Za one koji sumnjaju na bolest

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Post Reply
Nemanja
Posts: 99
Joined: 08 Apr 2011, 15:52

Za one koji sumnjaju na bolest

Post by Nemanja » 24 May 2011, 15:48

Zelim da napisem nesto za one koji imaju neki problem, sumnjaju na neku od ovih bolesti i dosli su do ovog foruma. Sta su
Kronova bolest i ulcerozni kolitis mozete saznati na sajtu udruzenja zato necu o tome.
Prvenstveno zalim da "ohrabrim" ljude da ukoliko imaju neke od simptoma ili nekakve slicne smetnje- reaguju brzo i odrade sve potrebne preglede da bi saznali koji problem imaju.
Moja iskustva su ovakva- Prvo dobijete uput za gastroenterologa, pa odete u u bolnicu da zakazete (sa tim uputom) pregled kod gastroenterologa.
Zakazuje se na dug preiod, bilo je sigurno vise od mesec dana na B. Kosi kada sam ja isao. Kod specijaliste sam dobio uput da odem na gastroskopiju i kolonoskopiju na koje se ceka jos duze, i kada sam i to konacno uradio isao sam opet po uput u dom zdravlja pa da zakazem kod gastroenterologa pa sacekao...
To je dugacak put, pogotovu ako imate jake bolove i problem da jedete- kao ja u tom trenutku.
Ovo pisem da bi objasnio ljudima da treba sto pre da se pregledaju ako imaju problem jer sve traje jako dugo.
Meni su rekli da je kolonoskopija neprijatna, i sto se mene tice to je preblago receno. Kolonoskopija se radi u drzavnim bolnicama bez anestezije, sto je po meni mucenje. Pregledi sa anestezijom u privatnim klinikama su oko 14-15 hiljada. To nije malo novca, ali ko ima mogucnosti to bi trebao da plati. Osim anestezije prednost je u tome sto nema cekanja nego se zakazuje vrlo brzo.
Zao mi je sto nisam bio svestan svega ovoga kada sam trazio uzrok svojih problema.
U svakom slucaju ako imate problem reagujte sto pre.

Forum sluzi samo za informisanje, iskustva su individualna, zato je bolje da sve proverite sa lekarima a ne samo citanjem tudjih iskustava. Moja iskustva nisu bas uobicajena zato sto nisam znao da imam Kronovu bolest sve do operacije, odnosno posle nje.
Nisam imao klisicne simptome, nisam imao ucestale stolice,prolive, temperature, gubitak kilaze ...
Imao sam "samo" jake bolove.

Ako imate neko pitanje...

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Za one koji sumnjaju na bolest

Post by Igor77 » 25 May 2011, 14:57

Može i preko krvi i stolice sa određenom sigurnošću da se utvrdi IBD, samo treba dr da zna da uputi.
Npr postoje serumske analize krvi:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15555007
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

MC Peca
Posts: 4
Joined: 06 Sep 2011, 21:03

Re: Za one koji sumnjaju na bolest

Post by MC Peca » 05 Nov 2011, 19:09

Mene interesuje kako to da imam dijagnozu Krona ako mi on ph analizom nije potvrdjen? Da li neko mozda ima iskustva sa tim? Da li kod nas uopste postoji bolji nacin da se ispita prisustvo bolesti? Hvala unapred na odgovoru, pozdrav!

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Za one koji sumnjaju na bolest

Post by Igor77 » 08 Nov 2011, 08:31

Jedini siguran način za utvrđivanje bolesti je kolonoskopija. Ako ti je to rađeno onda je doktor video promene na crevima koje odgovaraju bolesti a PH analiza služi za potvrdu dijagnoze, da se vidi koliki deo zida je zahvaćen, priroda upale itd. E sad, zašto ph nije pokazala isto što je doktor video to je stvar nagađanja. U svakom slučaju na sledećoj kolonoskopiji mogu ponovo uzeti uzorke pa na analizu.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

User avatar
Bojann
Posts: 13
Joined: 23 Dec 2011, 23:39

Re: Za one koji sumnjaju na bolest

Post by Bojann » 27 Dec 2011, 23:25

Ja sam do doans sumnjao na Kron. Mada jos uvek po malo al ajd. :D

Bolovi u stomaku:
Sumnja - Retko ko ko ima bolove u stomaku posumnja na Cr ili UC! Ja nisam imao pojma sta je to a imao sam bolove u stomaku, ne velike, oko 5 godina i povremene dijareje (koje sam objasnjavao hranom i picem).

