Pitanja

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Pitanja

Post by Skipper » 26 Sep 2012, 18:10

Svestenik wrote:Ljudi treba mi savet!Da li sme banana da se jede?Opet se pojavilo malo krvi u stolici jeli to normalno? :roll:
Kao što ti je Igor već napisao, banane su jako dobre za nas, ali ne treba preterivati sa količinom (1-2 dnevno). Obavezno neka su skroz sazrele (tamne pegice po kori su čak poželjne), jer preterano sveže banane mogu da izazovu potrebu za pražnjenjem creva.

Ne bi bilo loše da uzimaš pečene jabuke i dunje, kao i kompote od istog voća. Izbegavaj sveže voće i povrće i potpuno izbaci ono voće koje nadražava creva -- nikako ne uzimaj šljive, ananas, kruške, kajsije i previše kiselo voće!!!

Krv u stolici je veoma česta pojava kod obolelih od ulceroznog kolitisa, jer se ranice (ulceracije) nalaze u debelom crevu! Pretpostavljam da se radi o svežoj krvi (svetlo crvene boje.) To znači da se bolest još nije smirila i potrebno je vreme da se sluzokoža creva obnovi. Lekovi koje si dobio će pomoći u tome, ali budi strpljiv. Ako se slučajno dogodi da se količina krvi u stolici poveća, postane tamnija i/ili ova pojava potraje neko duže vreme, u tom slučaju, moj savet ti je da se hitno javiš tvom gastroenterologu!

Iskreno se nadam i verujem da će sve biti dobro! :)

Pozdrav i sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: Pitanja

Post by janim08 » 26 Sep 2012, 21:40

Pozdrav novom clanu. Ja sam dobila uc sa 29 god, i to u trudnoci. Bilo je jezivo u pocetku, ali vec nekoliko godina sam u remisiji i vodim ''normalan" zivot. Jedem skoro sve, jedino sto mi je dr rekla da ne smem je paradajz, koji ne volim inace, a primetila sam da mi smeta mleko. Ponekad uzmem sojino ili ono bez laktoze, mada mogu i bez njega. Jednom sam probala cokoladno, znala sam da ce mi smetati, ali nisam odolela. Naravno, stomak me je boleo satima. Dr mi je rekla da ne jedem puno svezeg voca, letos sam jela sve, ali u umerenim kolicinama. Izbegavam przenu hranu, vise jedem kuvano. Naravno, jedem i picu ponekad, rostilj i slicno, ali ne svakoga dana. Banane su dozvoljene, ali samo umereno, kao sto je Skipper vec napisao, jer su teske za varenje. Mislim da nema razloga da se odreknes sporta, on ti cak moze pomoci da se oslobodis stresa, a i kao relaksacija. Sto se hrane tice, stvar je individualna, sam ces vec videti. Retko jedem i mahunarke, ali to nisam nikad ni volela. Meni se zimus javilo krvarenje, bas za Novu godinu i trajalo je samo jedan dan, sva sreca. Dr mi je rekla da je to od hemoroida, valjda unutrasnjih. Trudi se da izbegavas sekiracije, koliko god je to moguce u danasnje vreme. Pozdrav :lol:

Svestenik
Posts: 22
Joined: 19 Sep 2012, 11:03

Re: Pitanja

Post by Svestenik » 27 Sep 2012, 11:33

Vec dva dana uzimam vece doze pronizona i sad mi je bolje ,samo 2 stolice u toku dana ali ga pijem 40 mg dnevno!!!!!Jeli to opasan lek?Mislim sta ce mi pomoci ako mi u organiymu napravi haos ko zna nesto o njemu ?I u kojim slucajevima se odstranjuje crevo?

Svestenik
Posts: 22
Joined: 19 Sep 2012, 11:03

Re: Pitanja

Post by Svestenik » 27 Sep 2012, 17:47

Ja sam celo vremee pravio greske mislio sam da trebaju da se banane jedu sveye pa sam ih jeo skoro zelene :oops: !!!!A sta sme od slatkisa jel ih obozavam da li sme ratluk ili nesto?? Da li smeju orasi i lesnici da se jedu?Danas sam jeo baren kronpir i pecenu crvenu papriku oljustenu to bi trebalo da je ok!imam uzasnu zelju za jogurtom cak po 1L DNEVNO!!!!!

