Лепосава
nesto mi nije jasno kod ove tvoje analize. Interesuje me kako nikotin za samo 10 sekundi stigne do nadbubrezne zlezde, aktivira adrenalin, podigne krvni pritisak i broj srcanih otkucaja, zatim da srcani misic pocne da gubi sposobnost da se u potpunosti rasiri i opusti i na kraju da prodje mozdanu barijeru gde neuroni stignu da oslobode bujicu dopamina i jos da postanemo raspolozeni. Mislim da to bas ne ide tako, barem sto se tice tih 10 sekundi. Ako sam pogresno shvatio, slobodno me ispravi.
simke123
Naravno da duvan nema apsolutno nikakve povezanosti sa bilo kojom bolescu i ne postoji ni jedna zvanicna i proverena informacija o tome. Koliko god se nekome ovo ne bude svidelo, stvarnost je upravo takva. Pokusacu to objasniti na svoj nacin.
Na osnovu cega se doslo do zakljucka da je bas duvan uzrok nastanka raka kod pusaca?
S obzirom da u vecini slucajeva ljudi obole od raka u kasnim godinama (nakon 50-te) i da su aktivni pusaci u proseku oko 30 godina, postavlja se logicno pitanje: Da li je moguce da u tih 30 godina bas nista drugo nije uticalo na razvijanje raka osim duvana? Naravno da niko ne moze da odgovori na to pitanje niti ce ikada moci. Postoji milion faktora u tih 30 godina koji su mogli da budu uzrocnici nastanka raka.
Duvan se konzumira hiljadama godina pa se postavlja pitanje zasto se broj obolelih alarmantno povecao u poslednjih 30 godina. Da li to ima veze sa nacinom zivota, ishranom, razvijanjem industrije i tehnologija ili je to samo iskljucivo razlog duvana? Kako objasniti ogroman broj nepusaca koji su oboleli od raka pluca? Poslednja istrazivanja su pokazala sledece:
''Nedavno je otkriveno da je došlo do porasta broja nepušača sa dijagnozom karcinoma velikih ćelija pluća.
U izveštaju, predstavljenom 4. septembra ove godine na Godišnjem kongresu Evropskog društva za respiratorne bolesti u Beču, takođe se navodi da je došlo do porasta broja žena sa ovom dijagnozom.
Rezultati su pokazali porast broja žena i nepušača sa karcinomom pluća. 11,9 odsto slučajeva su činili nepušači, što predstavlja porast u odnosu na 7,9 odsto od pre 10 godina. 24,4 odsto pacijenata su bile žene, što je takođe porast u odnosu na 16 odsto 2000. godine. Među ženama pušačima ili bivšim pušačima došlo je do veoma malih promena u pogledu obolelih od karcinoma pluća – sa 64 odsto 2000. na 66 odsto 2010. godine. Ove brojke su smanjene među muškarcima, dok je broj muškaraca nepušača sa dijagnozom karcinoma pluća takođe porastao.''
Na osnovu ovoga se zakljucuje da i pusaci i nepusaci jednako obolevaju od raka i da sam duvan sa time nema nikakve veze. Ono sto povezuje pusace i nepusace je vreme u kojem zive, vreme u kojem je sve manje fizicke aktivnosti, kojem dominira televizija i internet, industrijska hrana puna aditivia, emulgatora, vestackih boja, aroma i ukusa, nervoza koja je prisutna 24 sata dnevno, tezak zivotni standard koji prouzrokuje tu nervozu, zagadjen vazduh od ekspanzije industrije, danas imamo preko milijardu vozila na drumovima sirom sveta pa to uporedite sa podatkom od pre 50 godina, razna henijska sredstva i preparati sa kojima zivimo 24 sata, preterana higijena sa kojom unistavamo pozitivne bakterije i da ne nabrajam dalje.
Znaci nacin zivota i ishrana su glavni uzrok sto danas ljudi masovno obolevaju od raka, a ne duvan koji ljudi konzumiraju hiljadama godina. Slazem se da ni duvan vise nije sto je nekada bio s obzirom da ga proizvodi industrija i da se svasta u njega dodaje, ali to je samo jedna od stvari u ovom koferu otrova koje danas konzumiramo.
Sto se tice duvana i Kronove bolesti ili UC, takodje ne postoje zvanicna istrazivanja na tu temu. Ove bolesti pogadjaju jednako i pusace i nepusace. Ovde je jedna zanimljiva stvar, a to je da ove bolesti uglavnom pogadjaju mladju populaciju, mlade ljude izmedju 20 i 30 godina (tada se pojavljuje) i kako objasniti tu cinjenicu i naci neku povezanost sa duvanom. S obzirom da medju mladima ima pusaca, oni imaju pusacki staz koji nije duzi od 5 godina. Kako to da njihovi roditelji nisu dobili Kron ili UC sa 30-35 godina pusackog staza?
Odgovor je vrlo jednostavan: jer nema povezanosti duvana sa ovim bolestima niti sa bilo kojim drugim.
Uzmimo jedno jednostavno poredjenje....
Koliko u svetu ima obolelih od Krona ili UC starosti izmedju 60 i 80 godina?
Koliko u svetu ima obolelih od Krona ili UC starosti izmedju 40 i 60 godina?
Koliko u svetu ima obolelih od Krona ili UC starosti izmedju 20 i 40 godina?
Da li to ima neke veze sa duvanom? Naravno da nema i na kraju sve se svodi na moderan nacin zivljenja gde smo liseni svih onih stvari koje su nasi preci imali.
Kada odete u prodavnicu pokusajte na rafovima na pronadjete samo JEDAN proizvod koji je potpuno prirodan i koji nije napravljen sa dodacima svih onih vestackih aditiva. Ja nisam pronasao ni jedan. Cak i ono povrce i voce nije 100% prirodno jer je prskano sa svim i svacim i ubrizgavano sa dodacima za brzi rast i veci plod. Da li ste se nekada zapitali na ovu temu?
Moja baba ceo zivot zivi na selu, odrasla je na kozjem mleku, ceo zivot se hranila svojom hranom (osim danas kada samo hleb kupuje), njene kokoske jedu ono sto nadju u dvoristu i dodatno ih hrani sa prekrupom od kukuruza (ne koncentratom) i ogromna je razlika izmedju njene pecene kokoske i one koju kupite u prodavnici u fensi ambalazi, pece na svinjskoj masti koju dobija od svojih svinja koje takodje na meniju nemaju koncentrat, kruske i jabuke su sve sa onim malim simpaticnim crvicima sto znaci da voce nije prskano, ima svoju veliku bastu u kojoj sadi svoje povrce od spostvenog semena i da ne nabrajam vise. Ono sto sam zeleo ovim da kazem je da mi je baba bila samo dva puta u zivotu kod doktora i to kada je radjala moju mamu i tetku. S obzirom da je vec moju mamu zahvatio moderan nacin zivota ona ima zdravstvenih problema i jednom prilikom kada smo bili kod babe upitala je moju mamu, koja je imala problema sa migrenom, kakav je osecaj kada te boli glava? Zaista da covek ne poveruje. Baba ima 80 godina i celo leto provodi na njivi na +40 stepeni okopavajuci kukuruz i kada dodje kuci covek ne moze da primeti ni trunku umora na njoj. Od tehnike ima samo televizor i gleda ga samo pred spavanje. Zasto je to tako?
Moj pokojni deda koji je umro od starosti je ceo zivot duvanio, po ceo dan pa niti je dobio rak pluca, niti Kron ili UC.
Jednostavno, ne mozete tvrditi da se neki covek razboleo zbog duvana nakon 30-35 godina konzumiranja istog. Narocito ne kada taj covek zivi ovim modernim nacinom zivota.