Lečenje IBD-a matičnim ćelijama ("stem cells")

Predavanja o Crohn-ovoj bolesti i ulceroznom kolitisu, njihovom lečenju, kao i informacije o novostima iz sveta medicine.
Post Reply
User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Lečenje IBD-a matičnim ćelijama ("stem cells")

Post by Skipper » 11 Jul 2012, 01:26

Dragi saborci,

S obzirom da postoji veliko interesovanje za istraživanja i lečenje CD i UC matičnim ćelijama ("stem cells"), za početak, pogledajte šta piše na, dole navedenim, Internet stranama. Na žalost, sve je na Engleskom jeziku, tako da se unapred izvinjavam onim članovima, koji trenutno nisu u mogućnosti da proćitaju sledeće informacije. Ako nešto bude zaista primenljivo i korisno za sve, čim bude više slobodnog vremena, organizovaćemo prevodjenje odabranih tekstova na naš jezik.

1. "World Stem Cells, LLC" - Stem Cell Therapy and Treatment Clinic:

http://worldstemcells.com/

- Stem Cell Therapy for Crohn’s Disease: http://worldstemcells.com/stem-cell-the ... sease.html

- Stem Cell Therapy for Ulcerative Colitis: http://worldstemcells.com/ulcerative-colitis.html


2. "The California Stem Cell Treatment Center":

http://stemcellrevolution.com/

- Stem cells potential to rescue IBD: http://stemcellrevolution.com/treatment ... escue-ibd/


3. Science Daily / Science News - Stem Cell Focus For IBD Wound Healing:

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 154835.htm


4. US National Library of Medicine National Institutes of Health - Stem cells as potential therapeutic targets for inflammatory bowel disease:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900153/

Ako je 50% ovih istraživanja i rezultata istinito, onda je medicina/gastroenterologija na dobrom putu da nam, uskoro, olakša većinu ozbiljnih problema, sa kojima živimo iz dana u dan! Dok na sopstvenoj koži (crevima) ne budem osetio poboljšanje, ostaću pritajeni skeptik, ali ipak optimista do kraja! :mrgreen:

Pozdrav,

Skipper
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

User avatar
Gile
Posts: 119
Joined: 23 Mar 2011, 02:35
Location: Beograd

Re: Lečenje IBD-a matičnim ćelijama ("stem cells")

Post by Gile » 11 Jul 2012, 11:42

http://www.osiris.com/therapeutics.php

Ovo je jedan od tih spasonosnih "lekova"... :D

A evo i jednog teksta koji uliva optimizam sve dok ne pogledate datum... :D

http://www.nacional.hr/clanak/52472/pro ... u-medicini

evika
Posts: 37
Joined: 26 Jun 2012, 08:35

Re: Lečenje IBD-a matičnim ćelijama ("stem cells")

Post by evika » 13 Jul 2012, 12:30

Čula sam već o matičnim ćelijama. Samo, kad će to biti i kod nas pristupačno? Mene uništavaju ovi lekovi! Posebno Imuran!
Teško je biti optimista!

User avatar
Skipper
Posts: 252
Joined: 29 May 2011, 01:41
Location: Rochester, NY / Beograd, RS

Re: Lečenje IBD-a matičnim ćelijama ("stem cells")

Post by Skipper » 13 Jul 2012, 22:06

Evika,

Na žalost, Srbija, 'puževim koracima', pokušava da dostigne ono što se u svetu već uveliko radi, a onda naši veliki stručnjaci, javnosti predstavljaju, kao 'najnovija dostignuća', lekove koji su u USA i većem delu Evrope, u upotrebi već 5 do 10 godina! Ne verujem da će lečenje IBD-a matičnim ćelijama 'zaživeti' u našoj zemlji u narednih nekoliko godina, mada ovo je 'zemlja čuda', tako da je sve moguće (kada sve ovo ne bi bilo žalosno, smejao bih se do sutra!) :mrgreen:

Već sam pisao o tome kako sam reagovao na "Imuran" (akutni pankreatitis i dr.) i druge imunosupresive. Meni je te vrste 'otrova' dosta za ceo život, mada, kao što sam već ranije napomenuo, nekim ljudima ovi lekovi ne smetaju i uzimaju ih godinama, bez ikakvih problema. Nismo svi isti. Nadam se da ćeš imati makar više sreće od mene, ako već moraš da ga uzimaš, jer ispada da je taj lek manje zlo od većine drugih, koje pacijenti od IBD-a dobijaju.

Pod temom "Humira", pomenuo sam nekih 4-5 novih lekova (koji nisu ni biološki, niti imaju veze sa matičnim ćelijama), za CD/UC, koji su u poslednjoj fazi testiranja, ovde u Americi (npr. "Alicaforsen" (Atlantic Pharmaceuticals Limited-a), "Alequel", "Teduglutide" i "Traficet-EN/CCX282" (ChemoCentryx-a.) "VGX-1027" (Invio Pharmaceuticals-a) je u početnom stadijumu kliničkog ispitivanja (dakle, samo na zdravim dobrovoljcima!) Nadam se, da će ber neki od njih prilično brzo stiči i do nas (bar brže nego što je to bio slučaj sa antiTNF/biološkim lekovima!) Naravno, ovo se odnosi samo na one preparate koji budu dobili FDA odobrenje za upotrebu. A, da li će neki od tih lekova moći da u potpunosti izleči naše bolesti, ne bih želeo da spekulišem. Bio bih sasvim zadovoljan, ako bi bar 'držali' bolesti u dugoj remisiji, bez zlokobnih neželjenih efekata!

Sve najbolje,

Skipper

PS: Pozdravljam to što pojedini domaći gastroenterolozi i zdravstveni centri učestvuju u medjunarodnim kliničkim studijama (kao što je GrooYa pomenuo "OPERA/Millennium" studiju na VMA ili "ANDANTE", za koju ne znam da li je neki domaći medicinski centar deo tog projekta!) Ali, kao država, ne možemo večito da čekamo da drugi 'odrade' dobar deo posla, da bi se mi onda priključili na tu 'lokomotivu', kao poslednji vagon u kompoziciji! Dosta toga može i mora da se pokrene i sa ovim što imamo, ali izgleda da je lakše našim 'mudrim' političarima da članove svoje porodice, pošalju na lečenje u druge zemlje, o trošku domaćih poreskih obveznika, nego da se ovde naprave odredjeni specijalizovani centri, koji bi se isključivo posvetili borbi protiv teških i retkih bolesti! Istina je da smo jadna i bedna država, ali mnogo toga može da se postigne dobrom organizacijom zdravstvene zaštite, te ako se pametno iskoriste već postojeći resursi. Za početak bi mogle da prestanu 'čuvene' i nedopustive nestašice lekova i da se, na bolje, promeni odnos celokupnog društva prema bolesnim ljudima, ali izgleda, koliko mi se čini, da za to baš nešto i nema dobre volje! Neko mi je skoro pisao da su iz "Fonda za zdravstvenu zaštitu Srbije (FZZS)", naložili lekarima opšte prakse da, u domovima zdravlja, samo JEDNOM GODIŠNJE izdaju upute za analizu krvi i urina !! Ne mogu da verujem da će domaći političari pokušati da uštede (i zarade!) na bolesnim ljudima (posebno na onima koji imaju neku od teških hroničnih bolesti, kao što su ove naše!) Pa, nama je minimum potrebno da uradimo 3-4 kompletne analize godišnje u remisiji bolesti, a cene u privatnim laboratorijama su totalno neprihvatljive u odnosu na prosečne plate i penzije u Srbiji, da je sve ovo već van zdravog razuma! O nezaposlenim bolesnim ljudima da i ne govorim -- oni su odavno 'otpisani' za ovo tako humano i demo(n)kratsko društvo. Nije ni u Americi nešto mnogo bolje, ali, to je već druga tema (off-topic!) To be continued....

Izvinjavam se što je veći deo ove poruke izašao van okvira osnovne teme o lečenju matičnim ćelijama, ali neke činjenice se naprosto moraju staviti 'na papir', koliko god bile neprijatne! :?
Bolest: Crohn-ova, od 1991. / Operisan: 3 puta / Lekovi (do sada): Orvagil, Ciprocinal, Dexason, Pronison, Salazopyrin, 5-ASA, Salofalk, Pentasa, Asacol, Imuran i Methotrexate / Aktuelna terapija: Nema (zbog netolerancije na imunosupresive!)

Post Reply