Stranica 1 od 1

Dentalna nega, stomatolozi i kron

Poslato: 14 Avg 2012, 21:37
od fly
Da li ste rekli vasem stomatologu da imate kronovu bolest? Ja sam mome rekao tek posto mi je konstatovao da imam blagu upalu jednopg dela desni, sto je ocigledna posledica kronove bolesti.
Takodje je vazno da zna i zbog lekova...

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Poslato: 14 Avg 2012, 21:45
od fly
Jos nesto, ponovo mi se aktivirala kronova bolest u vidu proliva, i to bas par dana posle generalke koju sam radio sa zubima.
Imajuci u vidu da kronova bolest napada od usta do cmara, mislite li da je moguci okidac ovoga puta bilo upravo to `ceprkanje` po ustima, odnosno da je organizam doziveo shock? Zapravo sve te silne anestezije, busenja, bolovi, plombe i implanti?

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Poslato: 14 Avg 2012, 23:28
od GrooYa
definitivno je povezano, ali kod mene je kontra sistem, kada sam kao sada bez terapije, ili kada mi je lose, onda pocnu i zubi ili desni da me zezaju. pa onda kada mi je ok sredjujem zube, ali nisam imao posledice po stomak ili stolice. siguran sam da nije preporucljivo ici pod anestezije i ceprkati po zubima dok ti stomak nije u redu, ali nisam siguran da bi to mogao da bude okidac. doduse to je moje misljenje i moje iskustvo, vazda smo svi razliciti i naopaki :)

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Poslato: 19 Avg 2012, 11:10
od Karateka
Ono sto ja znam vezano za Kron i stomatologe jeste, da samo treba obavestiti svog stomatologa o terapiji koju koristimo ili smo koristili u skorije vreme. Ovo vazi pogotovo za Imuran i Pronison jer je vazno da se ne rade intervencije ili inplanti i sl. u vreme uzimanja imunosupresiva.Tako je je meni moj stomatolog objasnio.

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Poslato: 19 Avg 2012, 12:16
od Skipper
@fly:
Ovo je odlična i veoma važna tema i hvala što si je pokrenuo.

@GrooYa:
Sasvim se slažem sa tobom. Ako nije hitno, posete zubaru odložiti do ulaska u remisiju! Bolesti zuba ne mogu da aktiviraju IBD, ali svakako štetno utiču na kompletan organizam. Zato, IBD značajno potpomaže pojavu karijesa, paradentoze, osteomijelitisa i drugih bolesti zuba, desni, vilice i usne šupljine, jer, na žalost, postoji direktna veza izmedju zapaljenskih bolesti creva i koštanog tkiva. Naime, loša i poremećena resorpcija hranjivih materija, u obolelim crevima, za posledicu ima deficit kalcijuma i drugih korisnih elemenata, koji učestvuju u izgradnji i očuvanju zdravih zuba, kao i ostalih delova koštanog sistema.

@Karateka:
Hvala na vrlo korisnom postu. To je potpuno tačno! Imunosupesivi i kortikosteroidi su na 'crnoj zubarskoj list' i obavezno, svi koji primaju takvu terapiju, bi trebalo da o tome obaveste svog stomatologa, pre bilo kakve intervencije.

Sve ovo 'govori' u prilog činjenici da imamo 'posla' sa izuzetno teškim, opasnim i kompleksnim bolestima creva, ali moramo da istrajemo u ovoj borbi!

Sve najbolje,

Skipper

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Poslato: 21 Avg 2012, 18:26
od Gile
Moja zubarka nije ni znala sta je kronova bolest kad sam joj rekao :)

Cisto da bi bila sigurna, nije mi davala anesteziju (nidje veze :) , al ajde ionako je nikad i ne trazim) ali mi je bez problema stavljala lekove, arsen, vadila zivac i stavljala plombe... Tada sam bio na Asacol-u Imuran-u i Remicade-u.

Inace, bar kod mene, prvi znak da se stanje pogorsava su upravo "ranice" u ustima, koje jako peku kad jedem slano. Ovo se doduse prilicno lako resava cescim pranjem zuba, "gorkim" cajevima (tipa zalfija), propolis sprejom ili domacom rakijom :D

Re: Dentalna nega, stomatolozi i kron

Poslato: 22 Avg 2012, 08:31
od Igor77
Rakija leci sve rane :)