ulcerozni kolitis kod dece

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
family05
Posts: 18
Joined: 14 Nov 2011, 13:05

ulcerozni kolitis kod dece

Post by family05 » 14 Nov 2011, 22:18

molim vas da se javite da razmenimo iskustva, kada je terapija ove bolesti kod dece u pitanju. Imam sina od 15 godina, koji se vec dve godine leci od ulceroznog kolitisa kombinacijom kortikosteroida i salazopirina, ali bez veceg uspeha. Puno je oslabio za poslednjih 6 meseci, pa sam ocajna zbog toga. Podrzavam rad ovog sajta i slazem se da je neophodno da se ova bolest leci kombinacijom psihoterapije i lekovima za kolitis. Javite se da razmenimo misljenja.

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by janim08 » 15 Nov 2011, 10:18

Jako mi je zao sto to cujem. Mogu da zamislim kako vam je. Gde zivite? Jako je vazno da nadjete dobrog doktora koji ce dati pravu terapiju. Da li je koristio enterofuril? Ako ste u mogucnosti, potrazite profesora Radlovica. On je veliki strucnjak, radi u Tirsovoj ponedeljkom, a i ma i privatnu kliniku. Sve najbolje, pozdrav. :)

family05
Posts: 18
Joined: 14 Nov 2011, 13:05

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by family05 » 08 Dec 2011, 19:15

Iz Beograda smo, bili smo i kod dr Radlovica, on se slozio sa terapijom, nije preporucio nista drugo. Hvala Vam na podrsci,mnogo mi znaci. Volela bih da se javi neko ako je imao iskustva sa homeopatijom ili cajevima. Mi smo probali i jedno i drugo, uz medicinsku terapiju, ali bez nekog posebnog i dugorocnog efekta. Pozdrav svima.

fly
Posts: 14
Joined: 23 Nov 2011, 15:41

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by fly » 09 Mar 2012, 00:16

Postovanje!
Prema alternativnoj medicini treba biti maksimalno sumnjicav. Moj je savet svima da se drze podalje od toga, a pogotovo od homeopatije, bajalica, vracbina i sl...

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by Philthy McNasty » 09 Mar 2012, 18:10

fly wrote:Postovanje!
Prema alternativnoj medicini treba biti maksimalno sumnjicav. Moj je savet svima da se drze podalje od toga, a pogotovo od homeopatije, bajalica, vracbina i sl...
Sumnjicav zbog cega? Na osnovu kojih pretpostavki/dokaza to tvrdis?

Sta je to konvencionalna medicina uradila po pitanju krona/kolitisa?
Kron je proslost .....

mika
Posts: 22
Joined: 06 Jul 2012, 23:51

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by mika » 07 Jul 2012, 00:37

Moja devojčica ima 3 ipo godine i dijagnozu proctosigmoiditis ulcerosa koji vas doktor vodi u tiršovoj i koja mu je terapija da li je radio fekalni kalprotektin.

family05
Posts: 18
Joined: 14 Nov 2011, 13:05

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by family05 » 08 Jul 2012, 21:27

Vodi ga prof Perisic, a nije radio fekalni kalprotein. Terapija u ramisijama je sulfasalazin a u relapsima visoke doze pronizona. Posto je kod vase devojcice zahvacen samo mali deo creva ( rektum i sigma), njoj bi verovatno mogle da pomognu salofalk klizme, samo ne znam da li postoje za tako malu decu.

mika
Posts: 22
Joined: 06 Jul 2012, 23:51

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by mika » 09 Jul 2012, 00:26

Ona pije salofalk granule koje takodje nisu za njen uzrast ,čudi me da profesor nije dao da uradite fekalni kalprotektin da znate kako reaguje na terapiju-Mi smo to radili nekoliko puta privatno ali smo tek posle 4 puta saznali da samo mere do 300 a njoj je uvek bio veci od 300 dok nismo otisli u kbc zvezdara gde su ga izmerili 1936 a posle 3 nedelje 1590 tako da je profesor kao zadovoljan sa tim rezultatom ali nije zadovoljan sa trombocitima 650 i hemoglobin čas padne na 81 pa skoči na 110 posle sedam dana pa on planira da joj ponovo radi kolonoskopiju to bi bila 3 za 2 meseca.Koliko dugo se lecite i kako se hranite posto je on nama rekao da može da jede sve ali ja se plašim pa joj dajem kao sto sam čitala po forumima .Puno pozdrava od nas želimo vam sve najbolje ako imate bilo koji savet javite sve nam znaci da li uzimate probiotik ili neke vitamine posto nama je profa prepisao samo salofalk granule 2 x250mg

family05
Posts: 18
Joined: 14 Nov 2011, 13:05

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by family05 » 09 Jul 2012, 11:31

Naš sin, na žalost, ima veoma težak oblik ove bolesti, zavistan od kortikosteroida, zahvaćeno je celo debelo crevo, lečimo se već 2,5 gosine. U trenutku postavljanja dijagnoze je bila zahvaćene samo leva strana debelog creva, ali na žalost bolest se tokom vremena proširila na celo crevo iako smo sve vreme slušali savete i pridržavali se propisane terapije.