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Pitanja

Post by Skipper » 27 Sep 2012, 17:51

Svestenik wrote:Vec dva dana uzimam vece doze pronizona i sad mi je bolje ,samo 2 stolice u toku dana ali ga pijem 40 mg dnevno!!!!!Jeli to opasan lek?Mislim sta ce mi pomoci ako mi u organiymu napravi haos ko zna nesto o njemu ?I u kojim slucajevima se odstranjuje crevo?
"Pronison" je kortikosteroid i uobičajena je praksa da se prepisuje 40 mg dnevno, kada je bolest aktivna, jer je to najbrži način da se upala smiri. Tu količinu će ti smanjivati, tako što ćeš, posle mesec dana (nekada i za kraće vreme), dobiti upustvo od tvog lekara, da nedeljno 'spuštaš' dnevnu dozu za 5-10 mg (npr. 7 dana piješ 35 mg, pa naredne sedmice 30 mg i tako dok ne stigneš do 0 mg!) Ako dobro budeš reagovao na lek (a prema trenutnoj situaciji, lek ima pozitivan efekat kod tebe!), nakon maksimalno 2 meseca, više nećeš piti "Pronison". Kao i svaki drugi lek i ovaj kortikosteroid ima neželjene efekte, ali oni se razlikuju od pacijenta do pacijenta. Većina obolelih, nema nekih posebnih problema sa ovim lekom i sporedni efekti su prolazni. Normalno je da, onaj kome je lek uključen u terapiju, dobije na težini (malo se ugoji), lice mu se 'zaokrugli' ('moon face' je prolazni efekat leka), ima čest osećaj gladi i povećanu potrebu za slatkišima, prolazne epizode euforije i depresije (naizmenično) i šećer u krvi se povećava u toku tretmana. Zato ovaj lek nije baš poželjan za dijabetičare, ali i to se reguliše lekovima za smanjenje šećera u krvi! Neki pacijenti osete ozbiljnije neželjene efekte leka (halucinacije, promene na kostima -- posebno zglobovima i dr.), ali se to ipak mnogo redje dešava!!! U svakom slučaju, sve ti lepo piše u upustvu za upotrebu leka. Moj savet ti je da nastaviš sa uzimanjem leka, jer ti očigledno pomaže. Ukoliko budeš osetio neke ozbiljnije probleme, hitno se javi tvom gastroenterologu, radi prilagodjavana ili promene terapije. Skoro svi mi, u Udruženju, smo prošli kroz ove faze i u nekom trenutku uzimali "Pronison", zato samo napred i bez straha!

Debelo crevo se odstranjuje, samo ukoliko ni jedna terapija ne daje dobre rezultate i/ili su rane (ulceracije) toliko velike i rasprostranjene, da je krvarenje obimno i teško ih je sanirati. Ukoliko mora da se izvrši ovakav hiruški zahvat (kolektomija), moguće je da se od tankog creva napravi 'rezervoar', odnosno, takozvani 'pouch', da bi se odložilo ubrzano pražnjenje creva i omogućilo pacijentu da ima prirodnu anusnu defekaciju (kao i pre kolektomije). Na žalost, kod 'pouch-a' su moguće odredjene komplikacije, ali to je druga priča! Jedina, uslovno, pozitivna strana je u tome što, odstranjivanjem debelog creva, nestaje i ulcerozni kolitis za sva vremena, a pacijent je nakon toga praktično zdrav (nema više upala, bolova i krvarenja). Deluje strašno, ali to su činjenice! :?

Nemoj pogrešno da me razumeš, ali previše razmišljaš o bolesti, a to nije dobro, jer samo možeš da pogoršaš svoje stanje. Mnogi od nas se bore sa svojim bolestima, duže od 20 godina i jedina mudrost je da navikneš i naučiš da živiš sa problemima koje imaš, da bi ti bilo lakše i bolje. Budi uporan i strpljiv i imaj samo dobre (pozitivne) misli u glavi, a rezultati neće izostati! Biće tebi dobro, samo je potrebno neko vreme da ti se upala smiri.

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Pitanja

Post by Skipper » 27 Sep 2012, 18:11

@Svestenik:

Najbolje je da izbegavaš slatkiše, ali, ako baš moraš, onda uzimaj manje količine meda. Najbolji je med sa kantarionom, ali ne znam gde može da se nadje u Srbiji!?

Orasi i lešnici, kao i drugo koštuničavo voće, nisu previše poželjni (sem mlevenog i pečenog badema), jer mogu da provociraju creva, ali najbolje je da sam probaš šta ti prija, a šta škodi, jer je dijeta, u najvećem broju slučajeva, individualna! Recimo, ako meni smeta ratluk sa orasima, možda tebi prija i ne pravi veće probleme i slično. Testiraj razne vrste hrane, pa ćeš sam videti šta ti najviše odgovara!!

