Page 1 of 1

CRP

Posted: 05 Jan 2013, 17:55
by loknica
Molim vas da mi objasnite sta CRP oznacava kod ulceroznog kolitisa?do sada mi je njegova vrednost bila negativna i kretala se od 0,2 do 2,4, danas sam izvadila krv i svi nalazi su u redu a CRP je 12.Pijem salozapirin i omeprol.da li to znaci da se bolest pogorsava?

Re: CRP

Posted: 05 Jan 2013, 19:01
by GrooYa
C reaktivni protein, oznacava upalni proces u organizmu, normalan je do 3, preko 3 znaci da se nesto desava. ne mora da znaci da se bolest pogorsava, vec da je verovatno iz stanja mirovanja (remisije) presla u aktivan deo.

Re: CRP

Posted: 06 Jan 2013, 20:15
by loknica
sta je pokazatelj pored crp da je bolest presla u aktivnu fazu?Da li povisen crp vrednosti 12 oznacava veliku upalu?

Re: CRP

Posted: 08 Jan 2013, 08:50
by Igor77
Aktivna faza bolesti ne mora da aktivira CRP. Takođe, visok CRP ne mora da označava aktivnu fazu bolesti. To može biti bilo koji upalni proces u organizmu. CRP može da bude povod da se gledaju druge analize krvi koje mogu ukazati na upalu. U mom slučaju, krv mi je uvek dobra osim kad sam baš zabrazdio, kad uđem već u stanje temperatura i ostalog. Moj lični pokazatelj je gubitak na težini (ne mora da bude rapidna, 1kg na mesec dana), umor, promene u stolici (ništa alarmantno) i uvek gubitak gvožđa.

Re: CRP

Posted: 08 Jan 2013, 10:58
by loknica
Hvala ti Igore, od tebe uvek dobijem konkretan odgovor.Od simptoma nemam nista, sve je ok cak sam dobila kilograme ali kada sam izvadila CRP bio je 12 pa sam se poplasila.Da li je i njegova vrednost 12 alarmantna i da li ukazuje na jaku upalu?

Re: CRP

Posted: 08 Jan 2013, 11:46
by janim08
Mislim da je kod svakog razlicito. Meni je u stanju najvece upale bio 96. Naravno, bilo je i temperature, problema sa stolicom, bolova, grceva i opste malaksalosti. Znam da kod nekog krvna slika moze biti skroz u redu, a opet da bolest napreduje. Zato je pacijent u stanju potpune remisije ako je klinicki, endoskopski i laboratorijski sve u redu.

Re: CRP

Posted: 15 Jan 2013, 10:51
by Svestenik
Kako se proverava crp

Re: CRP

Posted: 15 Jan 2013, 12:35
by Skipper
Svestenik wrote:Kako se proverava crp
CRP se proverava običnom analizom krvi (seruma) iz vene! Kada se traži CRP, neophodno je uraditi sedimentaciju (SE) i kompletnu krvnu sliku sa leukocitarnom formulom (KS+LF), jer jedino kombinacija dobijenih rezultata može da ukaže na aktivnost bolesti (mada je to tek prva instanca u utvrdjivanju stanja IBD-a). Pojedinačne analize parametara krvi nemaju suštinskog značaja, jer rezultati mogu da budu van referentnih vrednosti, zbog raznih drugih procesa u organizmu i da na taj način stvore 'lažnu sliku'.

Na žalost, naše bolesti su toliko složene, da, na primer, kod stenoza skoro svu rezultati analize krvi, mogu da budu unutar dozvoljenih granica. Zato se i rade razne druge pretrage (npr. pasaža creva, irigografija, kolonoskopija, gastroskopija, ultrazvuk abdomena, CT/CAT Scan i sl.)

Pozdrav,

Skipper