Budosan

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Budosan

Post by Igor77 » 09 Aug 2012, 22:18

Kakva su iskustva sa ovim lekom? Procitao sam da terapija traje oko 8 nedelja. Prepisan mi je ovaj lek i sutra pocinjem, ovo cudo od bolesti mi se javila malo i na tankom crevu, pu!
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Budosan

Post by Zavisa » 12 Oct 2012, 18:37

Pozdrav Igore

vidim da si temu postavio u avgustu i da je niko do sada nije komentarisao, pa ću evo ja biti prvi.

Lek Budosan sam pio oko godinu dana iako terapija sa njim traje 8 nedelja. Nemoj me pitati zašto toliko dugo, jer neznam ni ja. Doktor mi je tako prepisivao, ali to je bilo još 2010.g. Budosan je nešto kao Pronizon, samo što je daleko manje štetan. To je jedna stvar, a druga je ta da Budosan deluje ciljano odnosno deluje na završni deo tankog creva. Treća stvar je cena...dok je Pronizon skoro za džabe, Budosan prazni kućni budžet. Dok sam ga ja pio, jedna kutija je bila oko 10 000 dinara. S obzirom da su mi prepisivali ovaj lek cele godine, a da sam imao pravo na samo 3 kutije (jedna mesečno) morao sam da iskesiram 90 000 dinara za jednu godinu. Epilog cele priče: bacio pare, ništa mi nije pomogao i na kraju završio na dve operacije. Naravno, ovo je moj slučaj. Jedino mi nije bilo jasno zašto mi je doktor prepisivao ovaj lek kada sam već uveliko imao stenozu na završnom delu tankog. Sve u svemu lek jakooo skup.

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: Budosan

Post by janim08 » 12 Oct 2012, 19:13

I meni je cudno kako tek sad videh ovo pitanje. I ja sam pila budosan i nisam imala nikakvih negativnih posledica. Pila sam ga negde oko 6,7 meseci, na 2 meseca su mi menjali dozu. Inace, dr mi je rekla da se kupuje, tada je bio oko 100 eura. Jedva sam ga nasla i to u privatnoj apoteci koja vrsi nabavku. Posle sam slucajno pitala kod drzavnog lekara, i ostale kutije sam dobijala na recept. Ne znam kako moja dr nije znala da je stavljen na listu. To je bilo pre oko 2 god, proveri kako je sad. Pozdrav.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Budosan

Post by Skipper » 13 Oct 2012, 02:20

Zavisa wrote:Jedino mi nije bilo jasno zašto mi je doktor prepisivao ovaj lek kada sam već uveliko imao stenozu na završnom delu tankog.
Zaviša,

Medju gastroenterolozima postoji neka vrsta koncenzusa, da se kod stenoze na tankom crevu, prvo pokuša sa nekom terapijom (najčešće kombinacijom kortikosteroida i 1-2 antibiotika), pa ukoliko takav pristup ne da dobre rezultate, onda ostaje hiruška intervencija, kao konačno rešenje. S obzirom da sam tri puta operisan i svaki put je, uz ostale teške komplikacije, bila prisutna i stenoza tankog creva, živi sam svedok da ovaj pristup ne daje nikakav efekat i predstavlja bespotrebno gubljenje vremena!

Može da se desi, ukoliko se radi o vrlo maloj jednostrukoj stenozi, da ovakva terapija 'smiri' upalu i da se tanko crevo samo (od sebe) proširi, tek toliko da bude prohodno za kolonoskop (ukoliko se radi o završnom delu tankog creva, tj. mestu gde se ono spaja/uliva u debelo crevo), ali lično, nisam čuo da je neko imao tako lepo iskustvo! :?

Ono što može da se uradi, upotrebom pomenute kombinacije lekova, jeste da se pacijent stabilizuje i faktički pripremi da što lakše 'prodje' novi operativni zahvat.

Pozdrav,

Skipper

PS: O stenozama, možeš da pročitaš moju poruku na: viewtopic.php?f=23&t=224
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Budosan

Post by Zavisa » 16 Oct 2012, 08:34

Zato sam i napisao da mi nije bilo jasno zasto mi je taj lek prepisivan,jer je kod mene stenoza bila velika. Na delu tankog creva u duzini od oko 20cm je crevo bilo suzeno na svega 0,8cm, a ispred tog suzenja je bilo prosirenje od oko 13cm. Znaci, samo po sebi katastrofalno stanje. Kod takvih stenoza ni jedan lek ne pomaze vec iskljucivo operacija. Moj slucaj je bio poseban, ali mozda je neko jos imao takvog iskustva. Problem je bio u tome sto vise od 3 godine moj doktor se pravio ''lud'' i govorio mi kako je to sasvim normalno i da nemam razloga za brigu. Kada sam mu rekao da sam pao na 54kg, da svaki drugi dan dolazi hitna pomoc da me iznabada sa inekcijama zbog ogromnih bolova, rekao mi je da pokusam da jedem kobasice i sunke pa cu se mozda onda ugojiti. Cak je doveo i hirurga koji je rekao da je to sasvim ok i da ne treba dirati. Kada mi je pukao film, zatrazio sam uput za KCV i nakon 1,5 mesec lezanja i ispitivanja dosla na red i operacija. Hirurg mi je rekao nakon operacije da sam imao jos najvise mesec dana, jer bi mi sve u utrobi eksplodiralo. Stenoza na tankom koja je zahvatila malo i debelo i fistula izmedju debelog i mokracne besike. Za mog doktora iz SU to je bilo sasvim normalno. Da ti ne pricam kako su poludeli doktori na KCV i trazili od mene da kazem ko mi je bio doktor sto ja naravno nisam ucinio. Sada sam malo odlutao od teme pa bi mozda bilo dobro otvoriti jednu ovakvu temu gde bi mogli da vidimo koliko su ceste ovakve pojave medju pacijentima i da dodjemo do podatka koliko su pacijenti sa ovim bolestima zaista ugrozeni neodgovornoscu i bahatoscu doktora pa mozda i da pokrenemo neku inicijativu. Ono sto bi se moglo povezati sa ovom temom je to da zbog te bahatosti mi stradamo i onda drzava zbog toga mora da finansira lekove poput Budosana, Remicade-a i Humire, a radi se o skupim lekovima.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Budosan

Post by Igor77 » 16 Oct 2012, 11:31

Zavisa wrote:... rekao mi je da pokusam da jedem kobasice i sunke pa cu se mozda onda ugojiti..
Ha ha, koji kralj!

Da se vratim na temu, pijem evo Budosan vec 2 meseca, ne mogu reci da mi je nesto revolucionarno doneo, cak mislim da imam vise gasova nego ranije :mrgreen: U svakom slucaju poceo sam sa 3tbl (3mg), sad sam na 2tbl, iduci mesec na jednoj pa na kontrolu. Rekao mi je dr da može do 6 meseci da se pije.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Budosan

Post by Zavisa » 17 Oct 2012, 07:07

Zavisi kakav problem imas. Izvini, ali nisam citao tvoje ranije postove, relativno sam nov ovde pa ne znam kakav konkretno problem imas. Kao sto sam napisao, Budosan deluje ciljano na zavrsni deo tankog creva, sve ostalo zaobilazi pa ako imas problema na drugim delovima tesko da ce biti efekta. Pronizon deluje na svim delovima, ali je samim tim i stetniji. Sa druge strane, Budosan je uvozni lek iz Nemacke i to mu znatno podize cenu. Ako poredimo, to ti je isto kao sto se 5ASA dobija na recept za 50 dinara, a Salofalk koji je takodje uvozni lek iz Nemacke se dobija na recept, ali placas 50% od pune cene. Znaci, Nemacki farmaceuti su pametniji od nasih ili se samo radi o monopolu na uvoz lekova. Kada na to dodamo da doktori prepisuju samo uvozne lekove, smrdi mi na neki interes, ali to je samo moje misljenje.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Budosan

