A sta sa kicmom?

Sve što nam pored terapija i lekova pomaže da se svakog dana osećamo bolje. Mesto za diskusije vezane za ishranu, fizičke aktivnosti i zdrav način življenja...
Post Reply
Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

A sta sa kicmom?

Post by Runja » 18 Aug 2012, 21:46

Imam vec nekoliko godina problem sa kicmom (datiraju od pre UC). Ne znam tacno koja mi je dijagnoza, ali znam samo da su u pitanju degenerativne promene kicmenog stuba. Nekada imam bolove u gornjem delu kicme - izmedju lopatica, nekada u ramenom pojasu, ali najcesce u lumbalnom. Usinula sam se par puta do sada, poslednji put - jutros, pa me je to i navelo da otvorim ovu temu i potrazim pomoc od vas.
Prvi put kada sam se "ukocila", otisla sam kod doktorke - uzalud, jer je, kako je rekla, bila bespomocna, posto zbog UC nije znala sta sme/ne sme da mi da od terapije - "mozda ne sme magnet...mozda ne sme struja...". Na kraju dobijem masazu, pa, kao, da se javim ako mi ne bude bolje, da vidimo sta cemo onda...??? Cuj! Masaza mi je prijala, ali nije imalo posebnog efekta. Svaki sledeci put nisam isla kod doktorke, jer nema svrhe...
Naime, moje konkretno pitanje je:
Da li smemo te neke antiinflamatorne lekove da pijemo i koje (znam da Diclofenac i tome slicno ne smemo) i da li smemo da koristimo te terapije tipa - magneti, struja i sl.?

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: A sta sa kicmom?

Post by janim08 » 18 Aug 2012, 22:40

Verovala ili ne, i ja isto. Meni je to malo i nasledno- mama i baba imaju dijagnoze, ne znam tacno koje ali su stalno u problemima. Zato ja od malena sedim pravo kao da imam motku u ledjima. Bolovi u lumbalnom delu su mi poceli kad sam nosila dete dok nije prohodalo. Isla sam kod lekara nedavno- predlozila mi je vezbe da bih ojacala misice ledja i stomaka i odlazila sam desetak puta. Pomaze masaza lokalno sinedolom, fastum gelom ili deep relief-om. Ima ga i u obliku roll on-a. Smes da pijes nimulid za bolove ili paracetamol. Ja sam preko popusta isla u salone na masaze, ali ne relaks nego terapeutske i to mi bas pomaze. Naravno, zbog moje lenjosti nista ne radim redovno, ali sam zakazala sad bas za ponedeljak, doduse posle velike pauze. Mislim da bi najbolje bilo da redovno vezbas po desetak minuta dnevno, ako mozes.Pozz

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: A sta sa kicmom?

Post by Skipper » 19 Aug 2012, 13:21

Sanja i Mina,

Na žalost, mogu samo da potvrdim činjenicu, da inflamatorne bolesti creva zaista loše utiču na koštani sistem. Degenerativni procesi su uglavnom nasledne prirode, ali naše bolesti samo još više pogoršavaju ove probleme, jer konstantno imamo manjak kalcijuma i drugih korisnih elemenata i minerala, zbog loše i poremećene resorpcije hranjivih materija, u toku prolaza hrane kroz creva!

Takodje imam degenerativne promene u lumbalnom (posebno u repnom) delu kičmenog stuba. Bolovi su nekada izuzetno jaki, ukoliko duže sedim ili ležim. Znam da je svakodnevna aktivnost (razne vežbe) veoma korisna u ovom slučaju. Sve vrste terapija (elektroforeza/struja, masaža, razni gelovi i sl.), kao i dijagnostičkih metoda (skener, magnetna rezonanca i dr.), su dobrodošle! :mrgreen:

Ono što nam je strogo zabranjeno su oralni lekovi, koji direktno ublažavaju ove tegobe, kao što je to "Movalis" ("Meloxicam"). Moram da priznam da sam ga, pre par godina, kada su bolovi bili užasno jaki, uzeo, ali samo nekoliko tableta. Bilo mi je divno dok je trajalo, ali morao sam da prekinem ovu ludu 'zabavu', jer čak i u upustvu za upotrebu stoji da je strogo zabranjen, ukoliko pacijent ima CD ili UC. Zato nam, za utehu, ostaje pomenuti "Paracetamol" ("Febricet", "Panadol" i dr.) za bolove! :roll:

