Stranica 1 od 1

Vakcinom protiv krona?

Poslato: 02 Apr 2016, 01:52
od mmixn
Čini se da stara priča o mogućem uzročniku kronove bolesti (MAP-Mycobacterium avium paratuberculosis) dobija nove obrte. Istražuje se mogućnost pravljenja vakcine za osobe koje su osetljive na ove mikroorganizme (tj. IBD pacijente).

MAP je inače veoma rasprostranjen, ali njihovo se prisustvo u organizmu vrlo teško može otkriti. Оva studija ima takođe za cilj da se razvije metod za brzo, jeftino dijagnostikovanje prisustva MAP-a u organizmu.

ovde je sve slikovito objašnjeno:

http://crohnsmapvaccine.com/map/

Re: Vakcinom protiv krona?

Poslato: 02 Apr 2016, 20:03
od Suvi_vrat
Pratim ovu temu, tj priču oko razvoja vakcine već godinama.
Prvo, da kažem da je užasno to što se profesor Hermon Tejlor već godinama bori sa lošim finansijama. Stalno se razvijaju novi lekovi za ublažavanje simptoma i za njih ima sredstava. Za ispitivanje (anti) MAP vakcine koja je potencijalno rešenje za sve nas, para nema... Dovoljno da se zaključe neke stvari.
E sad, mislim da postoje i neki ograničavajući faktori. Prvi je to da nije kod svih IBD-ovaca potvrđeno prisustvo MAP bakterije (možda upravo jer je teško utvrditi njeno prisustvo?). Drugi je, a na tu informaciju sam naišao jednom na crohnsforum-u, da potencijalna vakcina ima jake potencijalne nus pojave (što je valjda i logično pošto se radi o antibiotiku) i da je rano za radovanje čak i ako se ustanovi da je MAP uzročnik bolesti...

Ipak, raduje da postoje ljudi kao ovaj profesor i što uopšte imamo na vidiku nešto što se može nazvati pravim lekom :)
Ako Bog da da dođe dan kad ćemo na ovoj temi dočekati i prve izlečene ;)

Re: Vakcinom protiv krona?

Poslato: 08 Apr 2016, 18:41
od Igor77

Re: Vakcinom protiv krona?

Poslato: 12 Apr 2017, 00:45
od mmixn
vakcina za MAP napreduje, polako ali sigurno:

http://www.crohnsmapvaccine.com/vaccine/

Evo kako leče Kron u u Australiji. Zanimljivo predavanje prof. Tomasa Borodija koji koristi kombinaciju raznih terapija (Anti TNF+anti MAP) u lečenju Krona i postiže dosta dobre rezultate:

https://humanpara.org/2017-philly-borody/

Re: Vakcinom protiv krona?

Poslato: 12 Apr 2017, 07:37
od Igor77
Super! Samo ti to prati pa nas izvesti kad bude još novina.