Pozdrav

Predstavite se ostalim članovima
Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: Pozdrav

Post by Runja » 09 Jun 2011, 22:44

Pozdrav, Lucijana...Sta reci, a da te utesim...Ne mogu ni da zamislim samo koliko ti je strasno, jer sam i sama majka... Koliko ti dete ima godina?

Gile, jedna gospodja bi zelela da nam se pridruzi (na moj poziv - znam je sa drugog foruma), ali kaze da ima problem sa registracijom. Kaze da sve moze da vidi, ali ne moze da pise - zabranjen joj je pristup. Sta da radi?

User avatar
Gile
Posts: 119
Joined: 23 Mar 2011, 02:35
Location: Beograd

Re: Pozdrav

Post by Gile » 09 Jun 2011, 23:11

Pozdrav Lucijana i dobro nam dosla,

jako mi je zao zbog tvog sina i ne mogu ni da zamislim koliko mu je tesko... Prenesi mu nase zelje za brz oporavak, pa neka nam se i on pridruzi kada bude bolje. Takodje, ukoliko vam je potrebna neka pomoc u nabavci lekova i slicno, napisi, pa cemo da vidimo kako ko moze da pomogne.

Runja,

verovatno se uclanila u udruzenje (onaj link na prvoj strani "Uclanjenje" gde se unose svi licni podaci...) ali se nije registrovala na forum. Ovo moze uraditi na linku: ucp.php?mode=register

Obzirom da ceo proces oko registracije jeste malo komplikovan, ovo ce biti reseno u narednih par nedelja, a do tada, posalji mi njeno ime, prezime i email adresu na gile777@gmail.com pa cu je ja registrovati i poslati joj pristupne podatke.

Pozdrav

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: Pozdrav

Post by Runja » 10 Jun 2011, 10:24

Ali, Gile, ja je ne poznajem, tako da ne znam ni njene podatke. Korisnicko ime joj je Gocilija i caskale smo na doktor.rs-UC. S obzirom da ove nase "prepiske" moze da vidi, neka uradi sta si naveo ili neka ti se sama javi na e-mail. Ja vise nista tu ne mogu da ucinim. :(

User avatar
Gile
Posts: 119
Joined: 23 Mar 2011, 02:35
Location: Beograd

Re: Pozdrav

Post by Gile » 10 Jun 2011, 11:21

Nije problem, poslat joj je mail sa uputstvima... ;)

gocilija
Posts: 29
Joined: 10 Jun 2011, 14:07

Re: Pozdrav

Post by gocilija » 10 Jun 2011, 20:38

Pozdrav svim clanovima. Drago mi je da postoji ovo Udruzenje. 2006 godine mi je dijagnostifikovan UK. Lecila sam se godinu dana u bolnici Dragisa Misovic. Pila sam 5 ASA godinu dana i posto sam se posle toga super osecala lekarka mi je rekla da probam bez lekova. 4 godine sam bila super jela sve i ugojila se.
Prosle godine u oktobru sam zbog jakog kaslja dobila hemomicin i posle pete kapsule su krenuli problemi sa stomakom. Stolica neformirana, pretakanje u crevima, uzas. Otisla sam u bolnicu Zvezdara kod gastroenterologa. REceno mi je da ne moze na osnovu nalaza iz D. Misovic da kaze da se radi o kolitisu jer mi nikada nije uradjena totalna kolonoskopija nego samo sigmoidioskopija, te da moram to da uradim. U medjuvremenu sam odnela stolicu na aanalizu i nadjena mije kandida u velikom broju. HP nalaz sa Zvezdare kaze nema UK. Posto se problemi nastavljaju odem privatno kod gastroenterologa koji mi je rekao da ga cudi da su mi na Zvezdari rekli da nemam UK , Na kandidu se nije osvrtao samo je prokomentarisao da sam mozda pila lek za kolitis mesec dana da bi se to verovatno sredilo., ali nije rekao da ukljucim lek za kolitis. Odem kod jos jednog gastro koji mi je rekao da je HP na Zvezadari losa i da bih trebala uraditi ponovo kolonoskopiju. Za kandidu kaze da je najcesce pratilac tih boleti.
Od oktobra do danas sam smrsala 9 kg. Za kandidu mije infektolog prepisao kanazol tri sedmice. Sada je nema u stolici. Ne radi mi se ponovo kolonoskopija u tako kratkom vremenu. volela bih da se malo oporavim i povratim kg. Ukljucila sam sama ASACOl i nadam se da cu opet moci da jedem sve. Stomak mi kako ja kazem krci , nemam nikakve bolove ali imam veliki strah od toga sta ce biti kad budem morala ponovo da primam antibiotike.Zanima me da li je neko od vas imao problem sa kandidom?
Puno pozdrava svima!

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Pozdrav

Post by Igor77 » 11 Jun 2011, 16:33

Dobro dosla gocilija.

Bas zamrsena situacija kod tebe. Rekao bih da je svako tu ponesto pogresio, tacnije otfuserio.

Na osnovu krvi se moze utvrditi da li ima problema. Ako se sumnja na IBD uradi se irigografija i vidi se koji deo debelog creva je zahvacen i pasaza tankog creva, ako se sumnja na tanko crevo. Posle se radi koloniskopija na osnovu nalaza irigografije, totalna ili delimicna. Iz promena na crevima se uzimaju isecci da se vidi sta je...

