Milice,milica123 wrote:ne znam da li se imuran smije koristiti u trudnoci ali meni su rekli da cu ga 3 mj piti.
Super za ultrazvuk abdomena i želim ti sve najbolje na sutrašnjoj kolonoskopiji!
Što se tiče "Imuran"-a i trudnoće, o tome smo već dosta pisali (vidi temu: "Lekovi i trudnoća!") i genaralno postoje odredjene nesuglasice, u vezi sa pitanjem koliko je taj imunosupresiv bezbedan po plod. Činjenica je da ovaj lek prolazi kroz placentu, ali medicinska statistika govori u prilog tome da je 80% bezbedan. Za razliku od "Methotrexate"-a, koji je strogo zabranjen min. 4 meseca pre začeća, te u toku perioda trudnoće i dojenja, tvrdi se da "Imuran" nije teratogen, tako da ne izaziva promene na fetusu! Američki gastroenterolozi ipak ne preporučuju primenu "Imuran"-a u toku trudnoće, ali neka novija britanska i evropska istraživanja su pokazala da je ovaj imunosupresiv dovoljno bezbedan, tako da, na kraju, postoje dva sučeljena mišljenja, kada je reč o ovom leku! Kod nas se gastroenterolozi više 'priklanjaju' evropskom pristupu u lečenju -- dakle, smatraju da nije potrebno prekidati sa terapijom u toku trudnoće.
Lično sam protiv korišćenja bilo kog imunosupresiva, kada se radi o začeću i trudnoći, ali na svakom pacijentu je da, u saradnji i dogovoru sa sopstvenim gastroenterologom, ginekologom i drugim specijalistima, odluči da li će uzimati lekove iz ove grupe ili ne!
Srećno,
Skipper