Stranica 1 od 1

U Hrvatskoj na recept a kod nas...?

Poslato: 17 Maj 2016, 13:30
od Suvi_vrat
Pročitao sam da pacijenti u Hrvatskoj mogu dobiti Modulen IBD i slične preparate (za održavanje težine i kao hranu koja se unosi pri relapsu, pri teškim stanjima kad je teško uneti dovoljnoh hranjivih materija) na recept. Znam da je kod nas u apotekama dostupan Nutri Drink koji doktori preporučuju da uzimamo, ali naravno ne ide na recept i baš, baš je skup. A pomaže.

Da li mi u Srbiji imamo ikakva prava što se toga tiče? Da li na recept ide bilo kakav sličan pripravak?
Neverovatno mi je da u 2016. kad se zna mnogo više o Kronu i Kolitisu ne možemo da dobijemo ništa na recept, bar kod teških stanja... ali, možda nisam dobro obavešten?
I ključno, kako mi kao pacijenti možemo to da promenimo? Kome da se obratimo?

Re: U Hrvatskoj na recept a kod nas...?

Poslato: 17 Maj 2016, 16:04
od marica
Kad sam bila na VMA, ali tamo davno pre 15-20 god davali su mi umesto hrane neku flaširanu hranu koja ne opterećuje creva i ne prazni se tim putem, izmokrava se izgleda jer tih 12 dana koliko sam to pila creva sam "odmarala". Ta tečna hrana je bila u boci od pola litre (500 kalorija) koja je bila namenjena za jedan obrok (dnevno sam dobijala 3) zvala se Fresubin. Ali to sam dobijala samo tada i isključivo na VMA. Posle sam htela da kupim kad mi je bilo ono lošije, to je bilo strava skupo.
A to o pravima nas pacijenata shvatiš koliko ih imaš tek kad "ripiš" ko ja na invalidskoj. Nemam pravo ni na šta, nemam čak pravo ni na rad.

Re: U Hrvatskoj na recept a kod nas...?

Poslato: 17 Maj 2016, 17:17
od Igor77
U Hrvatskoj ide uz participaciju. Kod nas ga distribuira http://www.oktal-pharma.rs/sr/zastupstva/proizvod/314/. Pošto mi malo kasnimo ovde nije registrovan ali će sigurno biti. Javiću ako nešto novo saznam. Promeniću naslov teme u Modulen IBD, ako se slažeš.

Re: U Hrvatskoj na recept a kod nas...?

Poslato: 22 Maj 2016, 21:50
od Suvi_vrat
marica napisao:Kad sam bila na VMA, ali tamo davno pre 15-20 god davali su mi umesto hrane neku flaširanu hranu koja ne opterećuje creva i ne prazni se tim putem, izmokrava se izgleda jer tih 12 dana koliko sam to pila creva sam "odmarala". Ta tečna hrana je bila u boci od pola litre (500 kalorija) koja je bila namenjena za jedan obrok (dnevno sam dobijala 3) zvala se Fresubin. Ali to sam dobijala samo tada i isključivo na VMA. Posle sam htela da kupim kad mi je bilo ono lošije, to je bilo strava skupo.
A to o pravima nas pacijenata shvatiš koliko ih imaš tek kad "ripiš" ko ja na invalidskoj. Nemam pravo ni na šta, nemam čak pravo ni na rad.


Šta reći... šta reći...

Igor77 napisao:U Hrvatskoj ide uz participaciju. Kod nas ga distribuira http://www.oktal-pharma.rs/sr/zastupstva/proizvod/314/. Pošto mi malo kasnimo ovde nije registrovan ali će sigurno biti. Javiću ako nešto novo saznam. Promeniću naslov teme u Modulen IBD, ako se slažeš.


Slažem se, mada mislim da je tema sa tim imenom postojala, mada ne znam da li je izbrisana onomad.

Re: U Hrvatskoj na recept a kod nas...?

Poslato: 28 Maj 2018, 22:35
od andjelicabobica2
Dobo vece,moja cerka je dobila danas enteralnu ishranu,nutri drink ,modulen..da li neko zna dal moze recept,mnogoooo je skupo.treba 4 meseca samo na tom da bude

Re: U Hrvatskoj na recept a kod nas...?

Poslato: 29 Maj 2018, 23:57
od DJAK59
Nažalost Modulena nema, moja saznanja su da je dosta pristupačnija cena u Mađarskoj, bar su mi tako preneli pojedini roditelji.
Ako ima neko da ide u Zagreb prijatelji iz njihovog Udruženja imaju određenu količinu koju bi nam ustupili.
Gde se dete leči?

Za dete kojem treba eneteralna ishrana

Poslato: 06 Jun 2018, 11:47
od marica
Molim da mi se javi majka deteta koja je neki dan pitala za enteralnu ishranu deteta. Molim ako neko ima njene podatke ili barem nadimak da joj se javim, jer sam preko dobrih ljudi iz Cro već sakupila popriličnu količinu i hrane i humanosti. Moj broj telefona je 065 964 04 05. Baarem me uputite na post koji je objavila jer ne mogu ga naći. Hvala unapred.