ulcerozni kolitis

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Post Reply
User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 16 Aug 2012, 10:53

@Runja:

Sanja,

Ostao sam budan prilično kasno, jer se pakujem za veliki put u 'Jevropu', tako da ću pokušati da ti ukratko pojasnim pojmove, koji se nalaze u tom izveštaju! :mrgreen:

1. "Elongiran" -- izduzen kolon, odnosno debelo crevo, koje je dosta veće od očekivane dužine, u odnosu na uzrast, pol i opštu telesnu gradju (to u principu znači da ti je, najverovatnije, debelo crevo duže od 1.5 metra!) Ovakva pojava (nije bolest!), sama po sebi, nije opasna i ne zahteva posebno lečenje, ukoliko nema drugih komplikacija. Najčešće se debelo crevo 'izdužuje' sa godinama života, tako da od toga, uglavnom 'pate' stariji ljudi, mada može da bude i urodjeno! Često, oni kojima je crevo zdravo, a izduženo, imaju 'zatvore' (opstipacije), ali s obzirom da ti imaš UC, to kod tebe nije slučaj.

2. "Tortuozan" -- ovim se opisuje duže debelo crevo, sa više od jedne vijuge (to su te "osmice", koje ti je lekar pomenuo!) Uobičajeni problem, sa ovakvim crevom, je to što moze da se uvije/uvrne (u medicini poznato kao "volvulus") i retko se desi da se uveže u čvor. Najverovatnije je ovo uvrtanje razlog zbog koga ti je sigma pomerena u desnu stranu (ništa strašno!) U ovom slučaju, mnogo je teže proći kolonoskopom kroz takve delove creva i zato je lekar, očigledno, morao da ti 'upumpa' više vazduha, da bi raširio crevo i lakše prošao sa kolonoskopom do cekuma, tj. do kraja debelog creva. To je i razlog zbog koga si imala jače bolove, u toku pregleda. Takodje, ako si imala pojačano izbacivanje gasova, moguće je da se to dešava upravo zbog tih 'uvrnutih' delova creva, ili patiš od pojačane flatulencije (nagomilavanja gasova), što je, na žalost, normalna pojava kod naših bolesti. Nastanak tako mnogo gasova se dešava, najčešće, zbog malsorpcije ugljenih hidrata, jer dobroćudna bakterija, koja živi u debelom crevu, ne može da napravi preveliku količinu gasova! Izbaci ugljene hidrate iz jelovnika, pa vidi šta će se desiti.

3. "Ptotičan" -- opušteno crevo, odnosno pomereno u odnosu na normalni položaj (nesto slično stanju 'lutajuceg/ispadajućeg bubrega' ili kao kod prolapsa.)

4. "Pin-poin" -- male rane (ulceracije) u crevu. Prema ovom izveštaju, tvoj rektum je prošaran tačkastim ranicama, ali srećom bez spontanog krvarenja, što je dobro!

5. "Pseudopolipi" -- ožiljna tkiva, koja nastaju na mestu zaraslih ulceracija, tj. ranica. Normalna pojava!


Koga interesuje anatomija debelog creva, evo još malo dodatnih informacija....

- Prosečna dužina debelog creva (kolona), kod odraslih ljudi, je: 150-180 cm!

- Od toga (gledano iz smera ulaska kolonoskopa):

1. Analni kanal -- oko 5 cm
2. Rektum -- 10-15 cm
3. Sigmoidni kolon (sigmoid ili sigma, koja je i dobila taj naziv, jer ima oblik latiničnog slova "S") -- 30-40 cm
4. Silazni deo (descedens) -- 20-30 cm
5. Poprečni deo (transversum) -- oko 45 cm
6. Uzlazni deo (ascedens) -- 20-25 cm

Napomena: Musko debelo crevo je, u proseku, oko 40 cm duže od zenskog! Ovo valjda ne važi za one žene, koje su 'višočije' od 200 cm, oj-ha! (šalim se, naravno! ;) )

Konačno, kolonoskopom se dolazi do cekuma (proširenje i sam početak debelog creva!) Cekum ima bifurkaciju, odnosno 'račvanje', tako da se horizontalnim levim delom, na njega nastavlja tanko crevo (ileum), a u donjem desnom delu se nalazi slepo zatvoreni deo debelog creva -- poznatiji kao 'slepo' crevo, koje je zatvoreno Bauhinovim ileocekalnim zaliskom i ima izgled meška prosečne dužine oko 6 cm. Na slepo crevo se nadovezuje 'crvuljak' (apendix).

