Kron - Teretana - Proteini

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Kron - Teretana - Proteini

Post by Zavisa » 05 Nov 2012, 08:48

Otvorio sam ovu temu jer bih voleo da o ovome malo više saznamo i eventualno razmenimo iskustva.

Kao što sam već ranije pisao poslednje 4 godine su mi bile zaista zamršene što se tiče Krona i pre svih tih dešavanja redovno sam vežbao. Od kada su mi otkrili stenozu početkom 2008.god. nisam podigao teg sve do 2011.g. kada sam imao prvu operaciju. Nakon te operacije kada sam se oporavio počeo sam ponovo, ali ne tako intenzivno da bih ponovo prestao 2012.god. kada sam imao drugu operaciju.

Sada sam se potpuno oporavio i od ove druge i želim ponovo da krenem sa vežbanjem, jer mi sada već previše nedostaje.

Ono što mene zanima je korišćenje 25%-nog proteina i to na bazi surutke. Znači, ne pričam o kreatinu i daleko bilo steroidima, jer to nisam nikada koristio niti imam nameru. Sve što sam koristio prilikom vežbanja je prirodna surutka u prahu i dekstroza i bio sam i više nego zadovoljan rezultatima. Znam nekoliko momaka koji imaju Kron i redovno odlaze u teretanu i koriste proteine pa čak neki i kreatin i nemaju nikakve nus pojave.

Što se samog vežbanja tiče tu nemam nikakvih problema niti dilema jedino me zanimaju suplementi poput, kao što sam već napisao, proteina dobijenih iz surutke i to od 25%.

Nisam pronašao nigde konkretno istraživanje na ovu temu, odnosno Kron i proteini kao suplementi pa bih voleo ako bi neko mogao nešto da napiše o ovome. Ja ću svakako vežbati, ali potrebno mi je malo dodatka da bi efekat bio bolji. Inače, pre otkrivanja stenoze sam intenzivno vežbao i imao sam oko 84kg, ali kada me je dokačila stenoza za 6 meseci sam pao na nekih 56kg što zbog bolova što zbog slabe ishrane i pre svega zbog toga što je završni deo tankog creva bio pod stenozom i upalom i nije vršilo svoju funkciju odnosno uzimanje hranljivih sastojaka iz hrane.

Doktorku sam pitao za prirodnu surutku u prahu i rekla je da mogu bez problema da je pijem naročito što je bogata aminokiselinama što nama definitivno treba. U kombinaciji sa dekstrozom, proteini iz surutke (mada ih nema mnogo - oko 3gr. na jednu litru) se bolje vezuju za mišićnu masu. S obzirom da ih ima u maloj količini (proteina) razmatrao sam mogućnost konzumiranja 25%-nog. Naravno, veća količina proteina se može uneti konzumiranjem pilećeg belog mesa (čini mi se da 150gr. mesa sadrži dovoljnu količinu proteina), ali to je preskupa varijanta s obzirom da bih morao svaki dan da jedem 150-200gr. piletine.

Konkretno sam mislio na protein Whey Professional, a opis je sledeći:

Protein iz surutke ima najbolji aminokiselinski profil i veću koncentraciju (25%) BCAA od bilo kog drugog proteinskog izvora. Aminokiselinski sastav ovog preparata zasniva se na 47,5% tzv. anaboličkih aminokiselina razgranatog lanca (BCAA, arginin, glutamin, tirozin). Komponenta ovog preparata je i 10% mikrofrakcija imunoglobulina koja utiče na poboljšanje imunog sistema uključujući povećanje sinteze endogenog glutationa, koji je najmoćniji prirodni antioksidant u ljudskom organizmu.
Ovaj preparat sadrži i peptide sa četiri aminokiseline koji ublažavaju bol u mišićima nakon intenzivnog treninga.
100% Whey Protein Professional sadrži veoma mali procenat laktoze, a obogaćen je L-glutaminom, najzastupljenijom aminokiselinom u mišićima.
Ova formula u svoj sastav uključuje i probavne enzime, koji povećavaju iskoristljivost i biosintezu proteina.

Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional NE SADRŽI aspartam !!!


U sastavu jedne porcije (30gr.) se nalazi sledeće:

Ukupno kalorija - 115 kcal
Kalorija iz masti - 22 kcal
Ukupno masti - 2 g.
Zasićene masti - 1 g.
Ugljeni hidrati - 3 g.
Dijetetska vlakna - 0 g.
Šećeri - 2 g.
Protein - 22 g.
Natrijum - 43 mg.
Kalijum - 133 mg.
Holesterol - 26 mg.
Matrica anaboličkih aminokiselina - 1000 mg.
Mešavina digestivnih enzima (papain, bromelin) - 25 mg.

