Page 1 of 1

Domaći jogurt

Posted: 05 May 2017, 08:40
by Igor77
Kao što znate, jogurt je nabolji način da unesete veliki broj probiotskih bakterija. Jogurt sadrži bakterije soja Lactobacillus, Streptococcus Thermophilus i Bifidobacterium. Sve ove sojeve unosite klasičnim probioticima, međutim, životni vek bakterija je kratak, ukoliko se ne drže pod određenim uslovima. Zato su najbolji VSL#3 koji treba da se čuva na hladnom mestu, tipa zamrzivač.
Ukratko ću opisati kako ja pravim jogurt. Ulaganja, ako želite da radite sve po "knjizi" su oko 5000,00 što je smešno, uzimajući u obzir cene probiotika. To podrazumeva kupovinu aparata i starter kultura.
1. Aparat
Ja koristim ovaj:
Image.
Ima ga na internetu, cena oko 25€.
2. Starter kulture
Koristim kulture firme Sacco iz Italije. Tip kulture je Lyofast Sab 446 B (nije ovaj sa slike). Zapravo je to kultura za jogurt obogaćena probioticima.
Image
Ove kulture se skladište u zamrzivaču. Kesica je za 1000l mleka, rok trajanja je oko 12 meseci. Kupujem je preko firme Tivadi iz Bg. Kesica je oko 1600 din sa troškovima slanja poštom. Sme da se drži van zamrzivača do 2 nedelje, ako nije otvoreno, dakle izdržaće isporuku.
3. Mleko - najbolje sveže
PROCEDURA
Mleko zagrejete do 90C i ostavite da se ohladi do 40ak stepeni, da bude mlako. Tad stavite malo (ja stavljam na vrh noža) starter kulture i lagano promešate. Ostavite tako pola sata, da kulture ožive i zatim ponovo lagano promešate da se ceo sadržaj homogenizuje. Razlijete takvo mleko u posude za jogurt i ostavite 24h da stoje u aparatu za jogurt. Bakterije će iskoristiti sav šećer iz mleka i razmnožiti se tako da ćete dobiti gust jogurt, lepog ukusa, sa jako malo kiselosti i sa milijardama probiotskih bakterija, živih i zdravih, spremnih za "posao" u vašem telu. Kad se bočice sa jogurtom ohlade, stavite ih u frižider. Rok trajanja je 2 nedelje. Prijatno!

Re: Domaći jogurt

Posted: 05 May 2017, 13:50
by marica
Lajk za Igora!

Re: Domaći jogurt

Posted: 05 May 2017, 20:28
by Leopard
Ja ne verujem šta to vidim, kada bi znao koliku muku mučim sa jogurtima po inostranstvu :D Za ovo imaš pivo. Ne jedno, nego gajbu, dve, koliko god da treba kad se vidimo, a hoćemo daće Bog :D Probao razne jogurte, kefire, ayrane, i ništa mi ne odgovara. Što se tiče ukusa, kakav je? Kom jogurtu na tržištu najviše sliči?
Tivadi, to je ona firma iz Zemuna, što si ih već spominjao u vezi Kimči salate?

Re: Domaći jogurt

Posted: 06 May 2017, 09:48
by Igor77
Haha, za pivo ćemo lako, može i 20og ako ideš u Banju ;) Za Tivadi mi je rekao Suvi_vrat mislim i svaki put kd odem na sajt vidim nešto novo iz sveta fermentacije. Preko firme od druga uplatim kesicu i to stigne brzo. Samo traži predračun i pošalji podatke od firme. Nemaju maloprodaju tako da mora tako ali su pro, bez obzira što kupujem jednu kesu na godinj dana.
Jogurt je gust, blag i kiselkast. Ja ga jedem kašikom, kao kiselo mleko. Kupovno se fermentiše 3h a ovaj 24h pa ti vidi. U svakom slučaju uživaj!

Re: Domaći jogurt

Posted: 07 May 2017, 07:49
by Pop
Svaka cast druze,ja ne volim jogurt ali cerka ga obozava kapiram da je bolji od ovih kupovnih u svakom slucaju.