Jacanje imuniteta

Sve što nam pored terapija i lekova pomaže da se svakog dana osećamo bolje. Mesto za diskusije vezane za ishranu, fizičke aktivnosti i zdrav način življenja...
Post Reply
Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Jacanje imuniteta

Post by Runja » 30 Apr 2012, 17:37

Na pocetku, neka me neko prosvetli - da li je istina da kod autoimunih bolesti NE SME da se uzima nista za jacanje imuniteta?
Iskreno se nadam da nije tako i da cemo caskati na ovu temu, jer ja stvarno vise nemam pojma kada sam bila apsolutno zdrava :roll: . Bez obzira na godisnje doba, vremenske prilike i neprilike, meni vecito nesto ili curi nos, ili kasljucam ili... Mogu da se cuvam do sutra (iako se jako lako prehladim), kada je tu starija cerkica koja me redovno pocasti nekim virusom koji donese iz vrtica :| . Ma, stalno mi nesto fali...
Kakva je situacija kod vas i kako se "jacate"?
Dajte neku preporuku, PLEASE (samo ne - propolis, jer sam alergicna)!!!

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Jacanje imuniteta

Post by Philthy McNasty » 30 Apr 2012, 22:54

Ne mozes pojacati imuni sistem sve dok ne sredis stanje u digestivnom traktu, rekoh vise puta, 70% naseg imunog sistema se upravo nalazi u istom, to ljudi ne shvataju i piju stosta misleci da ce se kojim cudom imuni sistem pojacati. U slucaju IBD ni propolis ni bilo sta slicno ti nece mnogo pomoci.

Takodje, velika je zabluda da IBD bolesnici ne smeju uzimati nista za jacanje imuniteta. Imunosupresivi su najvece zlo koje dokotor moze da ti prepise a to se i dalje koristi iz nekog razloga. Sve ovo potvrdjuje i LDN (Low dose naltrexone) koji smo pominjali, lek koji se koristi kod IBD koji upravo pojacava imuni sistem, rezultati su vise nego obecavajuci i daleko bolji nego kod primene bilo kod imunosupresiva, a uz to bez ikakvih nezeljenih dejstava. Za ilustarciju, http://health.dir.groups.yahoo.com/grou ... =dir&slk=1

Bio sam u slicnom stanju pre SCD , bolestan svakih par meseci, u sred leta upale grla i tome slicno. Od juna prosle godine vise nemam nikakve probleme po tom pitanju, prva jesen/zima u zadnjih najmanje 7-8 godina kako nisam imao prehlade ili grip.

Ne zaboravite da razne druge bolesti vrebaju, recimo kancer, kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Kada sredis stanje u digestivnom traktu, imuni sistem ce ti se poboljsati, ali ne sa 5-asa i slicnom konvencionalnom hemijom.
Kron je proslost .....

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Jacanje imuniteta

Post by Skipper » 01 May 2012, 04:18

VAŽNA NAPOMENA: U redovima teksta koji sledi, nemam nameru da bilo koga odgovorim od uzimanja propisane terapije, niti da nekoga uplašim, ali ne mogu da, mirne savesti, ne navedem primere iz sopstvenog iskustva sa imunosupresivima. To što se meni dogodilo, ne znači da će se desiti i drugima, koji su trenutno na ovoj terapiji, jer svi mi drugačije reagujemo na razne lekove....
Philthy McNasty wrote:Imunosupresivi su najvece zlo koje dokotor moze da ti prepise a to se i dalje koristi iz nekog razloga.
Philthy, potpuno si u pravu! Živi sam dokaz da su imunosupresivi najgori OTROVI koje gastroenterolozi prepisuju, jer oni pogadjaju ceo imuni sistem i ne deluju CILJANO samo na supresiju aktivnosti zapaljenskih bolesti creva. Praktično, to znači da bi jedina adekvatna uloga imunosupresiva morala da bude sprečavanje jakog imunog odgovora organizma, zbog oštećene prirodne barijere u crevnoj sluzokoži/mukozi, u slučaju prolaska toksina i bakterija iz creva u krvotok (poznatije kao "Leaky Gut Syndrome"). Na ovaj način bolest bi se održavala u remisiji, tj. ne bi bila mogućna pojava upale i time aktivacija bolesti. Umesto toga, aktuelni imunosupresivi širom 'otvaraju vrata' za veliki broj prilično opasnih bolesti, protiv kojih se ovako oslabljen imuni sistem veoma teško bori! :(

Sve ovo mogu da potvrdim, na osnovu sledećih primera:

