Page 1 of 1

ulcerozni kolitis i letovanje

Posted: 19 Jun 2011, 17:43
by candy84
koja su vasa iskustva sa odlaskom na more,javne bazene i suncanjem?

Re: ulcerozni kolitis i letovanje

Posted: 19 Jun 2011, 23:11
by mojeime
Gledala sam kad god sam mogla da odem na letovanje, bez obzira na bolest. Ne kažem da sam letovala svake godine nešto zbog bolesti, često zbog ekonomije nisam bila u mogućnosti.Jedne godine sam sama sebi prepisala budosan da bih išla na letovanje jer mi nije bilo dobro u stvari smanjivala sam pronizon a simptomi su se počeli vraćati. Prošle godine na primer nisam išla na letovanje jer sam dobila šećer i bila sam u bolnici. Ja godinama unazad uzimam godišnji odmor u septembru računajući i da je manje toplo. Pisala sam da sam od prošle godine na imuranu i da mi se pojavljuje osip, koji je čini mi se na suncu intenzivniji. Pitala sam i doktora na vma da li smem ici na letovanje zbog imurana jer tamo piše da se ne treba izlagati suncu a on je kao bio začuđen pa zašto ne bi išla ionako neću valjda sedeti na suncu od 10 do 17. Ja narvno sa godinama sve manje sedim na suncu to jest čvarim se na suncu jer mi ne prija. Računam da ću ići ove godine na letovanje samo da se raspitam šta da radim sa ovim osipom, da li da ga skrivam, mažem, pretpostavljam da mu direktno sunce ne prija.

Re: ulcerozni kolitis i letovanje

Posted: 20 Jun 2011, 07:40
by Igor77
Ja možda nisam merodavan, jer mi je realtivno slab oblik bolesti, i normalno funkcionišem kad sam u remisiji. Primetio sam ranije da svaka promena okruženja pozitivno utiče na bolest.

Re: ulcerozni kolitis i letovanje

Posted: 27 Jun 2011, 20:43
by Ivan
Takodje, i kod mene, kao i kod Igora, kada sam u remisiji, sve funckionise normalno, pa zarad nekog interesantnijeg odmora, priustim sebi i da malo stavim organizam na muku - mada to svakako nikom ne preporucujem, vec svakom ostavljam da sam odluci da li moze i da li zeli.

Po mom iskustvu, vazno je da sebi dopustimo lep odmor i/ili druge zivotne radosti, kad i ukoliko mozemo. Meni je letovanje nekoliko puta bilo osujeceno upravo (pretezno) zbog bolesti, ali sam zato sledece godine sebe nagradio u fazi kad mi je bilo bolje necim drugacijim, i vise po mom ukusu. (Taman sam i ustedo novac za tako nesto! :)

Javni bazeni - u remisiji da. Suncanje - takodje, s tim da se izmedju 12h i 14 30h zaista nikad ne suncam, niti sam to radio ranije. Sada osim sto sam jos vise skratio broj suncanih sati dnevno, u ovo vreme izbegavam da sam na suncu uopste. Btw, prosle godine mi se krajem leta javila neka alergija, rekao bih da je od sunca - crvenilo neko po licu, ramenima i gornjem delu grudi - po prvi put, mada sumnjam da imam ikakve veze sa mojom bolescu.

Pozdrav,

Ivan