Generalno, kuvano povrće je dobro. Supe iz kesice (posebno pileća) su poželjne, jer sadrže elektrolite. Kuvana i pečena riba (naročito bela riba) je odlična. Kuvano belance je odlično zbog albumina i sl. Žumance nije dobro zbog holesterola i triglicerida, pa ga treba izbegavati. Ako moraš da jedeš hleb, onda neka bude običan, prepečen (tost) ili dvopek, bez biljnih vlakana. Integralne žitarice, takodje mogu da nadraže creva, tako da nisu poželjne, iako su, u osnovi, veoma zdrave.

Jogurt možeš slobodno da piješ, ali mleko nipošto ne uzimaj!

Toliko od mene.

Sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

GrooYa
Posts: 72
Joined: 16 Mar 2012, 20:44
Location: Kragujevac

Re: Pitanja

Post by GrooYa » 27 Sep 2012, 19:53

evo i ja da dodam neku recenicu, iako nemam UC vec krona, ali cini mi se da preskaces jednu jako bitnu stvar. Svi ovi saveti oko ishrane i istrazivanja koja hrana ti vise, a koja manje godi su jako dobri, ali se sprovode TEK posto udjes u remisiju. Remisija je deo hronicne bolesti tokom koje nemas gotovo nikakvih tegoba. tada mozes da se igras sa hranom, isprobavas i istrazujes sta smes, a sta ne smes, kao i da se bavis sportom. dokle god imas krvi u stolici, dokle god je upala aktivna, dokle god nisi nekih mesec dana gotovo bez tegoba, moja licna preporuka ti je da se drzis striktne dijete, koja ce samo pomoci proces oporavka. najbolje bi bilo da popricas sa nekim nutricionistom, da ti sastavi spisak namirnica koje su najpovoljnije tokom perioda upale i strogo se pridrzavaj toga. kada dodjes do remisije - sto se moze lako videti po rezultatima krvi, izostanku tegoba i tvom licnom osecaju, onda se baci na istrazivanje.

izvinjavam se ako sam ja nesto pogresno protumacio, ali sam iz postova stekao utisak da nije najjasnije istaknuto da treba da sacekas remisiju pre nego sto pocnes da unosis razne namirnice - nemoj mi zameriti ako sam pogresno shvatio.

sto se tice paprike, nekim ljudima koji su u remisiji ne smeta, ali bezi od nje ko djavo od krsta :) agresivna je za creva, narocito tokom akutne faze. slatkise bas kao sto ti je skipper rekao - med i te laganije.

sto se tice sporta, kada imam terapiju (koju sada nemam, jer od juna cekam da stigne) aktivno se bavim Wing Chun Kung Fu-om, i uopste mi ne smeta, tako da se ne obeshrabruj sto se treninga ili rekreacije tice - na mene ima terapeutsko dejstvo, mislim da mi dosta pomaze. takodje sam oboleo sa 23 godine... vucem bolestinu vec 6-7 godina, tako da te razumem, ali glavu gore i bori se, nemas drugog izbora, ocajavanje i panika nece nicemu da doprinesu (iako to deluje lakse reci nego uciniti). videces vremenom da ce te ova bolest samo oceliciti, napraviti boljeg coveka od tebe i pomoci ti da vidis ko su ti pravi prijatelji :) eto i neke pozitivne strane :)

dosta davih

pozdrav

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Pitanja

Post by Skipper » 28 Sep 2012, 01:27

@Svestenik:
GrooYa wrote:izvinjavam se ako sam ja nesto pogresno protumacio, ali sam iz postova stekao utisak da nije najjasnije istaknuto da treba da sacekas remisiju pre nego sto pocnes da unosis razne namirnice - nemoj mi zameriti ako sam pogresno shvatio.
Podrazumeva se da 'testiranje' raznih vrsta namirnica, sledi tek nakon što bolest 'udje' u mirnu fazu, tj. remisiju. Hvala GrooYo, na korisnom zapažanju! ;)

Svako dodatno pojašnjenje uvek dobro dodje, posebno kada se, na žalost, radi o novim članovima naše 'zajednice' obolelih od zapaljenskih bolesti creva! Zato, da slučajno ne bi bilo zabune, GrooYa je to lepo precizirao u svom postu -- do prave remisije, neophodna je stroga dijeta, jer se na taj način omogućava efikasniji oporavak creva!!!

