Page 1 of 2

kolonoskopija

Posted: 01 Nov 2012, 10:40
by loknica
Kada ste radili kolonoskopiju, da li vam je dr uradio pregled celog debelog creva ili je dovoljno da se odradi neka duzina?

Re: kolonoskopija

Posted: 01 Nov 2012, 21:17
by Igor77
Ja sam pre par meseci. Neki doktori rade i delimicnu kolonoskopiju ali vecina radi totalnu, koja ide od kroz celo debelo crevo i 10ak cm tankog. Bilo bi lepo to sve raditi pod anestezijom a o tome ima dosta informacija na forumu.

Re: kolonoskopija

Posted: 02 Nov 2012, 05:23
by Skipper
@loknica:

Sve što je Igor napisao, u vezi sa samim pregledom, je potpuno tačno i precizno!

Jedino što bih želeo da dodam: Najbolje je uraditi kompletnu kolonoskopiju (dakle celo debelo crevo i početak tankog creva), ako je to ikako moguće!

Kod pojedinih pacijenata, iz raznih razloga, kolonoskopom ne može da se 'prodje' kroz celo debelo crevo (uglavnom zbog prisutne stenoze ili veoma jakog spazma, u nekom delu creva), pa se onda koriste druge dijagnostičke metode. U svakom slučaju, kolonoskopija je najbolja i najpouzdanija vrsta pregleda debelog creva (radi utvrdjivanja stvarnog stanja) i jedini način da se izvrši biopsija sluzokože creva!

Kada i koliko često će se obaviti ovakav pregled, zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta i odluke (procene) gastroenterologa. Ako me sećanje ne vara, sada je i u Srbiji poželjan, bar jedan kolonoskopski pregled godišnje, za pacijente starije od 40 godina, sa već utvrdjenim IBD-om.

Nije to toliko strašno, ali je zaista neophodno. Samo opušteno! ;)

Pozdrav,

Skipper

Re: kolonoskopija

Posted: 03 Nov 2012, 01:31
by Runja
Da li ono "Instrumentom se dolazi do dna cekuma..." znaci to sto pominjete - da je pregledano celo debelo i pocetak tankog creva?

Re: kolonoskopija

Posted: 03 Nov 2012, 04:14
by Skipper
Runja wrote:Da li ono "Instrumentom se dolazi do dna cekuma..." znaci to sto pominjete - da je pregledano celo debelo i pocetak tankog creva?
Sanja,

Tačno tako. Gastroenterolozi, koji se posebno bave endoskopijom, koriste taj izraz ("dno cekuma"), kada opisuju pregled debelog creva. Kod obolelih od ulceroznog kolitisa, pregled tankog creva praktično nema nikakav značaj. Ipak, kada se već radi kolonoskopija, poželjno je, za svaki slučaj, pregledati i ileum, odnosno završetak tankog creva, jer su u praksi poznate kombinacije ovih bolesti! Uostalom, ulazak u ileum i pregled tog dela creva, traju samo jedan minut, a nekada i mnogo kraće! Instrument može da udje nekih 10 cm u ileum, što je od posebne važnosti, jer se kod obolelih od Crohn-ove bolesti, suženja (stenoze) i druge promene, veoma često pojavljuju na spoju tankog i debelog creva (u ileo-cekalnom delu creva).

Dakle, kolonoskopom se stiže do cekuma, koji predstavlja prirodno proširenje ispod početka uzlaznog dela debelog creva (ascedensa). Cekum ima bifurkaciju, odnosno 'račvanje', tako da se horizontalnim levim delom, na njega nastavlja tanko crevo -- ileum. U donjem desnom delu cekuma se nalazi slepo zatvoreni deo debelog creva, poznatiji kao 'slepo' crevo ili 'dno cekuma'. Slepo crevo je zatvoreno Bauhinovim ileocekalnim zaliskom i ima izgled meška prosečne dužine oko 6 cm, a na njega se nadovezuje 'crvuljak' (apendix). U suštini, slepo crevo ili cekum (na latinskom) se smatra istim delom probavnog trakta.

Pozdrav,

Skipper

Re: kolonoskopija

Posted: 05 Nov 2012, 09:21
by loknica
Da li je potrebno izvrsiti kolonoskopiju debelog creva sve do tankog ako je predhodno uradjena enterokliza tj.pregled celog tankog creva?

Re: kolonoskopija

Posted: 05 Nov 2012, 11:35
by Skipper
@loknica:

Uglavnom je potrebno, jer samo kolonoskopom može da se direkno vidi stvarno stanje sluzokože (mukoze) creva i da se uzme uzorak (biopsija) tkiva debelog i završetka tankog creva, za pato-histološku analizu! To nije moguće napraviti enteroklizom. Uostalom, kao što si i sama napisala, enterokliza je metoda kojom se obavlja pregled samo tankog creva!

Debelo crevo je moguće videti i drugom endoskopskom metodom -- rektoskopijom, ali to je bespotrebno mučenje pacijenata, jer se sa rektoskopom vidi samo završni deo debelog creva (od anusa do sigme), a pripreme su takodje neophodne! :(

Generalno, odluka o tome, da li će se raditi delimična ili kompletna kolonoskopija, je na gastroenterologu, koji bude radio ovaj endoskopski pregled. U svakom slučalu, da bi i ti bila potpuno sigurna, kakvo je stvarno stanje, kompletna kolonoskopija je poželjna i neophodna!!

Meni, lično, najgori deo kolonoskopije je priprema (ćišćenje creva), tj. 'nalivanje' onim divnim rastvorom francuskog "Fortrans" preparata. Pravim ja koktelčiće sa "Cedevitom" i bistrim sokom od jabuke, ali slaba je to uteha! :mrgreen:

Pozdrav i srećno,

Skipper

Re: kolonoskopija

Posted: 05 Nov 2012, 13:40
by Igor77
Slažem se sa Skipperom, posle nekog vremena najgora bude sama priprema. Mislim da svi sa IBD prolazimo 1 dan pripreme sa Fortrans-om zbog prirode bolesti i činjenice da već imamo kakvo takvo čišćenje. Uh, kad se setim ranije 2 dana pripreme, da odlepiš od muke.

Re: kolonoskopija

Posted: 12 Feb 2013, 01:58
by Mapko
Jedno pitanje za 'iskusne': koliko često se radi kolonoskopija? Pretpostavljam da je od slučaja do slučaja, ali da li postoji neki period u kojem bi morala da se radi (ono kao provera stanja i sl.).

Re: kolonoskopija

Posted: 12 Feb 2013, 13:42
by Igor77
Mapko wrote:Jedno pitanje za 'iskusne': koliko često se radi kolonoskopija? Pretpostavljam da je od slučaja do slučaja, ali da li postoji neki period u kojem bi morala da se radi (ono kao provera stanja i sl.).
Koliko sam ja čitao preporuka je da se radi svakih 2 godine, kod bolesnika sa dužim stažom od 8 godina preporuka je jednom godišnje. Neki doktori neće da rade ako ne moraju ili ne sumnjaju na nešto a neki, opet rade kako je propisano. Recimo da je zaključak da treba svake 2 godine, mada ako je remisija 100% onda mislim da može i ređe od toga.