Završetak tankog creva je mesto do koga može da se 'dodje' uz pomoc kolonoskopa i tu je kraj priče, što se tiče kolonoskopije! Kao što je, verovatno svima, dobro poznato, najveći deo tankog creva ne može da se pregleda na ovaj način, ali o tome neki drugi put.

Generalno, Sanja, sve ovo ne bi trebalo da te nešto posebno zabrinjava, a "Salofalk" supozitorije će ti pomoći da se upala sanira i ranice zatvore! :)

Toliko od mene. Nighty, night! Odoh da spavam, jer večeras imam avion za Amsterdam Schiphol (a, može i za The Hague, što se mene tiče, jer ove naše 'lepe' bolesti su gore od robije!! :cry: )

Sve najbolje,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Runja
Posts: 125
Joined: 05 Jun 2011, 15:32
Location: Zemun

Re: ulcerozni kolitis

Post by Runja » 16 Aug 2012, 13:14

Skipper, hvala puno, stvarno si genije ;) !
Mina, radila sam kao i do sada - bez anestezije i bilo je pakleno! Doktor mi je rekao da je nemoguce raditi u anesteziji, iz dva razloga: 1. creva ce se jos vise "otromboljiti" i bice teze za rad, a 2. u toku pregleda sam morala vise puta da se okrecem, sto nije moguce sa anestezijom. E, sad, meni nije jasno kako tebi (i jos nekima) mogu da rade u anesteziji, a meni - ne? Da li ima veze sa tim da li se radi totalna kolonoskopija ili ne? "Aj' nek' mi neko objasni...

janim08
Posts: 108
Joined: 20 Jun 2011, 12:46

Re: ulcerozni kolitis

Post by janim08 » 16 Aug 2012, 22:56

Stvarno ne znam. Bas mi je zao sto si se namucila. Ja sam prvi put radila bez, a ostala dva sa. To nije totalna anestezija, ja sam sve vreme bila budna i svesna, samo me nista nije bolelo. A prvi put ne znam da li me je vise boleo pregled ili posle toga, mislim jos dva dana. Mozda zbog tih krivina ti ne daju , ne znam. Mislim da se ova anest zove analgosedacija, tako je rekla sestra. Prvi put sam radila kod drugog doktora, sestru je mrzelo da mi daje anesteziju, a ja nisam insistirala jer nisam ni znala sta me ceka. Dobro je da je proslo. Pozz

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 17 Aug 2012, 01:11

Runja wrote:E, sad, meni nije jasno kako tebi (i jos nekima) mogu da rade u anesteziji, a meni - ne? Da li ima veze sa tim da li se radi totalna kolonoskopija ili ne? "Aj' nek' mi neko objasni...
Sanja,

Dok cekam na vreme do poletanja sa JFK aerodroma, pokusacu da ti posaljem odgovor na tvoje pitanje....

Mina je radila kolonoskopiju u blagoj analgo-sedaciji -- dobila je u venu (kroz braunilu na ruci) injekciju sa sredstvom za opustanje, jer su nam svima creva u prilicno velikom spazmu, pre pregleda, a ona, pretpostavljam da nema uvrnuto, opusteno i izduzeno debelo crevo.

Tebi nisu davali anesteziju (ni analgo-sedaciju, niti totalnu), jer su ti creva jako 'opustena i uvrnuta, tako da bi, sa anestezijom samo pogorsali uslove da se izvede pregled. Cak i od blage analgo-sedacije mozes da zadremas. Naime, kao sto ti je lekar vec objasnio, ne bi mogla da se okreces po potrebi, a to je kod tebe neophodno, jer imas 'uvrnut' sigmoid, tako da se promenom polozaja tela postize da instrument lakse prodje te delove debelog creva. Tehnika izvodjenja kolonoskopije je prilicno komplikovana, jer ako je radi los i nedovoljno 'obucen' lekar, samim instrumentom moze da probije zid creva, tj. napravi perforaciju, a onda je operacija hitna i neizbezna! Zato lekari koji rade ovu proceduru, moraju da budu poput hirurga -- smireni i odlicno utrenirani. Ovde u USA, obuka se izvodi na kompjuterskom simulatoru, dok se ne predje na pacijente, uz nadzor mentora, koji obucava odabrane gastroenterologe.

Meni nikada nije radjena kolonoskopija u totalnoj anesteziji, jer sam toliko nestrpljiv da vidim sta se desava unutar creva, da sve vreme razgovaram sa lekarom i gledam u monitor. S obzirom da danas imaju moderne "Olympus" uredjaje, sa ugradjenim CD/DVD recorder-om, obicno, gastroenterologu dam novi disk, da bi mi snimio ceo pregled, jer onda mogu da taj snimak pokazem i nekom drugom lekaru radi konsultacija (second opinion). Pre 20+ godina, kada mi je, kao veoma mladom coveku, otkrivena Crohn-ova bolest, kolonoskopi su bili prava 'srednjovekovna' sredstva za mucenje (ko ovde voli "Iron Maiden"!? ;) ), jer nije postojao monitor, vec je lekar jednom rukom 'gurao', veoma kruti i debeli, kolonoskop kroz creva, a drugom sakom drzao minijaturni prijemnik video signala, odnosno slike, koju je dobijao sa mikro kamere, koja se nalazi na vrhu kolonoskopa. E, pa ako je za neku utehu, u to vreme nisu ni pomisljali da pacijentima daju bilo kakvu anesteziju, vec smo, u najboljem slucaju, na molbu, mogli da dobijemo injekciju obicnog "Buscopan-a"! Verovatno, Ljiljan, Eva i drugi sapatnici, koji vec decenijama imaju nase bolesti, mogu da ti posvedoce o stravicnom bolu, koji smo prezivljavali prilikom ovakvih pregleda! Savremeni kolonoskopi su prava 'divota' u odnosu na ono sto je bilo nekada! Naravno, da je ovaj pregled i dalje izuzetno neprijatan i cesto veoma bolan, ali bilo je i mnogo gore.

Nadajmo se da ce se, sa unapredjenjem tehnike i tehnologije, 'doci' do instrumenta za kolonoskopiju, koji pacijenti nece ni osetiti, mada bih, najvise voleo, da se svi mi potpuno izlecimo, uz pomoc nekog novog i pravog leka, te da nam ovakvi pregledi vise nikada ne budu potrebni! Danas se ovakve kontrole rade uz pomoc raznih modernih skenera (CT), uredjaja za magnetnu rezonancu (MRI), scintigrafiju, kapsulama sa mikrokamerama i slicno, ali ovim uredjajima nije moguce uzeti uzorke tkiva (bioptirati sluzokozu creva), radi pato-histoloske analize, tako da je, opet, na kraju, kolonoskopija zakon!

Ooops! Kasnim. Moram da prekinem i iskljucim laptop, jer vec zovu, radi cuvenog 'mrcvarenja', sa poslednjim detaljnim anti-teroristickim pregledom, pred sam ulazak u avion (U.S. Immigration and Customs Enforcement, ili skraceno "ICE", sluzba je nemilosrdna!)

I dok cekamo neke 'nano-robote', da nas 'zakrpe' iznutra,

Pozdrav i nadam se da ce biti prilike da se, bar sa nekim clanovima UKUKS-a, cujem i vidim u Beogradu,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Sandra
Posts: 18
Joined: 21 Dec 2011, 23:07

Re: ulcerozni kolitis

Post by Sandra » 31 Aug 2012, 02:19

Ja imam pitanje za obolele od UC ili Krona...da li jedete lignje? Ja sam ih danas prvi put uzela od kad sam bolesna i to sa malo maslinovog ulja i kuvanim krompirom...nadam se da nemaju lose posledice po crevo..nigde ne mogu da nadjem dal to ide pod ono sto smemo da jedemo.....I da li jedete sirovi badem? Ja od kako ga uzimam cini mi se da me zeludac zaboli..zapravo,pored UC imam i gastritis :(..Sto se tice kandide imala sam je do sada,uskoro cu raditi ponovo test na nju. Pila sma samo nistatin i to po 2 nedelje...Citala sam da ovde preporucuju sodu bikarbonu,al ja to ne mogu da pijem,mene zeludac odma zaboli,zbog gastritisa...probala sam i onaj caj sto ima u apoteci za kandidu,al me i od njega zaboli zeludac,pocinje da pulsira jako, jer caj je previse gorak..ne znam sta da koristim za kandidu. .Inace, ne jedem puno hleba,mozda samo 2 manje kriske ujutru i to osuseni hleb,a od slatkog jedem jedino plazmu,mada to nije nesto slatko...i naravno banane bar jedna dnevno...to je jedini secer koji unosim...Moja terapija je Sulfasalazin 3x3 i 5asa cepici uvece...Imam ustanovljen UC od novembra 2011.