Ostali sastojci: visoko-kvalitetni proteinski blend koji sadrži koncentrat i izolat proteina surutke (sa laktoferinom, laktalbuminom, laktoglobulinom i frakcijama imunoglobulina) Amino Shuttle 2 (dekstroza, L-glutamin, taurin), L-leucin, digestivni enzimi (papain, bromelin), kako prah, ksantan guma, sukraloza, acetilsulfam-K, prirodne i veštačke arome (kapućino i mlečni krem).

Aminokiselinski sastav jedne porcije:

L-alanin - 1102 mg.
L-arginin - 535mg.
L-asparaginska kiselina - 2290 mg.
L-cistein - 620 mg.
L-glutamin - 4410 mg.
L-glicin - 385 mg.
L-histidin - 373 mg.*
L-izoleucin - 1410 mg.*
L-leucin - 2385 mg.*
L-lizin - 2240 mg.*
L-metionin - 482 mg.*
L-fenilalanin - 670 mg.*
L-prolin - 1270 mg.
L-serin - 1120 mg.
L-treonin - 1442 mg.*
L-triptofan - 382 mg.*
L-tirozin - 710 mg.
L-valin - 1304 mg.*
Taurin - 255 mg.

* - esencijalne aminokiseline


Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani.


Čekam vaše mišljenje.....

User avatar
Igor77
Posts: 561
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by Igor77 » 05 Nov 2012, 13:36

Ne bih mogao da ti dam savet da li da koristiš ili ne. Ja, lično, nikad nisam koristio ništa od tih sredstava iako sam u sportu 20ak godina. Dakle, moj stav oko toga je da to ne treba koristiti, vežbaš zbog dobrog osećaja i zdravlja.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

GrooYa
Posts: 72
Joined: 16 Mar 2012, 20:44
Location: Kragujevac

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by GrooYa » 05 Nov 2012, 15:30

ako te zanima moje misljenje - mislim da ne moze da skodi. zbog samog tipa bolesti, unosenje dovoljne kolicine proteina za pravilan razvoj misica, a bez prejedanja, moze da bude problem. mislim da je to bolje nego da izmaras organizam i dovodis ionako ranjiv imuni sistem na ivicu iscrpljenosti. obzirom da su prirodni proteini u pitanju, ne vidim sta bi moglo da skodi - naravno ako se vec odlucis da probas, slusaj svoje telo, to ti je najbolji pokazatelj, pobuni ce se ako nesto nije u redu. i naravno ovo je moje totalno laicko misljenje, potkrepljeno nekim iskustvom u sportu :)

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by Zavisa » 05 Nov 2012, 16:43

Slažem se Igore, ali ako ne unosim dovoljno proteina i aminokiselina prvo će doći do sagorevanja mišića, jer hranom ne mogu uneti dovoljnu količinu, a onda to može dovesti do iscrpljenosti organizma pa možda i do aktiviranja bolesti. Mene jedino interesuje da nema kojim slučajem nešto u njemu, a naveo sam šta sve sadrži, što može direktno da naškodi crevima tj. kao što sam rekao da aktivira bolest. Ono što je sigurno to je da aminokiseline definitivno neće skoditi jer mi koji bolujemo od ove bolesti imamo deficit istih. Protein takodje ne bi trebao da naškodi, ali ima tu još nekih dodataka. Da li postoji neki nutricionista koji je aktivan na ovom sajtu odnosno u sklopu udruženja pa da zatražim od njega savet u delu Pitaj doktora? Svakako, hvala na mišljenjima. Čekam i Skipper-a da kaže nešto na ovu temu :-D

Suvi_vrat
Posts: 65
Joined: 02 Aug 2012, 00:16

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by Suvi_vrat » 05 Nov 2012, 18:17

Od nutricionista ali i od svakog gastroenterologa ćeš po ovom pitanju dobiti isti - negativan odgovor koji svi daju "po defaultu" iako 99%, ma kakvih 99%, čitavih 100% njih nema pojma o suplementaciji u bb i fitnesu.

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by Philthy McNasty » 05 Nov 2012, 18:48

Zavisa wrote:
Doktorku sam pitao za prirodnu surutku u prahu i rekla je da mogu bez problema da je pijem naročito što je bogata aminokiselinama što nama definitivno treba.
Zavisa, opet si se moliio u pogresnoj crkvi …….. ne pitaj lekare o ishrani jer ce ti upropastiti zdravlje.

Ono sto bih mogao da ti kazes vezano za temu je da NE postoje (ili vrlo retko) proteinski preparati koj isu “prirodni” jer su svi toliko preradjeni da su beskorisni , i ne samo to nego mogu izazvati i kontraindikacije.
Tu se nadovezujem na onu pricu o mleki od pre neki dan, radi se o tome da su ceo process extrakcije proteina iz surutke tolik oneprirodan u smisli da se korstie kojekave hemikalije a o termickoj obradi id a ne govorimo. Kao sto casein (jedan od najnestabilinih protein u prorodi) u mleku poptno menja strukturu prilikom zagrevanja preko 70-80 C , a pogotovu preko tacke kljucanja pa se onda pokrenu price (kao i ovde na forumu) o tome da je mleko stetno itd, jeste ali se mora precizirati da se radi o termicki obradjenom mleku plus homogenizacija koja ima svojih negativnih strana. . Preradjeni/nesvareni proteini mogu izazvati razne alergije i druge vrste problema pogotovu kod IBD obolelih zbog ostecenog (leaky guts) tkiva.


Mani se corava posla , ako pak zelis da ides u teretanu (sto ti ne bih preporucio u tvom stanju) onda konzumiraj iskljucivo prirodne protein iz hrane, coveku je potrebno 1-1,5g proteina po 1kg tezine, znaci ako se bavis nekim fizickim radom bio bi na gornjoj granici od 1,5g. Preveliki unos proteina ima svojih negativnih strana o kojima nemam vremena da pisem, dugacka tema.

Lagana fizicka aktivnost je nesto sto bi bolje pasovalo za IBD obolele.
Kron je proslost .....

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by Zavisa » 05 Nov 2012, 20:34

Pa prirodnim putem ću teško uneti potrebnu količinu proteina ( 1,5g./kg - 1,5 x 70kg = 105g.), jedino da ceo dan jedem pileće belo meso.

Sto se tiče surutke koju sam ja pio, ona je 100% prirodna, jer se pravi od domaćeg mleka u domaćoj radinosti, znači bez hemikalija. Jedini problem, ali ne veliki, je taj što surutka ima vrlo malo proteina, a dominiraju masti i seceri tj. ugljeni hidrati, ali u većoj količini (ja sam pio 1 litru u toku treninga) rezultat je vidljiv već nakon mesec dana. Do sada nikada nisam pio proteine kao suplemente baš iz razloga što sam uvek sumnjao pa sam se uvek opredeljivao za prirodnu surutku.

Za sada sam još u nedoumici. Možda probam pa ćemo videti šta ima da kaže moj stomak :-D

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by Philthy McNasty » 05 Nov 2012, 21:49

Nije toliki problem uneti 100g proteina, problem moze biti finansijske prirode.
Jedno jaje ima oko 7g proteina, tvrdi sirevi oko 30-50% (zavisi od vrste) , meso 20-30% itd ..........

Ja ti nikako ne preporucujem da uzimas ove proteine ili bilo koje slicne koje si naveo iz razloga koje sam pomenuo. To se takodje odnosi i generalno na ishranu, jedan od razloga IBD oboljenja lezi i u nezdravoj, vestackoj, refinisanoj hrani koja se u vecini slucajevea konzumira u zemljama razvijenog sveta.
Sve sto je zapakovano u kutijama sa neogranicenim rokom trajanja je nista drugo nego tzv. mrtva hrana bez enzima, vitamina/minerala (ili vrlo malo) i ima malu skoro nikakvu nutricionisticku vrednost.
Zaboravite na "zdrave" pahiljice za dorucak, to je zlo! Soja i proizvodi od iste, takodje!
Kron je proslost .....

Zavisa
Posts: 55
Joined: 13 Jul 2012, 06:54

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by Zavisa » 05 Nov 2012, 22:35

To sam upravo i želeo da kažem kada sam napisao da bih morao svaki dan kilogram belog mesa što je definitivno veliki trosak s obzirom da je kilogram oko 550 dinara pa puta 30......mnogo, a mislim i da bi mi meso na nos izlazilo :-D

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: Kron - Teretana - Proteini

Post by Philthy McNasty » 05 Nov 2012, 23:07

Zavisa wrote:To sam upravo i želeo da kažem kada sam napisao da bih morao svaki dan kilogram belog mesa što je definitivno veliki trosak s obzirom da je kilogram oko 550 dinara pa puta 30......mnogo, a mislim i da bi mi meso na nos izlazilo :-D
Matematika ti nesto ne valja .......... ako belo pilece meso ima oko 30% proteina to znaci da u jednoj porciji od 120g mesa imas oko 36g proteina, tu si vec na treceini potrebne kolicine po danu.

Jedan klasican dorucak oko 2 jaja, 30-tak grama tvrdog sira i casa jogurta ti vec donosi oko 25-30g. proteina.

Kolicine proteina koje uzimaju bilderi su enormno visoke i to ne bi nikome preporucio. Bilo koji extrem nije dobar pa tako i obicna voda moze biti otrovna , tj. velika kolicina moze dovesti do hyponatremie koja je potencionalno opasna po zivot.
Kron je proslost .....

Post Reply