Lekovi i trudnoća!

Teme u vezi sa začećem, trudnoćom, dozvoljenim terapijama, raznim iskustvima trudnica obolelih od IBD-a i naslednim faktorima.
Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 18 Oct 2012, 06:51

Evo odgovora:

Sulfasalazin nema negativan efekat na muške polne organe i njegovu reproduktivnu sposobnost, ali može u određenom periodu lečenja, smanjiti broj spermatozoida i uticati na njihovu pokretljivost. Zato je moguće da bolesnik za vreme terapije sulfasalazinom nema poroda, pa se preporučuje da tri meseca pre planiranja oplodnje bolesnik obustavi upotrebu sulfasalazina.[6]
Sulfasalazin nema teratogeni učinak, pa ga mogu koristiti trudnice i dojilje. Jarnerot и Into-Malmberg (1979.) utvrdili su u svojoj studiji sprovedenoj kod 12 majki, koje su dojile svoju novorođenu decu i istovremeno lečene sulfasalazinom, da ovaj lek nema negativan uticaj na novorođenče. Rezultati su pokazali da se sulfasalazin izlučuje samo u ograničenoj meri u majčinom mleku (oko 40% od koncentracije u serumu, koja je samo 10-25% od ukupno resorbovane količine u crevima). Na osnovu ove studije autor je zaključio, da je lečenje sulfasalazinom tokom dojenja bezbedno za dete


Preuzeto sa Vikipedije.

Inace Sulfasalazin ili Salazopirin ti dodje isto.

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 18 Oct 2012, 07:32

A ovoje preuzeto sa sajta Agencije za lekove i medicinska pomagala Srbije:

4.6. Primena u periodu trudnoce i dojenja

Trudnoca

Tokom trudnoce i dojenja mesalazin treba koristiti oprezno i to samo ako je potencijalna korist za majku veca od moguceg rizika po fetus.

Poznato je da mesalazin prolazi kroz placentarnu barijeru. Dostupni podaci o primeni ovog leka kod trudnica su ograniceni i nisu dovoljni za procenu mogucih nezeljenih efekata leka. Ispitivanja na zivotinjama nisu pokazala teratogene efekte.

Postoje izvestaji o slucajevima poremecaja krvne slike (leukopenija, trombocitopenija, anemija) kod novorodjencadi majki prethodno lecenih mesalazinom.


Dojenje

U toku dojenja mesalazin koristiti samo ako je korist od lecenja majke veca od moguceg rizika po odojce. Mesalazin se izlucuje majcinim mlekom. Koncentracija mesalazina u mleku je niza od one u krvi majke, dok se metabolit acetil-mesalazin javlja u jednakim ili povecanim koncentracijama.
Ne postoje kontrolisane studije o upotrebi mesalazina u toku dojenja. Iskustvo o koriscenju oralnog oblika mesalazina kod dojilja je ograniceno. Ne mogu se iskljuciti ni reakcije preosetljivosti u vidu dijareje.


Kao sto mozes videti i ovde se radi o razlicitim informacijama. Ono sto je zalosno u ovoj prici je to sto ne postoje studije o ovome. Zasto bi se bilo ko brinuo o trudnicama odnosno njihovom plodu kada je to idealna prilika da i dete dobije neku neizlecivu bolest i na taj nacin obezbedili kontinuirani profit.

Takodje, meni je moja doktorka pocela izbacivati Salofalk iz terapije iz dva razloga. Prvi je zato sto Imuran radi svoj posao, a drugi, jer planiramo devojka i ja dete i to iz razloga sto Salofalk utice na smanjenje broja spermatozoida i njihovu pokretljivost.

Znaci i ovde se sve svodi na to da se konsultujes sa doktorom pre trudnoce.

User avatar
Igor77
Posts: 561
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Igor77 » 19 Oct 2012, 08:01

I meni je doktor davnih dana rekao da ako hoću decu da malo obustavim Salofalk (tada Sulfasalazin). Obe ćerke su kod nas došle neplanski, uz Sulfasalazin :)
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Skipper » 19 Oct 2012, 08:19

Dragi saborci,

S obzirom da postoji zaista mnogo sučeljenih mišljenja velikog broja gastroenterologa i farmaceuta, oko upotrebe raznih vrsta lekova, koje nam prepisuju, da bi, 'koliko-toliko', razjasnili razne nedoumice, svim zainteresovanim članovima, preporučujem da pročitaju najnoviju reviziju zvanične britanske publikacije ("Pregnancy and IBD.pdf"), u vezi sa trudnoćom i IBD-om. Dokument je prikačen (attached) za ovu poruku.