KAd su ti vec uveli 5-asa pre 5 godina onda su trebali da urade kolonoskopiju posle godinu-dve, da vide kakvo je stanje sluznice. Takodje, 5-asa se ne iskljucuje kao lek kod UC ili crohn-a, bez obzira na ma kakvo super stanje. To ti je doza odrzavanja, dakle lekovi se uzimaju da budes sto duze mirna. Mislim da je fgreska sto uzimas samostalno Asacol jer mozes da prikrijes pravo stanje i da sa pogresnom dozom stvar pogorsas.

Moj savet ti je da se javis kod doktora koji rade sa UC ili crohn-om i da prodjes sve testove ponovo, da si 100% sigurna sta ti je. Nakon toga ce i terapije ici nekim normalnim tokom.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

nebula
Posts: 4
Joined: 07 Jun 2011, 20:36

Re: Pozdrav

Post by nebula » 13 Jun 2011, 00:06

Da se upisem i ja :)
29 godina, iz Beograda. Od 2004 imam UC, lokalizovan u rektumu i sigmi. 2004 sam imao jaci napad, po 15 stolica i sl, znate i sami kako to ide. Nakon mesec/dva se situacija smirila (salazopyrin sve vreme). Od 2006 se vraca krv u igru, skoro svaki put kap/dve uz 1/2 stolice, dakle skoro pa normalno). Od pojave krvi ubaceni salofalk cepice, koji nista nisu pomogli.
Pre 2 meseca se malo stanje pogorsalo, 4-5 stolica, poluformirane, vise krvi. Uradjena je kolonoskopija (lecim se na VMA), potvrdjeno opet da su rektum i sigma. Pre pola godine sam sa salazopyrina prebacen na asacol (ne znam da li je mozda bolje delovao salaz. ili je slucajnost).
Ubacene su salofalk klizme u igru, nakon 10ak dana se situacija poboljsala u smislu formiranosti stolice i broja, ali krv je i dalje uporna. Proslo je mesec dana pa sam sa svake veceri presao na jednu na dve veceri, pa mesec 2 nedeljno pa na kontrolu (mada se meni cini da ako nije pomoglo svako vece da se skroz smiri tesko da ce sad kad je manje). Mada prvi put koristim klizme, ko zna, mozda se desi cudo.

Iskreno mogu reci da sam se prethodnih godina malo opustio skoro bez simptoma (osim krvi), cesto se desilo da zaboravim lek, a sto se tice hrane bukvalno nisam nista izbacio (doduse dr je rekao dok je situacija mirna moze sve samo u normalnim kolicinama osim ako sam primetim da nesto smeta, jedino ljuto i kiselo ne, kiselo ne volim doduse). Apetit mi je odlican sve vreme.

Dakle, realno ne mogu se nesto mnogo pozaliti (kuc kuc), samo sto mi ta krv ide na zivce. Pogotovo sad kad je ima vise nego pre 2 meseca. Ako se ne smiri do kontrole, pretpostavljam da ce nesto drugo probati. Kortikosteroide nikad nisam koristio.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Pozdrav

Post by Igor77 » 13 Jun 2011, 07:48

Dobro došao nebula!

Meni su dosta probiotici pomagali u sređivanju stolice i krvi. Koristio sam ESI Fermenal. Takođe, možeš malo uvesti dijetalnu hranu da vidiš ima li veze sa krvarenjima, čisto da malo lakše variš hranu i da ne provociraš creva.

Ja sam ranije nešto čitao da je salazopyrin bolji lek za upalna stanja ali su naši doktori stava da je to star lek. Ne vidim zašto je prisutan u ostalim državama ako je zastareo.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

User avatar
ekvilibrijum
Posts: 16
Joined: 13 Jun 2011, 13:49
Location: Mali Zvornik

Re: Pozdrav

Post by ekvilibrijum » 13 Jun 2011, 14:20

Poštovani sapatnici, ovim ''putem kojim se ređe ide'', krenuo sam 1990. godine. Posle osam hirurških zahvata, pet od 12. maja 2010. do 31. maja 2011. naučio sam većinu životnih lekcija. Svi vi koji život provodite bez Metotreksata, Imurana, operativnih zahvata, monoklonalnih antitela - Remicade, eksperimentalnih lečenja, višegodišnjih perianalnih fistula, unutrašnjih kolekcija, unesite malo spokoja u nemir koji vas svakodnevno prati. Dalibor Krstić Dačo.

Tanja
Posts: 8
Joined: 02 Jun 2011, 13:25

Re: Pozdrav

Post by Tanja » 13 Jun 2011, 23:38

Moje ime je Tanja, Kron mi je dijagnostikovan pre malo vise od 2 godine, imala sam i teskih ali i lepih trenutaka. Kada mi je ustanovljeno do cega bolujem bila sam u teskom stadijumu, jako mi je bilo lose...ali i to je proslo. Trenutno sam na terapiji Remicade koju primam u Bg-u na WMA. Za sad se osecam dobro....hvala doktoru!


Pozdrav...

Post Reply