Refundacija troškova za lekove koji nisu na listi RZZO

Opšte informacije o udruženju obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa Srbije.
Post Reply
Lucijana
Posts: 3
Joined: 18 May 2011, 19:30

Refundacija troškova za lekove koji nisu na listi RZZO

Post by Lucijana » 09 Jun 2011, 22:48

Da li mi , kao relativno novo udruženje , možemo da apliciramo RZZZ kada je u putanju refundacija troškova za lekove koj nisu na listi ?
Naime Slofalk i Budenofalk pene nisu na listama , nabavljaju se u inostranstvu i odgovori RZZZ i svih njihovih komisija su da ti lekovi imaju svoju farmakološku paralelu . Obzirom da je i bolest i lečenje specifično i individuaalno , pa se efikasnijim pokazuju pene ( bar kada su deca u pitanju ) , da li mi , kao udruženje možemo nešto da uradimo po tom pitanju ? Da li među nama ima pravnika ?

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Refundacija troškova za lekove koji nisu na listi RZZO

Post by Igor77 » 14 Jun 2011, 09:55

Našao odgovor:
http://www.rzzo.gov.rs/index.php/najces ... ste-lekova


Набавка лека ван Листе лекова

За доживотно лечење ми је потребан лек који се не налази на Листи лекова. Да ли постоји могућност да га добијам о трошку здравственог осигурања?

Лекови који се не налазе на Листи лекова Републичког завода за здравствено осигурање, обезбеђују се на основу Правилника о садржају и обиму права на обавезну здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији, по коме , према чл.14., стационарна референтна здравствена установа , осигураном лицу коме је живот угрожен, обезбеђује и лек који није на Листи лекова, а медицински је неопходан за лечење, на основу мишљења стручног конзилијума да постоји угроженост живота, да је лек неопходан и да не постоји одговарајући лек на Листи лекова.

Стационарна референтна здравствена установа обезбеђује осигураном лицу лек за време:
-стационарног лечења;
-лечења у дневној болници;
-амбулантно-поликлиничког лечења, пoд условом да је на отпусној листи утврђена даља терапија истим леком.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Post Reply