Tekst je na Engleskom jeziku, u PDF formatu, tako da vam je potreban neki od PDF reader-a (Adobe Reader i dr.), da bi mogli da vidite ovu brošuru (ovo napominjem, zbog onih koji nisu dovoljno upoznati sa ovim detaljima, mada verujem da većina sve ovo već odavno zna! :))

Pozdrav i srećno,

Skipper
Attachments
Pregnancy and IBD.pdf
Crohn's and Colitis UK Information Sheet
(261.52 KiB) Downloaded 391 times
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 19 Oct 2012, 14:19

Po ovome sto sam procitao u sustini se poklapa sa onim sto nam doktori govore. Znaci, u sustini Imuran ne bi trebao da naskodi bebi. Ono sto je ostalo nedoreceno je kada muskarac pije Imuran, ali s obzirom da zene mogu da ga piju u toku trudnoce, ne vidim zasto bi bio problem ako ga i mi pijemo.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Skipper » 19 Oct 2012, 17:41

Zavisa wrote:Znaci, u sustini Imuran ne bi trebao da naskodi bebi.
Zato sam i poslao ovu najnoviju britansku publikaciju, jer, sem obrazloženja u vezi sa uticajem "Imuran-a" na trudnoću, opisani su i lekovi protiv IBD-a iz drugih grupa (npr. aminosalicilati, kortikosteroidi, biološki preparati, antibiotici i ostali!) Dakle, postoje i drugi lekovi, koje mogu da budu veoma opasni za trudnoću!

Bez obzira na ono što rade kolege iz Velike Britanije, gastroenterolozi i ginekolozi, ovde u USA, preporučuju da se, ukoliko je moguće, svi citostatički (citotoksični) imunosupresivi (pa tako i "Imuran"), zamene biološkom terapijom, do začeća (u trajanju od 4 meseca), kao i sve vreme, u toku trudnoće i do potpunog završetka prirodne prehrane beba! Muškarce vraćaju na terapiju imunosupresivima, nakon pomenuta 4 meseca, a ženama je dozvoljeno da ponovo uzimaju imunosupresive, nakon završenog perioda dojenja! Činjenica je da su, čak i u ovom slučaju, žene u neravnopravnom položaju, u odnosu na muškarce, ali NIKO ne prekida sa lečenjem, već se samo vrši privremena zamena lekova u terapiji!! Američki lekari imaju obavezu da se ponašaju, u skladu sa preporukama pomenute FDA ("Food and Drug Administration") državne administracije, jer su, na taj način, zaštićeni od svih tužbi oštećenih pacijenata i kaznenih mera, u slučaju gubitka sudskog spora.

S obzirom da je, u Srbiji, glavni problem redovno snabdevanje tržišta biološkim i drugim lekovima, kao i cena Anti-TNF preparata (Remicade, Humira i dr.), naši gastroenterolozi se, uglavnom, rukovode podacima iz medicinske statistike, koji, još jednom ponavljam, 'govore' u prilog tome da su trudnoće, uz redovnu upotrebu "Imurana", bezbedne nekih 80%, što je po njima, sasvim dovoljan razlog da se pomenuta terapija ne prekida, odnosno da ostane ista!

I dalje ostaje pitanje, šta ako neko nema sreće, pa se nadje medju onih 20%, kod koji "Imuran" pokaže neželjeni efekat, ali to je već sasvim druga priča! :(

Zaključak je da, ponovo, svaki naš pacijent, mora SAM da donese konačnu odluku, u vezi sa trudnoćom i lekovima koje uzima. Domaći lekari su tu, uglavnom, radi konsultacija i preporuka, kada se radi o terapiji i održavanju bolesti u remisiji.

Toliko o ovoj temi.

Sve najbolje svim sadašnjim i budućim mamama i tatama! :)

Pozdrav i srećno,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 19 Oct 2012, 19:59

To je upravo ono što celo vreme govorim. Moram sam da odlučim, a ako se odlučim da ga ne pijem, nema zamene za njega i rizikujem svoje zdravlje.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Skipper » 20 Oct 2012, 02:07

Vidi, Zaviša -- to da, u Srbiji, na žalost, SAM odlučuješ o daljim koracima, kada je upotreba lekova, do začeća i u trudnoći, u pitanju, se samo po sebi podrazumeva! Većina nas je to 'apostrofirala', u prethodnim porukama i sa tim se svi slažemo.