Dakle, od "Imurana" sam dobio težak oblik zapaljenja pankreasa (pankreatitis), koji i dalje lečim, jer je jako uporan (iako mi je pankreas bio potpuno ZDRAV pre uzimanja pomenutog leka! Leka?!) Kakve probleme i koliko intenzivne bolove 'proizvodi' upala pankreasa, mogu da potvrde samo oni, koji su imali nesreću da dožive ovakvu torturu. Tako sam, pored jedne teške hronične bolesti, 'na poklon' dobio i drugu tešku bolest -- gratis! 8-)

Onda je usledila promena terapije, jer je nekom belosvetskom 'mudracu' palo na pamet da, jedan imunosupresant zameni drugim, u slučaju izražene netolerancije na onaj prethodni. E, sad, od 'čuvene' zamene, koja nosi naziv "Methotrexate", oboleo sam od upale pluća! Najveci cinizam je da sam sa tom upalom još i dobro prošao (samo dve nedelje, svekodnevnog, intramuskularnog, 'bockanja' ampulama "Penicilina" -- tja!), jer sam mogao da 'zaradim' TBC ili neki fini tumor, pa da sada, ovom forumu, pozdrave šaljem iz neke druge 'after-life' dimenzije! :? Ako nekoga interesuje koliko je 'dobar' i 'efikasan' ovaj 'lek', više informacija može da nadje na: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/drug ... 82019.html

Zaključak je:

Svi imunosupresanti (imunomodulatori), koji su trenutno u ponudi svetskih farmaceutskih 'magova', su extremno opasni po zdravlje i plus su teratogeni (kod začeća, aktivna supstanca iz imunosupresanta dospeva u semenu tečnost i na taj način ulazi u jajnu ćeliju, a u slučaju trudnoće, ovi lekovi prolaze kroz placentu i ostavljaju teške posledice na fetus, ali o tome sam već ranije pisao!) Po preporuci FDA (Americke administracije za hranu i lekove), imunosupresivi se preporučuju jedino kao 'poslednja mera', tj. kada su iscrpljene sve mogućnosti sa drugim terapijama, a pacijent je u izuzetno teškom stanju, tako da nema više izbora.

Ah, da, da ne zaboravim -- idu lepi sunčani dani, a to znači, dragi saborci, ako uzimate imunosupresante, obavezno se zaštitite od UV zraka, jer zbog oslabljenog imunog sistema, rak kože nije retka pojava! I za kraj, par saveta u vezi sa modnim detaljima za leto, à la 'immunosuppresive': Beli šešir na glavu, bela košulja dugih rukava i tome slično -- sve u trendu! I posebno za naše drage dame: Bela venčanica odlično štiti od zračenja, ali nije baš za svakodnevnu upotrebu, zar ne? ;))

E, pa, neka mi sada neko kaže da je sve ovo normalno! :x

Srećno svima,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Nemanja
Posts: 99
Joined: 08 Apr 2011, 15:52

Re: Jacanje imuniteta

Post by Nemanja » 02 May 2012, 20:49

Ja sam na terapiji Imuranom oko 3 meseca i trenutno nisam ok ali se nadam nekom skorom boljitku ili mozda nekoj promeni u terapiji.
Ja imam Krona ali mislim da je ova stvar ista i za u.c. a to je da je put lecenja bolesti kod nas takav da kada potrosis/prevazidjes metode lecenja sa Salofalkom, 5ASA, Asacolom i slicnim tabletama moras da predjes na nesto jace.
Nesto jace je u nasem slucaju neki imuno represiv, koliko sam razumeo najcesce Imuran. Imuno represivi drze bolest u mirnoj fazi i odrzavaju taj nivo u zavisnosti od tezine oboljenja i samog pacijenta. Naravno oni imaju i jako ozbiljne nezeljene efekte.
Mislim da to znaju osobe koje ga piju uostalom i ovde na forumu je bilo nekih pisanja na tu temu.
Problem je sto kod nas (koliko je meni poznato) moras da prodjes ovaj put da bi dosao do bioloske terapije koja nema ove nezeljenje efekte a pritom uspesno drzi bolest u mirnoj fazi, koliko je to moguce. U svakom slucaju ukoliko je oboljenje teze ili bolest napreduje do odredjenog trenutka- imuno represivi su nam uobicajeni deo terapije. Na zalost neko kao Skipper oseti najgore od toga. (i ja sam sumnjao na slicnu stvar i ispitao je)
Neka me neko ispravi ako gresim ali moras da prodjes ove faze da bi dosao do poslednje. Na zalost to je tako. Mislim da nije trenutak da pisem koji su razlozi za to ali sam siguran da svi mislimo da je to los put.

To i jeste jedan od razloga zbog koga ja konkretno zagovaram pricu o udruzenju i zbog cega mislim da je jako vazno da ga sto vise ojacamo. Tako cemo moci da probamo da promenimo neke stvari koje nama trenutno nisu bas od koristi.

Post Reply