Post by Skipper » 17 Oct 2012, 10:38

Zavisa wrote:Ako poredimo, to ti je isto kao sto se 5ASA dobija na recept za 50 dinara, a Salofalk koji je takodje uvozni lek iz Nemacke se dobija na recept, ali placas 50% od pune cene.
Zaviša,

Sledeći redovi su skroz off-topic, ali da bi rešili tu enigmu, u vezi sa participacijom, moram da napišem sledeće:

Dakle, ukoliko 'govoriš' o leku, koji baš nosi naziv "5-ASA", onda se radi o domaćoj varijanti mesalazinskog preparata, koji proizvodi "Slavijamed", tako da je participacija uobičajenih 50 din. Ali, ako si mislio na danski lek "Pentasa" i njega poredio, u vezi sa participacijom za nemački "Salofalk", koliko znam, učešće je takodje oko 50%, kao i za većinu drugih uvoznih lekova (sem, ako se nešto nije promenilo u medjuvremenu!?)

Konkretno, u ovom slučaju, "Pentasa" i "Asacol" su efikasniji u slučaju da je proces lokalizovan na završnom delu tankog i/ili debelom crevu, jer se zbog PH vrednosti u tim delovima probavnog trakta, otvaraju mikrogranule i onda ciljano deluju na te delove creva. "Salofalk" deluje, manje-više, jednako u svim delovima creva.

Naš "5-ASA" lek je manje efekasan u nižim delovima tankog creva i u debelom crevu, jer se najveći procenat mesalazina već potroši/resorbuje u tankom crevu (duodenumu, jejumu i ileumu), pre nego što stigne do ileocekalnog dela. tj. ulaza u debelo crevo. Negde oko 30% mesalazina ipak 'odradi' posao u završnom delu tankog creva i debelom crevu. Domaći lek može da bude efikasan, ukoliko je bolest lokalizovana na veći deo tankog creva (mada dosta pacijenata, obolelih od Crohn-ove bolesti, takodje ima problema i sa debelim crevom!), ali kod pacijenata obolelih od ulceroznog kolitisa, "5-ASA" baš i nije od neke veće koristi!! :(

Bez namere da bilo koga branim, gastroenterolozi nemaju baš mnogo izbora, kada je reč o lekovima, jer se većina pomenutih preparata ne proizvodi u domaćim farmaceutskim kompanijama. S obzirom da "Budosan" i druge strane lekove, uvoze privatne firme, sve kombinacije, koje si pomenuo, su moguće. :roll:

Drugo je pitanje, zašto nadležne državne institucije ne čine ništa, čime bi mogle da pomognu, podstaknu i direktno utiču na domaće proizvodjače, da kupuju licence i proizvode lekove koji su nama potrebni! Očigledno da postoji odredjeni interes i da se od uvoza, više novca 'ulije' u državnu kasu (tj. duboke džepove odredjenih funkcionera i drugih učesnika u ovom 'lancu'!), ali to je već sasvim druga tema.

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Budosan

Post by Zavisa » 17 Oct 2012, 20:32

Na domaći 5ASA sam mislio, ali to sam spomenuo samo radi poredjenja kao što je odnos Budosan - Pronizon. Nisam želeo da pokrenem temu o 5ASA. Slažem se da doktori nemaju veliki izbor s obzirom da su naši lekovi daleko ispod uvoznih što se tiče kvaliteta pa nam onda prepisuju ono što bi bilo delotvornije, ali.....uvek postoji ali.

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Budosan

Post by Igor77 » 19 Oct 2012, 08:06

Inače, 20% je participacija za Salofalk, Pentasa ili Asacol. Super je što sad ima izbora, ranije je bilo divota naći bilo šta. Budosan je na recept 50 dindži a košta 100e.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Post Reply