Page 1 of 2

Nedefinisana bolest

Posted: 30 Aug 2019, 16:42
by Rafaelo
Poštovanje svima, ja sam nov ovde, želeo bih da se posavetujem i sa vama o dijagnozi koju sam dobio.
Naime u zadnjih mesec dana posle jednog velikog stresa dobio sam prolive (po 4-5) na dan, grčeve u stomaku i izgubio apetit totalno. Slabo, to jest skoro ništa i ne jedem, mršavim u proseku pola kilograma dnevno.
Odmah sam otišao kod gastroenterologa i na njegov predlog dao sam kalprotektin (214) C-protein (3.9) Fobt 3 puta (sva tri pozitivan) i krvnu sliku (leukociti 14).
gastroenterolog mi preporučio da uradim kolonoskopiju, koju sam za 3 dana i uradio.
Nalaz kolonoskopije je sledeći: Da ne bi pisao njihove termine, napisaću ovako: Više malih plitkih ulceracija i upalu desnog trakta debelog creva, uzeta biopsija na analizu patologa. Patološka analiza je sledeća: Nema jasnih znakova hroniciteta ili UC, savetuje se praćenje zbog mogućnosti pojave hroniciteta ili UC posebno u desnom kolonu. Tako piše. Na to meni gastroenterolog prepiše Orvagil 3x1 i neki lek Salofalk 3x2 plus probiotik 2x1 i kontrola za mesec dana sa urađenim kalprotektinom. Može li neko da mi kaže nešto više o ovome. Hvala.

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 31 Aug 2019, 11:45
by Igor77
Jasno je da imaš predispoziciju za IBD ali još nemaš hronično oboljenje. Drži se terapije, redovno kontroliši i smiri živce. ;)
Sad se lomiš, hoćeš li skroz oboleti ili ćeš malo korigovati stres, uzmati terapiju i ostati zdrav. Definitivno imaš naznake da su ti creva slaba ali je to još.uvek izlečivo.

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 31 Aug 2019, 19:07
by Rafaelo
Hvala na odgovoru. Pijem već nekoliko dana Salofalk 500 3x2 i orvažil 3x1 kao i probiotik mesec dana, pa dajem Kalprotektin, ako bude do 50, znači da sam izlečen, smanjiće mi lekove na 3x1 Salofalk još mesec i ako imtada bude ok, gotovo sa terapijom za sada. Tako je rekla doktorka i preporučila da za godinu dana ponovo uradim kolonoskopiju.

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 01 Sep 2019, 19:16
by Igor77
Da, moraš se kontrolisati. Možda sve bude ok i nikad više ne budeš imao tegobe a možeš i da bukneš... Samo redovne kontrole, manje stresa i ispoštuj terapiju do kraja.

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 02 Sep 2019, 16:21
by Rafaelo
Poštujem terapiju, evo već četvrti dan. Nemam više prolive, ali imam po 3 normalne stolice na dan, ponovo mi se polako otvara apetit, stomak me boli sve manje, ali to me boli jer imam hronični gastritis pa od kiseline, ne znam smem li šta za to da pijem u kombinaciji sa ovim gore spomenutim lekovima. Stres korigujem bromazepamom od 1.5 mg po potrebi a i trudim se da po ceo dan leškarim pod klimom i razmišljam o lepim stvarima.

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 04 Sep 2019, 20:22
by Igor77
Nolpazu ili slično možeš slobodno za kiselinu. Trebaće mesec-dva da se sve normalizuje, nije grip da prođe za 7 dana.

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 10 Sep 2019, 14:12
by Rafaelo
Za kiselinu dr Tarabar mi dao gastroprazol. E sad pošto pijem sve ove lekove, ne znam kad koji. Rekao mi pre jela sat vremena da pijem glavni lek Salofalk, više ne pijem orvagil jer sam popio kutiju, ostaje mi probiotik, lek za pritisak i gastroprazol. Koliko razmaka između tableta da pravim? I najgora mi ta dijeta, doktor je rekao da držim dijetu, ja ne znam šta da jedem, za doručk obično jedem tonus štanglice, pržena ili kuvana jaja, za ručak i večeru ili krompir sa piletinom i junetinom ili pirinač... Ima li šta još da sme da se jede?

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 12 Sep 2019, 22:24
by Igor77
Samo mleko nemoj. Ribu, roštilj, barena jaja, slninu smeš. Probiotik uzimaj uveče, par sati posle večere. Ostalo kako je rekao.

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 13 Sep 2019, 11:18
by Rafaelo
Hvala. Javljam nakon kontrole kakvo je stanje.

Re: Nedefinisana bolest

Posted: 16 Sep 2019, 17:47
by Rafaelo
Danas sam posle mesec dana davao Kalprotektin. Pre mesec dana (15. Avgusta) rezultat je bio 214, a danas manji od 12,5. Šta to znači? Znači da nema upale, ili nešto drugo? Hvala.