ulcerozni kolitis

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Svestenik
Posts: 22
Joined: 19 Sep 2012, 11:03

Re: ulcerozni kolitis

Post by Svestenik » 23 Mar 2013, 02:27

Ljudi pomagajte sad mi se pojavilo da imam zatvore po 5 ili 6 dana sada mi je doktor dao portalak ya kolitis jel ovo opasna situacija molim vas da mi neko odgovori!!!Da li ne daj Boze mogu da zavrsim na operacionom stolu>?I zasto nemam potrebe za praznjenjen tek posle 5 dana...hitnooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 23 Mar 2013, 05:22

@Svestenik:

Nije opasno, već se radi o čestoj pojavi smenjivanja konzistencije stolice, posebno ukoliko je bolest praćena uobičajenom 'nervozom creva' (colon irritabile).

- Već sam ranije pisao o prirodnim sredstvima za uspostavljanje normalnog pražnjenja creva:

Postoji više načina da se uspostavi redovno pražnjenje creva. Za početak evo nekoliko saveta:


- Kupi parafinsko ulje u apoteci i svako jutro, pre jela, uzmi jednu supenu kašiku (koristi ulje do uspostave prirodne peristaltike!)

ili,

- Umesto ulja, izuzetno je efikasna i soda bikarbona, koja takodje deluje i kao prirodni lek protiv kandide (Candida albicans) u crevima. Takodje, ujutro, pre jela, rastvori jednu supenu kašiku najobičnije jeftine kuhinjske soda bikarbone iz kesice od 5 mg (koju možeš da nadješ u svakoj prodavnici hrane) i to u pola čaše vode. Dobro promešaj i popij celu količinu odjednom. S obzirom da se radi o većoj koncentraciji sode, ukus je prilično gorko-slan. Zato, posle 10-15 min. uzmi jednu-dve čaše vode ili soka. Do večernjih sati (ako ne i ranije), soda će ti izazvati potrebu za pražnjenjem creva

ili,

- Pročitaj tekst na sledećoj Internet adresi: http://alternativa.hr/content/view/328/48/

Uzgred, dnevno unosi veće količine tečnosti (Donat Mg i prirodmi negazirani gusti sokovi su jako dobri za pokretanje creva! Npr. sok od ananasa sa pulpom je odličan!), šetaj što više, tuširaj stomak toplom vodom.... Nikako nemoj da piješ zeleni i crni čaj, čaj od belog sleza i sl., jer te supstance pospešuju zatvore."

Toliko za sada i javi šta ti, od gore navedenog, najviše pomaže! :)

Sve najbolje i srećno,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 23 Mar 2013, 05:48

Nemanja wrote:Treba da proveris tanko crevo?
Neka me ispravi Srdjan (kad ga beba probudi sledeci put)
Mislim da Pasazom creva mozes da otkrijes da li imas neka suzenja u crevima.
Nemanja,

Tačno tako. Pasaža creva je prva instanca, radi ispitivanja mogućih promena u tankom crevu (pre svega, kada se radi o stenozama, tj. suženjima!) Ukoliko ova Rg. metoda ne pokaže rezulate, a sumnja i dalje postoji, onda se prelazi na precizniju metodu, kao što je enterokliza. Kapsula sa mikro-kamerama je takodje dobro rešenje. Kolonoskopija je ograničena na kraj tankog creva (aprox. 5-10 cm), jer svako 'dublje' ulaženje u tanko crevo, predstavlja opasnost od moguće perforacije. Gastroskopijom može da se pregleda početak creva, ali ostaje neispitan veliki deo tankog creva.
Runja wrote:I za gastroskopiju sam rekla doktoru da ne dolazi u obzir da radim, pa - sta mi Bog da, a ovo mi deluje mnogo gore. Ne postoji neka druga metoda? Ili, barem, da se ova enterokliza moze raditi u anesteziji?
Sanja,

Enteroklizu je moguće uraditi u analgo-sedaciji, ali, kao što je Igor već napisao, metoda je bezbolna, ali neprijatna, tako da se najčešće ne radi pod anestezijom, ako za to nema neke posebne potrebe.

Postoji potpuno neinvazivna metoda za pregled tankog creva i to je tzv. 'virtuelna enterokliza', koja se vrši pomoću Multi Slice CT Scanner-a (CT/CAT Scan). Ne znam da li se ovaj pregled radi u Srbiji, ali ovde u USA, dosta košta (oko US$1,800), a osiguranje 'pokriva' samo deo troškova (nekih US$800, ukoliko se radi prvi put u tekućoj godini!) Uzgred, pripreme su iste kao za kolonoskopiju i/ili klasičnu enteroklizu.

No, ako nešto mora da se uradi, onda bolje i neprijatna enterokliza, nego neka operacija, zbog mogućih komplikacija!

Srećno i hrabro u nove 'zdravstvene' pobede,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

User avatar
Gile
Posts: 119
Joined: 23 Mar 2011, 02:35
Location: Beograd

Re: ulcerozni kolitis

Post by Gile » 26 Mar 2013, 00:29

Radi se u Srbiji MSCT, meni licno su ga radili 2 puta. Prvi put privatno, pre ukljucivanja Remicade-a, drugi put kad sam lezao na VMA... I da, ovo privatnoje prilicno kostalo (ne secam se tacno, bilo je pre 4,5 godina, ali ipak nije bilo ni blizu 1800$ :S).

Pozdrav! ;)

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 26 Mar 2013, 01:22

Gile wrote:I da, ovo privatno je prilicno kostalo (ne secam se tacno, bilo je pre 4,5 godina, ali ipak nije bilo ni blizu 1800$
Gile,

Dobro je da je tako, jer ko bi u Srbiji imao toliko novaca za jedan pregled, mada je u osiromašenoj zemlji, za većinu, svaka cena prevelika! :?

U Americi je inače sve 'prenaduvano', kada su medicinske usluge u pitanju. Na primer, samo desetodnevno sledovanje tableta najobičnijeg antibiotika "Cipro" ("Ciprocinal" / "Ciprofloksacin") u lokalnim farmacijama košta US$100, uz obavezni lekarski recept! Postoji dodatno osiguranje samo za kupovinu lekova, ali, ni ta 'privilegija' ne umanjuje troškove u velikoj meri. Srećom, za izuzetno skupe lekove (poput bioloških), takodje postoje posebne lekarske komisije, koje na osnovu preporuka i bodovanja nadležnog gastroenterologa, mogu da se dobiju skoro besplatno, ali se takodje dosta čeka da birokratski aparat 'odradi' dokumentaciju! Zato sam već mesecima na 'suvom hlebu', tj. nemam terapiju za održavanje remisije (o bolovima, koje trpim, da ni ne pišem!) Mogao bih da se prijavim za besplatne kliničke testove novih lekova, ali niko mi ne garantuje da ću dobiti eksperimentalni preparat, jer 50% 'zamorčića' prima placebo! :(

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

icikaa
Posts: 5
Joined: 26 Mar 2013, 22:02
Location: novi beograd

Re: ulcerozni kolitis

Post by icikaa » 26 Mar 2013, 22:15

ja sam dobila uk 2008 u 24 godini zivota od preteranog stresa i nezdrave ishrane bila sam u bolnici 5 dana na infuziji i dobijala ovrazil antibiotik i 5 asa posle mesec dana pila sam samo 5 asa i to je to bilo je sve ok 2011 radila sam opet kolonoskopiju i sve je ok do sad hvala bogu pijem jos uvek samo 5 asa u medjuvremenu sam imala i porodjaj isve je hvala bogu ostalo dobro pazim mslo samo na ishranu nisam okusila gazirano 5 godina i jos ponesto od hrane

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: ulcerozni kolitis

Post by Runja » 30 Mar 2013, 22:53

Igore - NE MORAM; Nemanja - NE TREBA da proverim tanko crevo. To je samo neka moja radoznalost, cisto da vidim koliko je kvantna medicina "pogodila". Inace, totalna kolonoskopija nije pokazala nikakva desavanja u tankom crevu, ali kao sto Skipper rece - u pitanju je samo deo creva. U svakom slucaju, hvala vam na smernicama, ne daj Boze da mi stvarno zatreba :(
Inace vam se javljam zbog problema koji mi se javio veceras, a u pitanju je identican bol koji sam osecala nakon poslednje kolonoskopije, samo sto nije toliko jak, ali kad si panicar.... Znaci, imam gasove i neki ostar bol u predelu leve strane abdomena (a inace mi je UC aktivan sa leve strane), ne znam kako da objasnim - kao duz citave leve strane onog cirilicnog P, kako debelo crevo izgleda (ne znam da li ste me skapirali). Posle te poslednje kolonoskopije (letos) bolelo me je na isti nacin, sve dok sve gasove nisam izbacila. Zanima me, ako neko zna, odakle sad taj bol i gasovi i sta pomaze?

Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Re: ulcerozni kolitis

Post by Suvi_vrat » 31 Mar 2013, 00:25

Runja wrote:Igore - NE MORAM; Nemanja - NE TREBA da proverim tanko crevo. To je samo neka moja radoznalost, cisto da vidim koliko je kvantna medicina "pogodila".
Ja sam imao jedno zanimljivo iskustvo sa kineskom medicinom. Nakon izlaska iz bolnice i detaljnog ispitivanja, otišao sam kod jednog doktora opše medicine koji je boravio u Kini i valjda se specijalizovao za njihovu medicinu. Uglavnom, gledao mi je dlanove, nokte, pipao određene delove prstiju i ruku i rekao mi otprilike sve što mi je rečno za skoro mesec dana ispitivanja u bolnici. Neverovatno.

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 31 Mar 2013, 00:34

@Runja:

Sanja,

Kao što znaš, od priprema za kolonoskopiju, pa do kraja pregleda, naše debelo crevo se konstantno iritira, tako da je naknadni bol, praćen gasovima, redovna pojava (bar je to kod mene slučaj!)

Svejedno glavni razlozi za pojavu gasova i bola u silaznom delu debelog creva (descedensu), sigmi i rektumu, nakon kolonoskopije, mogu da se objasne na sledeći način:

U toku kolonoskopskog pregleda, u debelo crevo se 'upumpava' veća količina vazduha, da bi aparat lakše prošao kroz vijuge i sve delove kolona (još veća količina vazduha se 'ubacuje' prilikom ulaska u završni deo tankog creva, zbog toga što je ono uže od debelog!) Nekada, zbog spazmatičnog creva, potrebno je par dana da bi se taj vazduh izbacio napolje. Bol se javlja kao posledica širenja creva, zbog spazma koji 'zadržava' pomenuti vazduh.

Dodatno, jedna dobroćudna bakterija, koja je nastanjena u debelom crevu, je 'zadužena' za redovno stvaranje dosadnih gasova, koji takodje, mogu da se stvaraju zbog osnovne bolesti, pića, hrane i načina na koji unosimo hranu (npr. zbog nervoze, koja je skoro uvek prisutna kod obolelih od IBD-a, često sa hranom i vodom, 'progutamo' i sam vazduh!)

Da bi olakšala probleme sa gasovima i smanjila bol, uzmi neki spazmolitik (npr. "Buscopan" i sl.) ili lekove koji sadrže aktivnu supstancu "Simeticone" (npr. "Espumisan" ili "MeteoSpasmyl")

Ukoliko više voliš prirodne 'lekove', pij čaj od matičnjaka! Ovaj čaj ima ukus limunade, a takodje pomaže da se gasovi lakše izbace! Dodatne informacije na: http://www.covermagazin.com/caj-maticnjak.htm)

Bol bi trebalo da ti sasvim prodje za par dana.

Uzgred, posle svake kolonoskopije bi bilo poželjno uzimati neki od boljih probiotika, zbog toga što "Fortrans" 'očisti' crevo, poput 'mašine za pranje veša', pa tako i sve dobre i loše bakterije, te na taj način poremeti prirodnu i zdravu crevnu floru!

Pozdrav i srećno,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: ulcerozni kolitis

Post by Runja » 31 Mar 2013, 01:55

Evo, samo da se javim da mi je vec bolje, a nadam se da ce tako i ostati :). Popila sam Lexilium (zbog panike :P), sumeci Ranitidin i caj od kamilice. Nemam vise gasove, stomak me ne boli, ali imam nekakav "tup" osecaj.

@Suvi_vrat,
da, skroz je zanimljivo! Necu da davim, jer bi to onda islo u podforum "Alternativa", ali samo da kazem da je i meni na pregledu aparat "video" sve ono sto ne stima (a za sta znam). Novo za mene su bile dve stvari, od kojih cu jednu proveriti u skorije vreme, a druga je vezana za tanko crevo - o cemu sam vec pisala.

@Nemanja,
da li je pasaza creva neki rentgenski pregled? Deder, pojasni mi malo ;)

Post Reply