Važna napomena: Terapiju nemoj da 'preskačeš' i trudi se da je uzimaš svakodnevno, u približno isto vreme! :!:

Pokušaj da umesto gradske vode (popularne 'česmovače'), piješ negaziranu flaširanu vodu. Gradska voda sadrži priličnu količinu hlora i drugih neželjenih supstanci, koje se koriste za prečišćavanje, kao i krečnjaka (kamenca), tako da je bolje uzimati dobro balansiranu flaširanu vodu, jer sadrži uravnoteženu količinu minerala, oligoelemenata i drugih korisnih materija. Vodi računa da flaširana voda, po tvom izboru, ne sadrži veće količine magnezijuma, jer u ovoj fazi, on nije poželjan, zbog svog purgativnog svojstva (nikako nemoj da koristiš "Donat" vodu, jer ćeš dobiti proliv!)

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Svestenik
Posts: 22
Joined: 19 Sep 2012, 11:03

Re: Pitanja

Post by Svestenik » 28 Sep 2012, 07:24

Hvala vam svima na savetima ,sada su mi neke stvari mnogo jasnije !!!Verovatno pod strogom ishranom svi mislite na papir koji ste dobili po izlasku iz bolnice na kome je objasnjeno delimicno sta sme a sta ne.Danas je jos mirnije stanje nego juce,i stvarno se trudim da ne razmisljam o ovome... radim druge poslove i tako :) .Doktor mi je rekao da cu za 3 meseca imati jos jedno snimanje debelog creva da se utvrdi da li je prolazno ili ne kao treba da se uradi neki test na antitela i biopsija.Da li je to i vama receno i radjeno?Neznam koliko dugo ce proci vremenski pre nego sto dobijem cvrstu stolicu i koliko je vremenski nekome od vas trebalo?P.S lek iz manastira je stigao i poceo je da deluje !!!Nema suprotno dejstvo sa ostalim lekovima a cena je smesna. :o

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Pitanja

Post by Skipper » 29 Sep 2012, 18:47

@Svestenik:

Tačno tako -- kada se pomene 'stroga dijeta', upravo se misli na spisak namirnica, koji si dobio na 'papiru', kada si izlazio iz bolnice! Dok traje aktivna faza bolesti, ta dijeta i prepisana terapija su ti 'alfa i omega', dok se upala ne smiri!

Kolonoskopiju ('snimanje debelog creva'), pretpostavljam da smo, skoro svi ovde, na forumu, radili! To je, za sada, jedina pouzdana dijagnostička metoda, koja omogućava uzimanje manjih uzoraka tkiva (biopsiju) debelog creva i utvrdjivanje trenutnog stanja. Zato se ti bioptirani uzorci sluzokože i šalju na pato-histološku analizu.

Druge, savremenije (neinvazivne) metode, ne omogućavaju biopsiju sluzokože debelog creva, tako da su više 'informativnog' karaktera, odnosno, na bezbolan, ugodan i brz način se utvrdjuje, da li ima nekih značajnijih promena, ali kolonoskopija je još uvek nezamenljiva metoda. Lično, kolonoskopiju radim svake godine! Meni je najgora sama priprema, jer mi je muka čak i kada pomislim na uzimanje rastvora francuskog preparata "Fortrans", koji služi za temeljno čišćenje creva, ali problem rešavam naizmeničnim korišćenjem bistrog soka od jabuke i/ili dodavanjem "Cedevite" u sam rastvor -- kao što 'braća' Rusi, kada žele da se dobro napiju, naizmenično piju votku i pivo! :mrgreen:

Vreme koje je potrebno da se stolica potpuno formira je skroz individualno i na to pitanje niko ne može da ti precizno odgovori. Ne očekuj neko 'čudo', dok traje upala. Ljudi, koji su oboleli od ovih bolesti, veoma retko imaju potpuno formiranu stolicu, sem u slučaju kada koriste neka dodatna sredstva, tipa "Loperamid" ("Imodium") i preparate na bazi Cholestyramine-a, kao što je to "Questran" ("Quantalan"). Inače, ovi lekovi nisu poželjni dok traje aktivna faza bolesti! Sem toga, "Loperamid" i njemu slični lekovi, zahtevaju strogi nadzor gastroenterologa, jer mogu da izazovu neželjene i opasne posledice (npr. toksični megakolon i sl.), ako se uzimaju nekontrolisano i prekomerno!!

Drago mi je da ti lek iz Ravanice pomaže, ali "Pronison" obavezno i redovno uzimaj u propisanim dozama!

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply