KRON IZ FRIžIDERA

Opšte diskusije vezane za ovu bolest.
Post Reply
fly
Posts: 14
Joined: 23 Nov 2011, 15:41

KRON IZ FRIžIDERA

Post by fly » 08 Mar 2012, 22:59

Grupa francuskih naučnika iz bolnice Rober Debre-Fondacije žan Dose u Parizu pronašla je u stomacima obolelih od Kronove bolesti bakterije sposobne da se razvijaju pri niskim temperaturama, kao što su Jersinija i Listerija, a koje kod generalno predisponiranih osoba izazivaju preteranu reakciju imunološkog sistema. S obzirom na to da se te bakterije najčešće susreću u frižiderima i drugim sistemima za čuvanje namirnica na temperaturama izmedju minus jedan i plus deset stepeni, izneta je pretpostavka da su kućni frižideri dobrim delom odgovorni za znatno povećanje broja stomačnih oboljena i Kronove bolesti, u zemljama Zapada.

Razradjujući tu teoriju, naučnici su utvrdili vezu izmedju opšte upotrebe frižidera i industrijskih postrojenja za hladjenje, i sve češće pojave Kronove bolesti kod genetski predisponiranih osoba.

Kronova bolest je prvi put opisana 1913. godine i predstavlja čestu pojavu u Evropi i Severnoj Americi, a znatno je prisutnija u drugom delu 20. veka. Reč je o hroničnoj infekcijskoj bolesti digestivnog trakta čiji uzročnici ni do današnjeg dana nisu precizno odredjeni, iako je utvrdjen uticaj genetskih i nekih spoljnih faktora, kao što je, na primer - pušenje.

Simptomi te bolesti su bolovi u predelu stomaka, dijareja, gubitak težine, umor i groznica, i oštećenja zglobova, a karakteriše je smenjivanje perioda pogoršavanja i boljitka, a lečenje je ograničeno na ublažavanju simptoma.

Genetska predispozicija za obolevanje od Kronove bolesti potencira se zbog izuzetnog uticaja gena Nod2/CARD15 koji se razvio u relativno novijoj istoriji čovečanstva, prilikom velikih epidemija kuge koje su harale Evropom izmedju šestog i 14. veka. U to vreme mutirani gen je predstavljao prednost za njegove nosioce, jer ih je štitio od kuge, ali se u današnje vreme pokazao kao preterano revnosni branilac koji svojom reakcijom vodi ravno u - Kronovu bolest.

S druge strane, prvi frižideri napravljeni su oko 1875. godine. U Americi ih je već 1937. godine imalo oko 49 odsto domaćinstava, a u širu upotrebu u Evropi ušli su tek posle Drugog Svetskog rata. Njihova rasprostranjenost varirala od zemlje do zemlje. Dok je 1958. godine u švedskoj više od polovine domaćinstava bilo snabdeveno tim kućnim aparatom, u Francuskoj ga je imalo samo 10 odsto domaćinstava, u Velikoj Britaniji 12 odsto i samo dva odsto u španiji, Japanu i SSSR-u.

Broj obolelih od Kronove bolesti počeo je da raste 40-tih godina u Sjedinjenim Državama, 50-tih godina u švedskoj, 60-tih godina u Velikoj Britaniji i tek kasnije na jugu Evrope, što potvrdjuje geografska i vremenska poklapanja izmedju zastupljenosti frižidera i povećanja broja obolelih.

Francuski naučnici se u svojoj pretpostavci nisu zadržali samo na kućnim frižiderima, već su u obzir uzeli i ceo lanac održavanja namernica na niskim temperaturama, što uopšte nije zanemarljivo, jer od 520 kg namernica, koje svake godine konzumira svaki stanovnik Francuske, 320 kg bar u nekom trenutku prodje kroz hladne komore.

Rezultati istraživanja u okviru teorije o povezanosti pojave Kronove bolesti i upotrebe frižidera još nisu u potpunosti potvrdjeni, ali se na njoj intenzivno radi. Medjutim, bez obzira na krajnje rezultate tog istraživanja, naučnici podvlače da je konzervacija namirnica na hladnoći ipak sve u svemu više korisna nego štetna, jer bi u suprotnom posledice bile mnogo veće i dalekosežnije.

Staniša Krsmanović

Izvor: http://www.gastronomija.info/index.php?sta=otvor&broj=7

User avatar
Igor77
Posts: 543
Joined: 29 Mar 2011, 14:18
Location: Ruma

Re: KRON IZ FRIžIDERA

Post by Igor77 » 09 Mar 2012, 14:30

Šunke i slanine na tavan ili terasu i nema brige. U svakom slučaju zanimljiva teorija.
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza

Philthy McNasty
Posts: 112
Joined: 07 Jul 2011, 22:01

Re: KRON IZ FRIžIDERA

Post by Philthy McNasty » 09 Mar 2012, 18:37

Upotreba frizidera podjednako zastupnjena u Evropi . Jedno istrazivanje/statistika iz `90-tih npr kaze da su kron i colitis 3 do 4 puta vise zastupljeni u zemljama severne Evrope, najvise Island, slede Holandija, Severna Francuska dok je majmanji broj obolelih u Portugaliji i Grckoj.

Frizider je samo uslovno izum savremenog/industrijsi razvijenog sveta ......... Inuiti/Eskimi koriste istu/slicnu ideju vec vekovima tako sto hranu drze u , `ajde da ih nazovemo, prirodnim friziderima, iskopanim rupama u zemlji gde je temperatura slicna onoj iz konvencionalnih frizidera.

Degenerativne, hronicne, autoimune bolesti su poptuna nepoznanica kod ovih naroda .........
Kron je proslost .....

Lesli Eldridz
Posts: 12
Joined: 24 Mar 2012, 00:47

Post by Lesli Eldridz » 24 Mar 2012, 00:58

Zdravo svima novi sam na forumu imam 39g i kronovu bolest od 2006.zadnja dva mj.sam na SCD dijeti.ne pijem lijekove i osjecam se odlicno.i zelio bih da razmijenim iskustva sa ostalim koji su na SCD.pozdrav

milancheros
Posts: 3
Joined: 03 Feb 2013, 16:23

Re: KRON IZ FRIžIDERA

Post by milancheros » 03 Feb 2013, 17:18

Vrlo originalan način lečenja Kronove bolesti ima profesor Thomas Borody iz Sidneja, Australija. On je dobar deo svog života posvetio lečenju Kronove bolesti i ima veoma veliko iskustvo u tome .

Pogledajte linkove: http://en.wikipedia.org/wiki/Giaconda i http://www.biotech-intelligence.com/htm ... 51935.html
Pozdrav, milancheros

Post Reply