Prvo (nemora biti Cr/Uc) - Trazite kod svog doktora pregled kod hirurga - on ce vas ispipati da nije slucajno kila, slepo crevo, bubrezi besika itd. Kako izbeci cekanje: Otidite sa uputom kod hirurga posle 15h (recite ima te jake bolove ) kada dezura dezurni hirurg za hitne slucajeve i bicete primljeni bez cekanja dugog!

Drugo (nije za hirurga) - Trazite od svog lekara uput za gastroskpiju (pregled zeludca sondom). Recite imate bolove, povracanja ne pomaze ranisan itd. Tu se vec mora cekati zakazivanje (moze se resiti uputom u bolnicu i onda iz bolnice preko reda) ili kod privatnika 3000 - 3500 RSD je pregled. Vredi odvojiti, sve vam objasni doktor i nacrta i otklonite sumnju na zeludac. Ja sam isao na drzavno i privatno i ima razlike, srecom zeludac je ok.

Trece (nije zeludac) - Prvi put kada dobijete visoku temperaturu, zahtevajte od svog lekara uput za infektivno npr. Kada to dobijete idite ili nadjite nekog/vezu da za vas zamoli da vas primi na odeljenje. Recite sve smo pokusavali vec mesec, dva imam temperaturu 37,5 vadio/la sam sve analize ne znaju sta je, mogu li da legnem na odeljenje?
Na odeljenju npr. infektivno ce vam vaditi sve analize krv, mokracu, stolicu itd. i ako vam je sve ok sugerirajte na bolove u stomaku i uputice vas na kolonoskopiju (recite da ste radili gastroskopiju pre itd.). Icicete odmah bez cekanja jer idete sa bolnickog lecenja. Privatno kolonoskopija (pregled deb. creva sondom) je u Kg 7200 din celog.

I trazite anesteziju kod drzv. doktora i dace vam. Insistirajte. I pregledaje se i otklonite sumnje na sve bolesti u crevima a ima ih. Istog dana cete zaboraviti da ste imali pregled, ko kada nemate bolove u stomaku, pa prestanete da mislite o tome. Good luck ;)

Karateka
Posts: 24
Joined: 09 Jun 2012, 16:13

Re: Za one koji sumnjaju na bolest

Post by Karateka » 03 Jul 2012, 14:35

Molim vas da mi neko odgovori da li je imao problema sa zglobovima,kostima ili kukovima. Dijagnostikovana mi je Kronova bolest pre 2.5 godine ali danas imam dijagnoze i reumatoloske prirode Necrosis avax.bill i Arthropatie reactive predlozen sam vec 2 put za TNF terapiju i cekam. Do sada pijem Imauran 150mg i Salazopirin n 3x3 (osecam se veoma lose i tesko se krecem) sa stomakom nemam vecih problema 3-4 stolice formirane bez, bolova u stomaku,ponekad subfebrilan. Tegobe su mi se povecale uzimanjem Imurana i Salazopirina u vidu stalnih glavobolja,mucnina,opsteg osecaja iscrpljenosti i umora sa veoma jakim (nesnosnim )bolovima u predelu kukova i nogu . Veoma se tesko krecem i sam gastroenterolog mi je rekao da mi preostaje samo da cekam na biolosku terapiju jer je ocigledno od pocetka da nepodnosim dobro terapiju gore navedenim lekovima. Molim vas da mi neko odgovori da li je imao slicna iskustva sa povezanim gastro i reumatoloskim oboljenjima? Da li su vezane? Nista neznam niti mi ko od lekara objasnjava ... sta da radim :cry: INACE MENI JE DIJAGNOSTIKOVAN KRON MSCT enterografijom i dobio sam odmah terapiju da bi nakon godinu dana kolonoskopijom utvrdjeno da nema znakova u prilog IBD ??? Nista nerazumem jer i dalje se lecim od Krona ali sada imam i dodatne reumatoloske probleme. Molim da odgovori neko ko zna zaista o svim zvanicnim i jedinim metodama za utvrdjivanje i postavku dijagnoze jer sam sludjen od ovakvih informacija DA LI imam ILI NEMAM ??? Neznam! Znam! :?: :?: :roll:

