duže za nekih 20 cm.) Naravno, dužina može da varira od 4,6 metara (što se smatra kraćim crevom), do čak 9,8 metara! Prosečan prečnik (u preseku) tankog creva je 2,5 do 3,0 cm.

No sve ovo nije tako bitno, sem što će vaš suprug morati da jede više manjih kaloričnih (ali, nemasnih!) obroka dnevno, ali mnogo češće (bar 5-7 puta), da bi crevo moglo da resorbuje što više hranjivih materija (proteina i dr.) Uz to, najverovatnije će dobijati probiotike, multivitaminske preparate (pre svega iz grupe B vitamina), minerale (oligo elemente), elektrolite (pileće supe iz kesice su bogate elektrolitima i veoma blagotvorne za creva!) i dr.

Od srca mu želim da se što pre oporavi!

Sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

anirbas
Posts: 10
Joined: 01 Mar 2013, 10:17

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by anirbas » 09 Mar 2013, 10:01

Skipper,mnogo mi znaci svaka rec koja ima pozitivu u sebi,verujte mi. Hvala Vam!

Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by Suvi_vrat » 10 Mar 2013, 00:36

Najvažnije je da on ima vas sa takvim stavom. I kao što je Skiper rekao, najgore je prošlo i od sada stvari mogu biti samo bolje...
Držite se...

anirbas
Posts: 10
Joined: 01 Mar 2013, 10:17

Re: Iskustvo sa Kronom?

Post by anirbas » 12 Mar 2013, 00:15

Danas sam razgovarala sa lekarom koji je operisao mog muza i rece mi covek da mi je muz pravi srecnik jer sa ovakvom dijagnozom 90% pacijenata umire. On izgleda vuce krona nekih petnaestak godina. Lekar mi je ulio pozitivnu energiju i rekao je da mi se muz uspesno oporavlja. Psihicki je veoma stabilan,danas je izasao iz sok sobe i odmah smo se culi telefonom...nasoj sreci nije bilo kraja...idemo sad sve iz pocetka!!!

Post Reply