Što se tiče hrane, on u fazama kad je bolest aktivna jede samo pirinač, krompir i šargarepu, svo meso pečeno i dinstano, nikakvo voće ni sveže povrće, ne mleko nego jogurt. Tako je rekao Perišić. U fazama kada je dobro, i nama je rekao da može sve da jede. Ali to nije dobro za naše dete, i kada je sasvim dobro, njemu veoma smeta kukuruz u svakom obliku, mleko u svakom obliku, kao i pržena i masna hrana, zatim orasi, bademi, kikiriki, bilo koje brašno osim belog pšeničnog. Tako da sam ja sve to potpuno izbacila.

Što tiče vitamina, mislim da je neophodno da zbog salofalka vaša mala uzima folnu kiselinu jer sulfasalazin, koji pije naš sin ometa resorpciju folne kiseline, a to može biti dodatni razlog ( sem krvarenja) za anemiju a salofalk je iz iste grupe lekova kao i sulfasalazin. Naš sin je takođe pio salofalk ali mu nije pomogao, pa smo prešli na sulfasalazin koji je stariji lek sa više neželjenih dejstava ali kod njega deluje. Sem folne kiseline, mi mu dajemo i centrum vitamine pošto je ishrana ograničena, posebno sveže voće i povrće u kome ima najviše vitamina.

Od probiotika mislim da je najbolji Prolife bočice sa rastvorom, imaju najveći broj vrsta bakterija, on je pio razne, najduže ovaj. U fazama pogoršanja nema efekta , sve izadje kao što je popio. Pije samo u fazama kad je dobro.

Želimo vam sve najbolje, drago nam je ako smo vam pomogli, pitajte ako nešto treba

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis kod dece

Post by Skipper » 09 Jul 2012, 20:57

Miko,

Slažem se onim što je family05 napisala u svojoj poruci, što se tiče vitamina i ishrane.

Samo bih hteo da dodam da je, u slučaju proliva, detetu potrebno redovno davati blage supice iz kesice (pileće i sl.), jer sadrže najviše elektrolita, koji se upravo 'gube' putem dijareje. E, sada, kako dete 'nagovoriti' da pojede koju kašiku supe, to već spada u posebne veštine.

Kada se radi o proteinima, najbolje je što više unositi pečenog i dinstanog belog pilećeg, ćurećeg i ribljeg mesa (meso može i da se sitno isecka, radi lakšeg varenja i bolje iskoristivosti!) Poželjno je izbegavati često korišćenje 'crvenog' mesa (koliko god se to može!)

Zbog albumina, detetu redovno davati kuvano belance (žumance nikako!)

Kod proliva, unos rafinisanog belog šećera je kontraproduktivan, jer može samo da pojača ovo stanje. Bolje je zameniti ga sa kašičicom meda ili pasiranom, jednom dobro sazrelom bananom (onom koja već ima pege na kori!) Zbog količine ugljenih hidrata, dovoljna je jedna banana dnevno. Takodje, pire od pečenih jabuka je prilično dobra zamena za klasične slatkiše.

Rafinisano brašno takodje nije poželjno, ali, dete nešto mora da jede, pa je možda dobro ograničiti upotrebu hleba na što manje količine. Beskvasni hleb je veoma dobra zamena za 'klasični', kod ovih bolesti. Zamena za hleb mogu da budu kašaste/tečno kuvane žitarice i/ili pirinčana supa.

Izbacite zrnastu hranu i onu bogatu vlaknima, iz jelovnika, jer takva hrana samo 'iritira' creva.

Možda ne bi bilo loše (zbog kritičnih godina za rast i dalji razvoj deteta), pored B vitamina (Folne kiseline, B12 i dr.), davati A+D perle!!! Pazite kod uzimanja C vitamina, jer veće količine mogu da pospeše prolive.

Kao što je već pomenuto, samo u mirnoj fazi (remisiji) ima smisla davati neke dobre probiotike, koji sadrže min. 5+ milijardi korisnih bakterija (o ovome je već bilo dosta poruka na Forumu). Obavezno, nakon kolonoskopije, poželjno je detetu davati probiotike, jer sam pregled može da poremeti normalnu crevnu floru! U svakom slučaju, nadam se da novi kolonoskopski pregled neće skoro biti potreban!

Napominjem, da isključivo koristite flaširanu vodu (Aqua Vivu i sl.), jer gradska voda sadrži veliku količinu hlora, koji je nepoželjan u toku tretmana zapaljenske bolesti creva.

U svakom slučaju, hranu je poželjno podeliti na više manjih dnevnih obroka (min. 5 x dnevno!) Vremenom ćete sami otkriti šta prija, a šta škodi vašoj devojčici.

Srećno,

Skipper
Last edited by Skipper on 10 Jul 2012, 00:08, edited 1 time in total.
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply