Dentalna nega, stomatolozi i kron

Sve što nam pored terapija i lekova pomaže da se svakog dana osećamo bolje. Mesto za diskusije vezane za ishranu, fizičke aktivnosti i zdrav način življenja...
Post Reply
fly
Posts: 14
Joined: 23 Nov 2011, 15:41

Dentalna nega, stomatolozi i kron

Post by fly » 14 Aug 2012, 21:37

Da li ste rekli vasem stomatologu da imate kronovu bolest? Ja sam mome rekao tek posto mi je konstatovao da imam blagu upalu jednopg dela desni, sto je ocigledna posledica kronove bolesti.
Takodje je vazno da zna i zbog lekova...

fly
Posts: 14
Joined: 23 Nov 2011, 15:41

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Post by fly » 14 Aug 2012, 21:45

Jos nesto, ponovo mi se aktivirala kronova bolest u vidu proliva, i to bas par dana posle generalke koju sam radio sa zubima.
Imajuci u vidu da kronova bolest napada od usta do cmara, mislite li da je moguci okidac ovoga puta bilo upravo to `ceprkanje` po ustima, odnosno da je organizam doziveo shock? Zapravo sve te silne anestezije, busenja, bolovi, plombe i implanti?

GrooYa
Posts: 72
Joined: 16 Mar 2012, 20:44
Location: Kragujevac

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Post by GrooYa » 14 Aug 2012, 23:28

definitivno je povezano, ali kod mene je kontra sistem, kada sam kao sada bez terapije, ili kada mi je lose, onda pocnu i zubi ili desni da me zezaju. pa onda kada mi je ok sredjujem zube, ali nisam imao posledice po stomak ili stolice. siguran sam da nije preporucljivo ici pod anestezije i ceprkati po zubima dok ti stomak nije u redu, ali nisam siguran da bi to mogao da bude okidac. doduse to je moje misljenje i moje iskustvo, vazda smo svi razliciti i naopaki :)

Karateka
Posts: 24
Joined: 09 Jun 2012, 16:13

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Post by Karateka » 19 Aug 2012, 11:10

Ono sto ja znam vezano za Kron i stomatologe jeste, da samo treba obavestiti svog stomatologa o terapiji koju koristimo ili smo koristili u skorije vreme. Ovo vazi pogotovo za Imuran i Pronison jer je vazno da se ne rade intervencije ili inplanti i sl. u vreme uzimanja imunosupresiva.Tako je je meni moj stomatolog objasnio.
Last edited by Karateka on 26 Aug 2012, 10:41, edited 1 time in total.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Post by Skipper » 19 Aug 2012, 12:16

@fly:
Ovo je odlična i veoma važna tema i hvala što si je pokrenuo.

@GrooYa:
Sasvim se slažem sa tobom. Ako nije hitno, posete zubaru odložiti do ulaska u remisiju! Bolesti zuba ne mogu da aktiviraju IBD, ali svakako štetno utiču na kompletan organizam. Zato, IBD značajno potpomaže pojavu karijesa, paradentoze, osteomijelitisa i drugih bolesti zuba, desni, vilice i usne šupljine, jer, na žalost, postoji direktna veza izmedju zapaljenskih bolesti creva i koštanog tkiva. Naime, loša i poremećena resorpcija hranjivih materija, u obolelim crevima, za posledicu ima deficit kalcijuma i drugih korisnih elemenata, koji učestvuju u izgradnji i očuvanju zdravih zuba, kao i ostalih delova koštanog sistema.

@Karateka:
Hvala na vrlo korisnom postu. To je potpuno tačno! Imunosupesivi i kortikosteroidi su na 'crnoj zubarskoj list' i obavezno, svi koji primaju takvu terapiju, bi trebalo da o tome obaveste svog stomatologa, pre bilo kakve intervencije.

Sve ovo 'govori' u prilog činjenici da imamo 'posla' sa izuzetno teškim, opasnim i kompleksnim bolestima creva, ali moramo da istrajemo u ovoj borbi!

Sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

User avatar
Gile
Posts: 119
Joined: 23 Mar 2011, 02:35
Location: Beograd

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Post by Gile » 21 Aug 2012, 18:26

Moja zubarka nije ni znala sta je kronova bolest kad sam joj rekao :)

Cisto da bi bila sigurna, nije mi davala anesteziju (nidje veze :) , al ajde ionako je nikad i ne trazim) ali mi je bez problema stavljala lekove, arsen, vadila zivac i stavljala plombe... Tada sam bio na Asacol-u Imuran-u i Remicade-u.

Inace, bar kod mene, prvi znak da se stanje pogorsava su upravo "ranice" u ustima, koje jako peku kad jedem slano. Ovo se doduse prilicno lako resava cescim pranjem zuba, "gorkim" cajevima (tipa zalfija), propolis sprejom ili domacom rakijom :D

User avatar
Igor77
Posts: 561
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Post by Igor77 » 22 Aug 2012, 08:31

Rakija leci sve rane :)
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Post Reply