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Za one koji sumnjaju na bolest

Post by Skipper » 03 Jul 2012, 21:54

Karateka,

Problemi reumatološke prirode spadaju u grupu pratećih tegoba, kod nas obolelih od zapaljenskih bolesti creva. Čak i gastroenterolozi 'priznaju' da su im ideje za neke lekove dali upravo reumatolozi, jer ih ovi specijalisti prepisuju svojim pacijentima. Na žalost, to nam je slaba uteha, jer ni jedan od tih klasičnih preparata ne leči CD i UC, već ih samo 'manje-više' održava u remisiji.

Lično, uz osnovnu bolest, imam artritis, odnosno artrozu oba kolena (gonarthrosis), povremene bolove u desnom kuku i degenerativne promene u repnom delu kičme, zbog kojih imam velikih problema kada sedim ili duže ležim. Problemi sa kostima su se prvi put pojavili nekih 15 godina nakon dijagnostikovanja Crohn-ove bolesti (prvo je to bio bol u kolenima). Sa ovim bolovima, koji su često nesnosni, živim već 6 godina. Jedini lek koji mi pomaže je "Movalis", ali ne smem da ga uzimam, jer je kontraindikovan sa osnovnom bolešću! Pokušao sam da koristim neke gelove protiv bolova, ali uzalud! Možda bi laser ili neka druga fizikalna terapija olakšala moje probleme, ali, ovde u USA, takav tretman je prilično skup i nije uključen u osnovno zdravstveno osiguranje.

Jedino mi ostaje da angažujem neku jaku afro-amerikanku da me dobro 'izgazi' po ledjima, ali ne znam kako bi moja veoma ljubomorna 'gospodja' na to reagovala (na žalost, ima slabe šake, tako da njene masaže ne deluju -- šta da radim kada se bavi umetničkom i reklamnom fotografijom! ;)) Ma, domaća 'brlja' (malo spolja, a više iznutra) će da 'sredi' tu nesrećnu kičmu!! :mrgreen:

Inače, imunosupresivi ("Imuran" i "Methotrexate") su i meni stvarali velike probleme, tako da su mi gastroenterolozi ukinuli tu vrstu lekova, zbog izražene netolerancije. Trenutno sam bez terapije, ali pokušavam da preživim koristeći prirodne preparate i SCD (dijetu bez ugljenih hidrata.) Na aminosalicylate ("Sulfasalazine/Azulfidine/Salazopyrin", "Pentasa", "Asacol" i dr.) sam dobro reagovao i nisam imao većih problema dok sam ih uzimao. Kortikosteroidi su mi takodje pravili nevidjene muke -- a, posebno "Pronison".

U nadi da ćemo svi uskoro dobiti pravi lek, koji će nas osloboditi od ovih užasnih bolesti,

Svima sve najbolje, želi,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

User avatar
Igor77
Posts: 602
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Za one koji sumnjaju na bolest

Post by Igor77 » 05 Jul 2012, 07:42

Skipper wrote:Karateka,

Jedino mi ostaje da angažujem neku jaku afro-amerikanku da me dobro 'izgazi' po ledjima, ali ne znam kako bi moja veoma ljubomorna 'gospodja' na to reagovala (na žalost, ima slabe šake, tako da njene masaže ne deluju -- šta da radim kada se bavi umetničkom i reklamnom fotografijom! ;)) Ma, domaća 'brlja' (malo spolja, a više iznutra) će da 'sredi' tu nesrećnu kičmu!! :mrgreen:

Skipper
Ha ha, lepo si me nasmejao...
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Karateka
Posts: 24
Joined: 09 Jun 2012, 16:13

Re: Za one koji sumnjaju na bolest

Post by Karateka » 06 Jul 2012, 13:05

Hvala na odgovoru Skipper :P veruj mi da bih rado pio i rakiju sada(makar malo da se oraspolozim) ali neide uz ove sve lekove. Hvala svima na razumevanju i moje iskreno izvinjenje zbog ponavljanja piatanja na vise mesta za koje sam opomenut.

Post Reply