milica123 wrote:ima jos jedna stvar koja mi nije jasna zasto doktori ako je suzenje 20 cm otkinu pola metra crijeva.
Milice,
Gastroenterolog koji ti je to rekao, ili je propustio predavanje iz abdominalne hirurgije, na Medicinskom fakultetu ili zaista ne zna dovoljno!
Veći deo creva se odstranjuje samo ukoliko je crevo (ispred i/ili iza suženja!): atrofiralo (ne vrši svoju funkciju), nekrotično ili je u takvom stanju teške upale, da ga je besmisleno tretirati kortikosteroidima nakon operacije!
Kod treće operacije, imao sam dvostruku stenozu na razmaku od 5 cm! Tada mi je odstranjeno samo 10 cm tankog i 5 cm debelog creva. Stenoze su bile na mestu anastomoze (spoja tankog i debelog creva) i 5 cm od te lokacije, u tankom crevu!
Dobar abdominalni hirurg se trudi da sačuva što više creva, makar morao da ih 'meri' u milimetar, jer je svestan da mi nemamo 'rezerne delove'! U praksi, ukoliko nema drugih komplikacija, obično se odstranjuje do 5 cm, sa svake strane postojećeg suženja.
Inače, tačno je da su suženja u debelom crevu jednostavnija za obavljanje hiruške intervencije, u poredjenju sa istim problemom u tankom crevu!
Konci kojima se šiju creva se sami razgradjuju i to nije tvoja briga. Spoljni konci, na mestu hiruškog reza (dakle, na koži), se uklanjaju, najčešće nakon desetak dana (svi odjednom ili iz dva 'navrata' -- prvo svaki drugi, pa onda, nekoliko dana kasnije, svi ostali -- ali to zavisi od prirode same rane i načina na koji neki hirurg radi svoj posao!) Generalno, sve ovo, u vezi sa koncima, nije nešto zbog čega bi ti morala da razmišljaš!
Ukoliko je baš neophodno, privremena stoma se obično 'nosi' od par meseci do godinu dana, zavisno od procene hirurga, koliko je potrebno da se debelo crevo 'odmori' i oporavi, ali to se radi samo ukoliko je prethodno došlo do većih komplikacija. U ovom trenutku, ne vidim iz kog razloga bi tebi bila neophodna privremena stoma, tako da čvrsto verujem da sve može da se lepo i profesionalno odradi i bez tog 'dodatka'. Zaviša je imao tu nesreću da ima 'posla' sa neodgovornim i/ili nedovoljno iskusnim i stručnim lekarima, koji bi, bez ikakve sumnje, do sada izgubili licencu za rad, da žive u nekoj uredjenoj i pravnoj državi! Da neko ne bi slučajno pomislio da su ovde svi takvi, moram da istaknem da u Srbiji, takodje rade veoma sposobni i odlični gastroenterolozi i abdominalni hirurzi, koji odlično znaju svoj posao!
Kao što je Zaviša već napisao, suženja, odnosno stenoze creva, kada se pojave, najčešće ne daju neke posebno alarmantne simptome i pacijent, čak i u dužem vremenskom periodu, može da 'deluje' i oseća se kao da je sasvim dobro, ali to i jeste najveća varka!!!! Zato, nije dobro čekati da se stanje pogorša! Sve operacije su mnogo lakše, kada je organizam odmoran, stabilan i dok još nema jakih bolova!
Nemoj toliko da brineš. Moraš samo da nadješ dobrog gastroenterologa i abdominalnog hirurga, koji znaju profesionalno da urade svoj deo posla. Bez namere da bilo kome pravim reklamu, koliko znam, u Beogradu imaš tri referentne ustanove za naše bolesti, gde sve možeš da obaviš: VMA, KBC "Zvezdara" i Klinički centar Srbije! Nipošto ne tvrdim da su drugi medicinski centri loši, već samo iznosim činjenice, kada su u pitanju zapaljenske bolesti creva (IBD).
Sve najbolje,
Skipper