"Nimulid" ("Nimesulide") treba oprezno koristiti, jer takodje spada u grupu nesteroidnih anti-inflamatornih lekova (NSAID), koji su nam zabranjeni, s tom razlikom što je taj lek COX-2 selektivni inhibitor, što znači da direktno deluje na COX-2 enzim, koji je odgovoran za upalu i bol. Zbog ovog 'selektivnog' delovanja, koliko-toliko je bezbedan za IBD, ali ga treba upotrebljavati kraće vreme, ukoliko je bol nepodnošljiv ili ako "Paracetamol" ne deluje dovoljno dobro na smanjenje bola.

Možda ne bi bilo loše pokušati i sa akupunkturom!? :?

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: A sta sa kicmom?

Post by Runja » 19 Aug 2012, 13:40

Hvala vam oboma na odgovoru, kao - lakse mi je kad cujem da nisam jedina ;) . I sama znam da su vezbe najbolji lek, ali takodje sam lenja za to, Mina. Nasla sam na netu neke tibetanske vezbe http://www.youtube.com/watch?v=1_jSnv1gjyk i mogu ti reci da su fenomenalne, a ne treba ti vise od 5 - 10 min. dnevno. Problem je taj sto ja, kao, resim: "E, od danas pocinjem...", onda se desi da preskocim dan - dva, pa moram ispocetka, a onda batalim. Znaci, definitivno je problem u meni :x

User avatar
Igor77
Posts: 561
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: A sta sa kicmom?

Post by Igor77 » 19 Aug 2012, 20:58

Danas sve vise prisutni problemi sa kicmom, narocito kod osoba koje su manje aktivne i rade kancelarijski posao. Znam bar 3 osobe iz blizeg okruzenja koje pate od diskusa i ostalih deformacija. Mogu samo reci da je sport osnova za izbegavanje ili odlaganje ozbiljnijih stanja kicme. 5-10min dnevno vezbi nece uciniti cudo ali moze da poboljsa stanje ako ste vec zabrazdili u probleme. Svakako treba ozbiljno pristupiti vezbanju i postepenim pojacavanjem intenziteta vezbanja kao i ciljanim radom ka odredjenoj grupi misisca ove stvari staviti pod kontrolu.
Dakle sapatnici, moj savet je da uplatite neki temin za pilates, fitnes, bilo sta i tri puta nedeljno provedete sat vremena na poboljsanju stanja. To ce dovesti u red mnogo vise stvari, a ne samo kicmu (pre svega psihu, cirkulaciju...). Treneru treba napomenuti tegopbe kakve imate kako bi mogao da uskladi program.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: A sta sa kicmom?

Post by Runja » 19 Aug 2012, 23:55

Igore, naravno da je to najbolja varijanta, ali sa dvoje male dece (i bez baba, deda i ostale rodbine kao pripomoc) tesko da imam i sat vremena nedeljno za sebe :lol: (ovo se smejem od muke ;) )

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: A sta sa kicmom?

Post by Skipper » 20 Aug 2012, 15:51

Igore, druže,

Sve što si napisao je tačno, ali, na žalost, ni fizička aktivnost ne pomaže mnogo, kada se radi o naslednim degenerativnim procesima. Jednostavno, postoje načini da se bol ublaži, ali, sa godinama ovaj proces može samo da napreduje i to je taj problem. Kada sam bio mladji, ozbiljno sam se bavio atletikom i bio sam na korak od ulaska u reprezentaciju, ali, bolest mi nije dozvolila da dalje treniram istim intenzitetom i tu je bio kraj mojim nadama. Ostala je navika da svakodnevno radim vežbe za zagrevanje, ali ni to mi ne pomaže mnogo, jer ne postoji nikakav lek za ove promene. Još uvek je to neizlečiva 'muka', kao što je to slučaj i sa IBD-om! :cry:

U svakom slučaju, u pravu si. Čak i slabija (manja) fizička aktivnost, je od velike koristi, jer opušta nerve, jača mišiće i pomaže nam da manje razmišljamo o bolestima. Jedini problem je, što je potrebno, sve to uskladiti sa svakodnevnim obavezama i raznim 'divotama' (poput konstantno jakih bolova i grčeva u stomaku!), koje nam naše 'drage' bolesti donose! :mrgreen:

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply