Page 1 of 2

Iskustva sa relapsom

Posted: 08 Jan 2020, 18:42
by Aleksandar87
Poštovanje, ja sam nov član foruma. Zovem se Aleksandar, imam 33 godine, pre 2 godine sam imao neke prolive i bolove u stomaku u trajanju od 2 meseca, nakon toga sam bio kod gastroenterologa, uradio kolonoskopiju, nalaz kolonoskopije je bio ibd neklasifikovanog tipa, upala desnog kolona i jedna ulceracija, doktor je rekao da je sve to ok, da ne koristim nikakve lekove i ja više nisam išao na kontrole. Od tada na svakih 4-5 meseci, čim imam par dana stresa na poslu dobijem proliv u trajanju od 4-5 dana po 4-5 puta dnevno i imam bol u predelu slepog creva. Uzmem koji probiotik i to prođe. Mene sad zanima na osnovu toga što sam par puta davao i onaj kalprotektin i neke igg tako nešto analize, samo prvu put kada sam davao kalprotektin bio 321, ostalo svaki sledeći put bilo u redu. Imam li ja Kronovu bolest ili ne. Značilo bi mi vaše iskustvo sa tim relapsima, jer meni pre deluje da ja od stresa dobijem proliv ili možda kao sada od pečenja, sarme,
rena, nego da je proliv zbog bolesti. Hvala Aleksandar Simić.

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 17 Jan 2020, 13:20
by Igor77
Čim ti je nalaz IBD tu nešto postoji. Da li ti je radio isečak? Crohn se uglavnom javlja kod slepog creva, na završetku tankog creva. Ja bih ti predložio da uradiš kontrolnu kolonoskopiju i vidiš stanje, ipak je prošlo 2 godine.

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 18 Jan 2020, 07:53
by Aleksandar87
Rađen je isečak tada, po patologu nema hroničnih promena, dole napisao dijagnoza nejasna, potrebno praćenje... Nego mene više muče gasovi uveče pred spavanje nego taj proliv na par meseci po par dana. Skoro sam (pre 8 meseci) nalaze davao, neka dva panca i asca i bili su oba normalna, gastroenterolog mi rekao da čim su p-asca, anca (nemoj me držati za reč da se oba baš tako zovu zaboravio sam) u redu, kao i kalprotektin manje od 12, gvožde (20) i krva slika 170 nemam razloga za brigu, tako mi rekao gastroenterolog... E sad, ja razmišljam dal' postoji neka druga bolest zbog koje imam noću gasove baš mi se čuju creva glasno i tu povremeno nervozu u stomaku...

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 18 Jan 2020, 15:51
by Igor77
Klostridija, al moraš.dati uzorak.ne stariji od 2h

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 19 Jan 2020, 04:45
by Aleksandar87
Davao sam i to tada kad sam imao prve prolive pre 2 godine pred kolonoskopiju, dificile a i b sam dao i neki još treći za sve ostale parazite i duvao nešto za neku bakteriju u kiselini što živi. Sve moguće testove koji postoje sam tada davao, od crp do stolice na sve vrste bakterija i parazita, sve bilo ok i negativno sem kalprotektina koji bio po njima blago povišen, a normalno do 50 bilo čini mi se a meni 321... Zato nisam ništa više preduzimao, kad je sve ok sem tog jednog nalaza, kad ni patolog ne može da potvrdi bolest... Moram videti ovih dana da odem malo na pregled, kolonoskopiju bih izbegao, bolelo me prošli put, kad nisam umro na onom stolu. A skupo i tada, verujem i sada da se radi privatno u anesteziji.

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 21 Jan 2020, 16:07
by Igor77
Oko 20k je pod anestezijom. Ja nisam žalio pare :(

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 24 Jan 2020, 06:31
by Aleksandar87
Bio sam juče privatno kod gastroenterologa, prethodno uradio nalaze KKS, CRP i kalprotektina, gvožđa i fibrinogena kako mi je i rekao, i nalazi su sledeći: Krvna slika 171 CRP 4.1, Kalprotektin 24,7, gvožđe 14 i fibrinogen 3,8. Po njemu pošto su mi svi nalazi ok, on tu ne bi ništa dirao, pipkao mi malo stomak i dao samo da pijem probiotik neki skupi i to je sve. Kaže ako hoću mogu da uradim novu kolonoskopiju i magnernu tankog creva, to košta oko 500 evra zajedno sa sve isečkom debelog creva to mi je rekao da ne žurim, ali da planiram. Uopšte nisam zadovoljan pregledom koji sam platio 3.000 dinara plus sve nalaze što sam dao još 4.000... Pre 4 dana mi stao neki proliv a kao kalprotektin koji je po njegovim rečima najbitniji samo 24,7... Ne znam...

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 25 Jan 2020, 20:27
by Igor77
Nema šta da budeš zadovoljan ili ne, realno ti je rekao. To može biti mirn faza ili si jednostavno imao neki virus ili si pojeo nešto što ti baš ne odgovara. Mr možda i nje.toliko bitna, spremi ti pare za kolono pa uradi to. Ba osnovu toga odluči o MR.

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 25 Jan 2020, 22:48
by Aleksandar87
Imam samo još jedno pitanje. Nisam doktora smeo pitati, ja skoro svako veče popijem 2-3 nekad i 4 piva... Da li je neko pitao, šta doktori kažu za pivo i te bolesti creva? Kolonoskopiju svakako ću uraditi u narednih mesec dana... Sad posle 2 godine ne može opet pokazati kao prošli put što su napisali da nema hroničnih promena ali ima upale.

Re: Iskustva sa relapsom

Posted: 28 Jan 2020, 18:46
by Igor77
Pivo je njgore. Kvasci nama inače smetaju a + naša piva su puna aditiva. Ja isto volim ali sam mnogo srećniji sa vinom ili žestinom domćom 😎. Probaj 7 dana da pauziraš pa ćeš videti. Uzimaj probiotike da ti se flora oporavi i biće ti ok.