Suština prepiske, na ovu temu, je u tome kome ćeš više da veruješ -- u ovom slučaju, britanskim lekarima i farmaceutima ili američkim!? Naši gastroenterolozi se više 'oslanjaju' na evropsku školu gastroenterologije, tako da tu nema mnogo dileme!

Već sam ranije pisao o sopstvenom iskustvu, koje je prilično ozbiljno, nakon 3 operacije, velikog broja raznoraznih terapija i više od 20 godina borbe sa Crohn-ovom bolešću. Pre nekih 6 i po godina, kada smo moja supruga i ja odlučili da imamo dece, moja LIČNA odluka je bila da se žrtvujem 4 meseca i da ne uzimam nikakve lekove za IBD do začeća. To vreme je brzo prošlo i meni se ništa loše nije dogodilo, a sin mi se rodio potpuno zdrav, tj. bez ikakvih komplikacija! Posle sam nastavio sa mojom starom terapijom.

Uzgred, u toku života sa IBD-om, postoje periodi, kada pojedini gastroenterolozi predlažu pauzu (odmor) od 3-4 meseca bez terapije, da bi se organizam 'očistio' od nagomilanih otrova, koji su neminovno prisutni u lekovima koje godinama uzimamo.

Iako sam, zbog prirode moje profesije, često u neposrednom kontaktu sa raznim američkim lekarima-specijalistima, nisam želeo nikoga od njih da opterećujem, sa mojim planovima i problemima. Kasnije, nakon nekoliko godina, imao sam priliku da, na nekom simpozijumu, upoznam jednu divnu gospodju, koja je gastroenterolog na čuvenoj Klinici "Mayo" (Rochester, MN). Da sve ovo bude još zanimljivije, ona se isključivo bavi našim zapaljenskim bolestima creva. Dosta smo razgovarali, na tu temu i potvrdila mi je da su imunosupresivi visokorizični u trudnoći, ali naravno, ona zato svojim pacijentima daje, u najvećem broju slučajeva, biološku terapiju. Na veliku žalost, u Srbiji, iz ranije pomenutih finansijskih i drugih razloga, ne postoji takva opcija! :(

Da ne bi bilo zabune, nikome ne predlažem, niti želim da sugerišem, da 'baci' lekove i apstinira 4 meseca ili duže. Odluka, koju sam doneo 2006, je bila isključivo moje diskreciono pravo i ne odnosi se na bilo kog drugog obolelog od IBD-a!!!!

Jedini predlog i savet, koji mogu da dam je, da se svi pacijenti, koji planiraju potomstvo, obavezno konsultuju sa svojim lekarima i da, u nedostatku boljeg rešenja, makar na ovaj način, podele odgovornost, za ono što će dalje raditi, u vezi sa trudnoćom!

Svima želim da imaju zdravu decu i što manje problema sa zapaljenskim bolestima creva! :)

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Zavisa » 21 Oct 2012, 21:09

Stvar je u tome sto postoji milion verzija. Kazes da je ta doktorka rekla da je Imuran visokorizican pa da iz tog razloga daje pacijentima biolosku terapiju, a po ovom novom istrazivanju iz Britanije se navodi da i bioloska terapija je podjednako rizicna. Ipak, na kraju se svi mi ovde slazemo sa jednim, a to je da sami odlucimo pa nema mnogo filozofije :)))

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Lekovi i trudnoća!

Post by Skipper » 21 Oct 2012, 22:40

Zaviša,

Već sam napisao i naglasio da su američki i evropski (pa, tako i britanski) pristup u lečenju IBD-a, različiti, na mnogo načina i iz raznih, već opisanih razloga.

Klinika "Mayo" je u USA i oni tako rade, kada je reč o trudnoći, jer se rukovode upustvima, koja dobijaju od FDA (njihovom kategorizacijom lekova). Kakva god da je to agencija (bez obzira da li su oni lopovi, lažovi i velike korumpirane državne birokrate ili ne!), FDA američkim lekarima daje odredjenu pravnu potporu i sigurnost!

I naravno, 'tačka' na ovu temu je:

Na žalost, konačna odluka je isključivo naša, kao i odgovornost za posledice (dobre i loše), koje proizilaze iz te odluke i tu nema pomoći!!

Oko ovoga smo svi saglasni i to je kraj ove naše priče!!!!

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply