ulcerozni kolitis i letovanje

Sve što nam pored terapija i lekova pomaže da se svakog dana osećamo bolje. Mesto za diskusije vezane za ishranu, fizičke aktivnosti i zdrav način življenja...
Post Reply
User avatar
candy84
Posts: 19
Joined: 18 May 2011, 11:49

ulcerozni kolitis i letovanje

Post by candy84 » 19 Jun 2011, 17:43

koja su vasa iskustva sa odlaskom na more,javne bazene i suncanjem?

mojeime
Posts: 10
Joined: 01 Jun 2011, 10:33

Re: ulcerozni kolitis i letovanje

Post by mojeime » 19 Jun 2011, 23:11

Gledala sam kad god sam mogla da odem na letovanje, bez obzira na bolest. Ne kažem da sam letovala svake godine nešto zbog bolesti, često zbog ekonomije nisam bila u mogućnosti.Jedne godine sam sama sebi prepisala budosan da bih išla na letovanje jer mi nije bilo dobro u stvari smanjivala sam pronizon a simptomi su se počeli vraćati. Prošle godine na primer nisam išla na letovanje jer sam dobila šećer i bila sam u bolnici. Ja godinama unazad uzimam godišnji odmor u septembru računajući i da je manje toplo. Pisala sam da sam od prošle godine na imuranu i da mi se pojavljuje osip, koji je čini mi se na suncu intenzivniji. Pitala sam i doktora na vma da li smem ici na letovanje zbog imurana jer tamo piše da se ne treba izlagati suncu a on je kao bio začuđen pa zašto ne bi išla ionako neću valjda sedeti na suncu od 10 do 17. Ja narvno sa godinama sve manje sedim na suncu to jest čvarim se na suncu jer mi ne prija. Računam da ću ići ove godine na letovanje samo da se raspitam šta da radim sa ovim osipom, da li da ga skrivam, mažem, pretpostavljam da mu direktno sunce ne prija.

User avatar
Igor77
Posts: 561
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: ulcerozni kolitis i letovanje

Post by Igor77 » 20 Jun 2011, 07:40

Ja možda nisam merodavan, jer mi je realtivno slab oblik bolesti, i normalno funkcionišem kad sam u remisiji. Primetio sam ranije da svaka promena okruženja pozitivno utiče na bolest.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Ivan
Posts: 8
Joined: 12 Apr 2011, 16:48
Location: Nis

Re: ulcerozni kolitis i letovanje

Post by Ivan » 27 Jun 2011, 20:43

Takodje, i kod mene, kao i kod Igora, kada sam u remisiji, sve funckionise normalno, pa zarad nekog interesantnijeg odmora, priustim sebi i da malo stavim organizam na muku - mada to svakako nikom ne preporucujem, vec svakom ostavljam da sam odluci da li moze i da li zeli.

Po mom iskustvu, vazno je da sebi dopustimo lep odmor i/ili druge zivotne radosti, kad i ukoliko mozemo. Meni je letovanje nekoliko puta bilo osujeceno upravo (pretezno) zbog bolesti, ali sam zato sledece godine sebe nagradio u fazi kad mi je bilo bolje necim drugacijim, i vise po mom ukusu. (Taman sam i ustedo novac za tako nesto! :)

Javni bazeni - u remisiji da. Suncanje - takodje, s tim da se izmedju 12h i 14 30h zaista nikad ne suncam, niti sam to radio ranije. Sada osim sto sam jos vise skratio broj suncanih sati dnevno, u ovo vreme izbegavam da sam na suncu uopste. Btw, prosle godine mi se krajem leta javila neka alergija, rekao bih da je od sunca - crvenilo neko po licu, ramenima i gornjem delu grudi - po prvi put, mada sumnjam da imam ikakve veze sa mojom bolescu.

Pozdrav,

Ivan

Post Reply