Sandra
Posts: 18
Joined: 21 Dec 2011, 23:07

Re: ulcerozni kolitis

Post by Sandra » 21 Sep 2012, 01:49

Da li neko ima iskustva sa jedenjem lignji kod ulceroznog koalitisa i da li se sme koristiti maslinovo ulje i na koji nacin??? Neke preporuke molim vas!!!!

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: ulcerozni kolitis

Post by Skipper » 21 Sep 2012, 02:53

Sandra,

Na "Danima dalmatinske kužine (kuhinje)", jeo sam lignje, pržene i pohovane u maslinovom ulju (na sopstvenu odgovornost), sa, meni omiljenom, blitvom i nije mi smetalo -- čak mi je ova promena u ishrani prijala! ;)
Naravno, jedna manja porcija je bilo sve što sam uzeo. Mislim da ni tebi ne bi smetalo da spremiš i pojedeš malo lignji.

Kako bilo, nisam najbolji sagovornik za ovu temu, jer imam CD, a ne UC. Za svaki slučaj, bolje neka se javi neko sa ulceroznim kolitisom, ko je probao ovo jelo.

Pozdrav i nadam se 'dobar tek'! ;)

Skipper

PS: BTW, sirov i pržen badem mi jako smeta, kao i drugo koštunčavo voće i sve vrste semenki. Takodje imam gastritis. Kada gledam neke sportske dogadjaje, uglavnom grickam dvopek! Slaba uteha, ali ne mogu drugačije! :(
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Nemanja
Posts: 99
Joined: 08 Apr 2011, 15:52

Re: ulcerozni kolitis

Post by Nemanja » 22 Sep 2012, 21:11

Ja imam Kronovu, a ne UC ali nisam mogao da preskocim da odgovorim jer sam bas veceras jeo lignje.
Mislim da su lignje ok i sumnjam da su na nekoj zabranjenoj listi.
Sto se maslinovog ulja tice to je stvar koju bi trebalo da izbegavamo ali koliko znam mislim da mnogi od nas koriste ulje.

Ja bas dugo nisam jeo przenu hranu, onda kada sam resio da pojedem nesto przeno, koristio sam ulje od semenki grozdja, pa neko vreme posle toga i malo maslinovog ulja. Sada sam dobio odobrenje od lekara da mogu malo slobodnije da jedem, pa uzivam. Ali sada kad pomislim, verovatno sam pravio gresku. Nekako se podrazumeva da treba jesti maslinovo ulje a ne suncokretovo jer je zdravije, ali mi konkretno nemamo problem sa suncokretom nego sa przenjem kao takvim i sa samom masnocom, jer masnu hranu teze varimo, opterecujemo creva a i nije zdravo. Tako da nije bitno od cega je nego da li je masno, i da li przis nesto, a ne od cega je ulje. To je kao da jedes slatkise od secera secerne trske a ne od secerne repe.

Neka me ispravi neko od kompetentnijih ako gresim, zaustavite ove moje lazne zakljucke!
Izvinjavam se unapred ako sam lose povezao. :mrgreen:
pozdrav

Sandra
Posts: 18
Joined: 21 Dec 2011, 23:07

Re: ulcerozni kolitis

Post by Sandra » 08 Oct 2012, 20:41

Da li je neko ko boluje od Uc ili Krona imao priliku da popije tabletu tj. pilulu posle nezasticenog sexualnog odnosa, tacnije pilulu za jutro posle i ako jeste,kakva su isustva? Da li je ugrozilo funkcionisanje creva i sl. :) Hvala!

Sandra
Posts: 18
Joined: 21 Dec 2011, 23:07

Re: ulcerozni kolitis

Post by Sandra » 08 Oct 2012, 21:40

I da...ovih dana vladaju stomacni virusi sa prolivom i povracanjem..i izgleda da sam jedan pokupila,posto imam prolivkastu stolicu vec 2 dana...ne verujem da je UC jer sam bila na kontroli prosle nedelje i svi alazi su u redu, samo su leukociti na donjoj granici 4,1..sto bi znacilo da moze biti virus..sta vi mislite?,, danas mi je vec bolje,nemam temp., samo osecam creva kako rade..

Post Reply