cajevi za ul.kolitis

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Post Reply
loknica
Posts: 43
Joined: 15 Oct 2012, 09:01

cajevi za ul.kolitis

Post by loknica » 22 Oct 2012, 08:14

Recite mi koje cajeve , kapi ,koristite za ul.kolitis i da li vam pomazu?Da li ste koristili srebrnu vodu?

Ikar
Posts: 6
Joined: 11 Jan 2013, 23:04

Re: cajevi za ul.kolitis

Post by Ikar » 11 Jan 2013, 23:14

Pozdrav Loknice. Ja sam bolovao od proktitisa, najblažeg oblika kolitisa. Zvanično sam izlečen od toga, a čajeve koje sam pio u svojim akutnim fazama (proliv) su:

Čajevi koje sam koristio:
Od lista kupine, cveta nevena, lista borovnice, lista dunje, podubica, islandska mahovina, kantarion, matičnjak. Mešavine koje pravim su sledeće
5-6 kašičica kupine ili nevena ili dunje (oni deluju stežuće), plus po 1-2 kašičice matičnjaka i borovnice. Matičnjak ima umirujuće dejstvo, a borovnica sadrži gvožđe. Te mešavine preliti sa ½ litra vrele vode. Listove kupine i dunje uvek iscepkati na sto sitnije deliće, tako se bolje iskoriste.
Podubica se sprema na malo drugačiji način – dve pune kašike se stave u ½ litra hladne vode, voda se zagreje do ključanja i onda se kuva od prilike 30 – 60 sekundi. Nju kuvam kada imam gasove I kada osećam pretakanje po crevima.
Dobri čajevi koji deluju protiv proliva (nisam probao) su još: kora i list hrasta, bokvica, srčenjak ( ne mešati ga sa drugom biljkom sličnog naziva koja se koristi za oboljenja srca).

Ikar
Posts: 6
Joined: 11 Jan 2013, 23:04

Re: cajevi za ul.kolitis

Post by Ikar » 11 Jan 2013, 23:15

Evo nešto sa sajta Herbateka:

