Ukratko ću opisati kako ja pravim jogurt. Ulaganja, ako želite da radite sve po "knjizi" su oko 5000,00 što je smešno, uzimajući u obzir cene probiotika. To podrazumeva kupovinu aparata i starter kultura.
1. Aparat
Ja koristim ovaj:

Ima ga na internetu, cena oko 25€.
2. Starter kulture
Koristim kulture firme Sacco iz Italije. Tip kulture je Lyofast Sab 446 B (nije ovaj sa slike). Zapravo je to kultura za jogurt obogaćena probioticima.

Ove kulture se skladište u zamrzivaču. Kesica je za 1000l mleka, rok trajanja je oko 12 meseci. Kupujem je preko firme Tivadi iz Bg. Kesica je oko 1600 din sa troškovima slanja poštom. Sme da se drži van zamrzivača do 2 nedelje, ako nije otvoreno, dakle izdržaće isporuku.
3. Mleko - najbolje sveže
PROCEDURA
Mleko zagrejete do 90C i ostavite da se ohladi do 40ak stepeni, da bude mlako. Tad stavite malo (ja stavljam na vrh noža) starter kulture i lagano promešate. Ostavite tako pola sata, da kulture ožive i zatim ponovo lagano promešate da se ceo sadržaj homogenizuje. Razlijete takvo mleko u posude za jogurt i ostavite 24h da stoje u aparatu za jogurt. Bakterije će iskoristiti sav šećer iz mleka i razmnožiti se tako da ćete dobiti gust jogurt, lepog ukusa, sa jako malo kiselosti i sa milijardama probiotskih bakterija, živih i zdravih, spremnih za "posao" u vašem telu. Kad se bočice sa jogurtom ohlade, stavite ih u frižider. Rok trajanja je 2 nedelje. Prijatno!