Grčevi

Sve što nam pored terapija i lekova pomaže da se svakog dana osećamo bolje. Mesto za diskusije vezane za ishranu, fizičke aktivnosti i zdrav način življenja...
Post Reply
User avatar
Igor77
Posts: 561
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Grčevi

Post by Igor77 » 13 Feb 2019, 09:30

Evo već nekoliko godina (da ne kažem 10) imam povremeno ili stalno grčeve u sitnim mišićima, porebarju, stopalima... Dešava se da mišić podrhtava pred grč, treperi između opuštenog i polugrč stanja. Već sam navikao pa čim to osetim menjam položaj i pokušavam da se teglim ne bi li sprečio pojavu. Primetio sam da se grčevi pogoršavaju sa pojačanjem bolesti, pojačanom fizičkom aktivnošću ili nekom prehladom, virozom itd. Tad zahvataju i veće mišiće, butni npr.
Uzimam relativno redovno Mg ali mi se čini kao da to nije dovoljno, odnosno da sam stalno u crvenom. Da li postoji analiza provere Mg ili neki savet šta da probam da uzimam.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Grčevi

Post by Philthy McNasty » 20 Feb 2019, 22:20

Igore,
moj savet bi bio da izbacis sve sinteticke vitamine/minerale koje koristis. Ne samo sto bacas novac, koji mozes pametnije iskoristiti za nabavku kvalitetne hrane, vec su vestacki suplementi i kontra-produktivni i mogu naneti vise stete nego koristi.

Osnovni razlog zasto suplementi ne funkconisu (osim ukoliko nisu bazirani na pravoj hrani, recimo u obliku susenog povrca i/ili lekovitih biljaka i tome slicno - a otvoricu temu u Priocaonici o lekovitim biljkama uskoro) je taj sto iste te vitamine/minerale jednostavno covekov organizam NE MOZE da apsorbuje i iskoristi na pravilan nacin kao sto je slucaj sa organskom hranom, a to bi se na engleskom zvalo BIO AVAILABLE ako neko googla strane sajtove.

A tu mogu da upotrebim svoje skromno znanje o lekovitim biljkama i dam par primera. Znam dosta onih koji imaju problema sa anemijom i uzimaju tablete sa gvozdjem a ne znaju da se isto moze uneti preko biljaka u ovom slucaju preko STAVELJ-a (eng- Yellow Dock; lat- Rumex crispus). Koren ove biljke je sadrzi oko 40% gvozdja u odnosu na suvu meteriju.
Ista stvar je sa jodom. Nemojte NIKADA (ovo podvlacim!!!) da uzimate sinteticki jod oralno, to je OTROV! Najkvalitetniji jod koji mozete svom organizmu da podarite je preko orahovog muskog cveta (tinktura napravljenja sa jabukovim sircetom) ili tinktura sveze ubrane zelene kore oraha u 50% alkohola.
Biljke su prepune minerala u organskom obliku koje covek moze pravilno da apsorbuje. Tablete proizvedene u laboratoriji, nikako.

Sto se tice testova/analiza, opet pazi da ne bacas novac na testove konvencionalne medicine jer je to potpuno gubljenje vremena a i vodi te na pogresan put jer ti daje poptuno laznu sliku, te analize se rade u krvi (sto je notorna glupost jer se minerali/vitamini ne zadravaju niti taloze u istoj, vec u tkivu) a ne onako kako bi trebale, iz analize KOSE gde se uzima uzorak 1-1,5 cm od korena kose. Ova analiza podrazumeva i teske metale da bismo znali koliko smo zatrovani sa istima. Ne verujem da ces naci bilo kakvu analizu vrednu paznje/novca u Srbiji, zato kazem da ne bacas vreme i novac.

Radio sam ovu analizu (USA) mozda 4-5 puta u razmacima od 3-4 meseca pre izvesnog vremena da bih upravo saznao ne samo nivo vaznih minerala vec i pomenutih teskih metala. I mogu da potvrdim da su mi kalcijum i magnezijum bili i do 9-10 puta veci od preporucene dok sa u to vreme i sam koristio sinteticke suplemente i kasnije dosao do zakljucka da je to baacnje novca i povrh toga stetna stvar.

Magnezijum je takodje vrlo bitan ali ako uzimas samo to bez kalcijuma mozes napraviti vise stete nego koristi jer ces vremenom napraviti veliki disbalans izmedju Mg/Ca, jako bitna stvar.

A sto se tice grceva, tebi se najverovatnije ne apsorbovan kacijum gomila negde u tkivu/misicima. Opste je poznata stvar da osobe sa kronom/kolitisom imaju u velikom broju slucajeva kamen u bubregu (licno imao 2009.) ili slicne probleme jer ne mogu da uspesno da konvertuju/apsorbuju kalcijum.

Sve sto mogu da ti kazem za kraj, pazi sta jedes i sta generalno stavljas u usta.
Kron je proslost .....

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Grčevi

Post by Philthy McNasty » 21 Feb 2019, 17:50

Kao ilustracija gore navedenog, evo PDF analize kose mog oca, jednog od "vernika" medicinske dogme, koji nije slusao moja dugogodisnja upozorenja da ce mu doktori doci glave a to se upravo i desilo proslog avgusta kada je doziveo stravican mozdani udar (4cm zacepljenje glavne karotide u vratu) i naravno umro.
Uveravao me je da su mu doktori rekli kako su mu minerali ok, generalno sve cakum-pakum, ali ...... nije bas tako bilo.

Na grafikonu se vidi da su 4 glavna minerala , kalcijum/magnezijum/natrijum/kalijum daleko ispod granice i ljudi iz laboratorije su me opomenuli da se radi o vrlo ozbiljnoj situaciji koja zahteva hitno paznju.

A evo kako nekontrolisano uzimanje sinteticskih minerala dovodi do disbalansa, prvi fajl je moja analiza, obratiti paznju na nivo kalcijuma i magnezijuma (visestruko veci od dozvoljenog) i odnos koji je VEOMA bitan.
Attachments
Peter Jevtic_05-09-13_1-2.pdf
(622.12 KiB) Downloaded 241 times
Bogdan Jevtic 9 14 13.pdf
(387.8 KiB) Downloaded 246 times
Kron je proslost .....

Post Reply