Herbateka
ULCEROZNA UPALA DEBELOG CRIJEVA (ULCEROZNI KOLITIS)
Bolest nastaje kad se upali debelo crijevo, tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva. Bolest se očituje osnovnim znacima: proljevima popraćenim krvlju, gnojem i sluzi. Bolest može biti raznog stupnja težine, a vraća se u različitim vremenskim razmacima. Od nje obolijevaju sve dobne skupine, međutim, učestalija je u mlađih odraslih osoba, više u žena nego u muškaraca. Gotovo u polovici slučajeva bolest se pojavljuje sa simptomima koji su svojstveni upali debelog crijeva, tj. sa češćim stolicama sa sluzi, no kasnije se pojavljuje i krv u stolici. Bolest kadšto započinje i obilnim krvarenjem u stolici. U mnogih bolesnika, nakon nekoliko tjedana stanje se uglavnom smiri, ali nakon nekoliko mjeseci ili godina bolest se ponovo pojavljuje.
Liječenje
Sastav čaja:
500 g plodova divlje drače
30 g stabljike majčine dušice
20 g listova i cvjetova kunice
20 g hrastove kore
10 g ive trave
Pripremanje i primjena čaja:
Plod divlje drače jako stucati, druge trave jako usitniti i sve zajedno smiješati. U 2 litre hladne vode preko noći namočiti 15 g mješavine trava. Ujutro kuhati s time da ključa poklopljeno 5 minuta. Kad se ohladi, čaj preliti u bocu i piti 4 puta dnevno prije i poslije jela po 1 dcl, a preostalu količinu umjesto vode. Caj se pije 10 do 15 dana, a zatim se na preostalu količinu mješavine trava doda još 500 g stucanoga ploda divlje drače i tako dobivenu mješavinu koristi se dok se ne potroši. Taj se čaj priprema kao što je navedeno, s razlikom da se u 2 litre vode namoči 20 g mješavine trava.
U liječenju te bolesti zabranjeno je: mlijeko, svi mliječni proizvodi, konzervirane prerađevine, alkohol, cigarete, crna kava, slatkiši, pečenja i sve masnoće životinjskog porijekla. Ishranu provoditi kao u liječenju oboljele prostate: što više divljeg zelja — radiča, tušta, lobode, štavelja, štira, sve vrste kuka (sparoge), lukovice. U nedostatku divljeg zelja koristiti blitvu i mladi špinat. Tu zelen jako rasknhati s dodatkom malih količina ječma ili riže. Krumpira što manje jesti. Od kruha uzimati isključivo raženi, po mogućnosti dvopek. Hranu začiniti običnim biljnim uljem, umjerenom količinom soli i ne zapržavati. Obroci treba da budu količinom manji i u 4 navrata dnevno.
Za liječenje ulceroznog kolitisa koristan je slijedeći lijek:
u 1 litru vode staviti 10 g ploda divlje drače i kad proključa kuhati 1 minutu. Čaj se pije umjesto vode. Prije i poslije jela popiti po malu, rakijsku, čašu crnoga vina u kojem je kuhan korijen srčanika. Napitak se priprema tako da se u 1 litri vina kuha 5 g jako usitnjena srčanika. Kad provri, vino kuhati na laganoj vatri 4 do 6 minuta. Ukoliko je bolest u jačoj mjeri izražena, u 1 litru vina stavi se 10 g srčanika i kuha poklopljeno na tihoj vatri 10 do 15 minuta. Pije se prije i poslije jela (po 1 malu čašu).
Veoma je koristan lijek od slijedećih sastojaka:
prepržen i samljeven plod divlje drače crno vino kuhano s bijelim lukom mješavma trava:
20 g cvjetova kunice
20 g korijena srčanika
20 g stabljike majčine dušice
20 g hrastove kore
20 g stabljike pirevine (puzavi dio)
20 g čičkova sjemena (ili suhe stabljike s listovima)
Pripremanje i primjena lijeka:
Plod divlje drače preprži se u pećnici pri čemu valja paziti da ne izgori, zatim se stuče i samelje u prah.
Od navedenih trava priprema se umjeren čaj: u 1 litru proklju-ćale vode staviti 5 g mješavine trava. Kad provri, kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu.
U 1 litru dobrog cmog vina staviti 10 česana bijeloga luka, (ne-oguljenog i stucanog), i kuhati poklopljeno 1/2 sata na tihoj vatri. Kad se ohladi, procijediti u čistu bocu.
Na 1/2 dcl tako pripremljenog vina doda se 1/2 dcl unaprijed pri-premljenog umjerenog čaja. Tome se doda mala (kavena) žlica samljevenog i preprženog ploda divlje drače. To se promiješa i pije 3 puta dnevno za vrijeme jela, te još 3 puta po 1 dcl između obroka s prženim kruhom (dvopekom) od raži.
Potrebno je utopliti odjećom područje oko križa i donjeg dijela trbuha. Poslije svake izvršene nužde obavezno ispirati se mlakom vodom. U ishrani koristiti u neograničenim količinama usitnjen i prokuhan crveni luk (glavicu) kao dodatak divljem zelju. Budući da se zelje uzima mlako, u obrok je potrebno dodati malo soka od svježe ocijeđenog limuna (dnevno 1 limun).
Navečer, u rektum prije spavanja ubrizgati klizmom otprilike 10 cm kantarion ulja. Ono se priprema na slijedeći način: do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvjetova muške i ženske kantarije (jednakih količina), a zatim ubaciti stabljiku. Do iste visine, zatim, ulije se domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutom, da pluto »radi« a da ne iskoči. Bocu se iznosi na sunce i izlaže godinu dana.
Postupak dozrijevanja kantarion ulja može se ubrzati na slijedeći način: na isti način u bocu od 1 litre (!) ubaciti listove i cvjetove muške i ženske kantarije, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrijano na temperaturu od 60 do 70'C. Prethodno je potrebno bocu zagrijati, da ne pukne. Napunjena boca treba da odleži barem 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima ono-liko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Valja naglasiti da je kantarion ulje tim bolje čim dulje vremena odstoji.

Ikar
Posts: 6
Joined: 11 Jan 2013, 23:04

Re: cajevi za ul.kolitis

Post by Ikar » 11 Jan 2013, 23:17

Čaj za ulcerozni kolitis od Matije Paunovske (ovo sam prepisao sa pakovanja, ali taj čaj nisam pio):
- Šipak, Stolisnik, Kičica, Metvica, Rusomača.
Nije poznato da li čaj deluje kod UK sa prolivom ili zatvorom?

Dacha
Posts: 11
Joined: 15 Feb 2020, 19:53

Re: cajevi za ul.kolitis

Post by Dacha » 26 Mar 2021, 22:39

Nesvestiče čaj koji može da nabavi dr Ljubinka Stojaković iz Niša. Ordinacija Wizard. Imate je na internetu i facebooku. 0600148955

Post Reply